Saturday, February 2, 2013

Δύο μύθοι περί φοροδιαφυγής

Ο δαίμονας: για τα δημοσιονομικά χάλια ευθύνεται πρώτο και καλύτερο το παράνομο χρήμα.
Λίστες επί λιστών δίνουν και παίρνουν με τερατάκια που ρούφηξαν το χρήμα του λαού κι αν τους πιάναμε, τέρμα τα δάνεια και τα Μνημόνια. Ξεχνάμε ότι κι αν ακόμη όλοι αυτοί συλλαμβάνονταν και απέδιδαν τα οφειλόμενα, η ψαριά των μεγαλοκαρχαριών θα αποδεικνυόταν κωμικά μικρή.
Ξεχνάμε ακόμη την τραγελαφική αντίφαση ότι, εξαιτίας της φοροδιαφυγής απαλύνθηκαν οι επιπτώσεις της κρίσης. Ο,τι χρήμα -κατά τρόπο παράνομο- δεν φορολογήθηκε, τροφοδότησε -κατά τρόπο ευεργετικό- την ασφυκτιούσα αγορά. Η μαύρη οικονομία ήταν η μόνη ουσιαστική αντίσταση στην οικονομική λαίλαπα.
Μέρος -έστω και ελάχιστο- από το αδήλωτο εισόδημα, αντί να ταΐσει τα τοκοχρεολύσια των δανειστών μας, τόνωσε κάπως την κατανάλωση και ίσως και να διοχετεύθηκε σε επενδύσεις, κερδοσκοπικές μεν αλλά πολύ πιο παραγωγικές από τις επιχειρήσεις του Δημοσίου, πόσω μάλλον τις ύποπτες για τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της χώρας δανειακές συμβάσεις του.
Μπορούμε λοιπόν αβίαστα να θεωρήσουμε τη φοροδιαφυγή ένα κίνημα «δεν πληρώνω», αφού έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο η οικονομία να πλήττεται στο βαθμό που τα κυβερνητικά μέτρα εφαρμόζονται και να ανακουφίζεται στο βαθμό που αυτά αποτυγχάνουν!
Το άλλοθι: δείχνουμε όλοι τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες ως πρωταθλητές της φοροδιαφυγής, όταν οι μισοί τουλάχιστον από όλους εμάς που τεντώνουμε το δάχτυλο φοροδιαφεύγουμε οι ίδιοι. Μα θα μου πείτε, το ίδιο κλέβω εγώ και το ίδιο ο τάδε μεγιστάνας; Οχι, ένας προς έναν, αλλά αν κάνουμε τη σούμα ο καθένας κατανοεί ότι τα «μαύρα» των κεφαλαιοκρατών είναι ψίχουλα μπροστά σε εκείνα των μικρομεσαίων.
Απλώς όταν κλέβει ένας κεφαλαιούχος γίνεται αντιπαθής, επειδή το κάνει για το κότερό του, ενώ τον άλλον, το διπλανό μας, τον νιώθουμε πιο οικείο, επειδή το κάνει για να σπουδάσει τα παιδάκια του. Από ηθικής απόψεως κλέβουν και οι δύο εξίσου, εκ του αποτελέσματος οι συμπαθητικοί κλέβουν πολύ περισσότερο επειδή απλούστατα είναι πιο πολλοί. 
.enet.gr
2/2/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin