Thursday, February 28, 2013

Schultz: «Όχι» από την Ευρωβουλή στην πρόταση προϋπολογισμού

Μήνυμα για την σθεναρή θέση του Ευρωκοινοβουλίου στο θέμα της έγκρισης του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, έστειλε  ο Πρόεδρος Martin Schultz στο Συμβούλιο και την Κομισιόν, μέσω συνέντευξης  Τύπου στο Δουβλίνο (28 Φεβρουαρίου), στην οποία ήταν παρούσα η EurΑctiv.gr.
Ο  Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Martin Schulz επανέλαβε ρητά και κατηγορηματικά τη θέση  ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απορρίψει την πρόταση προϋπολογισμού.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jose Barroso, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Martin Schulz συναντήθηκαν σήμερα (28 Φεβρουαρίου) στο Δουβλίνο για να συζητήσουν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.    Αμέσως μετά έδωσαν μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου, που έδειξε τις  διαθέσεις  των  κοινοτικών θεσμικών οργάνων  αλλά και της Ιρλανδικής Προεδρίας στο ακανθώδες θέμα του Προϋπολογισμού.
«Πού είναι το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα;»
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schultz επανέλαβε τρεις φορές ότι παρά την επίτευξη προόδου στο επίπεδο της «αμοιβαίας εμπιστοσύνης»,  η συντριπτική πλειοψηφία της Ευρωβουλής θα καταψηφίσει στις 13 Μαρτίου την πρόταση του Συμβουλίου. 
Τόνισε ότι «τίποτα από όσα ζήτησε η Ευρωβουλή δεν πέρασε στην τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη «ιδίων πόρων» στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα «ανακούφιζε» τις εθνικές εισφορές των κρατών μελών.
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, η ανάλυση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδειξε ότι πέρα από τα εθνικά συμφέροντα 27 κρατών μελών δεν υπάρχει ένα κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτό που συνέβη στο Συμβούλιο είναι ότι όλοι πήραν αυτό που ήθελαν», συνέχισε.
«Συγκρίνοντας τις δεσμεύσεις με τις πληρωμές, πρέπει να σας πω ότι οι δεσμεύσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό θα οδηγήσουν την ΕΕ να έχει το 2020 να διαχειριστεί το ποσό που είχε το 2005, κάτι που για εμάς είναι αδύνατο, υπογράμμισε και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου πρόσθεσε η παρούσα πρόταση «δεν θα καλύπτει τις ανάγκες του 2020» και θα δημιουργηθεί έλλειμμα.
Αποφασισμένο να ασκήσει την αρμοδιότητά του το Ευρωκοινοβούλιο
«Ωστόσο το έλλειμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαγορεύεται. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έκαναν τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο».
Ακόμη άφησε αιχμές για την στάση των κρατών-μελών απέναντι στην Ευρωβουλή, λέγοντας ότι οι εθνικές κυβερνήσεις «πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου».
«Στις δημοκρατίες το φυσιολογικό είναι η κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Στις Βρυξέλλες κατά καιρούς υπάρχει η αντίληψη ότι εμείς πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εθνικών κυβερνήσεων. Αλλά πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο, εσείς πρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου», είπε απευθυνόμενος στον Ιρλανδό πρωθυπουργό.
Συμβιβαστική τάση από την Ιρλανδική Προεδρία
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny είπε ότι πρόκειται για μια «ομαδική προσπάθεια» και ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα «ταιριάζει με τις εποχές που ζούμε».
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι κατάλληλος για την στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης», είπε.
Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jose Barroso επεσήμανε ότι «η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είναι κάτω από το επίπεδο φιλοδοξίας που θεωρεί επιθυμητό η Κομισιόν» και εξέφρασε ελπίδα να βρεθεί συμφωνία εντός της Ιρλανδικής Προεδρίας.
«Θεωρώ πως το Κοινοβούλιο έχει κάποιες καλές ιδέες για την καλύτερη λειτουργία του προϋπολογισμού μελλοντικά και για την χρήση κάθε ευρώ αποτελεσματικά. Ελπίζω να βρεθεί συμφωνία κατά την Ιρλανδική Προεδρία», δήλωσε.
Για ιταλικές εκλογές και Βρετανία
Αναφορικά με τις ιταλικές εκλογές είπε πως ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η λιτότητα από μόνες τους δεν μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές, και επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του ιταλικού λαού.
«Ο κάθε πολιτικός μπορεί να λέει ό, τι θέλει για κάποιον άλλον. Γνωρίζετε πολύ καλά την άποψή μου για τον Silvio Berlusconi, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι έλαβε το 29,5% των ψήφων στις εκλογές», είπε.
Σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου για την στάση της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είπε:
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ, αλλά δεν είναι το μόνο, δεν πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού αλλά και την εμπιστοσύνη των άλλων λαών της ΕΕ».
 EurActiv.gr 
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin