Tuesday, February 19, 2013

Ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τον Προϋπολογισμό

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές θεωρούν απαράδεκτη την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο, για τον επταετή Προϋπολογισμό της ΕΕ που προβλέπει μεγάλες περικοπές. Το ΕΚ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στην πρόταση του Συμβουλίου, και ήδη οι φωνές που έχουν εκφράσει δυσφορία για τις περικοπές στον Προϋπολογισμό πληθαίνουν. Ήδη Πολιτικές Ομάδες της Ευρωβουλής, όπως οι Φιλελεύθεροι ανεβάζουν τους τόνους, λέγοντας ότι η πρόταση του Συμβουλίου οδηγεί σε «λιγότερη Ευρώπη».

Την αντίθεσή του στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εξέφρασε χθες (18 Φεβρουαρίου) ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Μιλώντας σε συνέδριο το οποίο φιλοξενήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών  με συνδιοργάνωση από το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές και οι Νέοι Έλληνες Διεθνολόγοι, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της EurActiv.gr, τόνισε ότι η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «πρέπει να καταψηφιστεί από την Ευρωβουλή».
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ θα είναι «μειωμένος».
Το ανώτατο όριο δαπανών του προϋπολογισμού είναι τα 960δις €, μειωμένος δηλαδή από τα 972δις €, ή 1.01% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ, όπως ήταν η τελευταία πρόταση του Rompuy το Νοέμβριο του 2012.  Σημειώνεται επίσης ότι στην περιφερειακή πολιτική το επίπεδο των δεσμεύσεων έχει οριακή αύξηση, από τα €320,148 δις στον παλαιά πρόταση, στα €324,707 δις, με τις ελληνικές περιφέρειες να λαμβάνουν αύξηση της τάξεως του 1δις €.
Ακόμη, στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy με τους ηγέτες των κομμάτων της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul, επανέλαβε στον βέλγο ότι ο «προϋπολογισμός είναι απαράδεκτος».
«Έχουμε τον χαμηλότερο προϋπολογισμό στην ιστορία της ΕΕ σε μια περίοδο, όπου αντιμέτωποι με τα κράτη μέλη που δεν μπορούν πλέον να επιλύσουν τα προβλήματά τους μόνα τους, οι πολίτες μας χρειάζονται προστιθέμενη αξία από την Ευρώπη […] Και με αυτές τις ευθύνες στους ώμους μας, θα πρόσθετα ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι απαράδεκτος», είπε. 
Verhofstadt: Επαναδιαπραγμάτευση σε «όλα»
Στο μεταξύ ο αρχηγός της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Guy Verhofstadt, στην ίδια συνάντηση επεσήμανε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy:
«Συγγνώμη κ. Rompuy, αλλά αυτός ο προϋπολογισμός είναι για το παρελθόν, όχι για το μέλλον».
«Αυτός είναι ένας προϋπολογισμός για λιγότερη Ευρώπη, όχι για περισσότερη Ευρώπη. Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό είναι ένα copy-paste των δημοσιονομικών προοπτικών της περιόδου 2006-2013», συνέχισε, προσθέτοντας ότι θα δημιουργήσει ελλείμματα.
Επανέλαβε την θέση του κόμματός του ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση και να βρεθεί μια νέα συμφωνία εντός 2 ετών και «μετά τις Ευρωεκλογές».
«Είναι απαράδεκτο το δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο να μην έχει τίποτα να πει για τον προϋπολογισμό που θα καλύψει ολόκληρη την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο», είπε.
«Πρέπει να υπάρξει μια πραγματική ενδιάμεση ρήτρα επανεξέτασης με το νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο και ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας», συνέχισε.

Oρόσημα

  • Η πρόταση για το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να παρουσιαστεί υπό τη μορφή νομικών πράξεων προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Απόψεις



«Υπάρχει μια σταθερή δέσμευση για την καθιέρωση μιας ρήτρας αναθεώρησης εντός των πρώτων δύο με τριών ετών. Δεν θα δεχτούμε την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας καθ όλη τη διάρκεια της επταετούς περιόδου του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Joseph Daul (Γαλλία).
Ασκώντας κριτική σε «έναν προϋπολογισμό γεμάτο εκπτώσεις», η Isabelle Durant (Πράσινοι, Βέλγιο), δήλωσε τα εξής: «Ας υιοθετήσουμε ένα διαφορετικό πλαίσιο μετά το 2014 (...) που δεν θα δένει τα χέρια του επόμενου Κοινοβουλίου».
Ο Martin Callanan (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε ότι η συμφωνία «πέχει πολύ από το τέλειο» αλλά δημιουργεί μία «λογική και ρεαλιστική ισορροπία».
«Ο προϋπολογισμός δεν είναι περισσότερο κοινωνικός ή πράσινος. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για ποσά. Η καλύτερη κατανομή των δαπανών είναι επίσης απαραίτητη», δήλωσε η Kartika Liotard (Ευρ.Εν.Αριστ.,Ολλανδία).
Ο Paul Nuttall (ΕΕΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε ότι οι περικοπές στις δαπάνες είναι πολύ μικρές και προσέθεσε αναφερόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι "μας δείχνει την πόρτα εξόδου".
«Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.  H πρόβλεψη για 6δις € για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων ευρωπαίων για 7 ολόκληρα χρόνια αποτελεί πολιτική ειρωνεία. Το Κοινοβούλιο πρέπει να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία», είπε ο Πρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Ελλάδος, Πέτρος Άγγος.
 EurActiv.gr 
 




Η Δανία ανοίγει το «Κουτί της Πανδώρας» για τις «επιστροφές»

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin