Thursday, February 7, 2013

ΥΠΟΙΚ: Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο Bloomberg

Για το πότε αναμένεται ανάκαμψη στην Ελλάδα:
Σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ και της Κομισιόν, περιμένουμε ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2014. Σταδιακά, όμως, μήνα με το μήνα, τρίμηνο με το τρίμηνο, ίσως η ανάκαμψη έρθει νωρίτερα, στα τέλη του 2013.
   Το ΔΝΤ περιμένει 0,6% το 2014. Αυτού του είδους την ανάκαμψη αναμένετε;
Περίπου τόσο.
Τώρα πια ο φόβος για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ έχει μειωθεί σημαντικά. Χρήματα και καταθέσεις επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες. Κάναμε πολλές μεταρρυθμίσεις, απελευθερώσαμε αγορές και επαγγέλματα. Φυσικά, υπάρχει ακόμη δρόμος, αλλά έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις και στο παρελθόν, όπως η απελευθέρωση της αδειοδότησης φορτηγών, η άρση του καμποτάζ, το άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων, των μηχανικών και άλλων επαγγελμάτων.  

 
 Ο πιο σημαντικός μας αναπτυξιακός  μοχλός  είναι η μείωση του φόβου ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Αυτό είναι καταλύτης. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Έτσι ο κόσμος φέρνει πίσω τα χρήματά του στις τράπεζες από το εξωτερικό, από τα «στρώματα» και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ξεκίνησε πάλι ο δανεισμός από την ΕΤΕπ. Οι τιμές των ομολόγων είναι υψηλά. Ο ΟΤΕ προχώρησε πριν από λίγες μέρες στην έκδοση ομολόγου με πολύ ικανοποιητική απόδοση, επομένως υπάρχει επαρκής απόδειξη από τις αγορές  ότι η αξιοπιστία επιστρέφει.   Δεν λέω ότι επιλύσαμε όλα τα προβλήματα. Υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανύσουμε.
Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κόσμο. Έχουμε  κάνει περικοπές στους μισθούς, οι φόροι αυξήθηκαν.  Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο.
Ο ρόλος των εξαγωγών είναι πάρα πολύ σημαντικός. Το 2012 ο δείκτης εξαγωγών  «χτύπησε» ρεκόρ. Το ίδιο περιμένουμε και φέτος για τις εξαγωγές αγαθών. Επιπλέον, είμαστε αισιόδοξοι για μια καλή τουριστική σεζόν. Οι προκρατήσεις είναι πολύ ικανοποιητικές.  Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, είμαι πολύ αισιόδοξος.

Ερώτηση για το εάν ανησυχεί για το επίπεδο του ευρώ στην παρούσα φάση:
 Ναι, φυσικά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, παρά τα όσα έχουν λεχθεί για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και για κατάρρευση της Ευρωζώνης, τα οποία αποδείχθηκαν απολύτως λάθος. Τώρα ναι, ανησυχώ για την άνοδο του ευρώ.
-    Θα είναι εμπόδιο για τις εξαγωγές;
Όχι τόσο πολύ για την Ελλάδα, διότι οι εξαγωγές μας είναι εντός Ευρωζώνης. Γενικά όμως, ναι, υπάρχει πρόβλημα με το επίπεδο του ευρώ.

Για το τραπεζικό σύστημα και εάν θα τεθεί στην τρόικα θέμα αλλαγής των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών:
Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο προς το παρόν. Δεν είναι μόνο η τρόικα. Είναι και το Κοινοβούλιο.  Περάσαμε, ήδη, το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση. Δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξει αυτός ο νόμος. Θα κάνουμε το καλύτερο βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας και με τη συμφωνία της τρόικας. 
-    Υπάρχει περίπτωση να δούμε κρατικοποιήσεις ελληνικών τραπεζών;
Εξαρτάται από τι εννοεί κανείς ως κρατικοποίηση. Ακόμη και στη Βρετανία το μεγαλύτερο μέρος του (τραπεζικού) συστήματος έχει κρατικοποιηθεί. Στην Ελλάδα το κράτος θα συμμετάσχει με ένα μεγάλο ποσοστό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θέλει να διοικήσει τις τράπεζες.   Μπορούμε να έχουμε σταθερότητα μέσω αυτής της συμμετοχής  του ΤΧΣ, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθημερινή  παρέμβαση στη διοίκηση των τραπεζών.
-    Στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση υποχρεωθεί να πάρει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης που προοριζόταν για ιδιώτες επενδυτές;
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας»  που θα έχει την εξαγορά «κόκκινων» δανείων:
Όπως γνωρίζεται ήδη, έχουμε «κακές» τράπεζες, όπως στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ. Όχι, δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμη ή μάλλον δεν έχουμε αποφασίσει να έχουμε μια ενοποιημένη «κακή» τράπεζα ( bad bank). Υπάρχουν  σύμβουλοι που μας συμβουλεύουν να το κάνουμε αυτό, αλλά είμαστε υπό σκέψη. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης «κακής τράπεζας» . Ξέρουμε ότι πολλές χώρες το έχουν κάνει αυτό, αλλά εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας λύσης.
-    Πότε πιστεύετε ότι μπορεί να χρειαστεί να έχετε απόφαση για μια τέτοια τράπεζα;
Σύντομα. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει τέτοια απόφαση και τα σχέδιά μας δεν περιλαμβάνουν «κακή τράπεζα». Μπορεί και να μην χρειαστεί να έχουμε μια «κακή τράπεζα». Το σχέδιο είναι να μην έχουμε, προς το παρόν. Δεν προβλέπεται στη νομοθεσία.

Σχετικά με τον κίνδυνο των ελληνικών τραπεζών από την Κύπρο:
Παρότι οι ελληνικές τράπεζες θα ενισχυθούν  τώρα με τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης, όντως η Κύπρος ακόμη παρουσιάζει πρόβλημα. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο Eurogoup.
-    Αυτή η λύση θα είναι κάποιου είδους πακέτο διάσωσης;  
Κάτι τέτοιο. Μια συμφωνία και ένα πακέτο διάσωσης. Θεωρώ ότι όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο.

Για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο φόρο ιδιοκτησίας και εάν υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών:
Όχι, διότι δεν πρόκειται να εισπράξουμε περισσότερα χρήματα από αυτά που παίρνουμε ήδη. Απλώς θα ενοποιήσουμε όλους τους φόρους σε έναν – θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπερφορολογήσουμε την περιουσία. Ούτε θα διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη αναφορικά με το φόρο ιδιοκτησίας.
-    Πώς θα γίνεται η συλλογή του φόρου;
Μέσω των ΔΟΥ. Πλέον είναι καλύτερα εξοπλισμένες και έχουμε χρόνο για να σχεδιάσουμε αυτό το νέο φόρο. Δεν υπάρχει βιασύνη να το κάνουμε τώρα ή αύριο. Ήδη έχουμε ξοδέψει χρόνο για διάλογο με τους κυβερνητικούς εταίρους για το φόρο και θα νομοθετήσουμε όταν είμαστε έτοιμοι.

Για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό  περίπου 9,5 δισ. ευρώ το 2015 -16 και εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας: 
Τα μέτρα λιτότητας  που αποφασίσαμε με τους προϋπολογισμούς του 2013 -14 είναι τα τελευταία. Μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα χρειαστεί  περαιτέρω λιτότητα. Όπως γνωρίζετε υπάρχει παραδοχή από το ΔΝΤ ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν υπερβολικά με δεδομένο το στόχο. Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό. Δεν πιστεύω ότι περαιτέρω λιτότητα είναι η λύση στο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις.   

Για τις αποχωρήσεις που πρέπει να υπάρξουν από το Δημόσιο:
Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει  μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, πάνω από 100 χιλιάδες, ποσοστό περίπου 10% -λαμβάνοντας υπόψη τη γενική κυβέρνηση, όχι μόνο την κεντρική, αλλά τα πάντα, ασφαλιστικά ταμεία, τοπικές αρχές, δημόσιες επιχειρήσεις- που είναι σημαντικό. Έχουμε περάσει αυστηρή ρύθμιση για τις νέες προσλήψεις. Από κει και πέρα, θα δούμε πού αλλού χρειάζονται αποχωρήσεις. Έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα τριμηνιαίους στόχους, για μετακινήσεις υπαλλήλων, που δεν σημαίνει απαραιτήτως αποχωρήσεις, αλλά όπου υπάρχει ανάγκη να μεταφέρονται  σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο. Σε μερικές περιπτώσεις έχουμε περίσσευμα ανθρώπινου δυναμικού και σε άλλες έλλειψη. Για παράδειγμα χρειαζόμαστε ελεγκτές για τους φόρους, χρειαζόμαστε καθηγητές ναυτικής εκπαίδευσης για καπετάνιους και μηχανικούς.  
-    Πιστεύετε ότι δεν θα χρειαστούν άλλες αποχωρήσεις;
Δεν μπορώ να το πω αυτό τώρα. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και στόχοι στο πλαίσιο του μνημονίου, τους οποίους πρέπει να ικανοποιήσουμε.

Για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους:  
Ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουμε τα χρέη μας. Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου το ελληνικό χρέος μειώθηκε μέσω επαναγοράς χρέους και μείωσης επιτοκίων. Στα συμπεράσματα της συγκεκριμένης συνεδρίασης, υπάρχει μια παράγραφος που λέει ότι εάν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη θα σκεφτούν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του χρέους. Δεν προσδιορίζουμε τους τρόπους, αλλά είναι ευπρόσδεκτη η μείωση, όπως και αν είναι. Θα καλωσόριζα μια περαιτέρω μείωση επιτοκίων.

Για το πότε θα ανακοινωθούν αποκρατικοποιήσεις:
Μέχρι το καλοκαίρι έχουμε σημαντικές κινήσεις. Σκοπεύουμε να αποκρατικοποιήσουμε τη ΔΕΣΦΑ, τον ΟΠΑΠ, ανάμεσα σε άλλες, αλλά αυτές είναι οι πιο σημαντικές.
-    Από ποιες χώρες έχει εκδηλωθεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Εξαρτάται από την επιχείρηση. Υπάρχει ενδιαφέρον από τη Ρωσία, την Κίνα, από δυτικές εταιρίες για τον ΟΠΑΠ. Μέχρι στιγμής είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον και νομίζω ότι όταν παρουσιάσουμε τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία και καθώς η εμπιστοσύνη επιστρέφει, το ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα αυξηθεί.  Ο κόσμος κοιτάζει για τους πρωταρχικούς δείκτες, την εκτέλεση προϋπολογισμού- για το 2012 θα είναι εντός τροχιάς- το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το οποίο έπεσε δραματικά. Για πρώτη φορά μέσα σε 40 χρόνια ενδεχομένως φέτος να έχουμε μηδενικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών . Αυτό δεν θα προέλθει μόνο από τις εισαγωγές, αλλά και από τις εξαγωγές, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό.
-    Τι είδους εξαγωγές;
Κάθε είδους. Τρόφιμα, αγαθά και, φυσικά, υπηρεσίες, τουρισμό και ναυτιλία.  

Ερώτηση για το εάν για τις επιχειρήσεις που θα πωληθούν θα υπάρξει κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα:
Ναι. Έχουμε κάνει μια μελέτη, που δείχνει ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις ή την αξιοποίηση της γης,  για κάθε ένα ευρώ που έρχεται για αγορά γης στην Ελλάδα, άλλα τρία ευρώ θα επενδυθούν σε αυτή τη γη.  Αυτό σημαίνει  προστιθέμενη αξία και περισσότερες θέσεις εργασίας.
-    Οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας θα είναι θέμα της φορολογίας ακινήτων;
Θα φορολογούνται με βάση την ελληνική νομοθεσία. Δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις.

Για το φάκελο με τη σφαίρα που έφτασε στο γραφείο του Υπουργού και εάν ήταν σοκαριστικό:   
Όχι, δεν σοκαρίστηκα. Κατά την εκτίμησή μου δεν είναι σοβαρή απειλή. Ίσως κάνω λάθος – και εύχομαι να μην κάνω- αλλά δεν θεωρώ ότι ήταν σοβαρή η απειλή.

.minfin.gr 
7/2/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin