Sunday, February 24, 2013

Απολύσεις στην ατζέντα της τρόικας

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ
 Οι αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα, η δραματική υστέρηση των εσόδων, ο ενιαίος φόρος ακινήτων και οι αποκρατικοποιήσεις που καθυστερούν θα βρεθούν στο επίκεντρο του νέου ελέγχου της τρόικας, που ξεκινά από αύριο με τα τεχνικά κλιμάκια και θα κλιμακωθεί την προσεχή Κυριακή 3 Μαρτίου, με την έλευση της ηγεσίας των ελεγκτών. Ταυτόχρονα, θα αρχίσει να πλανάται πάλι πάνω από την οικονομία η απειλή της λήψης και νέων μέτρων, όσο ο προϋπολογισμός είναι εκτός στόχων, εξέλιξη που θα θέσει σε δοκιμασία ξανά τις σχέσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί η διαθεσιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς ο χρόνος περνάει και η τρόικα θα ζητήσει συγκεκριμένα σχέδια μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με το 3ο μνημόνιο, που καταρτίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Η τρόικα είχε επιβάλει στο τρίτο μνημόνιο και η ελληνική πλευρά συμφώνησε πως πρέπει να συνδυαστεί «η αξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου με την κινητικότητα των υπαλλήλων, τη μείωση των προσωρινών συμβάσεων, τις πειθαρχικές διαδικασίες και τις υποχρεωτικές απολύσεις». Αυτό, προστίθεται στο μνημόνιο, θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση του εργατικού δυναμικού του δημόσιου τομέα κατά 150.000 έως το 2015, σε σχέση με το τέλος του 2010. Ακόμη θέτει και συγκεκριμένους στόχους, όπως η αποχώρηση εντός του 2013 25.000 δημόσιων υπαλλήλων, εκ των οποίων οι μισοί, 12.500, θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι τον Ιούνιο.
Το τρίτο μνημόνιο αναφέρει επίσης πως όσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα, κινητικότητα, εφεδρεία κ.λπ. θα παραμένουν σε αυτό το καθεστώς για ένα έτος, «με μειωμένη αμοιβή», ενώ θα αναζητούν νέα απασχόληση και εκ νέου κατάρτιση, μέσα από ειδικά προγράμματα, για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
Ακόμη ορίζεται πως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013 τα υπουργεία θα πρέπει να έχουν έτοιμα τα σχέδια στελέχωσής τους για την προσεχή τριετία, να εντοπίσουν τις «περιττές θέσεις» και να προσδιορίσουν τους τριμηνιαίους στόχους για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2014.

Νέα μέτρα;

Το νέο μνημόνιο έχει αυτοματοποιήσει τη διαδικασία λήψης των μέτρων, αφού προβλέπει ρητά πως, αν υπάρξουν αποκλίσεις, αυτόματα θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα.
Ο Ιανουάριος άφησε μια υστέρηση φορολογικών εσόδων ύψους 140 εκατ. ευρώ και, επειδή και το Φεβρουάριο τα μηνύματα για τα έσοδα είναι αρνητικά, ο κίνδυνος μονιμοποίησης της υστέρησης είναι υπαρκτός. Σημειώνεται πως το πλεόνασμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι λογιστικό, καθώς προήλθε από την αναβολή πληρωμής δαπανών και επιστροφών φόρων.
Στη διάρκεια του 2012, η υστέρηση των εσόδων αντιμετωπίστηκε με αναθεώρηση στόχων, αλλά και με αναβολή πληρωμής των δαπανών, η οποία όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον.
Το ανησυχητικό είναι πως η μείωση των εσόδων προέρχεται από την ύφεση της οικονομίας και τη διαρκή συρρίκνωση της κατανάλωσης, που αποτυπώνεται στη μείωση του ΦΠΑ κατά 16%, αλλά και από την αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν τους φόρους που έχουν επιβληθεί.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα έρθει αντιμέτωπος με την τρόικα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Κατόπιν των αντιδράσεων, η κυβέρνηση επέλεξε να αναβάλει τη λήψη των αποφάσεων, αλλά προσωρινά. Ούτως ή άλλως ο νέος φόρος -με βάση τον προγραμματισμό- θα έπρεπε να αρχίσει να εισπράττεται από το β' εξάμηνο του 2013, οπότε υπάρχει χρόνος για την επεξεργασία των τελικών αποφάσεων.
Η τρόικα θεωρεί αδιαπραγμάτευτο όρο την είσπραξη των 3,2 δισ. ευρώ εντός του 2013 από τη φορολογία των ακινήτων ή από άλλο φόρο με ισοδύναμο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το μνημόνιο και την έκθεση του ΔΝΤ, ο νέος φόρος θα πρέπει να αποδίδει ετησίως το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, όπως ρητά αναγράφει το νέο μνημόνιο. Για το 2013, από τον ενιαίο φόρο ακινήτων προβλέπεται η συλλογή 3,2 δισ. ευρώ, με το συνυπολογισμό όμως και των ποσών που θα εισπραχθούν από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, το οποίο εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, έως και το Μάιο.
 .agelioforos.gr
24/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin