Saturday, February 2, 2013

Χρυσοφόρος… φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

ΕΣΟΔΑ ΥΨΟΥΣ 35 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΤΟΜΠΙΝ.
Το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 30 με 35 δις ευρώ ετησίως μπορεί να αποφέρει ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο φόρος Τόμπιν έχει εγκριθεί από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να αποφέρει 30 με 35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, εφημερίδα που είχε πρόσβαση στο προσχέδιο της πρότασης, την οποία αναμένεται να κάνει σύντομα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η οποία αναφέρει με λεπτομέρεια τις παραμέτρους του συγκεκριμένου φόρου, το ποσό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν συμμετείχαν όλοι.



Μέχρι πρότινος υπολογιζόταν ότι ο φόρος αυτός θα απέφερε 57 δισεκατομμύρια ευρώ, αν συμμετείχαν στο σχέδιο αυτό και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών έλαβε στις 22 Ιανουαρίου την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή του από 11 κράτη μέλη. Αυτά είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Εσθονία.

Άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, ενδέχεται να συμμετάσχουν κι αυτές στην ενισχυμένη αυτή συνεργασία. Αυτές μπορούν να το αποφασίσουν και να μετάσχουν στο σχέδιο αυτό ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Φορολογίας Άλγκιρντας Σέμετα αναμένεται κατ' αρχήν να παρουσιάσει τις προτάσεις του γι' αυτόν τον φόρο στα μέσα Φεβρουαρίου.

Αυτές θα συζητηθούν στη συνέχεια από τα 11 ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να τις εγκρίνουν ομόφωνα. Οι άλλες 16 χώρες μέλη της ΕΕ, αν και δεν μπορούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία, μπορούν να μετέχουν στις συζητήσεις όσον αφορά τις παραμέτρους του φόρου αυτού επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με το Παρίσι, αυτό το σχέδιο φορολόγησης αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην καλύτερη των περιπτώσεων στα τέλη του 2014.

.elzoni.gr
2/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

9 comments:

  1. E.E : Τι προβλέπει το σχέδιο φορολόγησης χρηματοοικονομικών συναλλαγών......
    Παρουσιάζεται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες......
    .
    Στα 31-35 δισ. ευρώ θα ανέρχονται τα έσοδα από τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών που θα καταβάλουν σε ετήσια βάση οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά κεφάλαια.

    Σύμφωνα με το σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα καθιερωθεί αρχικά σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ενώ οι ι υπόλοιπες 16 χώρες της ΕΕ θα αποφασίσουν σ ύστερη φάση για το εάν θα τον εισαγάγουν στη νομοθεσία τους.

    Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου στις πωλήσεις διαφόρων χρηματιστηριακών προϊόντων, π.χ. μετοχών, τιτλοποιημένων αξιόγραφων, παραγώγων, κ.α... Ο φόρος θα καταβάλλεται όταν ένας εκ των συναλλασσομένων είναι πολίτης μίας εκ των 11 χωρών που υιοθετούν το μέτρο.

    Φόρος δεν θα επιβάλλεται κατά την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων, κατά την αγορά αυτών από τις κεντρικές τράπεζες ή στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Από τον φόρο θα απαλλάσσονται επίσης οι συναλλαγές της ΕΚΤ.

    Όπως σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Süddeutsche Zeitung, το Βερολίνο αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις το εν λόγω χρονοδιάγραμμα και κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν στα αναπάντητα ερωτήματα που υπάρχουν ακόμη, όπως το τι θα γίνει με τη φορολόγηση των συναλλαγών που διευθετούνται εκτός Ευρώπης.

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=498004

    ReplyDelete
  2. Ναι στο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών λένε 11 κράτη μέλη......

    Η Κομισιόν πρότεινε επίσημα χθες (14 Φεβρουαρίου) τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε 11 χώρες της ευρωζώνης, λέγοντας ότι θα επιφέρει μέχρι και 35 δις € έσοδα ετησίως και θα αυξήσει την «λογοδοσία» των τραπεζών μετά την τραπεζική κρίση του 2008.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον τρόπο εφαρμογής του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από τον επόμενο Ιανουάριο, που έχει ως στόχο να «αναγκάσει» τις τράπεζες να πληρώσουν για τη βοήθεια που πήραν από τους ευρωπαίους φορολογούμενους κατά την χρηματοπιστωτική κρίση.

    Οι κριτικές εστιάζουν στο φόβο ο εν λόγω φόρος να μειώσει τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών, τις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων (λόγω της μείωσης των αποδόσεων των ταμείων τους) και να οδηγήσει σε διπλή φορολόγηση κάποιων συναλλαγών.

    Το σχέδιο ζητήθηκε από 11 χώρες (Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία) που αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ και έχουν ήδη συμφωνήσει να εφαρμόσουν το νέο φόρο, αφού οι υπόλοιποι «16» της ΕΕ αρνήθηκαν προηγούμενη πρόταση που έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή εφαρμογή του Φόρου.

    Οι απόπειρες για έναν παγκόσμιο «Φόρο Tobin»- που πήρε το όνομά του από τον αμερικανό οικονομολόγο που τον πρότεινε για τις συναλλαγές τη δεκαετία του 1970- επίσης απορρίφθηκε λόγω της αντίθεσης των ΗΠΑ.

    Οι πολίτες επηρεάζονται οριακά

    Σύμφωνα με την Κομισιόν το 85% των στοχευόμενων συναλλαγών, που δεν θα περιλαμβάνουν τις συναλλαγές ξένου συναλλάγματος, πραγματοποιείται μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο εάν κάποιο κόστος περάσει στον καταναλωτή, τότε αυτό δε θα είναι «δυσανάλογο».

    «Ένας πολίτης για παράδειγμα, που αγοράζει μετοχές 10,000€ θα πληρώνει μόνο 10€ φόρο επί της συναλλαγής», αναφέρει.

    Παραμένει ασαφές ωστόσο εάν οι τράπεζες μετακυλήσουν το κόστος του φόρου στους επαγγελματίες ή ιδιώτες πελάτες.

    Τα κράτη μέλη θα διαπραγματευθούν το σχέδιο, με την πιθανότητα να υπάρξουν αλλαγές πριν τεθεί σε εφαρμογή. Μόνο οι 11 χώρες έχουν δικαίωμα ψήφου και η συμφωνία τους θα πρέπει να είναι ομόφωνη προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

    Ο φόρος θα είναι 0.01% για τα παράγωγα και 0.1% για τις μετοχές και τα ομόλογα.

    Πολλά από τα βασικά στοιχεία της πρώτης πανευρωπαϊκής πρότασης συνεχίζουν να ισχύουν, ωστόσο οι εγγυήσεις για «διαφυγή» έχουν ενισχυθεί ενώ προστέθηκαν και νέες εξαιρέσεις.

    Η νέα «αρχή έκδοσης» σημαίνει ότι η συναλλαγή θα φορολογείται οπουδήποτε και οποτεδήποτε λαμβάνει χώρα, εάν περιλαμβάνει χρηματοδοτικό μέσο που εκδόθηκε σε μια από τις 11 χώρες.

    Κλειδί η επίδραση στο Λονδίνο

    Αυτό έχει ως στόχο να σταματήσει την μεταφορά των συναλλαγών εκτός της ζώνης του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών προς το Λονδίνο ή κάπου αλλού και ενισχύει την προηγούμενη «αρχή της μόνιμης διαμονής» που λέει ότι εάν ένα μέρος της συναλλαγής έχει έδρα στη ζώνη του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών ή δρα εκ μέρους προσώπου/εταιρίας που έχει έδρα σε αυτή, τότε η συναλλαγή θα φορολογηθεί ανεξάρτητα από το πού λαμβάνει χώρα.

    Η Κομισιόν λέει ότι ο συνδυασμός θα καταργήσει τα κίνητρα μετακίνησης των συναλλαγών, παρόλο που δεν έχουν πειστεί όλοι για αυτό.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη επιβάλει εισφορά στους ισολογισμούς των τραπεζών, ωστόσο μια ανάλυση της Κομισιόν λέει ότι «δεν είναι δυνατό να αποφευχθούν όλες οι περιπτώσεις διπλής φορολόγησης εντός των 27».

    Οι εγγυήσεις μπορεί να αποδειχθούν αμφιλεγόμενες για τη Βρετανία, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, η οποία δε θα μπορέσει να σταματήσει το σχέδιο και δεν έχει ψήφο προκειμένου να το τροποποιήσει, ωστόσο θα μπορούσε να αμφισβητήσει την επίδραση που θα έχει στην ενιαία αγορά.

    Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε: «Θα μελετήσουμε τώρα την πρόταση προσεκτικά για να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπό της στα κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν και στην ενιαία αγορά».

    http://euractiv.gr/oikonomia/nai-sto-foro-xrimatopistotikon-synallagon-lene-11-krati-meli

    ReplyDelete
  3. Προσφυγή κατά του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από τη Βρετανία.....

    Η βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του προτεινόμενου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που σκοπεύουν να επιβάλουν ένδεκα κράτη της Ένωσης, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

    “Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κινήσει μια νομική διαδικασία κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών”, δήλωσε ο Όσμπορν.

    Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (TTF ) θα πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη της ευρωζώνη που τάσσονται υπέρ αυτού, θα επηρεάσει όμως τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

    Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν έχει την πρόθεση να εφαρμόσει τον φόρο αυτό, οι επικριτές του φοβούνται ότι θα επηρεάσει τις βρετανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κράτη τα οποία θα τον θέσουν σε εφαρμογή– συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας–και ως αποτέλεσμα αυτού θα μειώσει την ανάπτυξη της χώρας.

    “Δεν αντιτιθέμεθα στην αρχή της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά ανησυχούμε για τα εξωεδαφικά αποτελέσματα της πρότασης της Επιτροπής και νομίζω ότι την ανησυχία αυτή συμμερίζονται και κάποιες άλλες χώρες”, σημείωσε ο Όσμπορν.

    Η πρόταση της Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, προβλέπει την επιβολή φόρου 0,1% για τις μετοχές και τα ομόλογα και 0,01% για τα παράγωγα.

    http://www.onlycy.com/321727-προσφυγή-βρετανία-φόρος-χρηματοπιστ
    20/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λουξεμβούργο: Στηρίζει την προσφυγή της Βρετανίας στη δικαιοσύνη για τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.....Δήλωση του υπουργού Οικονομικών, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.....

      Το Λουξεμβούργο πρόκειται να υποστηρίξει την προσφυγή της Βρετανίας στην δικαιοσύνη με την οποία αμφισβητεί τον προταθέντα φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, δήλωσε τη Δευτέρα 22 Απριλίου ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών Λικ Φρίντεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.

      «Διακείμεθα ευνοϊκά έναντι της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου [...] Ασφαλώς θα υποστηρίξουμε την προσφυγή (σ.σ. της Βρετανίας) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ», είπε ο κ. Φρίντεν, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα αυτό στην εκδήλωση City Week, στην οποία έλαβαν μέρος στελέχη τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών φορέων.

      Η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε την ημέρα που έληγε η σχετική προθεσμία, την περασμένη Πέμπτη, προσφυγή εναντίον του φόρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

      Οι ενστάσεις της οφείλονται στο γεγονός ότι το Λονδίνο, που αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, έχει τα περισσότερα να χάσει εάν οι εταιρείες του κλάδου μετακινηθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου δεν επιβάλλονται τέτοιοι φόροι.

      http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=509157
      22/4/13

      Delete
  4. Eurozone crisis live: Cameron blasts Europe over financial transaction tax.... PM tells conference that FTT would hurt UK and EU...



    David Cameron has attacked Europe for its plans to impose a Robin Hood tax on financial trading, claiming it would be dangerously counter productive.

    The PM was explaining the key reasons why firms should invest in the UK - and the first one he cited is the City.

    It's clear that this is an industry where we have a massive advantage...we should be proud of that.

    We shouldn't spend our time in politics bashing banks and financial institutions.

    Cameron then told the business leaders at the Global Investment Conference that the EU's plan for a Financial Transaction Tax -- a small levy on any euro-denominated trade -- was a blunder.

    Unless it is introduced all across the world it is a mistake for Europe.

    He argues that the City of London was essential to the UK, and valuable to the rest of the EU too - as it generated 40% of Europe's financial services.

    It is not just an industry that serves Britain, but serves Europe.

    Quite an attack on his fellow leaders from the PM -- but not a surprise, as Britain has already decided to launch legal action in the hope of blocking the plan.

    Cameron also argued that the UK's clear industrial policy was another reason to invest in Britain (and he could point to today's decent manufacturing data to back him him).

    The live stream appears to have crashed, incidentally, but we'll get you more highlights from the speech shortly....
    http://www.guardian.co.uk/business/2013/may/09/eurozone-crisis-bank-of-england-unemployment#block-518b68d5e4b087a0919d69c5
    9/5/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σόιμπλε: Δεν επείγει ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές...

      Διευκρινίσεις για το σχέδιο 11 κρατών-μελών της Ευρωζώνης να θεσπίσουν ένα φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας λέγοντας πως δεν επείγει και ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος ώσπου να οριστικοποιηθεί.

      “Μόλις έχουμε αρχίσει αυτή τη συζήτηση. Δεν είναι μια μείζων ανησυχία για να είμαι πολύ ειλικρινής”, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερώτηση σχετικά με το φόρο σε μια εκδήλωση στο Λονδίνο.

      "Φέτος, του χρόνου, δεν είναι μείζον πρόβλημα" η εφαρμογή του φόρου αυτού, ανέφερε.

      Πρόκειται για ένα φόρο που η Γερμανία και άλλες 10 χώρες συμφώνησαν να θεσπίσουν από τον Ιανουάριο του 2014, ως ένα μέσο για να καλυφθούν οι ζημίες που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση.

      Αντίθετη σε αυτόν είναι μεταξύ άλλων η Βρετανία που έχει προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια, εκφράζοντας την ανησυχία ότι μπορεί να πλήξει τις συναλλαγές και εκτός των συνόρων χωρών που δεν τον έχουν εγκρίνει.

      Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
      http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=362556

      Delete
    2. Schäuble urges calm on financial transaction tax after Cameron attack - as it happened....

      Schäuble's calming words on the FTT

      Wolfgang Schäuble's comments on the financial transaction tax may be the most important line from this afternoon's panel session with Osborne, Lagarde and Flaherty at the global investment conference (highlights from 4.42pm)

      Reuters has the full quotes, and here's their story:

      Germany’s finance minister said a controversial plan by 11 eurozone countries to introduce a financial transaction tax was not an urgent matter and it could take a long time to be finalised.

      "We are just beginning this discussion. It is not a major concern to be very frank," Wolfgang Schäuble said in response to a question about the planned tax at a conference."This year, next year...it’s not (a) major problem," he said.

      The 11 countries who have signed up for the FTT could implement it from 2014. But Britain fears it will have a major impact on City firms, as a large slice of the total market for transactions conducted in euros takes place through London.

      Britain, of course, has launched a legal challenge to the plan.

      Schäuble's suggestion that final agreement is a long way away does look like an attempt to cool the issue. Hours earlier, David Cameron had launched a full-blooded attack the plan.

      http://www.guardian.co.uk/business/2013/may/09/eurozone-crisis-bank-of-england-unemployment#block-518bdb79e4b06f2158284db4
      9/5/13

      Delete
  5. Moscovici juge le projet européen de taxe Tobin «excessif»...

    Le ministre de l'Economie promet une concertation pour améliorer les propositions formulées par Bruxelles pour la création d'une taxe sur les transactions financières.
    Par AFP

    Le projet de taxe sur les transactions financières porté par la Commission européenne est «excessif» et doit être modifié pour ne pas nuire au financement de l’économie, a déclaré jeudi à Paris le ministre des Finances.

    «La taxe sur les transactions financières suscite des inquiétudes quant à l’avenir industriel de la place de Paris et quant au financement de l’économie française», a reconnu Pierre Moscovici devant un parterre d’acteurs de la finance, à l’occasion d’un colloque. Le président de Paris Europlace, Gérard Mestrallet, hôte de ce colloque, venait de rappeler les craintes des banquiers et financiers.

    Onze pays de l’Union européenne, dont la France, l’Allemagne, l’Italie et l’Espagne, mais pas le Royaume-Uni et sa grande place financière, veulent mettre en place une telle taxe Tobin, dans le cadre d’une coopération renforcée. La Commission a présenté en février un projet qui prévoit d’imposer à 0,1% les actions et les obligations et à 0,01% les produits dérivés, ce qui pourrait selon elle rapporter jusqu’à 35 milliards d’euros par an.....http://www.liberation.fr/economie/2013/07/11/moscovici-juge-le-projet-europeen-de-taxe-tobin-excessif_917589?xtor=rss-450
    11/7/13

    ReplyDelete
  6. Taxe Tobin: les onze États impliqués ne sont d'accord sur rien ...

    La taxe Tobin européenne, cette taxe sur les transactions financières qui devait se mettre en place dans onze pays de l'Union européenne, a du plomb dans l'aile. Elle devait voir le jour le 1er janvier 2016. Ce sera certainement beaucoup plus tard.

    Le moins que l'on puisse dire, c'est que la mise en place de cette taxe au niveau européen n'est pas un long fleuve tranquille. Au départ, fin 2011, c'est la Commission qui avait mis cette proposition sur la table en proposant de prélever 0,1% sur les échanges d'actions et 0,01% sur les produits dérivés. La Commission pensait ainsi avoir trouvé le moyen de décourager les transactions financières qui ne contribuent pas au financement de l'économie réelle.

    Une échappée à onze États

    Mais voilà, il n'y a jamais eu l'ombre d'un début de consensus entre les États membres. Alors plusieurs pays, dont la France mais aussi l'Allemagne et la Belgique, ne se sont pas résignés et ont finalement été rejoints par d'autres. Au total, ils sont aujourd'hui onze États membres à vouloir la mettre en place, ensemble, à travers une procédure européenne dite de la coopération renforcée.

    Et c'est cette procédure lancée en 2012 qui peine à accoucher. Il n'est visiblement pas plus facile de décider à onze qu'à 28. Les États qui travaillent ensemble dans le cadre de cette coopération renforcée ne sont en fait d'accord sur rien. Ils l'ont encore constaté cette semaine lorsque les ministres des finances européens se sont retrouvés à Bruxelles pour tenter de trouver un accord. La France par exemple voudrait un accord à minima qui ne touche que les actions et certains produits dérivés très ciblés..................http://www.rtbf.be/info/dossier/euranetplus/detail_taxe-tobin-les-onze-etats-impliques-ne-sont-d-accord-sur-rien?id=8555871
    11/12/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin