Saturday, January 19, 2013

Αλγερία/Ιν Αμένας: Τρόμος χωρίς τέλος

 Μικαέλλα Λοίζου

Απελευθερώθηκαν περίπου 100 όμηροι, υπάρχουν τουλάχιστον 30 αγνοούμενοι - Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στην Αλγερία, καθώς η ισλαμιστική ένοπλη ομάδα εξακολουθεί να κρατά ομήρους στο εργοστάσιο φυσικού αερίου, παρά την επέμβαση του στρατού
ΟΙ ΗΠΑ αρνούνται να αποδεχθούν τους όρους των τρομοκρατών για ανταλλαγή κρατουμένων

Οι αλγερινές ειδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περίπου 100 ξένους που κρατούνταν όμηροι από ένοπλη ομάδα ισλαμιστών στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας στην Αλγερία, αλλά εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 30 άλλων, μετέδωσε χθες το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS. «Περίπου εκατόν ξένοι πολίτες από τους 132 ομήρους που είχαν συλληφθεί από την τρομοκρατική οργάνωση που επιτέθηκε την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Τιγκαντουρίν έχουν αφεθεί ελεύθεροι», διευκρίνισε το APS, το οποίο επικαλείται πηγή της ασφάλειας. Η τύχη των υπολοίπων -δηλαδή το αν εξακολουθούν να κρατούνται ή έχουν σκοτωθεί- δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, σημείωσε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στις εγκαταστάσεις «αλλάζει γρήγορα».



Επιβεβαιώθηκαν 12 θάνατοι

Δώδεκα όμηροι έχουν χάσει τη ζωή τους στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας, αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση του στρατού της Αλγερίας εναντίον των ισλαμιστών που έχουν καταλάβει τον χώρο, μετέδωσε το βράδυ το APS, επικαλούμενο μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. «Εκτός από τους 18 τρομοκράτες που εξουδετερώθηκαν, σκοτώθηκαν 12 Αλγερινοί και ξένοι εργαζόμενοι», υποστήριξε η πηγή αυτή. Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε πόσα από τα θύματα είναι αλλοδαποί, ούτε τις υπηκοότητές τους. Η πηγή του σημείωσε, εξάλλου, ότι ο απολογισμός αυτός είναι «προσωρινός». Πηγές των ισλαμιστών που μίλησαν στο μαυριτανικό πρακτορείο ANI υποστήριξαν ότι οι ένοπλοι κρατούν ακόμη επτά ξένους ομήρους και ότι ανατίναξαν ένα μέρος του εργοστασίου, προκειμένου να απωθήσουν τις δυνάμεις του στρατού. 

«Άσχημα νέα» περιμένει η Νορβηγία

Από το Όσλο, ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για «άσχημα νέα», καθώς δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία επαφή με τους οκτώ Νορβηγούς που βρίσκονταν στο Ιν Αμένας. «Έρχεται ένα σαββατοκύριακο στο οποίο, ως έθνος, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για άσχημα νέα», είπε ο Νορβηγός Πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο. Ο Στόλτενμπεργκ εξήγησε ότι «πολλοί άνθρωποι», η υπηκοότητα των οποίων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, έχουν σκοτωθεί, ότι οι όμηροι κρατούνται ακόμη από τους δράστες και ότι η επιχείρηση του στρατού συνεχίζεται. «Θα πρέπει παράλληλα να ελπίζουμε ότι κάποιες οικογένειες θα λάβουν καλά νέα από την Αλγερία», κατέληξε.

Μία σύλληψη
Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας συνέλαβαν έναν από τους ενόπλους που κρατούν ομήρους στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Watan». Ο συλληφθείς, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, είπε στους ανακριτές ότι η ομάδα των ενόπλων απετελείτο από συνολικά 32 άτομα και επιβεβαίωσε ότι ανήκει σε μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi). Επικεφαλής της οργάνωσης αυτής είναι ο μονόφθαλμος Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ. Το πρακτορείο APS είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 18 από τους ένοπλους ισλαμιστές που κρατούσαν εκατοντάδες ομήρους. Η επιχείρηση του στρατού συνεχίζεται.
«Η Ουάσιγκτον δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες»

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με τους «τρομοκράτες» που κρατούν ομήρους στην ανατολική Αλγερία, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ. Ερωτώμενη για την πρόταση των ενόπλων ισλαμιστών να απελευθερώσουν τους Αμερικανούς ομήρους, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση ισλαμιστών που κρατούνται σε αμερικανικές φυλακές, η εκπρόσωπος τόνισε δύο φορές:

«Οι ΗΠΑ δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες». Η οργάνωση του Αλγερινού ισλαμιστή Μοχτάρ Μπελμοχτάρ είχε προτείνει να ανταλλάξει τους Αμερικανούς ομήρους με τον Αιγύπτιο Όμαρ Άμπντελ Ραχμάν και την Πακιστανή Αάφια Σιντίκι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ANI.
Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, η Νάλαντ απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου που έχουν καταληφθεί από τους ισλαμιστές, επικαλούμενη «την ασφάλεια των ομήρων». Είπε μόνο ότι η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μίλησε τηλεφωνικά με την πρωθυπουργό της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ, για τρίτη φορά από την Τετάρτη.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αλγερία, δήλωσε παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Είμαστε σε διαρκή επαφή με την κυβέρνηση της Αλγερίας και ήμασταν σαφείς ότι η βασική προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των ομήρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τόμι Βίτορ. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η κατάσταση «είναι σε εξέλιξη και είναι ευαίσθητη», και σημείωσε ότι «η δική μας μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ομήρων». 

Ο μυστηριώδης Mr Marlboro πίσω από το λουτρό αίματος

Ο ΜΟΧΤΑΡ ΜΠΕΛΜΟΧΤΑΡ «ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ» ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗ

Ο άνθρωπος που ανέλαβε την ευθύνη για το λουτρό αίματος με τους ομήρους στην Αλγερία είναι ένας βετεράνος ισλαμιστής του τζιχάντ, διαβόητος για λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και τσιγάρων, διακίνηση προσφύγων και απαγωγές για λύτρα. Το όνομά του είναι Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, αλλά είναι γνωστός σαν «Μr Malbοro» από τα τσιγάρα, και σαν «ο μονόφθαλμος», επειδή έχασε ένα μάτι πολεμώντας στα νιάτα του στο Αφγανιστάν. Ο στρατός στο Μαλί είχε ανακοινώσει τον θάνατό του τον Ιούνιο, αλλά ο Μπελμοχτάρ «επέστρεψε από τους νεκρούς» για να πάρει το αίμα του πίσω.
Ο Αλγερινός ισλαμιστής είναι σήμερα αρχηγός της Ταξιαρχίας Αλ-Μουλαταμίν, οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM). Ισλαμιστές της AQIM έχουν καταλάβει το βόρειο Μαλί. Η οργάνωσή τους είναι ο κύριος στόχος των Γάλλων που προέβησαν στρατιωτική επέμβαση στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, για να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών προς τον νότο.
Σε ένα βίντεο διάρκειας 28 λεπτών, που μεταδόθηκε τον περασμένο μήνα, ο Μπελμοχτάρ προειδοποίησε ότι οι άνδρες του θα πολεμήσουν κατά των δυτικών και των συμφερόντων τους, στις χώρες τους και στο εξωτερικό.
Ανακοινώνοντας την δημιουργία μίας επίλεκτης ομάδας κομάντο, με την επωνυμία «Εκείνοι που Υπογράφουν με Αίμα», ο Μπελμοχτάρ είπε ότι θα γίνει «ασπίδα για τις εισβολές του εχθρού». Αυτή η μονάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εγκατάσταση άντλησης φυσικού αερίου στην Αλγερία.
Ο Μπελμοχτάρ γεννήθηκε στην έρημο της νότιας Αλγερίας, το 1972. Ταξίδεψε στο Αφγανιστάν το 1991 για να πολεμήσει τους Σοβιετικούς στο πλευρό των μουτζαχεντίν. Επέστρεψε στην Αλγερία σκληραγωγημένος στον τζιχάντ και εντάχθηκε στην Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα (GIA). Αργότερα, ισχυρίστηκε ότι συνάντησε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στο Σουδάν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Λέγεται ότι ο Αμπντελμαλίκ Ντρουκντάλ, ο αρχηγός της AQIM, υποβίβασε τον Μπελμοχτάρ στα τέλη της περυσινής χρονιάς από τη θέση του «εμίρη του Σαχέλ». Ο Μπελμοχτάρ έχει επίσης συγκρουστεί με έναν άλλον διοικητή, τον Αμπού Ζεΐντ, έναν από τους βίαιους και ριζοσπαστικούς αρχηγούς της AQIM.
Πηγές: ΑΠΕ, Το Βήμα
 .sigmalive.com/simerini
19/1/13
--
-

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin