Friday, January 18, 2013

ΕΚ/Τι μάθαμε στην ολομέλεια: οίκοι αξιολόγησης, ανεργία νέων, Κύπρος και Ιρλανδία

Αυστηρότεροι κανόνες για τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ήταν τα δύο βασικά θέματα για το ΕΚ στην ολομέλεια του Ιανουαρίου που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Οι ευρωβουλευτές άκουσαν επίσης τον απολογισμό της κυπριακής προεδρίας από τον πρόεδρο της χώρας, Δ. Χριστόφια καθώς και το πρόγραμμα της νέας Ιρλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Enda Kenny.


Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η εν γένει αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη θα είναι οι κεντρικές προτεραιότητες της Ιρλανδίας κατά το εξάμηνό της στο τιμόνι του Συμβουλίου της Ένωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός, Enda Kenny, μιλώντας στο Στρασβούργο.

Αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας για τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ώστε να είναι η λειτουργία τους πιο διαφανής και οι αξιολογήσεις τους πιο αξιόπιστες ενέκρινε το ΕΚ. Στο εξής οι οίκοι θα αξιολογούν το δημόσιο χρέος σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία του έτους, ενώ περιορίζεται ο κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων τους και παρέχεται η δυνατότητα στους επενδυτές να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που κρίνουν ότι παραπλανήθηκαν από εσφαλμένη αξιολόγηση.

Τον απολογισμό του εξαμήνου της Κύπρου στην προεδρία του Συμβουλίου έκανε την Τρίτη στην ολομέλεια ο πρόεδρός της, κ. Δ. Χριστόφιας. Οι πολιτικοί αρχηγοί του ΕΚ ομόφωνα συνεχάρησαν τον κ. Χριστόφια για την προεδρία, με ορισμένους να αναφέρονται επίσης στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα και, φυσικά, στο πολιτικό πρόβλημα.

Τη σημασία της αλληλεγγύης σε καιρούς κρίσης  τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας στην ολομέλεια για το μέλλον της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι "μόνο με κοινωνική συνοχή μπορεί να υπάρξει συνέχεια στην ειρήνη και την ανάπτυξη".

Κάθε εναλλακτική μέθοδος αμοιβαιοποίησης του δημοσίου χρέους στην ΕΕ πρέπει να εξετασθεί για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ζώνης ευρώ, τόνισαν απευθυνόμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές.

Η εισαγωγή Εγγύησης Απασχόλησης για τους κάτω των 25 ετών είναι κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας πανευρωπαϊκά ανεργίας των νέων. Το σύστημα, που έλαβε το πράσινο φως του ΕΚ κατόπιν προτάσεως της επιτροπής και θα προταθεί επισήμως στα κράτη μέλη, προβλέπει ότι κάθε νέος ή νέα θα πρέπει να λάβει πρόταση για αμειβόμενη εργασία ή ένταξη σε πρόγραμμα μαθητείας ή κατάρτισης το πολύ τέσσερις μήνες αφού αποφοιτήσει ή βρεθεί χωρίς δουλειά. Ο ευρωπαϊκός δείκτης ανεργίας των νέων έφθασε το 23,7% το Νοέμβριο αλλά έχει ήδη ξεπεράσει το 50% σε ορισμένα κράτη μέλη.

Το Μαλί δεν πρέπει να πέσει στα χέρια των τρομοκρατών, τονίζουν σε ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές εκφράζοντας τη στήριξή τους στη γαλλική στρατιωτική επέμβαση. για τη Συρία τονίσθηκε ότι η προσέγγιση της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας δεν έχει αποτέλεσμα και επέμειναν στην ανάγκη η όποια λύση να αρχίζει με την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Ασαντ από την εξουσία.

Η οικονομική συμφωνία ΕΕ-Ιράκ που υιοθετήθηκε από την ολομέλεια είναι η πρώτη με τη χώρα και σαν απώτερο στόχο έχει την τόνωση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βιοπειρατεία πρέπει να καταπολεμηθεί και οι πολυεθνικές να πάψουν να αντλούν τον πλούτο της πανίδας του Τρίτου Κόσμου χωρίς ουσιαστικά καμία ανταπόδοση για τους τοπικούς πληθυσμούς, σημείωσε σε ψήφισμά του το ΕΚ.

Το ΕΚ κατέκρινε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποσύρει την πρόταση οδηγίας για τη σήμανση της προέλευσης των εισαγόμενων στην ΕΕ προϊόντων τρίτων χωρών που προέβλεπε ότι θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η ακριβής χώρα πρροέλευσης.

.europarl.europa.eu
18/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin