Saturday, March 30, 2013

Ο βασικός ένοχος για το κυπριακό κραχ ....

Ο καβγάς που έχει ξεσπάσει στην Κύπρο με την εμπλοκή πολιτικών κομμάτων και οικονομικών, τραπεζικών παραγόντων, σχετικά με τις ευθύνες για σκανδαλώδεις χορηγήσεις και διαγραφές δανείων, είναι φανερό ότι αποπροσανατολίζει, αυτή τη στιγμή, από τον πραγματικό υπαίτιο των σημερινών δεινών της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, που δεν είναι άλλος από την εκδικητική μανία της Γερμανίας. Παράλληλα, είναι προφανές ότι η εμμονή σε συζητήσεις για τον καταλογισμό εσωτερικών ευθυνών δεν εξυπηρετεί τα εθνικά σχέδια και δεν διευκολύνει την κυπριακή προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες τραπεζικών και πολιτικών προσώπων για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι κυπριακές τράπεζες. Και αποτελεί καθολικό αίτημα της κοινής γνώμης, αλλά και υποχρέωση της κυπριακής Πολιτείας, να αναζητήσουν και να αποδώσουν τις ευθύνες σε όσους θα αποδειχθεί ότι είναι πραγματικά υπαίτιοι.



Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι γεγονός ότι τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών δεν είναι μοναδικά. Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν προβληματικά δάνεια και επισφάλειες και, μάλιστα, οι τράπεζες της ίδιας της Γερμανίας βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, τα προβληματικά δάνεια, την υψηλή μόχλευση, την αναιμική κερδοφορία και τις δυσοίωνες προοπτικές. Και, εν πάση περιπτώσει, ούτε οι κυπριακές ούτε οι ελληνικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε τοξικά ομόλογα όπως είναι οι γερμανικές.

Η Γερμανία φροντίζει να κρύβει επιμελώς κάτω από το χαλί τα δικά της προβλήματα την ώρα που διαλύει την οικονομία της Κύπρου και δεν διστάζει να στοχοποιεί άλλες χώρες, όπως είναι ακόμα και το ομογάλακτο Λουξεμβούργο, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια στο όνομα της σωτηρίας του γερμανικού τραπεζικού συστήματος.

Σωστός είναι ο εσωτερικός καταλογισμός ευθυνών σε όσους οδήγησαν τις κυπριακές τράπεζες στο «κόκκινο», αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πραγματικός υπαίτιος για τη διάλυση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και την καταστροφή της οικονομίας του νησιού είναι η ωμή, εκδικητική πολιτική της Γερμανίας.

 .e-typos.com
30/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

3 comments:

  1. ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΑΝΔΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΙΛΑ Η GRECO....Συμβαίνουν και στον… βορρά!.....

    Με έκθεσή της η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) παροτρύνει την Φινλανδία να εντείνει περισσότερο τους ελέγχους για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο επίπεδο της «σύγκρουσης συμφερόντων» στην δραστηριότητα των βουλευτών της χώρας.

    Η GRECO αναγνωρίζει ότι η Φινλανδία διαθέτει ένα αποτελεσματικό σύστημα για την πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου, των δικαστών και των εισαγγελέων αλλά επισημαίνει ότι, υπάρχει ακόμα περιθώριο για βελτίωση — ιδίως σ' ό,τι αφορά τις συγκρούσεις συμφερόντων που έχουν επισημανθεί μεταξύ των βουλευτών.

    Οι φινλανδικές αρχές δεν θα πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους για διαφθορά, που προκύπτουν από τις «συγκρούσεις συμφερόντων» των βουλευτών, επισημαίνει η GRECO, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται η κατάρτιση ενός κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές, αποσαφήνιση του τι ακριβώς σημαίνει «σύγκρουση συμφερόντων» και θέσπιση αυστηρών κανόνων, μέσω των οποίων θα απαγορεύονται τα «δώρα» στους βουλευτές και οι εξωτερικές τους διασυνδέσεις.

    Η έκθεση, τέλος, σημειώνει ότι η Φινλανδία θεωρείται μία από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη, και ότι το επίπεδο διαφθοράς μεταξύ των βουλευτών, των δικαστών και των εισαγγελέων είναι σχετικά χαμηλό.

    http://www.elzoni.gr/html/ent/771/ent.32771.asp
    30/3/13

    ReplyDelete
  2. Ανάπτυξη χωρίς τραπεζικά δάνεια....

    Του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη

    Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, θεσμοθετούνται σχετικά εύκολα αλλά δύσκολα αίρονται. Αυτή είναι η διεθνής πείρα και ισχύει ακόμα και όταν όπως στην περίπτωση της Κύπρου οι αποφασίζονται ενόψει έκτακτων περιστάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ισλανδία, μια μικρή νησιωτική χώρα που ταλαιπωρήθηκε από κρίση και μπήκαν προσωρινοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, την εβδομάδα αυτή ανακοινώθηκε ότι θα ισχύουν τουλάχιστον έως το 2015. Κι αυτό παρότι η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται σε 2,6% εφέτος και 2,3% την ερχόμενη χρονιά.

    Άλλωστε υπάρχουν πλέον πολλές ενδείξεις ότι ο κόσμος κινείται προς καθεστώς ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων καθώς πολλές χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, με ανάλογους χειρισμούς. Άλλοι θέλουν να αποφύγουν την ύφεση, άλλοι να περιορίσουν την ενίσχυση του νομίσματός τους, ορισμένοι θέλουν να χειραγωγούν την ισοτιμία του νομίσματός τους και όλοι χρησιμοποιούν το εργαλείο περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων. Διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και πολύ περισσότερο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενθαρρύνουν ή ανέχονται περιορισμούς της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων εφόσον εξυπηρετούνται αναγκαιότητες όπως η σταθερότητα του συστήματος και η αποφυγή αλυσιδωτών κρίσεων…

    Η τάση αυτή επηρεάζει όλες τις χώρες φυσικά και την Ελλάδα και την Κύπρο, παρότι συχνά πιστεύουμε ότι είμαστε οι εκλεκτοί του κόσμου! Τα επίσημα στοιχεία είναι καταλυτικά. Η διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων από το 2008 που ήταν η αρχή της διεθνούς κρίσης έως το τέλος του 2012, μειώθηκε κατά 61%. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, τα κεφάλαια που κινούνται διεθνώς για αγορά μετοχών, ομολόγων, άμεσες επενδύσεις, δάνεια και καταθέσεις υπολογίζονται σε 4,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ από 11,8% που ήταν το 2008.

    Ταυτόχρονα οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν περιορίσει κατά 3,7 τρισ. δολάρια (-7%), τα δάνεια και άλλες απαιτήσεις τους έναντι του 2007. Από αυτά τα 2,8 τρισ. αφορούν τις απαιτήσεις τους από την Ευρώπη, όπου η μείωση των δανείων υπολογίζεται σε 8%. Ειδικά στις Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, η μείωση δανείων των τραπεζών της ευρωζώνης είναι μεγαλύτερη και φθάνει σε 14%.

    Η τάση αυτή ενισχύεται με την έξαρση της κρίσης σε χώρες της Νότιας Ευρώπης και ίσως σε πρώτη ανάγνωση χαροποιούν αφελείς που πανηγυρίζουν με την καταστροφή του… καπιταλισμού. Στην πραγματικότητα όμως σημαίνει ότι δυσχεραίνονται οι προσπάθειες ανάπτυξης των φτωχότερων κρατών και πλήττεται το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας επειδή ο καπιταλισμός προσφέρει ευκαιρίες! Επίσης αλλάζουν οι ισορροπίες μέσα στις χώρες αυτές και αποκτούν ισχύ επιχειρήσεις και οργανισμοί που μπορούν να αναπτυχθούν με μικρότερη χρηματοδότηση. Το επίκεντρο του διεθνούς χρήματος μετακινείται σε χώρες της Μέσης Ανατολής ή της Ασίας αλλά η πραγματική πρόκληση του μέλλοντος βρίσκεται στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για επενδύσεις. Καμιά από τις χώρες που αναγκάζονται να προσφύγουν σε περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων ή καταστρέφουν τις τράπεζές τους δεν θα διαθέτει πόρους για ανάπτυξη. Ελάχιστες χώρες στον κόσμο μπορούν να εξασφαλίσουν διατηρήσιμη ανάπτυξη μόνον με εγχώριους πόρους. Λίγες επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς αύξηση υποχρεώσεων. Αυτοί ευνοούνται από την συγκυρία και θα ωφεληθούν από το νέο περιβάλλον.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_30/03/2013_490897
    30/3/13

    ReplyDelete
  3. Cypriot Depositors Hit Hard Too, Not Only Rich Russians....

    Plenty of Cypriot depositors, not just wealthy Russians, will be hard hit - even more so now than previously thought – by the painful Bank of Cyprus haircut announced on Saturday, correspondents in Nicosia said.

    Mark Lowen from BBC News, Athens, told the story of the Junior and Senior School of Nicosia, which he visited while in Cyprus.

    The school teaches the British system to 900 children.

    "School fees are paid into Laiki Bank, taking its deposits well over 100,000 euros. With huge losses, it will now struggle to pay staff salaries," the correspondent said.

    "The Bank of Cyprus holds about a third of all deposits in Cyprus. An enforced loss of up to 60% will have a dramatic impact," he warned.

    Those who recently invested proceeds from house sales will also suffer.

    According to unconfirmed reports one university put a EUR 6 M EU grant in its account.

    http://www.novinite.com/view_news.php?id=149116
    30/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin