Saturday, March 16, 2013

Η τιμωρία της Κύπρου 16/3/13.....

Απόφαση που δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο, πόσο μάλλον ευρωπαϊκό, λήφθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου μετά από μια σύνοδο θρίλερ του Eurogroup η οποία διήρκησε πέραν των δέκα ωρών. Η Κύπρος εξασφάλισε δάνειο από την Τρόικα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ύψους μέχρι 10 δις ευρώ με αντάλλαγμα την είσπραξη 5,8 δις ευρώ από τους Κύπριους καταθέτες ανεξαιρέτως ποσού και ανεξαιρέτως εθνικότητας. Ο πρόεδρος του Eurogroup, πλαισιωμένος από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Όλι Ρεν, το μέλος του εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ Γιορκ Άσμουσσεν ανακοίνωσε την οδυνηρή για την Κύπρο απόφαση εν πλήρη ψυχραιμία και καταβάλλοντας προσπάθεια να πείσει για την ορθότητά της. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν επαναφορά της σταθερότητας στην οικονομία και κυρίως των χρηματοοικονομικό τομέα, ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, διασφάλιση της σταθερότητας της Κύπρου και της Ευρωζώνης.


Το έκτακτο και εφάπαξ τέλος σε συνάρτηση με

-           την αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% σε 12,5%,

-          τη σημαντική συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα μέχρι το 2018 μέσα από την αποξένωση από τις κυπριακές θυγατρικές στην Ελλάδα

-          την αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων η οποία θα κυμαίνεται από 20% μέχρι 25% και

-          την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

αποτελούν τη συνταγή της Τρόικας για την Κύπρο.

Το χρέος του νησιού θα διαμορφωθεί στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και θεωρείται βιώσιμο.

Ήδη η Κύπρος με τη λήψη άμεσων μέτρων και σε πλήρη προετοιμασία πάγωσε το ποσό που αντιστοιχεί στο έκτακτο και εφάπαξ τέλος σταθερότητας – όπως ονομάστηκε επίσημα στην ανακοίνωση του Eurogroup – ύψους 6,75% για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις πέραν των 100.000 στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η κυπριακή Βουλή θα συνέλθει έκτακτα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ώστε να εγκρίνει – ή να απορρίψει την επιβολή του τέλους. Σε περίπτωση που εγκριθεί, το τέλος θα αφαιρεθεί αυτόματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς καμία άλλη νομοθετική ή διαδικαστική κίνηση.

Προς αποφυγή άτακτης φυγής καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιορκ Άσμουσσεν, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου λαμβάνει μέτρα δεδομένου ότι η ερχόμενη Δευτέρα είναι συνήθης τραπεζική αργία ενώ παρακολουθεί στενά και σε καθημερινή βάση την εκροή και μεταφορά καταθέσεων.

Η λύση που δόθηκε στην Κύπρο για μείωση των δανειακών της αναγκών είναι μοναδική και εξειδικευμένη, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας τη λογική της πρωτοφανούς απόφασης. Κληθείς να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το έκτακτο τέλος ανταποκρίνεται στα ειδικά χαρακτηριστικά της Κύπρου και του τραπεζικού της συστήματος το οποίο είναι πέντε φορές το ΑΕΠ της εάν ληφθούν υπόψη μόνο οι κυπριακές εργασίες και εφτά φορές το ΑΕΠ της εάν ληφθούν υπόψη και οι ελλαδικές εργασίες.

Πρόκειται, ανέφερε, για πολύ μεγάλους αριθμούς και θεωρήθηκε ότι ο διαμοιρασμός των βαρών ανάμεσα και στους καταθέτες ήταν αναπόφευκτος. «Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είναι τόσο μεγάλος, τα δεδομένα τόσο μοναδικά και συγκεκριμένα που έπρεπε να σχεδιάσουμε ένα μοναδικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πιστεύουμε ότι η απόφαση για ανάληψη ζημιών από τους καταθέτες δικαιολογείται από τα δεδομένα», εξήγησε. Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγκάστηκε να δικαιολογήσει την απόφαση επανειλημμένως λέγοντας ότι πρόκειται για «εξειδικευμένο μέγεθος (του τραπεζικού τομέα), εξειδικευμένη κατάσταση, εξειδικευμένο πακέτο».

Ερωτηθείς από το In Business εάν η Κύπρος τιμωρείται λόγω του μεγέθους του τραπεζικού της τομέα ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «όχι δεν πρόκειται για τιμωρία της Κύπρου αλλά πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα για την επίλυση του οποίου συμφώνησε και η Κύπρος. Στόχος είναι να δώσουμε στην Κύπρο μια προοπτική ανάπτυξης και ένα μέλλον για τους ανθρώπους της Κύπρου».

Οι κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Άσμουσσεν, μέχρι η Κύπρος να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου θα χρηματοδοτούνται από το ELA. Στη συνέχεια θα επαναποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις συνήθεις πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ. Υπενθύμισε δε ότι ρευστότητα παραχωρείται μόνο σε υγιής οικονομικά τράπεζες.

Υποστήριξη στην απόφαση για την επιβολή του τέλους σταθερότητας έδωσε και ο κ. Άσμουσσεν λέγοντας ότι «το τέλος είναι ένα κατάλληλο μέτρο», κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κατάστασης. «Η Κύπρος βρίσκεται σε μια ακραία κατάσταση και έχει ανάγκη να επεκτείνει τη φορολογική της βάση. Και θα το κάνει αυτό τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της όσο και για τους μη μόνιμους κατοίκους.»

Ο Όλι Ρεν, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, έκανε επίσης μεγάλη προσπάθεια για να πείσει για την ορθότητα της απόφασης πλην όμως με σκυθρωπό πρόσωπο που... δεν έπειθε. «Αν σκεφτείτε τις εναλλακτικές επιλογές, δηλαδή ένα κλασικό bail-in που υπονοεί άμεσο και καθολικό κούρεμα των καταθέσεων θα ήταν καταστροφικό για τους Κύπριους».

Σε ότι αφορά το Ρωσικό δάνειο ο Όλι Ρεν είπε ότι αυτό που συζητείται δεν είναι ένα νέο δάνειο αλλά επέκταση του υφιστάμενου μέχρι το 2021 και μείωση του επιτοκίου. Δεν βλέπε, είπε, θετική προοπτική για λήψη νέου δανείου.

Με τη σημερινή απόφαση οι θυγατρικές των δύο κυπριακών τραπεζών στην Αθήνα θα ενωθούν και θα πωληθούν σε μια υφιστάμενη ελληνική τράπεζα η οποία θα αγοράσει τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά και τα στοιχεία παθητικού μετά την αποτίμηση της αξίας όλων.

.sigmalive.com
16/3/13
--
-

28 comments:

  1. Άλλοι τα έφαγαν, άλλοι πληρώνουν!....Μία πρωτοφανής απόφαση ελήφθη από τους Ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών....

    Των Μιχάλη Περσιάνη - Γιάννη Σεϊτανίδη (Λευκωσία) και Νίκου Χρυσολωρά (Βρυξέλλες)

    ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 06.17
    Μία πρωτοφανής απόφαση ελήφθη από τους Ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Σε αντάλλαγμα για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους του νησιού, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%. Στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή αφορά το κεφάλαιο των καταθέσεων, όχι τους τόκους, γεγονός ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα της ευρωζώνης.

    Επιπλέον, επιβάλλεται και φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στο 10 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Τρόικα στην Κύπρο και τα 17 δισεκατομμύρια, όπου υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νησιού.

    Η εφάπαξ επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις, η οποία έχει άμεση ισχύ, αποτελεί το κυριότερο σημείο της συμφωνίας της Κύπρου με την Τρόικα. Η σχετική νομοθεσία πρέπει να περάσει από τη Βουλή εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ το δημοσιονομικό κέρδος υπολογίζεται σε 5,8 δις. ευρώ. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν διευκρίνησε ότι υπάρχει πρόνοια να παγώσει το ποσό της εισφοράς στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, διευκρίνησε ότι οι καταθέτες σε αντιστάθμισμα των απωλειών τους θα λάβουν τραπεζικές μετοχές ίσης αξίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, ιδιωτικοποίησεις, αύξηση φορολογίας κεφαλαίου και εισοδήματος και μείωση του τραπεζικού τομέα στο μέσο όρο της ΕΕ ως το 2018.

    Το χρέος θα διαμορφωθεί στο 100% ως το 2020. O εταιρικός φόρος αυξάνεται στο 12,5%.

    Η εισφορά δεν θα επιβληθεί στις καταθέσεις που βρίσκονται στο ελληνικό δίκτυο, αλλά έγινε γνωστό ότι ελληνική τράπεζα θα αγοράσει άμεσα τη Λαϊκή-Marfin και την Κύπρου στην Ελλάδα.

    Η συμφωνία για τη φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων, που συνιστά κούρεμα, επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις δέκα ωρών.

    O πρόεδρος του Eurogroup, Γούρεν Ντέισιμπλουμ, αλλά και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, προσπάθησαν να αιτιολογήσουν τη λήψη του μέτρου ως αναγκαίου εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, το οποίο έχει ένα μέγεθος πέραν του 700% του ΑΕΠ της χώρας.

    Ο κ. Ρεν μίλησε για ένα δίκαιο μέτρο που διευρύνει τη φορολογική βάση και ανέφερε ότι η εναλλακτική, ένα bail in, με ζημιές σε όλους τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες, θα ήταν καταστροφική και θα είχε δυσμενέστερες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

    «Πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη για την Κύπρο και η οικονομία της πλήρως χρηματοδοτείται", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Με βάση τη δήλωση του Eurogroup, τα κύρια σημεία της πολιτικής συμφωνίας, που θα μετατραπούν σε μνημόνιο τις επόμενες ημέρες για να τεθεί σε ισχύ η χρηματοδοτική στήριξη τον Απρίλιο, έχει ως εξής:......http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126539
    16/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με βάση τη δήλωση του Eurogroup, τα κύρια σημεία της πολιτικής συμφωνίας, που θα μετατραπούν σε μνημόνιο τις επόμενες ημέρες για να τεθεί σε ισχύ η χρηματοδοτική στήριξη τον Απρίλιο, έχει ως εξής:......

      -Η πολιτική συμφωνία αφορά τους ακρογωνιαίους λίθους πολιτικής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

      -Το πρόγραμμα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αποφασιστική δράση για την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας τη χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

      -Ενταση προσπαθειών στον τομέα της ιδιωτικοποίησης.

      -Μέτρα κινητοποίησης των εσωτερικών πόρων, προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την καθιέρωση ενός εκ των προτέρων εφάπαξ εισφορά σταθερότητας στους καταθέτες.

      -Περαιτέρω μέτρα αφορούν την αύξηση του παρακράτηση φόρου επί του εισοδήματος κεφαλαίου, την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αύξηση της συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

      -Το Eurogroup αναμένει μια συμφωνία μεταξύ Κύπρος και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της τελευταίας.

      -Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα θα να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη συρρίκνωση, με το εγχώριο τραπεζικό τομέα φθάνει στην ΕΕ μέσο όρο έως το 2018, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και τη διαφύλαξη των καταθέσεων.

      -Επιπλέον, μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, αλλά όχι σε βάρος του ελληνικού χρέους.

      Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές για γρήγορη οριστικοποίηση του μνημονίου, ενώ το Eurogroup θα εξετάσει την τεκμηρίωση του προγράμματος που έχει εκπονηθεί από το Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και το ESM μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο.

      Το Eurogroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επισήμως την πρόταση για μια οικονομική συμφωνία στήριξης από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Το πρόγραμμα τελεί υπό την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων.

      http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126539
      16/3/13

      Delete
  2. L'Eurogroupe et le FMI s'accordent sur un plan d'aide à Chypre....

    Les ministres des finances de la zone euro et le Fonds monétaire international (FMI) ont accouché samedi 16 mars d'un plan d'aide à Nicosie qui prévoit de débloquer "10 milliards d'euros maximum", en échange d'une taxe exceptionnelle sur les dépôts bancaires.

    Chypre est le cinquième pays après la Grèce, l'Irlande, le Portugal et l'Espagne à se tourner vers la zone euro pour obtenir un soutien financier. Au terme d'une réunion de plus de dix heures à Bruxelles, les dirigeants européens qui étaient entourés de ceux de la Banque centrale européenne et du Fonds monétaire international, ont notamment validé une ponction de 9,9 % sur les dépôts bancaires supérieurs à 100 000 euros et de 6,75 % en deçà.

    "Dans la mesure où c'est une contribution à la stabilité financière de Chypre, il paraît équitable de demander une contribution à tous les déposants", a commenté lors d'une conférence de presse le président de l'Eurogroupe Jeroen Dijsselbloem. Le Néerlandais a précisé que cette ponction représentait environ 5,8 milliards euros. Jörg Asmussen, membre du directoire de la BCE, a indiqué que les autorités chypriotes avaient déjà pris les devants en procédant au gel des sommes visées.

    "Comparé à d'autres solutions, c'est la moins coûteuse" pour la population, a plaidé le ministre des finances chypriote, Michalis Sarris. "On a évité des coupes dans les salaires et les retraites". Le ministre s'est aussi félicité d'avoir "évité une taxe sur les transactions financières, qui aurait été catastrophique". Il a précisé que le Parlement devait voter dimanche l'instauration de la taxe, qui sera prélevée mardi.

    Il a souligné que les autorités chypriotes avaient pris les mesures nécessaires afin que les déposants ne puissent pas retirer au cours du week-end, par le biais d'opérations électroniques, le montant de la taxe qu'ils doivent payer. "Les temps vont être durs et les ceintures vont devoir être serrées", a-t-il lancé, estimant que "la position très dure du FMI et d'autres partenaires" avait créé "un climat lourd dans les négociations".

    UN PRÉCÉDENT CONTROVERSÉ

    Ce précédent concernant les dépôts bancaires pourrait avoir de lourdes conséquences si d'autres plans de sauvetage devaient encore intervenir dans la zone euro, en incitant les épargnants à mettre à l'abri leur argent hors des frontières nationales. Mais grâce à cette mesure exceptionnelle et controversée, le montant du plan d'aide à Chypre est bien en deçà des 17 milliards d'euros préalablement envisagés et se situe dans l'hypothèse basse de la fourchette de 10 à 13 milliards d'euros évoquée par Jeroen Dijsselbloem cette semaine.

    D'autres mesures moins spectaculaires comme la hausse du taux d'imposition des sociétés, qui passe de 10 % à 12,5 %, ont également été adoptées. Chypre pourrait aussi lancer un programme de privatisations. Le FMI devrait participer à hauteur de 1 milliard d'euros. "L'Eurogroupe a fait ce qu'il avait à faire", a sobrement commenté à sa sortie de l'Eurogroupe le ministre des finances français, Pierre Moscovici.......http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/03/16/l-eurogroupe-et-le-fmi-trouvent-un-accord-sur-un-plan-d-aide-a-chypre_1849368_3214.html#ens_id=1724512&xtor=RSS-3208
    16/3/13

    ReplyDelete
  3. Zypern-Rettung...Bankkunden müssen 9,9 Prozent ihrer Einlagen abgeben....Der Plan für die Zypern-Rettung steht: Bankkunden mit Einlagen über 100.000 Euro sollen mit fast zehn Prozent belastet werden. Schon am Dienstag soll ein entsprechendes Gesetz in Kraft treten.....

    Brüssel/Moskau
    Zypern wird als fünftes Euro-Land mit Hilfskrediten der Euro-Staaten und des Internationalen Währungsfonds (IWF) vor der Staatspleite bewahrt. "Wir haben eine politische Vereinbarung über die Eckpfeiler des Programms erreicht", erklärte Eurogruppen-Chef Jeroen Dijsselbloem am frühen Samstagmorgen in Brüssel. Das Kreditpaket für das strauchelnde Euro-Land werde ein Volumen von zehn Milliarden Euro haben.

    EZB-Direktor Jörg Asmussen äußerte nach der Einigung auf ein Rettungspaket für Zypern in der Nacht zum Samstag die Erwartung, dass das zyprische Parlament noch am Wochenende ein entsprechendes Gesetz verabschiedet, das noch vor der nächsten Öffnung der Banken am Dienstag in Kraft tritt. Am Montag sind die Banken in Zypern geschlossen.

    Im Gegenzug müsse sich Zypern zur Sanierung der Banken und des Staatshaushalts verpflichten. Zuvor hatten schon Griechenland, Irland, Portugal und Spanien Rettungspakete der Partnerländer erhalten. Die Absichtserklärung zum Hilfspaket für Zypern solle laut Dijsselbloem in der kommenden Woche fertiggestellt werden, so dass die Abstimmungen in nationalen Parlamenten darüber vollzogen werden könnten.

    IWF-Chefin Christine Lagarde erklärte, der Fonds werde zu dem Programm einen Finanzbeitrag leisten, den sie zunächst aber nicht beziffern wollte......http://www.handelsblatt.com/politik/international/zypern-rettung-bankkunden-muessen-9-9-prozent-ihrer-einlagen-abgeben/7938918.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  4. Vereinbarung auf Hilfspaket für Zypern erreicht......

    Wenige Wochen vor einer drohenden Staatspleite stehen Eckpunkte des Milliarden-Hilfspakets. Auch Bankkunden werden in die Pflicht genommen. Der Bundestag und andere Parlamente müssen noch zustimmen.

    Das pleitebedrohte Zypern bekommt internationale Hilfe. Die Finanzminister der Euroländer haben sich grundsätzlich auf ein Hilfspaket von rund zehn Milliarden Euro verständigt. Das berichteten Diplomaten in Brüssel nach fast zehnstündigen Verhandlungen. Ohne frisches Geld ist Zypern im Mai pleite.

    Vereinbart wurde unter anderem, dass Inhaber von Bank-Konten über 100.000 Euro einen deutlichen Beitrag leisten. Die Unternehmensteuer soll von bisher 10 auf 12,5 Prozent steigen. Einen Schuldenschnitt soll es den Informationen zufolge nicht geben. Die Geldgeber wollen darüber hinaus Zusicherungen für die glaubwürdige Umsetzung des Hilfspakets haben. Zypern versprach in Brüssel, man werde sich strikt an die Abmachungen für ein Hilfsprogramm halten.
    Der Bundestag und mehrere nationale Parlamente müssen noch zustimmen

    Zypern ist nach Griechenland, Portugal, Irland das vierte Land, dass ein Vollprogramm aus dem europäischen Rettungsschirm bekommt. Spanien erhält Milliardenhilfen nur für seine maroden Banken. Die Troika aus EU, Europäischer Zentralbank (EZB) und Internationalem Währungsfonds (IWF) hatte der Eurogruppe ihre Einschätzung vorgelegt. An den Gesprächen nahm auch IWF-Chefin Christine Lagarde teil.

    Die von einer schweren Bankenkrise erschütterte Mittelmeerinsel hatte schon im vergangenen Juni ein Hilfsgesuch in Brüssel vorgelegt. Bis vor kurzem war ein Volumen von rund 17,5 Milliarden Euro genannt worden. Der Bundestag und mehrere andere nationale Parlamente müssen dem europäischen Hilfspaket noch zustimmen. Erst dann kann es endgültig besiegelt werden.....http://www.n24.de/news/newsitem_8674048.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  5. Cyprus secures $13bn eurozone bailout....In return for rescue funds, Cyprus asked to trim deficit, shrink banking sector, raise taxes and privatise state assets.....

    Eurozone finance ministers have reached a political agreement on an emergency lending programme for Cyprus which would help bring down the public debt-to-GDP ratio of the island to 100 percent in 2020, the chairman of the ministers has said.

    Jeroen Dijsselbloem told a news conference after 10 hours of talks between the ministers and the International Monetary Fund that lasted into Saturday morning, that the single currency area would welcome an IMF contribution to the bailout that will total $13bn.

    "The Eurogroup was able to reach a political agreement with the Cypriot authorities on the cornerstones of this agreement," Dijsselbloem said.

    In return for the rescue loans, Cyprus will trim its deficit, shrink its troubled banking sector, raise taxes and privatise state assets, said Dijsselbloem.

    "The assistance is warranted to safeguard financial stability in Cyprus and the eurozone as a whole,'' he told reporters.

    Michael Sarris, Cypriot finance minister, said "I wish I was not the minister to do this ... Much more money could have been lost in a bankruptcy of the banking system or indeed of the country," adding that he hoped it would mark a new start for Cyprus.

    While the bailout for the east Mediterranean island nation is many times smaller than Greece's or Ireland's, it is still considered crucial to the eurozone's future because a default even by a small country could cause uncertainty in financial markets and undermine investor confidence in other eurozone nations.

    'One-time levy'

    To reduce the amount of bailout loans Cyprus needs to keep its government afloat and recapitalise its banks, the ministers agreed to make sizeable Greek operations of the country's two largest banks, Bank of Cyprus and Laiki, eligible for spare rescue cash from Greece's bailout accord.

    To raise enough new revenues, some creditors were also pushing Cyprus to accept a one-time levy of 10 percent on people with more than $130,600 in their Cypriot bank account. The levy will come into force on Tuesday, after a bank holiday on Monday. Cyprus will take immediate steps to prevent electronic money transfers over the weekend.

    Eurozone ministers forced Cyprus' savers, almost half of whom are believed to be non-resident Russians, to pay up to 10 percent of their deposits to raise almost $6bn euros.

    Cyprus also agreed to increase its corporate tax rate by 2.5 percentage points to 12.5 percent.

    A swift deal

    The economy of Cyprus, a Mediterranean island of almost one million people, represents less than 0.2 percent of the eurozone's annual economic output.

    Cyprus, which first applied for a bailout last summer, was not in imminent danger of bankruptcy, as it faces its next bond redemption in June.

    Even so, the European Central Bank, concerned that prolonged uncertainty over Cyprus could hurt market sentiment across the eurozone, has pushed for a swift deal, even threatening to cut the country's financial system off from emergency funding.

    Dijsselbloem said that under the programme, the island's debt would fall to 100 percent of economic output by 2020.

    http://www.aljazeera.com/news/europe/2013/03/201331632643771964.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  6. Gipfel in Brüssel: Euro-Länder einigen sich auf Milliarden-Hilfe für Zypern....

    Es war ein zähes Ringen, doch schließlich haben sich die Finanzminister der Euro-Zone und der IWF auf ein Hilfspaket für Zypern verständigt. Der von der Pleite bedrohte Inselstaat soll mit bis zu zehn Milliarden Euro gestützt werden. Auch Bankkunden sollen sich an der Rettung beteiligen.

    Brüssel - Die Euro-Finanzminister und der Internationale Währungsfonds (IWF) haben sich mit Zypern über die Grundlinien für das seit Monaten umstrittene Rettungspaket geeinigt. "Wir haben eine politische Vereinbarung über die Eckpfeiler des Programms erreicht", erklärte Eurogruppen-Chef Jeroen Dijsselbloem am frühen Samstagmorgen in Brüssel. "Die Euro-Zone hat heute eine feste Verpflichtung zur Finanzstabilität in der Euro-Zone und ihre Fähigkeit, entschieden zu handeln, gezeigt", ergänzte er. Die Absichtserklärung dazu solle in der kommenden Woche fertiggestellt werden, so dass die Abstimmungen in nationalen Parlamenten darüber vollzogen werden könnten. IWF-Chefin Christine Lagarde erklärte, der Fonds werde zu dem Programm einen Finanzbeitrag leisten, den sie zunächst aber nicht beziffern wollte.

    Das Kreditpaket für das strauchelnde Euro-Land wird sich nach ersten Angaben auf bis zu zehn Milliarden Euro belaufen. Im Gegenzug muss sich Zypern zur Sanierung der maroden Banken und des Staatshaushalts verpflichten. Ohne frisches Geld ist das Land im Mai pleite.

    Der Einigung gingen zähe Verhandlungen voraus. Hauptstreitpunkt bei den fast zehnstündigen Gesprächen war erneut ein finanzieller Beitrag der Bankkunden zur Rettung der angeschlagenen Geldhäuser Zyperns. Sie sollen nun eine einmalige Abgabe von 9,9 Prozent auf ihre Einlagen bei den Banken zahlen. Dieser Satz gelte für Guthaben über 100.000 Euro, hieß es in Verhandlungskreisen. Beträge unter dieser Schwelle würden mit 6,75 Prozent besteuert.

    In Zyperns Banken stecken erhebliche Summen ausländischer Kunden, vor allem von Russen und Briten. Die Einlagen belaufen sich auf knapp 70 Milliarden Euro insgesamt. Zypern stimmte nach den zähen Verhandlungen außerdem zu, seinen rekordniedrigen Unternehmenssteuersatz von zehn auf 12,5 Prozent zu erhöhen. Einen Schuldenschnitt soll es den Informationen zufolge nicht geben.

    Zyperns Finanzminister Michalis Sarris hofft nach der Einigung auf einen Neuanfang für sein Land nach dem rettenden Hilfsprogramm. "Uns stehen harte Zeiten bevor und wir werden den Gürtel enger schnallen müssen - aber ich denke, es gibt uns eine Chance, mit Zuversicht in die Zukunft zu schauen", sagte Sarris am Samstagmorgen in Brüssel.

    Die Abgabe der Bankkunden sei zwar unangenehm für die Betroffenen - doch es sei die beste mögliche Lösung gewesen, betonte Sarris. Als Finanzminister sei er nicht glücklich über das Verfahren. "Aber die Aufgabe, den Wohlstand der Menschen und die Stabilität des Systems zu schützen, ließ uns keine andere Wahl." Sarris sprach ohne konkrete Details die Möglichkeit eines Umtauschs der Gebühr in Aktien der betroffenen Institute an.

    Zypern leidet massiv unter den angeschlagenen Banken des Landes. Der Finanzsektor spielt für den kleinen Euro-Staat eine herausragende Rolle, die Bilanzsumme der Banken ist achtmal so groß wie die gesamte Wirtschaftsleistung des Landes. Durch den Schuldenschnitt für private Gläubiger in Griechenland des vergangenen Jahres sind zahlreiche Institute in Schieflage geraten. Zypern hatte daher schon im Sommer um ein Kreditpaket von 17 Milliarden Euro gebeten.

    Deutschland stellt Bedingungen

    Bis zuletzt hatten die Euro-Retter in Brüssel hart um Hilfen für Zypern gerungen. Deutschland hatte sich im Vorfeld gegen übereilte Zusagen ausgesprochen und auf Bedingungen für Hilfsgelder gepocht. So forderte die Bundesregierung unter anderem die Beteiligung der privaten Gläubiger der angeschlagenen zyprischen Banken. Auch der IWF sowie die Niederlande und Finnland unterstützten die Haltung Deutschlands.....http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/euro-laender-einigen-sich-auf-zypern-hilfe-a-889211.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  7. «Τέλος σταθερότητας»: Κούρεμα καταθέσεων για «στήριξη» 10 δισ. ευρώ...Κύπρος 16/3/13....

    Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας κατέληξαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Αποφασίστηκε η επιβολή ενός «τέλους σταθερότητας» που θα αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δις ευρώ.

    Όσον αφορά στο «τέλος σταθερότητας», για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, το τέλος θα φτάνει μέχρι και το 6,75%, ενώ πάνω από τις 100.000 ευρώ θα φτάνει το 9,9%. Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.

    Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή αυτών των τελών εκτιμώνται σε 5,8 δισ. ευρώ. Διευκρινίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

    Σχετικά με τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιεργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας, λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας -πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα- καιτόνισε ότι στόχος είναι η συρρίκνωσή του ως το 2018.

    Από την κυπριακή πλευρά, ο υπουργός οικονομίας, Μιχάλης Σαρρής, σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε οδυνηρές λύσεις και ότι τελικά συμφώνησε σε μία λύση που διασφαλίζει το μέλλον της οικονομίας της χώρας.

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup ότι χάρις στις παραπάνω αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, ενώ πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης είναι βέβαιη, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ακριβές ποσό της συνεισφοράς του. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συνεισφορά του ΔΝΤ αναμένεται να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

    Στο πρόγραμμα στήριξης θα συνεισφέρει και η Ρωσία, όπως εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

    Πηγή: ΑΜΠΕ
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=351166
    16/3/13

    ReplyDelete
  8. Euro-Länder bitten Zyperns Bankkunden zur Kasse......Das gab es noch in keinem Euro-Krisenland: Wer Geld bei einer zyprischen Bank liegen hat, zahlt für die Rettung Zyperns vor der Staatspleite mit. Bei Beträgen ab 100.000 Euro ist fast ein Zehntel weg......

    Zur Rettung Zyperns vor der drohenden Staatspleite werden in einem beispiellosen Schritt auch Bankkunden kräftig zur Kasse gebeten. Bei Einlagen unter 100.000 Euro wird eine Abgabe von 6,75 Prozent fällig, bei höheren Summen sind es 9,9 Prozent. Das soll geschätzte 5,8 Milliarden Euro einbringen, kündigte Euro-Gruppe-Chef Jeroen Dijsselbloem nach der Einigung der Finanzminister auf das Hilfspaket am Samstagmorgen in Brüssel an.

    "Wir haben die Lastenverteilung sehr sorgfältig geprüft", versicherte der Niederländer. "Wir bestrafen Zypern nicht." Das Hilfspaket soll ein Volumen von bis zu zehn Milliarden Euro haben. Der Mittelmeerinsel droht ohne die Unterstützung der Euro-Länder und des Internationalen Währungsfonds (IWF) die Staatspleite. "Die Euro-Gruppe hat ihre Mission erfüllt", verkündete der französische Ressortchef Pierre Moscovici.

    Die Geldgeber griffen ein, obwohl das Land nur 0,2 Prozent zur Wirtschaftsleistung der Euro-Zone beiträgt. "Zypern ist systemrelevant für die Euro-Zone", resümierte EU-Währungskommissar Olli Rehn. Dies bedeutet, dass eine Staatspleite die gesamte Euro-Zone gefährden würde.

    Der Deutsche Bundestag und mehrere andere nationale Parlamente müssen dem Hilfspaket noch zustimmen. Der Bundestag sollte noch am Samstag unterrichtet werden. Das Paket soll in der zweiten April-Hälfte endgültig unter Dach und Fach gebracht werden.

    Die einmalige Belastung der Bankkunden sei als außerordentliche Maßnahme nötig, weil das zyprische Banksystem, gemessen an der gesamten Wirtschaft, überdimensioniert sei, hieß es. Die Abgabe soll sowohl für in Zypern ansässige als auch für ausländische Bankkunden gelten. Sie können der sogenannten Solidaritätsabgabe nicht mehr entgehen: Der fällige Betrag werde ab sofort auf den Konten eingefroren, sagte EZB-Direktoriumsmitglied Jörg Asmussen nach rund zehnstündigen Marathonverhandlungen.

    "Der Rest ist frei verfügbar"

    "Bevor die Banken wieder öffnen, wird die Abgabe abgezogen. Der Rest des Geldes ist frei verfügbar", sagte Asmussen. Verantwortlich für das Verfahren seien die Zyprer. Ein solches Vorgehen drohe in anderen Krisenländern des Kontinents nicht.

    Zyperns Finanzminister Michalis Sarris sprach ohne konkrete Details die Möglichkeit eines Umtauschs der Gebühr in Aktien der betroffenen Institute an. Als Finanzminister sei er nicht glücklich über die Gebühr. "Aber die Aufgabe, den Wohlstand der Menschen und die Stabilität des Systems zu schützen, ließ uns keine andere Wahl."

    Rund ein Drittel der Einlagen in Zypern sind in der Hand ausländischer Kontoinhaber – vor allem reicher Russen und Briten. Seit Längerem halten sich Vorwürfe, Zypern locke mit niedrigen Firmensteuern und einer lockeren Finanzaufsicht Schwarzgeld an. Zypern bestreitet dies. Die Mittelmeerinsel ist zweitgrößter Auslandsinvestor in Russland.

    Zypern ist nach Griechenland, Portugal und Irland das vierte Land, das ein Vollprogramm aus dem europäischen Rettungsschirm bekommt. Spanien erhält Milliardenhilfen nur für seine maroden Banken.

    Unternehmensteuer steigt von 10 auf 12,5 Prozent

    Die von einer schweren Bankenkrise erschütterte Mittelmeerinsel hatte schon im vergangenen Juni ein Hilfsgesuch in Brüssel vorgelegt. Bis vor Kurzem war ein Volumen von rund 17,5 Milliarden Euro genannt worden. Mit welchem Volumen sich der IWF beteiligt, ist noch offen, sagte die Chefin des Fonds, Christine Lagarde. Nach unbestätigten Informationen könnte es um eine Milliarde Euro gehen......http://www.welt.de/wirtschaft/article114496553/Euro-Laender-bitten-Zyperns-Bankkunden-zur-Kasse.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  9. Chypre, cinquième pays de la zone euro à bénéficier de l'aide internationale.....


    Un accord a été trouvé à Bruxelles pour un plan de sauvetage de 10 milliards d’euros, en échange d’une taxe exceptionnelle sur les dépôts bancaires.
    Par AFP

    La zone euro et le FMI ont trouvé ce samedi matin un accord sur un plan de sauvetage d’un maximum de 10 milliards d’euros pour Chypre, en échange d’une taxe exceptionnelle sur les dépôts bancaires qui rapportera près de 6 milliards. Nicosie devient ainsi le cinquième pays de la zone euro à bénéficier d’un programme d’aide internationale.

    Le montant de l’aide est très inférieur aux centaines de milliards déboursés pour la Grèce et aux dizaines de milliards versés au Portugal, à l’Irlande et pour renflouer le secteur bancaire espagnol. Mais, chose nouvelle, pour réduire leur participation, les bailleurs de fonds ont demandé à Nicosie d’instaurer une taxe exceptionnelle de 6,75% sur les dépôts bancaires en-deçà de 100 000 euros et de 9,9% au-delà de ce seuil, ainsi qu’une retenue à la source sur les intérêts de ces dépôts. Ces prélèvements devraient rapporter au total 5,8 milliards d’euros, a indiqué samedi le chef de file de l’Eurogroupe, Jeroen Dijsselbloem.

    A ces taxes, s’ajoutent des privatisations et une hausse de l’impôt sur les sociétés qui passera de 10 à 12,5%. Les bailleurs de fonds de Chypre ont renoncé à un effacement de dette, qui aurait fait subir de lourdes pertes aux créanciers privés et qui était fermement rejetée par Nicosie, mais tous les épargnants seront touchés par ces nouvelles taxes, qu’ils soient chypriotes ou étrangers, en particulier russes. Les autorités ont déjà pris des mesures pour geler les sommes sur les comptes et une loi devrait être adoptée au cours du weekend pour permettre cette opération et empêcher une fuite massive des capitaux.

    «On ne pénalise pas Chypre», a estimé Jeroen Dijsselbloem. «Nous sommes aux côtés du gouvernement chypriote, c’est ce paquet qui permettra une restructuration du secteur bancaire et rendra la dette durable», a-t-il expliqué. «La solution présentée est durable, pérenne et dans l’intérêt de l’économie chypriote», a renchéri la directrice du FMI, Christine Lagarde, dont l’institution devrait participer au plan d’aide chypriote même si aucun ordre de grandeur n’a été évoqué publiquement. Selon une source diplomatique européenne, la contribution du FMI pourrait avoisiner un milliard d’euros.

    Les taxes sur le capital et les intérêts des dépôts seront entièrement compensées par la distribution d’actions, a indiqué le ministre chypriote des Finances, Michalis Sarris, soulignant que les mesures prises ont permis d’éviter «des coupes dans les salaires et les pensions».
    Banques plombées par la crise grecque......http://www.liberation.fr/economie/2013/03/16/chypre-cinquieme-pays-de-la-zone-euro-a-beneficier-de-l-aide-internationale_889016?xtor=rss-450
    16/3/13

    ReplyDelete
  10. Έκτακτη σύσκεψη Υπουργών στο Προεδρικό για τη συμφωνία ....Εντός του Σαββατοκύριακου έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού....

    Μετά το μεσημέρι επιστρέφει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες όπου τις πρωινές ώρες επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, ενώ στο μεταξύ στο Προεδρικό προετοιμάζεται έκτακτη σύσκεψη Υπουργών της Κυβέρνησης.

    Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι Υπουργοί των παραγωγικών, όπως χαρακτηρίζονται, Υπουργείων θα παρακαθίσουν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο σε έκτακτη σύσκεψη με πρώτο θέμα στην ατζέντα την σε έκταση και λεπτομερειακή ενημέρωση για τη συμφωνία στο Eurogroup.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει τα σχετιζόμενα με τις πρόνοιες του προγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup νομοσχέδια ούτως ώστε να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού θα γίνει εντός του Σαββατοκύριακου.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126551
    16/3/13

    ReplyDelete
  11. Δραματικό παρασκήνιο πριν τη λύση για το κυπριακό χρέος.....

    Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ότι η πολιτική συμφωνία σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου αποτέλεσε «μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης», η οποία, παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.

    Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα τα ξημερώματα περιλαμβάνει τη φορολόγηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% όσων υπερβαίνουν αυτό το ποσόν.

    Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.

    Όπως πρόσθεσε ο Μ. Σαρρής, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40%, επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

    Ο Σαρρής ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση αποφεύχθηκαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Επίσης, τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

    Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμο και διαχειρίσιμο και δεν θα αποτελέσει δυσβάσταχτο βάρος για τις επόμενες γενιές.

    Εξάλλου, ειδικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα έως την επόμενη Τρίτη, που θα ανοίξουν οι τράπεζες, για υλοποίηση του μέτρου της αποκοπής του τέλους αλληλεγγύης από τις καταθέσεις.

    Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup .

    Ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι η Βουλή της Κύπρου έχει επιδείξει ωριμότητα και κατανόηση στα θέματα του μνημονίου και γνωρίζει ποιές επιλογές είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στη σύνοδο του Eurogroup .

    Στις διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες, είχαν τεθεί στο τραπέζι πολύ σκληροί όροι και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν συνεχείς εμπλοκές και ρήξεις στις διαβουλεύσεις, με την κυπριακή αντιπροσωπεία να αποχωρεί σε κάποιες περιπτώσεις από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Μάλιστα, κυκλοφόρησε στους δημοσιογραφικούς κύκλους και η φήμη ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, προειδοποίησε και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.

    Την Τετάρτη στη Μόσχα ο Σαρρής

    Την Τετάρτη, αντί για την αρχικά προγραμματισμένη επίσκεψή του τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση στη Μόσχα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.

    Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Σαρρή θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από τη Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=264345
    16/3/13

    ReplyDelete
  12. Όλι Ρεν: Απρόθυμη η Ρωσία σε νέο δάνειο....Σε μείωση επιτοκίου και παράταση αποπληρωμής του δανείου, προσανατολίζεται η ρωσική πλευρά....

    Στο ποσό που εγκρίθηκε από το Eurogroup δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε συνεισφορά από τη Ρωσία.

    Όπως ανακοινώθηκε έχουν ήδη γίνει επαφές και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τη Ρωσία και η Μόσχα παρουσιάστηκε θετική στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου που έχει ήδη παραχωρηθεί στη Λευκωσία.

    Ο επίτροπος για χρηματοπιστωτικές υποθέσεις Ολι Ρεν είπε ότι είχε επαφές με τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Σιλουάνοφ και όπως ανέφερε η Ρωσική πλευρά θα μειώσει το επιτόκιο και θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής του ρωσικού δανείου.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν διαπίστωσε προθυμία για παροχή άλλου δανείου.

    Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν την Τετάρτη κατα την επίσκεψη στη Μόσχα του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126552
    16/3/13

    ReplyDelete
  13. Στις απαραίτητες ενέργειες προβαίνει η Κεντρική Τράπεζα....Δήλωση της Αλίκης Στυλιανού για την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο....

    «Η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤΚ, Αλίκη Στυλιανού, σχετικά με την απόφαση του Εurogroup.

    «Είναι μια απόφαση του Eurogroup, δηλαδή των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που λήφθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας για το Πρόγραμμα Στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Σχετικά έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών και έχει εκδοθεί Δήλωση από το Eurogroup», ανέφερε η κ. Στυλιανού.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126555
    16/3/13

    ReplyDelete
  14. ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ....ΑΚΕΛ: Οι Ευρωπαίοι «εκδικούνται» για το βιοτικό μας επίπεδο και τις επενδύσεις.....

    Ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο».

    Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.

    Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε».

    Σημείωσε ακόμη πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν».

    Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.

    Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο». Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που επωφθαλμιούσαν οι ίδιοι.

    Πηγή: ΑΜΠΕ
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63798621

    ReplyDelete
  15. Παπαδόπουλος: Καταστροφή.....Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο.....

    Καταστροφική χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως φαίνεται πως αυτή ήταν η επιδίωξη των ευρωπαίων από την αρχή.

    Ο Ν. Παπαδόπουλος θεωρεί πως τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση που καθυστέρησε να προωθήσει τις διαδικασίες αφήνοντας τα πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο. Η σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε, πιστεύω δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο μετά την πίεση και τους εκβιασμούς που δέχθηκε.

    Ερωτούμενος αν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση για τα νομοσχέδια που πρέπει να εγκριθούν το Σαββατοκύριακο από τη Βουλή, σημείωσε πως ακόμα δεν έχουν σχετική ενημέρωση και αναμένουν από υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα.

    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/35332
    16/3/13

    ReplyDelete
  16. Έκτακτη συνεδρίαση στην Κεντρική Τράπεζα......Οι μεγαλοκαταθέτες επικοινώνησαν με μεγάλες τράπεζες και εξέφρασαν τη δυσφορία τους.....

    Σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ», η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα συνεδριάσει σήμερα για να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που επιβάλλουν οι αποφάσεις που πάρθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες

    «Η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤΚ, Αλίκη Στυλιανού, σχετικά με την απόφαση του Εurogroup.

    «Είναι μια απόφαση του Eurogroup, δηλαδή των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που λήφθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας για το Πρόγραμμα Στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Σχετικά έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών και έχει εκδοθεί Δήλωση από το Eurogroup», ανέφερε η κ. Στυλιανού.


    Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί, μεγαλοκαταθέτες επικοινώνησαν με μεγάλες τράπεζες και εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Eurogroup, ενώ δυο μεγάλοι εξ αυτών απείλησαν να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις τους

    Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό
    Μετά το μεσημέρι επιστρέφει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες με την ομάδα του, όπου τις πρωινές ώρες επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, ενώ στο μεταξύ στο Προεδρικό προετοιμάζεται έκτακτη σύσκεψη Υπουργών της Κυβέρνησης.

    Οι Υπουργοί των «παραγωγικών» Υπουργείων θα παρακαθίσουν στο Προεδρικό Μέγαρο σε έκτακτη σύσκεψη με πρώτο θέμα στην ατζέντα την σε έκταση και λεπτομερειακή ενημέρωση για τη συμφωνία στο Eurogroup.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει τα σχετιζόμενα με τις πρόνοιες του προγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup νομοσχέδια. Η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού θα γίνει εντός του Σαββατοκύριακου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να καλέσει και σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και να απαιτησει από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει το σώμα για να περάσουν τα νομοσχέδια που συμφωνήθηκαν έτσι ώστε να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.


    Σύσκεψη στην Κεντρική Συνεργατική
    Σε σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα με τη συμμετοχή των φορέων του συνεργατισμού, εξετάζονται οι εξελίξεις υπό το κράτος της συμφωνίας για τη δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Eurogroup.

    Με εντολή του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη, που δόθηκε περί τις 7.00 το πρωί, όλα τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα έκλεισαν τα συστήματα τους και άλλα καταστήματά τους δεν άνοιξαν όπως συνήθως για εργασία το Σάββατο και ως εκ τούτου ουδεμία συναλλαγή μπορούσε να γίνει.

    Έκτακτη σύσκεψη στο ΔΗΣΥ
    Παράλληλα την ίδια ώρα το ΔΗΣΥ ανακοίνωσε έκτακτη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του στις 16.00 το απόγευμα για να κουβεντιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στις αποφάσεις του Eurogroup

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126555
    16/3/13

    ReplyDelete
  17. Ουρές έξω από τις τράπεζες.....

    Ουρές έχουν δημιουργηθεί έξω από τράπεζες και συνεργατικά. Πολύς κόσμος ξυπνώντας με την είδηση του κουρέματος καταθέσεων έσπευσε έξω από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του τόπου για να πάρει όσα χρήματα μπορεί, προκειμένου να τα προστατεύσει από το κούρεμα που αποφάσισε το Eurgroup.

    Μάλιστα, συνεργατικές οι οποίες ανοίγουν το Σάββατο δέχτηκαν πολύ κόσμο στα ταμεία τους. Είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες σχετικά με τα χρήματα που θα κουρευτούν. Οι τράπεζες δηλώνουν επισήμως ότι δεν γνωρίζουν ακόμη τους ακριβείς όρους της συμφωνίας. Οι τρεχούμενοι λογαριασμοί, το ποσό που επηρεάζει την κάθε κατάθεση εάν είναι για παράδειγμα 120 χιλιάδες κ.α. είναι ζητήματα που αναμένεται να απαντηθούν εντός της ημέρας.

    Σημειώνεται ότι τράπεζες δεν επιτρέπουν καν την ανάληψη οποιουδήποτε ποσού από αυτόματες ταμειακές μηχανές.

    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/35349
    16/3/13

    ReplyDelete
  18. Νέαρχος Ιωάννου: Έξοδος από το ευρώ παρά κούρεμα καταθέσεων....

    Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και της Υπηρεσίας Εφόρου Συνεργατικών Εταιρειών πραγματοποιείται σε λίγο στη Λευκωσία, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup και την απόφαση για κούρεμα καταθέσεων.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού Νέαρχος Ιωάννου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο ίδιος βρίσκεται καθοδόν προς Λευκωσία για να παρευρεθεί στην έκτακτη σύσκεψη, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια ομίχλη στο όλο σκηνικό, δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει συμβεί».

    Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως τα γραφεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού παρέμειναν κλειστά το πρωί και τα ηλεκτρονικά συστήματα απενεργοποιήθηκαν, την ώρα που αρκετοί καταθέτες ζητούσαν επίμονα να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους.

    Η απόφαση που λήφθηκε για κούρεμα των καταθέσεων, συμπλήρωσε, είναι καταστροφική και δεν έπρεπε κατ’ ουδένα λόγο να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, αφού όπως εκτιμά, «αυτό θα σκοτώσει το τραπεζικό σύστημα».

    Ο κ. Ιωάννου δήλωσε ακόμη πως «ίσως δεν πρέπει να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία και να σκεφτόμασταν ως καλύτερη την πιθανότητα να βγούμε από το ευρώ», προσθέτοντας πως «μεσοπρόθεσμα ίσως να μας συμφέρει να πάμε πίσω στην κυπριακή λίρα».

    Εκφράζοντας την άποψη πως η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων δεν πρέπει να περάσει από τη Βουλή, ο Διευθυντής του ΣτΛ είπε πως «με το δίκαιο του ο Κύπριος καταθέτης θα νιώσει ότι πληρώνει τα σπασμένα για λάθη που έκαναν άλλοι, ενώ την ίδια ώρα θα φύγει εντελώς η ρευστότητα, θα πάνε τα επιτόκια προς τα πάνω, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, θα αυξηθεί η ανεργία και στο τέλος θα φέρουμε κι άλλο μνημόνιο».

    http://www.onlycy.com/305757
    16/3/13

    ReplyDelete
  19. Κλειστες όλες οι ΣΠΕ...Σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα....

    Λευκωσία: Σε σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα με τη συμμετοχή των φορέων του συνεργατισμού, εξετάζονται οι εξελίξεις υπό το κράτος της συμφωνίας για τη δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Eurogroup.
    Όπως πληροφορήθηκε το ΚΥΠΕ, με εντολή του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη, που δόθηκε περί τις 07:00 το πρωί, όλα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα έκλεισαν τα συστήματα τους και άλλα καταστήματά τους δεν άνοιξαν όπως συνήθως για εργασία το Σάββατο και ως εκ τούτου ουδεμία συναλλαγή μπορούσε να γίνει. http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/137176/se-exelixi-ektakti-syskepsi-stin-synergatiki-kentriki-
    trapeza#sthash.J7oyaOat.dpuf
    16/3/13

    ReplyDelete
  20. ΔΗΚΟ: Ανάγκη αποφυγής κλίμα πανικού.....θεωρούμε απαράδεκτους τους εκβιασμούς που άσκησαν σε βάρος της Κύπρου διάφοροι παράγοντες της Ε.Ε. στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Eurogroup.......

    To Δημοκρατικό Κόμμα έχει την άποψη ότι, προτού διαμορφωθούν πολιτικές τοποθετήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την κυπριακή οικονομία, πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση.

    Ήδη το ΔΗ.ΚΟ. μελετά και αξιολογά την κατάσταση στη βάση όλων των δεδομένων που έχει στη διάθεση του και θα τοποθετηθεί επί του θέματος εντός της ημέρας.

    Το ΔΗ.ΚΟ. παράλληλα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί κλίμα πανικού και να υπάρξει ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση της κατάστασης.

    Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτους τους εκβιασμούς που άσκησαν σε βάρος της Κύπρου διάφοροι παράγοντες της Ε.Ε. στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Eurogroup.

    http://www.onlycy.com/305764
    16/3/13

    ReplyDelete
  21. Έχασε την πτήση ο Αναστασιάδης....

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έφτανε κανονικά στην Κύπρο στις 2:30 αφού θα αναχωρούσε από Βρυξέλες το πρωί και θα ταξίδευε μέσω Αυστρίας. Εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων έχασε την πτήση και πλέον δεν προβλέπετε να φτάσει στην Κύπρο πριν τις 5 το απόγευμα, ούτε αυτός ούτε οι υπόλοιποι κρατικοί αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν......

    http://www.sigmalive.com/news/local/35355
    16/3/13

    ReplyDelete
  22. El Eurogrupo rescata a Chipre y Nicosia anuncia un 'corralito'.....


    El Eurogrupo y el FMI han alcanzado un acuerdo tras diez horas de negociación para rescatar a Chipre con 10.000 millones de euros, según un comunicado oficial.

    Se trata del quinto programa de rescate en la Eurozona desde el estallido de la crisis tras los casos de Grecia, Portugal e Irlanda y la banca española.

    Los ministros de Economía de la Eurozona y la directora gerente del FMI, Christine Lagarde, han aceptado finalmente el rescate a cambio de una novedad: castigo a los depositarios bancarios.

    Se crea nuevo impuesto extraordinario de hasta el 9,9% sobre los depositantes con más de 100.000 euros en Chipre "tanto a los residentes como a los no residentes".

    El Gobierno chipriota ha anunciado que someterá inmediatamente al Parlamento este fin de semana una ley que impida retirar el dinero en lo que constituye lo que se bautizó en Argentina como 'corralito' y que no tiene precedentes en la Eurozona.

    El comunicado insta además a Rusia a contribuir con un préstamo a Chipre. El plan también contempla forzar a Chipre a subir su impuesto de sociedades desde el irrelevante actual hasta el 12,5% entre otras medidas.

    El presidente del Eurogrupo, Jeroen Dijsselbloem, ha justificado la medida sin precedentes de castigar a los depositantes, una medida no deseada por países vulnerables como España, por "la situación muy específica" de Chipre. Se estima que el nuevo impuesto supondrá una aportación de 5.800 millones de euros.

    Este impuesto, que es en realidad una pérdida impuesta al dinero ahorrado, será del 6,75% para los ahorros de menos de 100.000 euros y del 9,9% para los de más esta cantidad.

    La medida es "excepcional", según defendió el presidente del Eurogrupo, Jeroem Dijsselbloem, y la justifican por el elevado tamaño que tiene el sector financiero sobre la economía del país (aproximadamente cinco veces el PIB). En la banca chipriota hay aproximadamente 68.000 millones de euros ahorrados, de los que unos 21.000 millones (el 30%) son de extranjeros, en su mayoría griegos y rusos.
    Fuga de capitales

    El impuesto acordado con las autoridades chipriotas se aplicará sobre el principal, no sobre los intereses, de tal modo que un ahorrador chipriota con 101.000 euros en el banco perderá de forma inmediata 10.000 euros. Se trata por tanto de una medida nunca antes adoptada en la Eurozona y supone atravesar la línea roja que el propio Eurogrupo dijo que no se cruzaría cuando el año pasado impuso una quita a los inversores de deuda griega. Con el agravante de que esta vez la quita se impone a los ahorradores.

    Esta medida genera un riesgo de fuga de depósitos cuando abran las entidades financieras el martes (el lunes es fiesta en Chipre y Grecia). ¿Por qué un depositante iba a mantener su dinero en el banco si de la noche a la mañana le van a quitar parte de su dinero? En el Eurogrupo reconocen que este riesgo existe y que "corresponde al Banco Central de Chipre controlar los flujos de depósitos".


    Pero el miembro del Consejo Ejecutivo del BCE, Joerg Asmussen, ha reconocido que las cantidades afectadas por este impuesto serán retenidas y no podrán sacarse del banco en caso de que el martes no estuviera en vigor la nueva norma.

    Medida única en Europa

    Se trata de una decisión sin precedentes en la zona euro que puede tener consecuencias peligrosas en otros estados miembros donde persisten las dudas sobre la situación del sector financiero. Tanto Asmussen como Dijsselbloem señalaron anoche que "los depositantes de otros países no tienen que estar preocupados", aunque es difícil predecir cuál va a ser la reacción de los mercados y de los ahorradores.

    El ministro de Finanzas chipriota, Michael Sarris, ha asegurado que se compensará a los depositantes con la entrega de acciones de la entidad por el mismo valor de la quita que reciben, pero puede ser un caramelo poco atractivo para los clientes........http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/16/economia/1363402839.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  23. Με τους αρχηγούς των κομμάτων επικοινωνεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.....

    Επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων άρχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες για μια πρώτη ενημέρωση σε ό,τι αφορά στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα στο Eurogroup για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.

    Ηδη, όπως ανέφερε έγκυρη πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριο Καρογιάν και συνεχίζει την επικοινωνία με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ενδέχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να καλέσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς σε έκτακτη σύσκεψη γύρω στις 11 το βράδυ, καθώς ο ίδιος φθάνει στην Κύπρο γύρω στις 7-8 μμ.

    Η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αύριο, χωρίς να αποκλείεται εντελώς να προηγηθεί της σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών των παραγωγικών Υπουργείων, που τελικά πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο Προεδρικό Μέγαρο, ολοκληρώθηκε.

    http://www.onlycy.com/305801
    16/3/13

    ReplyDelete
  24. «Mας έπιασαν στον ύπνο» λένε οι Κύπριοι καταθέτες.....



    Αυτό που έπαθαν χιλιάδες Ελληνες καταθέτες που πίστεψαν ότι αν πάνε τα λεφτά τους στην Κύπρο θα τα γλιτώσουν, δεν έχει προηγούμενο.

    Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τα ελληνικά γκισέ και πήγαν σε τράπεζες της Κύπρου την περίοδο που η Ελλάδα ήταν με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη. Και δε μιλάμε για μεγαλοκαταθέτες και πλούσιους που επέλεξαν το μαρτυρικό νησί που φάνταζε τραπεζικός και φορολογικός παράδεισος. Αλλωστε, αυτοί τα βγάζουν τα λεφτά τους σε πιο… εξωτικούς προορισμούς, αν όχι στην Ελβετία.

    Μιλάμε για ανθρώπους που είχαν 80 ή 100 ή 150 χιλιάδες ευρώ και αποφάσισαν να τα σώσουν αφού ήταν το εφάπαξ τους, αποταμιεύσεις μιας ζωής. Η απόφαση του Γιούργκρουπ είναι σοκ για όλους αυτούς καθώς οι δανειστές της Κύπρου επέλεξαν εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Ο φόρος στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου. Δεν θα φορολογηθούν, για παράδειγμα, οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από ελληνικές τράπεζες.

    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι αν κάποιος έβγαλε στο εξωτερικό 101.000 ευρώ θα πληρώσει εφάπαξ 10.000 ευρώ. Θα του πάρουν δηλαδή το 10% των αποταμιεύσεών του διότι επέλεξε να γλιτώσει από τη Σκύλλα κι έπεσε στη Χάρυβδη. Κι επειδή η απόφαση μιλά για εφάπαξ φορολόγηση, να πούμε μόνο πόσες φορές ήταν… εφάπαξ κι έκτακτα τα μέτρα για την Ελλάδα για να καταλάβουμε τι σημαίνει.

    Επίσης, αποφασίστηκε να φορολογηθούν και οι τόκοι των καταθέσεων!

    Η είδηση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ έβγαλε τους Κύπριους καταθέτες στους δρόμους. Εκτός λειτουργίας βρήκαν το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων οι Κύπριοι που έσπευσαν να σηκώσουν τα χρήματά τους, ενώ όταν αργότερα αυτό λειτούργησε, είχε ήδη κατακρατηθεί το «τέλος αλληλεγγύης»

    Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες- καταθέτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

    Με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε. Κι όταν αυτό έγινε κατορθωτό, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονές τους αντιδράσεις.

    Πέρα από το γεγονός ότι χιλιάδες Ελληνες είναι χαμένοι από την απόφαση, ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να «εξοντώσουν» την Κύπρο διότι χιλιάδες καταθέτες θα φύγουν από το νησί φοβούμενοι συνεχή φορολόγηση ή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η Κύπρος παύει να είναι ο φορολογικός παράδεισος των Ρώσων, Αράβων ή άλλων μεγαλοκαταθετών οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κουνήσουν μαντήλι. Κι ενώ η απόφαση του Γιούρογκρουπ που δεν έχει προηγούμενο, γίνεται για να σωθεί η κυπριακή οικονομία, στην ουσία αυτή θα καταρρεύσει αφού από τη μια το κράτος θα εισπράττει από τον έκτακτο φόρο κι από την άλλη θα φύγουν οι καταθέτες.

    Μαύρο το μέλλον για την Κύπρο, δηλαδή κι ενώ θα εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις για λύση στο Κυπριακό.

    http://www.antinews.gr/2013/03/16/208487/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AntiWeblog+%28ANTI+WEBLOG%29
    16/3/13

    ReplyDelete
  25. „Sie bestrafen uns einfache Zyprer“...Die Sonderabgabe auf Ersparnisse hat viele Zyprer gegen die EU und Deutschland aufgebracht. Viele versuchten am Samstag, ihre Ersparnisse von ihren Konten zu räumen – doch dafür war es bereits zu spät......

    Brüssel/Nikosia
    Zyperns Sparer haben die im Zuge der Euro-Rettungshilfen vereinbarte Sonderabgabe auf Guthaben kritisiert. „Ich bin extrem wütend. Ich habe Jahre über Jahre gearbeitet, um dies anzusparen und jetzt verliere es, weil die Niederländer und Deutschen es sagen“, ärgerte sich ein 54-jähriger Zyprer am Samstag. Ein Rentner sagte: „Das ist schlicht und einfach Diebstahl.“ Zypern sei nicht Sizilien. Dies sei nicht die Insel der Mafia.

    Der Beschluss der Eurogruppe zur Zypernrettung hat auf der Mittelmeerinsel einen kleinen Bankenrun ausgelöst. Zahlreiche Menschen versuchten am Samstagmorgen, ihre Konten zu räumen. Bereits am frühen Morgen hatten sich in der Küstenstadt Larnaka Schlangen vor Geldautomaten gebildet. Die dpa berichtet, es sei kurzzeitig zu einem Ansturm auf einige Genossenschaftsbanken, die auch am Samstag geöffnet sind. Nach Angaben der Nachrichtenagentur Reuters hingegen blieben diese Bankgenossenschaften am Samstag geschlossen.

    Das Hilfspaket im Überblick........http://www.handelsblatt.com/politik/international/aufgebrachte-sparer-sie-bestrafen-uns-einfache-zyprer/7939196.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  26. Zypern-Sparplan....Eine etwas andere Rettung....Die Rettungsmaßnahmen für Zypern sind drastisch, aber richtig. Denn die Insel hat unter anderem mehr wirtschaftliches Potenzial als Griechenland. Dafür lohnt es sich auch, gesetzliche Vorschriften zu umgehen.....

    Griechenland, Irland, Portugal, Spaniens Banken und nun Zypern: Die Euro-Zone hat ihr fünftes Rettungspaket beschlossen. Der kleine Inselstaat erhält bis zu zehn Milliarden Euro Kredit. Das ist deutlich weniger als ursprünglich veranschlagt, aber immer noch viel Geld. Denn Zypern ist ein sehr kleines Land, doch sein Bankensektor ist groß – viel zu groß, um von Zypern selbst gerettet zu werden. Deshalb braucht die Mittelmeer-Insel nun Hilfe von der Euro-Zone – und es richtig, dass diese Hilfe jetzt gewährt wird.

    Denn auch ein kleines Land wie Zypern kann die Euro-Zone insgesamt gefährden. Würden Zyperns Banken zusammenbrechen, dann wäre der griechische Finanzsektor davon unmittelbar betroffen. Womöglich würde Griechenland dann ein drittes Hilfspaket der Euro-Zone benötigen, zumal die Lage in Hellas ohnehin nach wie vor fragil ist. Das kann niemand wollen, schon gar nicht immer im Obligo stehenden deutschen Steuerzahler.

    Das Hilfspaket im Überblick......http://www.handelsblatt.com/meinung/kommentare/zypern-sparplan-eine-etwas-andere-rettung-/7939078.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  27. Αγώνας δρόμου για να σωθούν οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.....

    Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μεταβίβαση των δικτύων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό φορέα, ώστε να μην ισχύσει και στις δικές τους καταθέσεις η εισφορά που αποφάσισε το Eurogroup.

    Το ανακοινωθέν του Eurogroup καλωσορίζει μία συμφωνία που δεν έχει ακόμα κλείσει, αλλά αναφέρει ότι μπορεί να επιτευχθεί, για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

    Όπως αναφέρει, στόχος μιας τέτοιας συμφωνίας είναι να προστατεύσει τη σταθερότητα του ελληνικού αλλά και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος χωρίς να επιβαρύνει το χρέος της Ελλάδας.

    Ειδικότερα, αυτό που επιδιώκεται είναι να περάσουν το ενεργητικό και οι υποχρεώσεις των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε έναν ελληνικό οργανισμό.

    Είτε πρόκειται για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή για αγοραστή από τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα, και ειδικότερα την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο αυτό είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από τη χθεσινή παραίτηση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Paul Koster.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=264364
    16/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin