Tuesday, March 5, 2013

Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Σε θετικό κλίμα, παρά τις ανησυχίες, πραγματοποιήθηκε τελικά χθες η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών Ματίας Μορς από την ΕΕ, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Μαρκ Φλάναγκαν από το ΔΝΤ.

Οι τρεις αξιωματούχοι της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό σαφή δείγματα αξιοπιστίας και, όπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, «έγινε μία παραγωγική συζήτηση», με βάση το κείμενο του μεσοπρόθεσμου, όπου διαπιστώθηκε ότι η πορεία της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο προχωρά καλά, ενώ, επισημάνθηκε πως «οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν, τώρα, ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο».



Ήδη, βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του το πρόγραμμα μετακίνησης των 1.891 υπαλλήλων ΙΔΑΧ, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς έχουν αποσταλεί οι αιτήσεις μετακίνησης των υπαλλήλων, ενώ το τριμελές συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, θα μοριοδοτήσει τα προσόντα των υπαλλήλων προς μετακίνηση και στη συνέχεια θα προκύψουν οι τοποθετήσεις τους. Επιπρόσθετα, 890 επίορκοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και θα κριθεί άμεσα η οριστική τους παύση, σύμφωνα με τον νόμο.

Έως το τέλος του 2013 έχει συμφωνηθεί η διαθεσιμότητα ακόμη 25.000 υπαλλήλων (12.500 μέχρι τον Ιούνιο) και η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά, βάσιμα, ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και με δεδομένο ότι ο μηχανισμός της κινητικότητας εφαρμόστηκε και λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό ήδη για τους 1.891 υπαλλήλους.

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία, με τα τελευταία τέσσερα να εξετάζονται την Τετάρτη από την Ομάδα Υποστήριξης και, ίσως, μέσα στην εβδομάδα εγκριθούν τα νέα οργανογράμματα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό.
 
Επιπλέον, ξεκίνησε, ήδη, και η πιλοτική αξιολόγηση των δομών σε φορείς που ελέγχονται από την Κεντρική Κυβέρνηση (ΕΟΦ και δήμος Θεσσαλονίκης), ενώ, μέσα στο 2013 θα ξεκινήσει η αξιολόγηση για το σύνολο των φορέων αυτών.

Πάντως, πέρα από τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, την αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών και φορέων και στη συνέχεια των υπαλλήλων, τον εντοπισμό των ακατάλληλων, που θα απομακρυνθούν, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέκονται με έμφαση και στο σημαντικότατο στοιχείο της αποχώρησης 75.000 υπαλλήλων μόνο στο τελευταίο 15μηνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, μέχρι το 2015 θα έχει ξεπεραστεί το όριο των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων, που είχε τεθεί στο μνημόνιο. 

elzoni.gr
5/3/13

2 comments:

  1. Προσφυγή κατά της κινητικότητας....

    Η πρώτη προσφυγή κατά του μέτρου της κινητικότητας των μονίμων υπαλλήλων του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα κατατέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Την προσφυγή κατέθεσε μόνιμη υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας/ΓΕΣ, που διορίστηκε το 1996 βάσει γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, και η οποία υποστηρίζει ότι η διαδικασία της κινητικότητας είναι αντισυνταγματική.

    Η αντισυνταγματικότητα απορρέει, σύμφωνα με την προσφυγή, από το ότι τα κριτήρια επιλογής δεν είναι σε συνάρτηση με τον τρόπο πρόσληψης των υπαλλήλων, δηλαδή δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ αυτών που προσλήφθηκαν κατόπιν διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ και αυτών που ασχολούνται ως συμβασιούχοι.

    Παράλληλα, υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας/ΓΕΣ υποστηρίζει ότι παραβιάζεται και το άρθρο 103 του Συντάγματος που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Το μέτρο της κινητικότητας (μεταφορά, μετάταξη και διαθεσιμότητα) των δημοσίων υπαλλήλων προβλέφθηκε στο μνημόνιο ΙΙΙ, ενώ κριτήρια επιλογής της κινητικότητας των υπαλλήλων θεσπίστηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27369&subid=2&pubid=30652301
    5/3/13

    ReplyDelete
  2. Συνδέουν τη δόση με κινητικότητα - αποχωρήσεις...

    Τα θέματα της κινητικότητας και των αποχωρήσεων στο Δημόσιο θέτουν Βρυξέλλες και τρόικα ως όρους στην Αθήνα για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, θέτοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

    Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και στο χθεσινό Eurogroup, στο πλαίσιο του οποίου η τρόικα ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα:


    Να προχωρήσουν άμεσα οι 7.000 αποχωρήσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και
    Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, που τοποθετείται αρχές Απριλίου, η Αθήνα να έχει καταρτίσει λεπτομερή κατάλογο προσδιορίζοντας επακριβώς τους 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε κινητικότητα ως το τέλος του χρόνου.

    Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν πηγές της τρόικα, "μέχρι το επόμενο Euro Working Group πρέπει να έχουν καθοριστεί οι 25.000 υπάλληλοι που θα μπουν σε κινητικότητα και από αυτούς, οι περίπου 7.000 επίορκοι να αποχωρήσουν".

    Η τρόικα επιμένει να ζητά λεπτομερή στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο θα μπουν σε κινητικότητα ανά τρίμηνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ φαίνεται να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που τους παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίζεται πλέον σίγουρος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αφήνοντας και αιχμές κατά του Αντώνη Μανιτάκη. "Την προηγούμενη φορά ήμουν σίγουρος γιατί εξαρτιόταν από μένα. Τώρα εξαρτάται από άλλους" έλεγε ο Γιάννης Στουρνάρας.

    Ο ίδιος ο επίτροπος Όλι Ρεν, που ρωτήθηκε μετά το χθεσινό Eurogroup για το εάν η τρόικα ζητά απολύσεις, ήταν σαφής ότι ο στόχος του Μνημονίου ισχύει και τόνισε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να βρει με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί.

    Το "αγκάθι" των απολύσεων είναι αυτό που θα κυριαρχήσει και στα κρίσιμα ραντεβού της τρόικας αύριο με τον Γιάννη Στουρνάρα και την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό, καθώς οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

    Την ίδια ώρα, στις αντιρρήσεις της τρόικας φαίνεται πως σκοντάφτει η προσπάθεια της κυβέρνησης να χαλαρώσουν οι όροι του Μνημονίου.

    Ο Όλι Ρεν απάντησε στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Παπανικολάου ότι το λάθος του ΔΝΤ με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή ήταν περιορισμένης σημασίας, σημειώνοντας: "Η σημασία των πρόσφατων μελετών σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή είναι περιορισμένη λόγω του βραχυπρόθεσμου ορίζοντά τους και άλλων παραγόντων που ενδεχομένως επηρέασαν την ανάπτυξη σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα".

    http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27370&subid=2&pubid=30652480
    5/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin