Wednesday, April 17, 2013

Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην εκδήλωση για την 10η επέτειο υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ 10 νέων κρατών-μελών

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου αρχικά να εκφράσω την έντονη ταραχή και ανησυχία μου για τις χθεσινές εκρήξεις στον μαραθώνιο της Βοστόνης. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων.

Στις 16 Απριλίου 2003, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη σε ένα νέο θαρραλέο εγχείρημα της μοναδικής ιστορίας της και καλωσόρισε στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας 10 νέα κράτη-μέλη. Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Κύπρος, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία υπέγραψαν τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ στην Στοά του Αττάλου στην Αθήνα. Αυτό το ιστορικό γεγονός έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και σήμερα γιορτάζουμε εδώ στην Αθήνα με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια την επέτειο των 10 ετών.



Η εν λόγω διεύρυνση ήταν επίσης ένα γεγονός που έμελλε να καθορίσει τον πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής ηπείρου με τον πιο αποφασιστικό τρόπο. Έμελλε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διαμόρφωση της ΕΕ στο μέλλον, και ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ιδέες, τις πολιτικές και τις προοπτικές της κοινής μας πατρίδας, που είναι η Ευρώπη.

Σήμερα, κοιτάζοντας στο παρελθόν, μπορούμε όλοι να ισχυριστούμε με υπερηφάνεια και ικανοποίηση ότι αυτό το κύμα της διεύρυνσης στέφθηκε με επιτυχία, όχι μόνο για τις 10 χώρες που εντάχθηκαν, αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της, αυξάνοντας την πολιτική και οικονομική της βαρύτητα παγκοσμίως και καθιστώντας την ένα πιο ισχυρό διεθνή εταίρο. Η διεύρυνση βοήθησε να αποφευχθεί η διχοτόμηση της Ευρώπης και συνείσφερε στη σταθερότητα ολόκληρης της ηπείρου. Αποτέλεσε έναυσμα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και εδραίωσε τις κοινές αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου.

Η ένταξη των νέων αυτών μελών σε μια μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής. Μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους και διενέξεις δεκαετιών, η διεύρυνση επανένωσε τους λαούς της Ευρώπης στους κόλπους μιας κοινότητας αξιών. Σήμερα, η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής της συνοχής και να προωθήσει τα κοινά συμφέροντα των πολιτών της.

Κι όμως, αυτή η θαρραλέα απόφαση δεν ήταν ένα καθόλου απλό εγχείρημα. Η ικανοποίηση που προήλθε από την περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής οικογένειας συνέπεσε με την επείγουσα ανάγκη μεταμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στο πολύ μεγαλύτερο μέγεθος της Ένωσης και τις διαφοροποιημένες ανάγκες της.

Υπήρξε τότε μια σχολή σκέψης η οποία υποστήριζε ότι η θεσμική μεταμόρφωση της ΕΕ θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της διεύρυνσής της. Κι όμως, ανταποκρινόμενη στην έκκληση των τότε υποψήφιων προς ένταξη χωρών και οραματιζόμενη το μέλλον, η Ένωση επέλεξε μια πραγματικά πιο τολμηρή προσέγγιση, αποφασίζοντας ταυτόχρονα τη διεύρυνσή της και την εμβάθυνση της, αποδεικνύοντας ότι μπορούσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση με επιτυχία. Η Ελλάδα υποστήριξε σταθερά αυτό το όραμα μέσα από τη συζήτηση που προηγήθηκε της μεγαλύτερης διεύρυνσης της Ένωσης.

Το κίνητρο για αυτή τη διεύρυνση δεν ήταν μόνο οι συγκεκριμένες γεωπολιτικές παράμετροι, αλλά και το ιδεώδες της αλληλεγγύης στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μιας αλληλεγγύης που είναι βαθιά ριζωμένη στη θεμελιώδη αντίληψη ότι μαζί οι Ευρωπαίοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση και αυτό σε ένα περιβάλλον ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο και παγκοσμιοποιημένο.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να γιορτάσουμε αυτό το μοναδικό γεγονός στην κοινή μας ιστορία. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόμη μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχει απολέσει μεγάλο μέρος της παλιάς της δυναμικής.

Κάτω από την πίεση των έντονων κοινωνικών επιπτώσεων της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρωταρχικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή και συνεργασία στην Ένωση. Να συνεχιστεί να καλλιεργείται η συνέργεια μεταξύ των μελών της. Και το πιο σημαντικό, πρέπει να διασφαλίσουμε τις προοπτικές για το μέλλον των πολιτών της. Η σταθερότητα, η ευημερία και η ελπίδα είναι τα νέα συνθήματα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση πριν 10 χρόνια επιδεικνύοντας τόλμη. Και η απάντησή μας στις σημερινές προκλήσεις θα καθορίσει εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η ΕΕ στον μέλλον. Και είναι το ιδεώδες της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης που διακυβεύεται πάλι.

Η επικείμενη ένταξη της Κροατίας αποτελεί «ανάκαμψη» από τη διευρυνσιακή κόπωση και πλήγμα κατά του ευρωσκεπτικισμού. Θα επιβεβαιώσει εκ νέου τη θεμελιώδη αλήθεια, ότι δηλαδή η ευρωπαϊκή προοπτική – η διαδικασία προσαρμογής στα ευρωπαϊκά πρότυπα – είναι το κατ’εξοχήν εργαλείο για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας. Θα επαναφέρει στο προσκήνιο το όραμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως ευρωπαϊκής γειτονίας.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή της εξωτερικής μας πολιτικής και σταθερή παράμετρο για εμάς. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους εταίρους και γείτονές μας. Ή ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή για τις χώρες που δεν είναι πρόθυμες να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας. Αναγκαστικός γάμος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει.

Εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων, είμαι αισιόδοξος ότι, μέσα από τις συνεχείς προσπάθειες των κρατών-μελών και των θεσμών, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα παραμείνει σταθερό και θα αναδυθεί πιο ισχυρό και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Θα πρέπει να ληφθούν θαρραλέες και προσεκτικές αποφάσεις προκειμένου να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αποφάσεις κατά της οικονομικής αστάθειας και υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αποφάσεις που θα μας δώσουν νέα ελπίδα και πραγματικές προοπτικές για τους νέους της Ευρώπης. Σε αυτό το πνεύμα η Ελλάδα προετοιμάζεται για την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014 και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλουμε σε αυτό το εγχείρημα.

.mfa.gr
17/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. La Grèce entre efforts, espoirs et solidarité....

    forum de marseille
    Le Secrétaire d’État grec aux Affaires étrangères, Dimitris Kourkoulas, évoque les nouveaux rapports entretenus aujourd’hui entre son pays et la zone euro.

    Par Laëtitia Pèpe, étudiante en journalisme à Sciences Po Aix-en-Provence

    Pour la première conférence du Forum de Marseille, «Agir aujourd’hui en Méditerranée», le Secrétaire d’Etat grec aux Affaires étrangères Dimitris Kourkoulas, a exposé les enjeux auxquels la Grèce est aujourd’hui confrontée.
    Quel bilan dressez-vous de la situation économique, politique et sociale de la Grèce aujourd’hui ?

    La situation de la Grèce connaît depuis plusieurs mois une nette amélioration, autant sur le plan social, économique que politique. Outre des efforts budgétaires considérables sur le plan national, le plus important reste les décisions prises lors des derniers sommets européens comme l’abandon définitif d’une exclusion de la Grèce de la zone euro. Concernant le secteur bancaire, la Grèce a également pu compter sur le soutien financier de la zone euro lui permettant de relancer son activité économique. Tout cela permet d’envisager une sortie de crise dans les mois à venir.
    Quels sont les éléments clés qui ont permis l’amélioration que vous évoquez ?

    Depuis le début de la crise grecque et européenne, de nombreuses réformes structurelles ont été engagées au sein de notre pays. Sur le plan national, la Grèce a fortement progressé, notamment au travers d’un système fiscal plus stable, quasi inexistant il y a encore quelques mois. Cela a permis une réduction du déficit de la Grèce et une meilleure image du pays par nos voisins européens.

    Depuis notre entrée dans la zone euro en 2001, notre compétitivité a été fortement dégradée. Aujourd’hui, de nombreux domaines comme celui de l’exportation ou du tourisme commencent à se reconstruire. L’année 2013 sera peut être ainsi la dernière année de récession, porteuse d’un grand espoir tant à l’échelle nationale qu’européenne bien que des problèmes majeurs comme le chômage persistent dans notre pays.

    Pour une plus grande harmonie grecque et européenne, l’accent doit être mis sur le renforcement de l’union bancaire, du gouvernement économique et sur diverses mesures permettant une meilleure croissance et une perspective d’emploi plus harmonieuse
    Quel rôle les membres de la Zone euro ont-ils joué dans la gestion de cette crise ?

    Au début de la crise économique, la Grèce toute entière était montrée du doigt, ce qui a représenté une immense souffrance pour notre pays, surtout au sein de la population. Toutefois, nous avons pu compter sur le soutien moral et financier de certains membres de la zone euro. Au premier plan, la France qui a su, au travers des médias et des déclarations politiques de ses gouvernements, nous apporter un véritable message d’espoir et de solidarité.
    Comment percevez-vous aujourd’hui les réactions européennes après la mise en place de mesures d’austérité dans votre pays ?

    Depuis plusieurs mois, des changements notoires dans l’attitude de nos partenaires d’Europe centrale et d’Europe du nord ont pu être constatés. Une grande partie de la zone euro a pris conscience des grands sacrifices et des grandes avancées économiques de la Grèce. La réflexion et la maturité dont le peuple grec a fait preuve nous ont permis de regagner la confiance de nos partenaires européens.

    Nous sommes également parvenus à démontrer que cette crise ne pouvait se régler uniquement à l’échelle nationale, qu’il s’agissait d’un travail commun et que la réponse à nos maux européens ne devait se faire que d’une seule et même voix : celle d’une union toute entière.

    http://www.liberation.fr/evenements-libe/2013/04/20/la-grece-entre-efforts-espoirs-et-solidarite_897643?xtor=rss-450
    20/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην εφημερίδα LIBERATION : «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ, ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» (21/4/13)....

      Δευτέρα, 22 Απρίλιος 2013

      Στο περιθώριο του «Φόρουμ για τη Μεσόγειο», που διοργάνωσε μεταξύ 19 και 20 Απριλίου η εφημερίδα Libération στη Μασσαλία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος συμμετείχε στην εναρκτήρια συνεδρία του φόρουμ με θέμα «Δράση σήμερα για τη Μεσόγειο», έδωσε συνέντευξη στη Laëtitia Pèpe, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας με τίτλο «Η Ελλάδα μεταξύ προσπάθειας, ελπίδας και αλληλεγγύης».

      Ερώτηση: Ποια είναι η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα;

      Δ. Κούρκουλας: Η κατάσταση στην Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες βελτιώνεται ξεκάθαρα, σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Πέρα από τις μεγάλες δημοσιονομικές προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, το πιο ουσιαστικό στοιχείο βρίσκεται στις αποφάσεις των τελευταίων Συμβουλίων Κορυφής, όπως σε αυτήν που αφορά την οριστική διατήρηση της Ελλάδος στην Ευρωζώνη. Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, η Ελλάδα επίσης στηρίχθηκε στην υποστήριξη της Ευρωζώνης, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στην οικονομία της να ανακάμψει. Αυτό θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση μέσα στους επόμενους μήνες.

      Ερώτηση: Ποια είναι τα στοιχεία που επέτρεψαν τη βελτίωση που επικαλείστε;

      Δ. Κούρκουλας: Από το ξεκίνημα της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, έγιναν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα προόδευσε πολύ, ιδιαίτερα μέσα από ένα πιο σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο σχεδόν δεν υπήρχε πριν. Αυτό επέτρεψε την μείωση του ελλείμματος και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας.

      Από την είσοδό μας στην Ευρωζώνη το 2001, η ανταγωνιστικότητά της Ελλάδας μειώθηκε δραστικά. Σήμερα, πολλοί τομείς, όπως οι εξαγωγές ή ο τουρισμός, αρχίζουν να ανακάμπτουν. Το 2013 πιθανόν θα είναι ο τελευταίος χρόνος ύφεσης και ταυτόχρονα θα είναι χρόνος ελπίδας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι μεγάλα προβλήματα, όπως η ανεργία, παραμένουν.

      Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, της οικονομικής διακυβέρνησης, των διαφόρων μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και της προοπτικής για την απασχόληση.

      Ερώτηση: Ποιος ο ρόλος των Κ-Μ της Ευρωζώνης στη διαχείριση αυτής της κρίσης;

      Δ. Κούρκουλας: Στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, έδειχναν την Ελλάδα με το δάκτυλο, κάτι που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στη χώρα, ιδιαίτερα μέσα στην κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, μπορέσαμε να βασιστούμε στην ηθική και χρηματοπιστωτική βοήθεια ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης. Στην πρώτη γραμμή η Γαλλία, που μέσα από τα ΜΜΕ και τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων μας έφερε ένα ουσιαστικό μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης.

      Ερώτηση: Πως βλέπετε σήμερα τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις μετά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στη χώρα;

      Δ. Κούρκουλας: Εδώ και αρκετούς μήνες, έχουν σημειωθεί τεράστιες αλλαγές στη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης κατανόησε τις μεγάλες θυσίες και τις μεγάλες οικονομικές προόδους της Ελλάδος. Συνεπώς η βούληση και η ωριμότητα του ελληνικού λαού λειτούργησε και μας επέτρεψε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας.

      Επίσης, κατορθώσαμε να δείξουμε ότι αυτή η κρίση δεν ήταν δυνατόν να λυθεί μόνο σε εθνικό επίπεδο, αφορούσε μια κοινή προσπάθεια και η απάντηση στα ευρωπαϊκά δεινά έπρεπε να δοθεί συντονισμένα με τη συμμετοχή ολόκληρης της Ένωσης.

      http://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/sunenteuxe-uphupeks-kourkoula-sten-ephemerida-liberation-ellada-metaksu-prospatheias-elpidas-kai-alleleggues-21413.html
      22/4/13

      Delete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin