Friday, March 22, 2013

Bloomberg: Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των... γερμανικών τραπεζών...... Πώς τα πακέτα διάσωσης και οι κρατικές ενισχύσεις έσωσαν τις «αμαρτωλές» γερμανικές τράπεζες

Οι ασφυκτικές γερμανικές πιέσεις για τη συρρίκνωση του «υπερδιογκωμένου» κυπριακού τραπεζικού τομέα, τον τερματισμό του «ξεπλύματος βρόμικου (ρωσικού) χρήματος» και την υιοθέτηση ενός νέου, λελογισμένου και «ηθικά αποδεκτού» οικονομικού μοντέλου από τη Μεγαλόνησο, παραπέμπει σε ένα παρελθόν, όχι και τόσο μακρινό, το οποίο η «ηθικώς άσπιλη» Γερμανία επιμένει να αγνοεί: αυτό της υπερέκθεσης των γερμανικών τραπεζών στα τοξικά, όπως αποδείχθηκε, ομόλογα της «ευρωπαϊκής περιφέρειας», αλλά και άλλα προϊόντα αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας- και τον τρόπο απεμπλοκής τους από αυτά.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε άρθρο του με ημερομηνία 24 Μαΐου του 2012 και τίτλο «Ε, Γερμανία, έχεις κι εσύ ένα πακέτο διάσωσης» («Ηey Germany: You Got a Bailout Too»), το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, παρά τη ρητορική που επικράτησε περί «αμαρτωλού», «σπάταλου» ευρωπαϊκού Νότου και «ηθικού», «συνετού» Βορρά, αυτές που στηρίχθηκαν- και ουσιαστικώς διεσώθησαν- από τα πακέτα στήριξης που δόθηκαν στην «ευρωπαϊκή περιφέρεια» ήταν οι γερμανικές τράπεζες. Η έκθεση των τελευταίων σε τοξικά ομόλογα της συγκεκριμένης περιοχής, δεν ήταν μόνο υπερβολική: ξεπερνούσε τα συνολικά αποθεματικά τους, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η επιβίωσή τους.
Στα 545 δισ. ευρώ οι απαιτήσεις των Γερμανικών τραπεζών το 2009
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), έως τον Δεκέμβριο του 2009, οι γερμανικές τράπεζες είχαν σωρεύσει μελλοντικές απαιτήσεις πληρωμών σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, ύψους 704 δισ. δολαρίων (545 δισ. ευρώ)- ποσό το οποίο υπερέβαινε το συνολικό τους κεφάλαιο.
«Με άλλα λόγια», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, «δάνεισαν πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούσαν να διαθέσουν».
Η στήριξη των συγκεκριμένων χωρών μέσω Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, έδωσε ουσιαστικά τη δυνατότητα στη Γερμανία να «επαναπατρίσει» κεφάλαια τα οποία, σε περίπτωση κατάρρευσής τους, θα έχαναν οι ίδιες οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες θα έπρεπε ακολούθως να διασωθούν με χρήματα των γερμανών φορολογουμένων.

 Πώς έγινε η στήριξη των γερμανικών τραπεζών
Σε αντίθεση με τη βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα, η στήριξη των γερμανικών τραπεζών έγινε αυτομάτως, στο πλαίσιο των δομών και των λειτουργιών της νομισματικής ένωσης.
Πώς έγινε αυτό; Οταν οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν κεφάλαια από την Ελλάδα, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης αντιστάθμισαν συλλογικά τις εκροές με δάνεια που παραχώρησαν προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα συγκεκριμένα δάνεια ενεγράφησαν στον ισολογισμό της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ως μελλοντικές απαιτήσεις κατά του υπολοίπου της ευρωζώνης. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός διευκόλυνε τις γερμανικές τράπεζες απαλλαγούν από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν.
Με ποιο τρόπο; Αντίθετα από τις απαιτήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, οι απαιτήσεις της Bundesbank, καθιστούσαν τη Γερμανία εν μέρει μόνο υπεύθυνη γι’ αυτές. Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα, για παράδειγμα, κήρυσσε  χρεοκοπία, οι ζημίες θα μοιράζονταν από κοινού σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αναλόγως με το μερίδιο που κατείχαν στην ΕΚΤ. Το μερίδιο της Γερμανίας θα ανερχόταν στο 28%. Εν ολίγοις, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά μία μεταφορά του κινδύνου που είχε καταγραφεί στους ισολογισμούς των γερμανικών τραπεζών στους φορολογουμένους όλης της ευρωζώνης.
Το πόσο ακριβώς επωφελήθηκε η Γερμανία είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Ενδεικτικό ενδεχομένως δείκτη αποτελούν τα κεφάλαια που απέσυραν οι γερμανικές τράπεζες από άλλες χώρες της ευρωζώνης, από το ξέσπασμα της κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, από το Δεκέμβριο του 2009, έως τα τέλη του 2011, οι τράπεζες της Γερμανίας απέσυραν μαζικά κεφάλαια ύψους 353 δισ. δολαρίων (273 δισ. ευρώ)...
Σε αντιδιαστολή, οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, το συνολικό ποσό των δανείων προς την Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης ανήλθε στα 340 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, μόλις 15 δισ. ευρώ προέρχονται απευθείας από τη Γερμανία.  

Το «αμαρτωλό» παρελθόν των γερμανικών τραπεζών...
Οι πρόσφατες «αμαρτίες» ωστόσο των γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν αρχίζουν, ούτε τελειώνουν ενδεχομένως, στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ξεκινούν από το σκάσιμο της αμερικανικής «φούσκας» των ενυπόθηκων δανείων, με την Deutsche Bank να εμπλέκεται άμεσα, πλασάροντας στους πελάτες της «τοξικά» προϊόντα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Γερμανία, έχοντας πλήρη γνώση ότι οι τελευταίοι θα έχαναν χρήματα. Για τις συγκεκριμένες ενέργειες εξάλλου, η συγκεκριμένη τράπεζα καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας το 2011...
Αίσθηση είχε προκαλέσει εξάλλου η διαρροή στο γερμανικό Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung  το 2009 απόρρητης έκθεσης του αρμόδιου εποπτικού φορά BaFin, σύμφωνα με την οποία το ύψος των τοξικών προϊόντων που κατείχαν οι γερμανικές τράπεζες ξεπερνούσε τα 800 δισ. ευρώ. 

Ο μακρύς κατάλογος διάσωσης των γερμανικών τραπεζών...
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι τράπεζες της Γερμανίας που χρειάστηκαν ενίσχυση προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν δεν είναι λίγες.
Αναλυτικά: η Hypo Real Estate κατάφερε να διασωθεί χάρη στην «ενίσχυσή» της με κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 κρατικοποιήθηκε σε ποσοστό 90%, η Industriebank (IKB) διασώθηκε με κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, οι γερμανικές περιφερειακές τράπεζες (Landesbank), όπως η Baden-Wurttemberg, η West και η Sanchen, έλαβαν 150 δισ. ευρώ, ενώ η Dresdner Bank, δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Γερμανίας, χρεοκόπησε και απορροφήθηκε από την Commerzbank, η οποία με τη σειρά της έλαβε ενίσχυση ύψους 100 δισ. ευρώ...
Πιο πρόσφατη ενδεχομένως πράξη στο σάγκα των σκανδάλων που σκιάζουν τον γερμανικό τραπεζικό τομέα αποτελεί η υπόθεση χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων euribor και libor, βασικός πρωταγωνιστής του οποίου είναι, μαζί με την Credit Swiss, την ελβετική UBS, τις βρετανικές Lloyds και Royal Bank of Scotland (οι οποίες έχουν εθνικοποιηθεί σε ποσοστό 40% και 80% αντίστοιχα), η γερμανική Deutsche Bank…

.tovima.gr
22/3/13

15 comments:

  1. Πισσαρίδης: Όχι στη μείωση του τραπεζικού συστήματος......Υπέρ της φορολόγησης των καταθέσεων, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβ. Οικονομίας....

    Να μην δεχτούμε την άποψη ότι πρέπει να μειώσουμε κατά το ήμισυ το τραπεζικό μας σύστημα, επειδή κάποιοι στο Eurogroup το βρήκαν καλή ιδέα, δήλωσε στο σημερινό συνέδριο του "Εconomist", στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της Κύπρου, νομπελίστας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος με δεδομένη τη στάση της Ευρωζώνης τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των κυπριακών καταθέσεων ως της καλύτερης δυνατής λύσης.

    Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο διαχωρισμού της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» δεν θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωζώνη.

    Ο κ. Πισσαρίδης χαρακτήρισε ανεξήγητο το γεγονός ότι η Ευρωζώνη βάζει εμπόδια στη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, την ώρα που οι αδυναμίες της αφορούν μόνο στο τραπεζικό της σύστημα, στοιχείο που τη διαφοροποιεί και από την ελληνική περίπτωση, η όποια έτυχε αδράς χρηματοδότησης.

    "Το Λουξεμβούργο είναι ακόμη πιο εξαρτημένο από εμάς στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και δεν άκουσα κανέναν να μιλάει για αυτό», είπε ο κ. Πισσαρίδης, προσθέτοντας ότι «δεν ζητάμε δάνεια από τη Γερμανία αλλά από το ευρωσύστημα, το οποίο οφείλει να βοηθήσει τις τράπεζές μας".

    "Δεν είναι δυνατό να συμβαίνουν αυτά επειδή εκείνοι που τις χρησιμοποιούν περισσότερο είναι οι Ρώσοι, τους οποίους δεν θέλουν», είπε.

    Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, η πηγή του προβλήματος στην Κύπρο, όπως και ευρύτερα στην Ευρώπη, είναι το θέμα της τραπεζικής εποπτείας, «το οποίο ουδέποτε διευθετήθηκε, απλώς ανατέθηκε στο εκάστοτε κράτος προκαλώντας κρίση εμπιστοσύνης».

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127326
    22/3/13

    ReplyDelete
  2. Εξυγίανση Λαϊκής και κούρεμα BOCY...

    Εξυγίανση Λαϊκής Τράπεζας και κούρεμα μη εξασφαλισμένων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο που διαμορφώνεται στη βουλή για εξεύρεση των 5.8δις ευρώ που ζητά η τρόικα ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα στήριξης.

    Από την εξυγίανση της Λαϊκής, υπολογίζεται να εξοικονομηθούν περίπου 3.5δις ευρώ αφού το πιθανότερο είναι να εξαιρεθούν οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας που είναι 560εκ. ευρώ ενώ προσμετρούνται και τα...... 250εκ. ευρώ από την πώληση των εργασιών στην Ελλάδα.

    Το υπόλοιπο ποσό, οι ενδείξεις θέλουν να βρίσκεται από κούρεμα των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου. Προς το σκοπό αυτό, οι πληροφορίες θέλουν τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ να ετοιμάζουν σχετική πρόταση νόμου.

    Από εκεί και πέρα, τα νομοσχέδια που στάληκαν στη Βουλή την Πέμπτη αναμένεται να εγκριθούν. Τόσο για των περιορισμό των εκροών όσο και για τη σύσταση Ταμείου, το οποίο μάλλον θα γίνει για τα μάτια του κόσμου.

    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/36551
    22/3/13

    ReplyDelete
  3. ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου: Η Γερμανία να σταματήσει να επικρίνει την Κύπρο για τον υπερτροφικό τραπεζικό τομέα.....

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν σήμερα έκκληση για αλληλεγγύη προς την Κύπρο, ενώ η Γερμανία προειδοποίησε ότι η νησιωτική Μεσογειακή χώρα θα πρέπει να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης για το πρόγραμμα “διάσωσής” της.

    “Η Ευρώπη είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη. Θέλουμε να βοηθήσουμε. Αλλά πρέπει επίσης να αναμένουμε οι χώρες αυτές που ζητούν αλληλεγγύη να κάνουν το καθήκον τους”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Έιμον Γκίλμορ, δήλωσε ότι η προσέγγιση της Ευρώπης για την οικονομική κρίση πρέπει να είναι το να “παραμείνουν οι χώρες μαζί, να εργάζονται μαζί και να βοηθούν η μία την άλλη”, και πρόσθεσε: “ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό με την Κύπρο”.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν προειδοποίησε τη Γερμανία να μην επικρίνει την Κύπρο για τον υπερτροφικό της τραπεζικό τομέα.

    “Και εγώ επίσης προέρχομαι από μια πολύ μικρή χώρα με ένα υπερμέγεθες (. . .) τραπεζικό κέντρο”, τόνισε.

    http://www.onlycy.com/309065-
    22/3/13

    ReplyDelete
  4. Στην Τράπεζα Πειραιώς η Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα.....Επίσημη ανακοίνωση από την Τράπεζα.....

    Στην Τράπεζα Πειραιώς καταλήγουν η Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα.

    Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που συνεδρίασε απεδέχθη την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.

    Την απόκτηση του δικτύου και των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ανακοίνωσε και επίσημα η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε υποβάλει νωρίτερα σχετική πρόταση-προσφορά.

    Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή πως «ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
    Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα μετά από απαίτηση των βασικών της μετόχων θα μείνει αυτόνομη.

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=504170
    22/3/13

    ReplyDelete
  5. Finanzkrise....Euro-Länder fluchen über Deutschland....

    Deutschlands Kurs in der Eurokrise stößt auf wenig Gegenliebe. Die EU-Partner sehen sich selbst als "Randfiguren", Deutschland dominiere Europa. Aber: Für Merkel und Schäuble sprechen die Fakten.

    Deutschland hat sich in der Zypern-Krise mit dem Beharren auf einen kräftigen Sanierungsbeitrag der Bank-Gläubiger innerhalb der Euro-Zone nicht beliebt gemacht. Mehrere Mitglieder der Eurogruppe sehen die Art, wie Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble diese Position in Brüssel vertritt, als Beleg für eine wachsende deutsche Dominanz. Von deutscher "Hegemonie" ist bei einigen EU-Insidern schon die Rede. Es herrsche Frust darüber, dass die anderen Finanzminister im Ringen um das Rettungspaket zu Randfiguren geworden seien, sagt ein EU-Diplomat. Ein anderer ergänzt, die Bundesregierung bilde mit dem Internationalen Währungsfonds (IWF) eine feste Achse mit großer Durchsetzungskraft.

    Schäuble weist solche Vorwürfe strikt zurück. Wenn etwa die Eckpunkte für das von Zypern inzwischen verworfene Rettungspaket in einem kleineren Kreis entworfen worden seien, so habe er sich dort nicht hineingedrängt, sondern sei zur Mitarbeit gebeten worden, berichtet der Minister. Und generell: Bei Schäuble sprechen die Fakten für sich. Da gebe es ein Geschäftsmodell, nach dem sich Zypern mit hohen Zinsen, niedrigen Steuern und laxen Kontrollen als attraktiver Standort für in- und ausländische Anleger anbietet. Wer das dann nutze, müsse auch die Konsequenzen tragen. "Wer sein Geld in Ländern anlegt, in denen er weniger Steuern bezahlt und vielleicht auch weniger kontrolliert wird, trägt auch das Risiko." Und somit lautet das Fazit: "Wir können dieses Modell nicht mit den Steuergeldern anderer Mitgliedstaaten der Eurozone finanzieren."
    Südeuropa pflichtet Deutschland bei

    Diese harte Haltung wird, wie schon in anderen Hilfefällen zuvor, vor allem von den südlichen Euro-Partnerländern nicht geteilt. Im Fall Zyperns, so die Kritiker, hätten der IWF und Schäuble um jeden Preis dafür gefochten, dass die Bankkunden mit 5,8 Milliarden Euro an den Rettungskosten für die taumelnden Banken beteiligt werden. Finnland, die Slowakei und auch der niederländische Finanzminister Jeroen Dijsselbloem, der neue Eurogruppen-Chef, hätten die Linie unterstützt. Schäuble soll dafür, so beschreiben es die Kritiker, geradezu "besessen" in der Nachtsitzung vor einer Woche gefochten haben. Immer stärker prägten nationale Interessen den Kurs in Europa, so die Klage.......usw....http://www.n24.de/news/newsitem_8689821.html
    22/3/13

    ReplyDelete
  6. Κύπρος: Πρόταση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για κάποιας μορφής «κούρεμα καταθέσεων».....

    Πρόταση -από κοινού ή χωριστά- για κάποιας μορφής «κούρεμα των καταθέσεων» ενδέχεται να καταθέσουν απόψε στην Βουλή τα δύο κόμματα, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη. Η Ολομέλεια της Βουλής προγραμματίζεται να αρχίσει στις 20.00. Εξάλλου, ο Κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας έγιναν έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρέστη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης.

    Στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, βρίσκονται ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και στελέχη του λογιστικού οίκου KPMG που είχε ετοιμάσει μελέτη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.

    Ενώπιον της Βουλής βρίσκονται τα νομοσχέδια για την εξυγίανση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με έξι υποστηρικτικά και δύο άλλα, που αφορούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ).

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172780
    22/3/13

    ReplyDelete
  7. Το ΔΗΚΟ ετοιμάζεται να πει «ναι» στο κούρεμα....

    Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες και για λάθη αυτές τις κρίσιμες ώρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.

    Σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει ότι «είναι η ώρα μεγάλων αποφάσεων».

    Αναλυτικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    «Τις ώρες της αυτογνωσίας, της εθνικής ευθύνης και του πατριωτικού καθήκοντος, τα λόγια περιττεύουν.

    Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

    Αυτή την ώρα που κυριολεκτικά οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κρατούν τη μοίρα της πατρίδας και του λαού μας στα χέρια μας, δεν έχουμε δικαίωμα να λαθέψουμε, ούτε έχουμε περιθώρια να ολιγωρήσουμε».

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=266010
    22/3/13

    ReplyDelete
  8. Frust über deutsche Dominanz in der Euro-Gruppe....

    Die Verhandlungen zur Zypern-Krise sollen zahlreiche EU-Diplomaten verstimmt haben. Neben Finanzminister Schäuble seien alle anderen nur "Randfiguren". Die "Hegemonie" der Deutschen wachse täglich.

    Deutschland hat sich in der Zypern-Krise mit dem Beharren auf einen kräftigen Sanierungsbeitrag der Bank-Gläubiger innerhalb der Euro-Zone nicht beliebt gemacht. Mehrere Mitglieder der Euro-Gruppe sehen die Art, wie Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble diese Position in Brüssel vertritt, als Beleg für eine wachsende deutsche Dominanz......usw....http://www.welt.de/wirtschaft/article114686712/Frust-ueber-deutsche-Dominanz-in-der-Euro-Gruppe.html
    22/3/13

    ReplyDelete
  9. 15% κούρεμα και στην Τράπεζα Κύπρου ζητεί η τρόικα......

    Στη Βουλή είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα, όπου αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις. Υπό το φόβο της επαπειλούμενης πτώχευσης από τη μια, και της συστημικής απειλής από την άλλη, Λευκωσία και Eurogroup αναζητούν συμβιβαστική φόρμουλα, που θ’ ανοίξει το δρόμο για την τελική κατάληξη. Πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθεται εκ νέου το θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων με τις συζητήσεις να επικεντρώνεται στο πως θα εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

    Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η τρόικα ολοένα και σκληραίνει τη στάση, ζητώντας 15% κούρεμα και στην Τράπεζα Κύπρου για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

    Στις 19.00 αναμένεται η σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων και στις 20.00 η συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση των νομοσχεδίων.

    Τα επίμαχα νομοσχέδια

    Ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής τίθενται σήμερα προς ψήφιση εννέα συνολικά νομοσχέδια. Τα νομοσχέδια γι’ αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και για σύσταση του επενδυτικού ταμείου αλληλεγύης, μέσα από το οποίο προσδοκάται η εξασφάλιση ενός σημαντικού ποσού, ικανού να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και και του περιορισμού των τραπεζικών συναλλαγών.

    Τα υπόλοιπα νομοσχέδια είναι ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και ο περί Προϋπολογισμού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκαταστάσης Ατόμων με Αναπηρίες.

    Η ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών βρίσκει την Βουλή μπροστά από ένα αδιέξοδο σε ότι αφορά την τελική απόφαση που θα λάβει αφού οι πληροφορίες λένε ότι το Eurogroup πλέον απαιτεί την ψήφιση και των τριών νομοσχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατατεθεί και επιπλέον πρόταση για κούρεμα καταθέσεων ως αντιστάθμισμα για το θέμα αναδιάρθρωσης της Λαϊκής. Αν και η Επιτροπή Οικονομικών θέλει να υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο, κάτι τέτοιο προσκρούει στην αντίδραση του Eurogroup.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/36415
    22/3/13

    ReplyDelete
  10. 1,5 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση Κύπρου και Λαϊκής στην Ελλάδα
    Στην Πειραιώς, Τρ. Κύπρου και Λαϊκή - Τα 950 εκατ. βάζει το ΤΧΣ και τα υπόλοιπα η Κύπρος....

    Του Γιάννη Παπαδογιάννη

    Το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στην Ελλάδα.

    Όπως έγινε γνωστό, τα 950 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα καταβληθούν απο την Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν από την κυπριακή πλευρά.

    Τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Cyprus Popular Bank περνούν και επισήμως στην Τράπεζα Πειραιώς.

    Αντίθετα υπο κυπριακό έλεγχο θα παραμείνει η Ελληνική Τράπεζα η οποία ωστόσο έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στη Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα καταστήματα των δυο, πρώην κυπριακών τραπεζών, θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη 26 Μαρτίου, κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς.

    Πρόκειται για ένα δίκτυο περίπου 300 καταστημάτων, που κατέχει συνολικά το 8% των καταθέσεων και το 10% των δανείων στην ελληνική αγορά.

    Επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς
    Η Τράπεζα Πειραιώς ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση πού απηύθυναν στις ελληνικές τράπεζες η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπέβαλε πρόταση-προσφορά και επελέγη για την απόκτηση του δικτύου και των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή :

    « Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.»

    Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως την εξέλιξη δρομολόγησε η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, οι οποίοι επικοινώνησαν νωρίτερα.

    Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει συσκεφθεί αργά χτες το βράδυ για το θέμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Φώτη Κουβέλη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καθώς και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

    Εγκρίθηκε η συμφωνία από το ΤΧΣ
    Εγκρίθηκε η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών - Κύπρου και Λαϊκής - στην Ελλάδα, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά την συνεδρίαση του Γενικού του Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου 2013, ενέκρινε την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η συναλλαγή τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού».

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127314
    22/3/13

    ReplyDelete
  11. Zypern provoziert Europa mit faulen Tricks.....

    Entsetzen in Europa: Was Zypern als "Plan B" verkauft, würde weder die Staatsverschuldung drücken, noch wichtige Wirtschaftsreformen anstoßen. Deutsche Politiker nennen das schlicht eine "Frechheit".

    Von Martin Greive und Sebastian Jost

    Eines kann man Zypern in diesen Tagen nicht vorwerfen: Dass keine Einigkeit unter den Parteien herrscht. Gemeinsam hatten sie das erste Rettungspaket für ihr Land durchfallen lassen, das eine Beteiligung von Bankeinlagen vorsah. Und genauso geschlossen einigten sich die zyprischen Parteien auf einen "Plan B", um ihr Land von dem Bankrott zu retten.

    Die klamme Mittelmeerinsel will einen Solidarfonds einrichten, der unter anderem mit Mitteln aus der Rentenkasse gespeist werden soll. Doch "Plan B", der zum großen Durchbruch werden sollte, geriet zum Rohrkrepierer. Der Vorschlag werde von der Troika aus EU-Kommission, Internationalem Währungsfonds (IWF) und Europäischer Zentralbank (EZB) geprüft, hieß es zwar.

    Doch schnell war klar: Der Vorschlag hatte kaum eine Chance auf Umsetzung. Ein solcher Fonds könne lediglich Teil einer Lösung sein, hieß es aus EU-Kreisen. Vielleicht ein bis zwei Milliarden Euro könne er aufbringen, aber nicht die geforderte Eigenbeteiligung von knapp sechs Milliarden Euro.

    Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) sagte, die Zyprer sollten die Geduld der Euro-Retter nicht überstrapazieren. Eine Verstaatlichung der zyprischen Pensionskassen werde Europa nicht dulden. Hinter den Kulissen wurden einige Politiker noch deutlicher: Der Plan sei eine "Frechheit", sagte ein Unionspolitiker.

    Ein Verhandlungsteilnehmer auf EU-Ebene sprach von einem "absurden Vorschlag". Der Plan löse nicht ein Problem des Landes.

    Ursprünglich war Bankenabgabe geplant

    Das ursprüngliche Rettungspaket, auf das sich Zypern und die Euro-Gruppe geeinigt hatten, hatte eine einmalige Abgabe auf Bankeinlagen vorgesehen, gestaffelt nach Höhe des Sparguthabens. Das hatte auf Zypern für einen Sturm der Entrüstung gesorgt. Die Folge: Nicht ein Parlamentarier stimmte am Dienstag dem Rettungspaket im Parlament zu.......usw.....http://www.welt.de/wirtschaft/article114697366/Zypern-provoziert-Europa-mit-faulen-Tricks.html
    22/3/13

    ReplyDelete
  12. 20:55

    Μ. Σαρρής: Αποκόμισα την αίσθηση ότι η Ρωσία επιθυμεί τη μετατροπή των όρων του υπάρχοντος χρέους, των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά θέλει πρώτα να βεβαιωθεί ότι θα υπάρξει πρόγραμμα βοήθειας της κύπρου από την τρόικα.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=352416

    ReplyDelete
  13. Ισπανία: Βαριές απώλειες για μετόχους και ομολογιούχους πιστωτές της Bankia....

    Βαριές απώλειες για τους μετόχους και τους ομολογιούχους πιστωτές της ισπανικής τράπεζας Bankia SA (BKIA.MC) προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε το ταμείο διάσωσης των τραπεζών (FROB).

    Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η ονομαστική αξία κάθε κοινής μετοχής ια μειωθεί στο 1 σεντ από 2 ευρώ ενώ η ονομαστική αξία των προνομιούχων μετοχών και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης θα μειωθεί στα 4,841 δισ. από 6,911 δισ. ευρώ.

    Οι προνομιούχες μετοχές και τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές ενώ το FROB θα ενισχύσει την τράπεζα με 10,7 δισ. ευρώ.

    Αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης θα είναι η μείωση της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων κάτω από το 1%. Σημειώνεται πως η Ισπανία έλαβε βοήθεια 40 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. η οποία διοχετεύεται στις τράπεζες μέσω του FROB.


    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1757727
    22/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. El FROB valora las acciones de Bankia en 0,0127 euros para inyectar capital.....

      1. Los más de 400.000 accionistas de Bankia perderán casi toda su inversión
      2. Los títulos se reagruparán y cada 100 acciones pasarán a convertirse en una de un euro
      3. La valoración es un 95% inferior a la cotización actual en Bolsa, que están en 0,25 euros

      Los peores temores de los accionistas de Bankia se han confirmado. El Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB) ha valorado definitivamente las acciones de Bankia en aproximadamente 0,0127 euros para la conversión de participaciones preferentes. Esa valoración implica en cualquier caso que los actuales accionistas de la entidad se verán diluidos casi por completo, tal y como estaba previsto desde que se anunció el agujero patrimonial de la entidad, y eso provocará que los títulos se hundan en Bolsa. Las condiciones pactadas por el Gobierno para el rescate financiero imponen que los accionistas pierdan casi toda su inversión. Los preferentistas de Bankia, como los de NCG Banco y los de Catalunya Banc, sufrirán también pérdidas masivas.

      El precio de referencia para el canje, de 0,0127 euros (pendiente de mínimos ajustes), es un 95% inferior a la cotización a que han cerrado las acciones de Bankia hoy en Bolsa, de 0,251 euros. Las pérdidas de los más de 400.000 accionistas de Bankia serán enormes. Las de de los inversores en preferentes también. Dependerán del precio al que consigan vender las acciones que reciban a cambio de sus participaciones, que se cambiarán con unas pérdidas del 38% sobre el valor de la inversión. Según el FROB, hay 4.800 millones en preferentes.

      Tras el proceso, solo un 0,12% o 0,13% del capital de Bankia estará en manos de los actuales accionistas minoritarios. Aproximadamente, el 70% estará en poder del FROB y el 30% en el de los tenedores de preferentes y deuda subordinada...........http://economia.elpais.com/economia/2013/03/22/actualidad/1363971774_759943.html
      22/3/13

      Delete
  14. Ολοκληρωτικό πάγωμα καταθέσεων ψήφισε η κυπριακή Βουλή......

    Περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και μετατροπή όλων των καταθέσεων σε προθεσμιακούς προβλέπει ο νόμος που πέρασε από την κυπριακή Βουλή για τον περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι οι περιορισμοί αυτοί αντιτίθενται όχι μόνο στους κανόνες αλλά και στην ίδια την ιδέα της ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά κρίνονται αναγκαίοι για τον περιορισμό της εξόδου των καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

    Με το νέο νόμο, ο υπουργός Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει:
    * Περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών
    * Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας
    * Υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας
    * Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών
    * Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266066
    22/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin