Wednesday, February 20, 2013

Μπορίσοφ: Δε συμμετέχω σε κυβέρνηση που δέρνει διαδηλωτές/Bulgarian Ministers Taken Aback by PM's Resignation

Αιφνιδιάζοντας το κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του μετά τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολιτών. Η χώρα μπαίνει σε τροχιά πρόωρων εκλογών. 
Μετά τη σειρά διαδηλώσεων στη Βουλγαρία κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τις χθεσινές συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών με απολογισμό τουλάχιστον 25 τραυματίες, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτηση της κυβέρνησής του. "Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί της θητείας της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία- η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό και του την επιστρέφουμε" είπε ο Μπορίσοφ λίγη ώρα πριν οι βουλευτές ψηφίσουν επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ.

"Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού" είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, όπου σημειώθηκαν οι συγκρούσεις και συμπλήρωσε:  "κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για εμάς" ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Συμπλήρωσε ότι η εξουσία δεν ήταν ποτέ ο στόχος του και κατέληξε: "δεν θα κερδίσω κάτι εάν οι πολίτες μας μισούν".
Ο Μπόικο Μπορίσοφ αρχικά προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, απομακρύνοντας τον υπουργό Οικονομικών και δίνοντας τη δέσμευση προς τους πολίτες ότι θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και θα επιβάλλει κυρώσεις στις ξένες εταιρείες που έχουν τη διαχείρισή του. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις δεν φάνηκαν αρκετές για να σταματήσουν τις διαδηλώσεις.
 Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετάνοφ, το κυβερνών κόμμα δεν θα πάρει μέρος στις συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης επομένως η Βουλγαρία θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες-πριν την προγραμματισμένη διαδικασία του Ιουλίου- καθώς το κεντρο-δεξιό κόμμα του Μπορίσοφ έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θεωρείται μάλλον απίθανο να επιτύχει άλλο κόμμα το σχηματισμό κυβέρνησης.


Το χρονικό

Δεκατέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τη χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας, στη Σόφια και η μία γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις, αλλά ειδικά στην πρωτεύουσα τα επεισόδια οδήγησαν στον τραυματισμό τουλάχιστον 25 διαδηλωτών, ηλικίας από 16 έως 67 ετών και δύο αστυνομικών. Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη 11 ατόμων ενώ από τα επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αστυνομικό λεωφορείο και δύο αυτοκίνητα ενώ ένα αστυνομικό όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Ιβάν Κοστόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπορίσοφ για αποσκίρτηση από τα καθήκοντα και τις ευθύνες της. Μιλώντας από το βήμα της βουλγαρικής βουλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εγκαταλείπει την εξουσία σε μία στιγμή που ζητήματα - κλειδιά, όπως η φτώχεια, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Βουλγαρία, οι υψηλές τιμές ρεύματος, η καταποέμηση των καρτέλ και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να επιλυθούν.

 

Την εκτίμηση πως η βουλγαρική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί προκειμένου να τιθασεύσει τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, διατύπωσε η Μεγκλένα Κούνεβα, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηγέτης του κόμματος Βουλγαρία για τους Πολίτες. "Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παραίτηση δεν θα βελτιώσει τη φριχτή οικονομική κατάσταση του βουλγαρική λαού, που επιδεινώθηκε τα τελευταία τριάμιση χρόνια, αλλά ελπίζουμε πως θα ηρεμήσει η κατάσταση έτσι" σημείωσε η κ. Κούνεβα η οποία εκτίμησε ότι τα όσα συνέβησαν θα αποτελέσουν  ένα καλό μάθημα για όσους αποφασίσουν να υποτιμήσουν την εξουσία της κοινωνίας των πολιτών.
.enet.gr
--
-
  • 2. Bulgarian Ministers Taken Aback by PM's Resignation.....

Several Bulgarian ministers were taken by surprise Wednesday, as Prime Minister Boyko Borisov shockingly announced that he and his cabinet are to resign later that day.

"This is his own decision. I learned about the resignation from the media," recently appointed Education Minister Stefan Vodenicharov told reporters.

The Bulgarian National Radio has noted that several Cabinet members were also surprised by the move.

Borisov, who is known for his impulsive character, allegedly made the decision at the spur of the moment.

The breaking news about the resignation came in the aftermath of large-scale protests across the country against high utility bills, leading to clashes with riot police with many injuries and vandalism.

The series of mass protests in Sofia and all other major Bulgarian cities was initially triggered by the shockingly high electricity bills in EU's poorest member state. However, many protesters have also demanded the resignation of the center-right GERB government.

http://www.novinite.com/view_news.php?id=148019
---

***Φωτογραφίες από την διαδήλωση στη Φιλιππούπολη (Plovdiv, Пловдив) , Κυριακή 18/2/13

---
---
---
---
---
---

 

8 comments:

  1. Bulgarian PM Refutes FinMin, Says He Is Definitely Fired.....

    Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov has declared that he does not intend to work any longer with Finance Minister Simeon Djankov.

    Earlier on Wednesday, Djankov, who was shockingly dismissed earlier in the week was only to be followed by the resignation of the whole center-right GERB government, had claimed that he remains in office.

    "My resignation has not bee voted by the parliament yet, so formally I continue to serve as Bulgaria's finance minister. It will be my aim over the next few weeks and months to work with Prime Minister Boyko Borisov, so that at the next elections GERB may win full majority and rule one more term," Djankov told reporters.

    However, the Prime Minister begged to differ.

    "Deputy Prime Minister and Finance Minister Simeon Djankov resigned and I accepted it, proposing to the MPs to dismiss him," Borisov said.

    "This was my decision and I have not changed my mind," he added.

    Borisov declared that Djankov will not be included in a potential new GERB government.

    Borisov made the shocking announcement Wednesday that his cabinet is to resign en masse around noon. The move follows a series of mass protest rallies against high electricity prices that morphed into wider discontent over austerity and the way the country is being run.

    Borissov told MPs that his party would not be part of a caretaker government.

    Bulgaria's Parliament will vote on the Cabinet's resignation on Thursday, it has been made clear.

    http://www.novinite.com/view_news.php?id=148028
    20/2/13

    ReplyDelete
  2. Βουλγαρία: Οι νέοι διαδηλώνουν ανεξάρτητα από κόμματα και συνδικαλιστές.....

    Μέσω Facebook οργανώνεται ο κύριος όγκος των διαδηλωτών
    Σε αναταραχή βάζει την Βουλγαρία η αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και τα μέτρα λιτότητας.

    Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις διοργανώνονται ανεξάρτητα από τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών είναι νεαρής ηλικίας που οργανώνονται μέσω Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Αυτό που κυρίως απασχολεί τον βουλγαρικό λαό είναι η σταθερότητα της χώρας. Πολλοί κάνουν παραλληλισμούς με το 1997, όταν η τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση παραιτήθηκε λόγω των μαζικών διαδηλώσεων.

    Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, όμως μπορεί να επισπευσθούν λόγω των εξελίξεων. Το νωρίτερο που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν είναι τον Απρίλιο. Ο Μπορίσοφ έχει καταστήσει σαφές ότι ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του, Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB), προτίθενται να συμμετάσχουν σε μια μεταβατική κυβέρνηση.

    Το δεξιό GERB ήταν στις δημοσκοπήσεις πίσω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και πριν από την παραίτηση του Μπορίσοφ.

    Οι διαδηλώσεις, που ξέσπασαν στη Βουλγαρία πριν από δυο εβδομάδες, ήταν αρχικά για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος όμως σύντομα πήραν μια αντικυβερνητική τροπή. Ο Μπορίσοφ _ πρώην σωματοφύλακας του κομμουνιστή ηγέτη Τοντόρ Ζίβκοφ _ δήλωσε ότι πήρε την απόφαση να παραιτηθεί ύστερα από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη Σόφια, που άφησαν 14 τραυματίες.

    Η κυβέρνηση άρχισε να χάνει έδαφος πέρσι τον Μάρτιο όταν εγκατέλειψε τα σχέδια για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα τον περασμένο μήνα ακυρώθηκε λόγω χαμηλής συμμετοχής, όμως απ' όσους ψήφισαν το 60% υποστήριξε το πυρηνικό εργοστάσιο.

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=499178
    20/2/13

    ReplyDelete
  3. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αγνόησε τη Βουλή......

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δεν προσήλθε στη συνεδρίαση της Λαϊκής Συνέλευσης (Κοινοβούλιο), που ήταν αφιερωμένη στην παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

    Ο Μπορίσοφ δήλωσε χθες ότι υποβάλλει την παραίτησή του λόγω των παρατεινόμενων πολυάριθμων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τη διάρκεια των οποίων ήδη έχουν τραυματιστεί 26 άνθρωποι.

    Έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο ή Μάιο της φετινής χρονιάς η Βουλγαρία θα κυβερνάται από υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

    http://greek.ruvr.ru/2013_02_21/105602100/
    21/2/13

    ReplyDelete
  4. Στο νοσοκομείο ο Μπορίσοφ.....ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ....

    Με αυξημένη αρτηριακή πίεση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Σόφιας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, μία εβδομάδα μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων στη χώρα.

    Οι θεράποντες ιατροί απαγόρευσαν, μάλιστα, στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να παρακολουθεί τηλεόραση το επόμενο 24ωρο, ώστε να μην αγχώνεται.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PIK, ο κ. Μπορίσοφ εισήχθη στο νοσοκομείο το βράδυ της Δευτέρας με υπέρταση και οι γιατροί κρίνουν την κατάστασή του σταθερή, του χορηγούν φάρμακα και του συνέστησαν πλήρη ξεκούραση για μερικές μέρες.

    Το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite» μετέδωσε ότι η αδερφή του απερχόμενου πρωθυπουργού, που είναι νοσηλεύτρια, είναι η μόνη που τον έχει επισκεφθεί. Το δωμάτιο του νοσοκομείου φρουρείται από μέλη της εθνικής υπηρεσίας ασφάλειας.

    Τα βουλγαρικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο 53χρονος Μπόικο Μπορίσοφ επρόκειτο να παραστεί χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο γραφείο του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ και ότι, όταν δεν εμφανίστηκε, έγινε γνωστό ότι νοσηλεύεται.

    Ο Μπόικο Μπορίσοφ, στις 20 Φεβρουαρίου, υπέβαλε παραίτηση μετά τις διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρόμενοι για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, τους «παραφουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τη διαφθορά.

    Ούτε το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ, «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» - GERB, ούτε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα δεν επιθυμούν να συγκροτήσουν νέα κυβέρνηση με την τωρινή σύνθεση της Βουλής, οπότε η χώρα οδεύει προς τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τις αναγγελίες του κ. Πλέβνελιεφ ενδέχεται να διεξαχθούν στο τέλος Απριλίου ή στα μέσα Μαΐου.

    Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων, οι διαδηλώσεις στη Σόφια και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας συνεχίστηκαν και χθες.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63789038
    27/2/13

    ReplyDelete
  5. Βουλγαρία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά διαφθοράς και φτώχειας.....Στη Σόφια και σε άλλες πόλεις....

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε αρκετές πόλεις της Βουλγαρίας κατά της διαφθοράς και της φτώχειας, διεκδικώντας την αντικατάσταση της πολιτικής ελίτ από νέους εκπροσώπους των πολιτών.

    Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, που παραιτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου υπό την πίεση των διαδηλώσεων στους δρόμους, εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω υπέρτασης, αν και είχε πάρει εξιτήριο μόλις στις 28 Φεβρουαρίου έπειτα από μια πρώτη εισαγωγή στις 25 Φεβρουαρίου.

    Στη Σόφια, περισσότεροι από 7.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με μια εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου, διαδήλωσαν το πρωί κρατώντας πανό που έγραφαν "Οι μαφιόζοι στη φυλακή" και "Είναι πολλοί, είναι πλούσιοι, είναι αλαζόνες, αλλά δεν θα κρατήσουν πολύ".

    Περισσότεροι από 3.000 υπερ-εθνικιστές διαδηλωτές διαδήλωσαν εξάλλου το απόγευμα στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας "Δώστε μας τη Βουλγαρία". Στον απόηχο ενός τραγουδιού που λέει πως "Ο ηγέτης είναι ένας και μοναδικός", ο πρόεδρος του εξτρεμιστικού κόμματος Ατάκα, Βόλεν Σίντεροφ, δήλωσε πως "η Βουλγαρία έχει αποικιοποιηθεί" και κάλεσε "να τεθούν τα συμφέροντα της Βουλγαρίας πάνω από εκείνα των Βρυξελλών".

    Στη Βάρνα (ανατολικά), περίπου 20.000 διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του δημάρχου Κίριλ Γιορντάνοφ, τον οποίο κατηγορούν ότι είναι υπό την επιρροή ενός οικονομικού ομίλου που "βασιλεύει σαν κύριος" και "κατέστρεψε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις", σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση BNT.

    Διαδηλώσεις που συνέπεσαν με την εθνική εορτή πραγματοποιήθηκαν επίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, το Πλόβντιβ (νότια), το Ρούσε (βόρεια), το Μπλάγκοεβγκραντ (νοτιοδυτικά) και σε άλλες πόλεις.

    Στη Σόφια, κρατώντας ένα πανό μπροστά στη Βουλή που έγραφε "Η εξουσία στους πολίτες, κάτω η Μαφία", ο νομικός Ιβάν Χριστόφ, ενεργός διαδηλωτής, δήλωσε πως "επιτροπές πολιτών αρχίζουν να συγκροτούνται στις συνοικίες για να αντικαταστήσουν τα διεφθαρμένα κόμματα". "Θα διαδηλώσουμε την Τετάρτη μπροστά από τη Βουλή για να την εμποδίσουμε να διαλυθεί προτού τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο ώστε να δώσει ίσα δικαιώματα στα κόμματα και στις οργανώσεις πολιτών", είπε.

    Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και βουλευτικές εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα, ενώ το κοινοβούλιο εκλέγεται τώρα αναλογικά. Κάποιοι από αυτούς φθάνουν μέχρι να ζητούν ένα νέο Σύνταγμα.

    Ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ θα πρέπει ωστόσο να διαλύσει τη Βουλή σε περίπου δέκα ημέρες ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 12 Μαΐου.

    Οι διαδηλωτές, που διαδηλώνουν καθημερινά για περισσότερες από 20 μέρες, αν και κατακερματισμένοι από αντιτιθέμενες διεκδικήσεις, θεωρούν πως δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να οργανωθούν ώστε να συμμετάσχουν στις εκλογές αυτές.

    Τις διαδηλώσεις προκάλεσαν οι αυξημένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος του Ιανουαρίου, που είχαν διπλασιαστεί και πλέον σε σχέση με το Δεκέμβριο......ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ GR

    ReplyDelete
  6. Няколко души в нетрезво състояние са задържани в София

    Без сериозни инциденти са преминали протестните шествия на територията на София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

    Минути преди 18 часа група мъже във видимо нетрезво състояние и две момичета се отправила от „Орлов мост” към сградата на Народното събрание. В района на бул. ”Цар Освободител” и бул. "Васил Левски” компанията започнала да се държи арогантно и да крещи, което наложило намесата на полицейските служители. Единият от мъжете, придружаван от двете момичета опитал да прескочи поставените заграждения. Незабавно нарушителите били задържани и отведени в Първо районно управление, а останалите четирима - в столичния отрезвител.

    След направената справка било установено, че задържаният е В.Д. на 44 години от Украйна, със статут на постоянно пребиваващ в страната. Той бил придружаван от двете си дъщери – на 12 години и О.Д. на 18 години, която не разполагала с документи за самоличност. Направеният алкотест показал наличие на 1.01 промила алкохол при 18-годишното момиче, а бащата отказал да бъде тестван. След разговор с инспектор от детска педагогическа стая малолетното момиче ще бъде предадено на майката. В.Д. и О.Д. остават в районното управление с полицейска мярка до 24 часа.

    На четиримата мъже, откарани за настаняване в столичния отрезвител, били направени алкотестове. При А.Г. на 27 години дрегерът отчел 2.91 промила, при С.С. на 20 години - 1.54 промила, при П.С. на 28 години - 0.80 промила алкохол, а Ж.Х. на 28 години отказал да бъде тестван. След преглед от лекар те ще бъдат настанени в отрезвителното заведение.

    Два часа по-късно отново в района на бул. ”Цар Освободител” и бул. ”Васил Левски” е бил задържан агресивен мъж, също във видимо нетрезво състояние. Той предизвикал униформените служители с арогантното си поведение и отказ да изпълни полицейско разпореждане. Нарушителят е бил отведен в Първо районно управление с полицейска мярка за 24 часа. Оказало се, че задържаният е Г.С. на 25 години от София и има криминалистическа регистрация за наркотици. Съставен му е акт за неизпълнение на полицейско разпореждане, а теста за алкохол отчел наличието на 2.65 промила. Работата по случая продължава.

    http://www.dnes.bg/obshtestvo/2013/03/03/niakolko-dushi-v-netrezvo-systoianie-sa-zadyrjani-v-sofiia.181633
    3/3/13

    ReplyDelete
  7. Βουλγαρία: Επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης το ΚΔΕ.....

    Επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης η τρίτη - κατά σειρά- κοινοβουλευτική πολιτική δύναμη στη Βουλγαρία, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ),ανοίγοντας το δρόμο για τη διάλυση της Βουλής, το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

    Με την επιστροφή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια συζήτησης για εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της υπάρχουσας Βουλής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΚΔΕ Λουτφί Μεστάν, στη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βούλγαρο πρόεδρο.

    Ο πρόεδρος αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στον "απολογισμό" των διαβουλεύσεων που είχε με τις κύριες πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της ανάθεσης της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι στις 13 Μαρτίου θα αναγγείλει τη συγκρότηση και τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική εντολή για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός της δίμηνης προθεσμίας από τη διάλυση της Βουλής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μεστάν περιέγραψε τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας στη χώρα έως την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, ως απαραβίαστα πλαίσια, εντός των οποίων πρέπει κινούνται οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=348352
    5/3/13

    ReplyDelete
  8. Bulgarian Ethnic Turkish Party Refuses to Form Interim Cabinet....

    Bulgarian ethnic Turkish party Movement for Rights and Freedoms (DPS) has expectedly rejected the mandate to form an interim Cabinet received by President Rosen Plevneliev.

    DPS has thus become the third – and last – parliamentary group to receive and reject the mandate.

    As the Bulgarian Constitution requires, Plevneliev first offered the mandate to the largest party in Parliament, the center-right GERB, and then to the second largest one – the left-wing Bulgarian Socialist Party.

    Both refused to form a Cabinet.

    The President now has to appoint a caretaker government, and, with one single decree, adjourn the Parliament and schedule a new general election.

    The caretaker government's term will be up to two months, with its main task being the organization of snap elections.

    Last week, Plevneliev announced that the snap elections will be held on May 12.

    On February 21, Bulgaria's Parliament approved the resignation of the government of the Prime Minister and his ruling Citizens for European Development of Bulgaria party, GERB, amidst unprecedented since 1997 protest rallies against unbearable utility bills, monopolies and wide-spread poverty that turned into a civil unrest against the political model of ruling the country.

    http://www.novinite.com/view_news.php?id=148411
    5/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin