Tuesday, January 22, 2013

Κοινές προτάσεις για το ευρώ υπόσχονται Γαλλία και Γερμανία

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο των εορτασμών για τα πενήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, που συνέβαλε στην ιστορική μεταπολεμική συμφιλίωση των δύο χωρών.
Ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγκελα Μέρκελ, που έχουν γεννηθεί με διαφορά ενός μήνα το καλοκαίρι του 1954, απέρριψαν τις υπόνοιες ότι η σχέση μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι δύσκολη και επιχείρησαν να παρουσιάσουν την εικόνα της ενότητας΄.

«Μπορεί να είναι το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό μας ότι η χημείας μας λειτουργεί», δήλωσε η κ. Μέρκελ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.
Ο κ. Ολάντ υπενθύμισε μερικές από τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί όσο οι δυο τους βρίσκονται στην εξουσία, όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο, η συμφωνία για την εποπτεία των τραπεζών και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Δεν σας διαφεύγει ότι δεν ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια. Ωστόσο, αν κοιτάξετε τους οκτώ τελευταίους μήνες, είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτά που έχουν καταφέρει η Γαλλία και η Γερμανία για να εξέλθει από την κρίση η Ευρωζώνη. Αν κοιτάξετε τα αποτελέσματα, είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος», είπε ο κ. Ολάντ.
Παρά την εικόνα της καλής σχέσης που θέλησαν να παρουσιάσουν, είναι γνωστό ότι οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετική προσέγγιση σε μία σειρά ζητημάτων, ιδιαίτερα ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, με το Παρίσι να κατηγορεί το Βερολίνο για υπερβολική προσκόλληση στις πολιτικές λιτότητας. Η κρίση στο Μάλι έχει επίσης φέρει στην επιφάνεια διαφορές, καθώς η Γαλλία έχει στείλει στρατεύματα ενώ η Γερμανία αρνείται να αναμειχθεί ουσιαστικά.

Πενήντα χρόνια συμφιλίωσης
Στις 22 Ιανουαρίου 1963, η υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων από τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ και τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ είχε σφραγίσει τη βούληση των δύο κρατών για συμφιλίωση.
Για την πεντηκοστή επέτειο έχουν προγραμματιστεί σήμερα πλήθος εκδηλώσεων, ενώ οι δύο χώρες εκδίδουν γραμματόσημα, νομίσματα και άλλα ενθύμια.
Τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση στην καγκελαρία. Οι βουλευτές της γερμανικής Μπούντεσταγκ και αυτοί της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αναμενόταν να συνεδριάσουν από κοινού στο Ράιχσταγκ και η ημέρα θα τελειώσει με μια συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, με ένα γερμανικό κομμάτι του Μπετόβεν και ένα γαλλικό του Καμίγ Σεν-Σανς.
.naftemporiki.gr
22/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin