Tuesday, March 19, 2013

Γ.Χατζημαρκάκης: "Υπάρχει κρυφή ατζέντα για την Κύπρο"

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως η απόφαση για την Κύπρο είναι βόμβα που πυροδότησε το Eurogroup στα ραγισμένα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προμελετημένη δέσμευση των καταθέσεων, αποτελεί το χρονικό μιας ωμής παρέμβασης που διαπράττεται στο όνομα της αλληλεγγύης, αλλά οδηγεί στην καταστροφή.
Λέγεται πως το κούρεμα των καταθέσεων και τα περίπου 6 δισεκατομμύρια που θα δεσμευτούν θα είναι καταλυτικά στην προσπάθεια για διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου. Τι θα γίνει όμως με τα δισεκατομμύρια που θα φύγουν εκτός Κύπρου στα πρώτα κιόλας λεπτά μετά την επαναλειτουργία των Κυπριακών τραπεζών αύριο;
Δεν θα δημιουργήσουν μια καινούργια αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας; Δεν θα προκαλέσουν ντόμινο απωλειών που θα απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη «βοήθεια» από την Ευρώπη; Ποιος θα αποσοβήσει την αποσταθεροποίηση;
Η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές οδηγεί εκ νέου τη ζώνη του ευρώ σε κλίμα οικονομικής αστάθειας. Πως θα απαντηθεί η εύλογη ανησυχία για την ασφάλεια των καταθέσεων στην ευρωζώνη; Νομιμοποιείται αυτή η πρακτική και σε πόσες περιπτώσεις ακόμα θα ακολουθηθεί;  
Φοβάμαι πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρυφή ατζέντα και παιχνίδια σκοπιμοτήτων με πρώτο θύμα τους Κύπριους καταθέτες και άμεση συνέπεια τη φυγή των κεφαλαίων που φιλοξενούνται στο Νησί. Απώτερος στόχος είναι ο έλεγχος του ορυκτού πλούτου της Κύπρου και κρίσιμη συνέπεια για την ευρωζώνη, η ανατροπή των αρχών και των κανόνων συνεργασίας που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στην Ε.Ε.
Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να σηκώσει τώρα ένα μεγάλο βάρος: Να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών αλλά και όσων επέλεξαν να επενδύσουν στη χώρα τους, προστατεύοντας κατά το επόμενο και μεταβατικό στάδιο την λειτουργία της οικονομίας.  
19/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

1 comment:

  1. Επεξεργάζονται Σχέδιο Β.....

    Οι καταιγιστικές εξελίξεις, η γενικότερη κατακραυγή και η διαφαινόμενη απόρριψη των νομοσχεδίων από τη Βουλή εξανάγκασε την Κυβέρνηση να επεξεργαστεί εντονότερο ένα σχέδιο Β που θα βελτιώσει την προοπτική για τις τράπεζες εξασφαλίζοντας με άλλους τρόπους τα απαιτούμενα 10 δις.

    Το σχέδιο Β, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από κυβερνητικούς κύκλους έχει ήδη συζητηθεί με τους άμεσα εμπλεκόμενους και έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Το σχέδιο οδηγεί, ασφαλώς, σε τρίτους δρόμους μακριά από την Ευρωζώνη κάτι που από την πρώτη στιγμή απεύχονταν η Κυβέρνηση.

    Αν και προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες του όλου σχεδίου οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για βοήθεια ακόμη και πέραν των 10 δις γεγονός που θα αλλάξει ριζικά το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Η σημαντικότερη, όμως, πτυχή στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι ότι θα διαμορφωθεί ένα νέο τραπεζικό σκηνικό σαφώς πιο υγιές που θα οδηγήσει την Κύπρο στην έξοδο από την κρίση. Επίσης σε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων ενώ είναι πολύ πιθανό να παυθούν άμεσα οι συνομιλίες με την Τρόικα γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα δεδομένα για τις σχέσεις Κύπρου – Ε.Ε.

    Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα λογιστικά γραφεία έχουν έρθει σε επαφή με μεγαλοκαταθέτες για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν αυτοβούλως στο κούρεμα με προνομιακά ανταλλάγματα, όπως συμμετοχή σε ΔΣ τραπεζών και ομόλογα συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο.

    Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων δεν αποκλείεται να αναβληθεί και η αποψινή συνεδρία της Ολομέλειας και να πραγματοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος επαφών που ανοίγει με την επίσκεψη του Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα.

    http://www.sigmalive.com/news/local/35828
    19/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin