Wednesday, March 13, 2013

Περιμένοντας... λευκό καπνό από το Μαξίμου....Σήμερα η συνάντηση Σαμαρά - τρόικας

Σοφία Βούλτεψη
Σε σκληρό μπρα-ντε-φερ εξελίχθηκε τελικά και αυτή η διαπραγμάτευση με την τρόικα, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών και να μετατεθεί για σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πάντως πως η αναβολή αυτή δεν οφείλεται σε κάποια δυστοκία, αλλά σε διαδικαστικά θέματα και στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου των τεχνικών κλιμακίων, πλην όμως όλοι αντιλαμβάνονται πως η ύπαρξη σειράς «αγκαθιών» δημιούργησε ένα είδος εμπλοκής.



Έτσι, ο πρωθυπουργός προτίμησε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία μπορεί να κλείσουν οι εκκρεμότητες, αφού αμέσως μετά ακολουθεί η συνεδρίαση του Eurogroup.

«Κρίναμε σκόπιμο, από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση σε τεχνικές λεπτομέρειες, να δώσουμε μία μέρα ακόμα στις συζητήσεις», δήλωσε χθες ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτονας πάντως  ότι «υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμα ανοιχτά», αλλά και εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ήταν άλλωστε το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσε και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

Μεγάλα «αγκάθια» στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένουν οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα θέματα αυτά απασχόλησαν την -τετράωρης διάρκειας- σύσκεψη που είχαν χθες και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο μεταξύ, έκκληση στην τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους να καταλάβουν ότι χρειάζονται ευελιξία, αλλά και τροποποιήσεις που θα κάνουν δυνατή την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, απηύθυνε η ΔΗΜΑΡ.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά είναι αναγκαία η προώθηση μέτρων όπως η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, η αύξηση του αριθμού των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η  ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση δανείων, η υποστήριξη των ανέργων και ειδικά των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα ενήλικα εργαζόμενο και η  διαμόρφωση πλαισίου  κοινωνικής προστασίας.

Με όλα αυτά, η ελπίδα είναι να βγει σήμερα… λευκός καπνός από την καμινάδα του Μαξίμου!

 .elzoni.gr
13/3/13
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. «Μαυρός» καπνός από το Μαξίμου – Φεύγει η τρόικα χωρίς συμφωνία....



    Αυτό που γράφαμε τελικά, ότι δηλαδή η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και η εμπλοκή πραγματική, επιβεβαιώθηκε. Το χάσμα της κυβέρνησης με την τρόικα ήταν αγεφύρωτο και δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία ούτε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργού. Ετσι όλα τα μέτωπα μένουν ανοικτά, η τρόικα θα φύγει και θα επιστρέψει πιθανότατα στο τέλος του μήνα ώστε να ξεκινήσουν νέα «παζάρια». Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα η δόση του Μαρτίου είναι διασφαλισμένη, ωστόσο, σίγουρα θα καθυστερήσει σημαντικά.

    Ετσι, την ίδια ώρα που είχαν λευκό καπνό στο Βατικανό, από το Μαξίμου βγήκε μαύρος καπνός με υπαιτιότητα της τρόικας η οποία εμφανίζεται αδιάλλακτη σε θέματα όπως οι απολύσεις αλλά και το χαράτσι στα ακίνητα.

    Ουσιαστικά δίνεται μια μικρή παράταση ολίγων ημερών ώστε μετά τη Σύνοδο Κορυφής να κατατεθούν πιο γόνιμες προτάσεις και αφού πρώτα ο Αντώνης Σαμαράς θέσει στους Ευρωπαίους ηγέτες το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

    http://www.antinews.gr/2013/03/13/208219/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AntiWeblog+%28ANTI+WEBLOG%29
    13/3/13

    ReplyDelete
  2. Γ. Στουρνάρας: Υπήρξε σημαντική πρόοδος...Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου....

    Υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και του Πρωθυπουργού.

    «Είμαστε πολύ κοντά σε όλα τα θέματα», τόνισε προσθέτοντας πως όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά θα κλείσουν όλα μαζί ως πακέτο, όταν η αποστολή επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής τις επόμενες ημέρες.

    Στο μεταξύ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει ότι συμμετείχε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα ο Αντώνης Μανιτάκης. «Ο υπουργός δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας όπως εσφαλμένα μεταδόθηκε και κατά συνέπεια δεν βγήκε από “παράπλευρη” ή “πίσω” πόρτα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αυτή, ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τα περί παράτασης των σχετικών προθεσμιών, ότι οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

    Το απόγευμα προηγήθηκε και ολιγόλεπτη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

    Ο κ. Μανιτάκης παρέδωσε στον κ. Σαμαρά αναλυτικό σημείωμα για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας, καθώς και το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, τα οποία έχουν καταρτιστεί βάσει των προαπαιτούμενων που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», το κεντρικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι η άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη δέσμευση του μνημονίου για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης καθιστά δύστροπους τους ελεγκτές για όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, όπως η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και οι δόσεις των χρεών προς εφορία και Ταμεία.

    Η τρόικα, ωστόσο, ανακάλυψε και νέα προβλήματα, όπως είναι ο κίνδυνος αύξησης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, οι ελλιπείς έλεγχοι των δημοσιονομικών επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ανησυχεί και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες μιας ρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/626732
    13/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin