Saturday, April 6, 2013

Μέσω Μαξίμου η δόση .... Η τρόικα επισκέπτεται τον πρωθυπουργό την Κυριακή στις 11 π.μ.

To πρόγραμμα «κινητικότητας» στο Δημόσιο, η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και το ειδικό τέλος ακινήτων τίθενται επί τάπητος στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Σε μονίμως ανοιχτή γραμμή το οικονομικό επιτελείο με το Μέγαρο Μαξίμου. Αναβλήθηκε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα το Σάββατο, προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να εξετάσουν ενδελεχώς τα εκκρεμή ζητήματα ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την Κυριακή το πρωί. 


Το Δημόσιο
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις στο Δημόσιο και κάνουν λόγο για πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα τα οποία επιτάσσουν την επιδίωξη συμβιβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι των δανειστών αξιώνουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την απόλυση 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, φέρονται να θεωρούν «μικρό κομμάτι της συζήτησης» την αντικατάσταση περίπου 1000 επίορκων υπαλλήλων.

Οι τράπεζες
Ως προς τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, μία συμφωνία την οποία στηρίζει απόλυτα η κυβέρνηση, η τρόικα στέκεται στο μέγεθος της νέας τράπεζας και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών προσθέτουν ότι, μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, θα πρέπει να απορροφηθούν επίσης το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank. Εγείρουν δε ζήτημα αναφορικά με τη χρησιμότητα ενός νέου πόλου στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το τέλος ακινήτων
Η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές εκδοχές που αφορούν στον νέο φόρο ακινήτων (το τροποποιημένο «χαράτσι»), ώστε να καλυφθεί κατά 200 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.

Η δόση
Αναφορικά με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (2,8 δις ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου το οποίο έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο και 6 δις για το α΄ τρίμηνο του 2013), η ελληνική πλευρά επιδιώκει να καταφέρει την εκταμίευση του πρώτου ποσού μέσα στον Απρίλιο (ίσως μετά από τηλεδιάσκεψη) και του δεύτερου ποσού τον Μάιο.

Ωστόσο, η τρόικα προσεγγίζει την εκταμίευση των ποσών ως «πακέτο» και την τοποθετεί πιθανώς στο Eurogroup στις 13 Μαΐου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 20 Μαΐου (οπότε λήγει ομόλογο του Δημοσίου). 

.enet.gr
6/4/13
--
-

5 comments:

  1. Στουρνάρας σε τρόικα:Δώστε τα κλειδιά στον Τσίπρα....

    Στα άκρα έφτασαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Είναι τέτοια η ένταση που δημιουργήθηκε στις τέσσερις ημέρες που βρίσκονται οι Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στην Αθήνα που ο συνήθως αισιόδοξος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τους είπε στην πρώτη κιόλας συνάντηση:

    "Mη μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, τότε πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα... Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου (σ.σ. βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με σπουδές στην Οξφόρδη ) να συζητάτε μαζί του".



    Πηγή:Βήμα της Κυριακής
    http://www.enikos.gr/politics/134892,Stoyrnaras_se_troika:Dwste_ta_kleidia_st.html
    6/4/13

    ReplyDelete
  2. Η τρόικα επιμένει σε απολύσεις - Τον Μάιο η δόση....Η κυβέρνηση στηρίζει το ντιλ Εθνικής - Eurobank.....

    Η τρόικα ήλθε στην Αθήνα με πιο σκληρές προτάσεις για τις απολύσεις στο Δημόσιο ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών αργά το απόγευμα του Σαββάτου αμέσως μετά την αναβολή της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.

    Το βράδυ του Σαββάτου ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομιών ανέφεραν ότι υπάρχουν διαφωνίες με την τρόικα σε 5-6 θέματα.

    Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τις προτάσεις της τρόικας γι´ αυτό όπως ανέφεραν πηγές του Υπουργείου αναβλήθηκε η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου.

    Ανάλογα με το πότε θα έρθουν οι προτάσεις της τρόικας, ενδεχομένως να γίνει σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τρόικα πριν την συνάντηση του Πρωθυπουργού αύριο. Γι αυτό ίσως να καθυστερήσει για ορισμένες ώρες η συνάντηση της τρόικας με τον κ. Σαμαρά που είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί της Κυριακής.

    Αγκάθι οι απολύσεις

    Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το μεγάλο θέμα είναι το δημόσιο:. σχεδιασμός, απολύσεις, οργανογράμματα και το πλάνο της διαθεσιμότητας.

    Οι 1.000 επίορκοι που θα αντικατασταθούν από 1.000 νέους με προσόντα είναι ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης λένε οι ίδιες πηγές.

    Κλείνει το κενό

    Στο ΥΠΟΙΚ αναμένουν για το χαράτσι την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που δόθηκαν για το κλείσιμο μέρους του κενού των 200 εκατ. ευρώ. «Η είσπραξη του χαρατσιού πάει πολύ καλύτερα από ότι υπολογίζαμε» ανέφεραν αρμόδιες πηγές.

    «Είμαστε κοντά στην εξάλειψη του δημοσιονομικού κενό για το 2013. Τείνουμε να μηδενίσουμε το κενό, μέσω των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα και από το χαράτσι» ανέφεραν κύκλοι του Υπουργείου για το κενό του 2013 που υπολογίζεται σύμφωνα με πληροφορίες σε 2,3 δισ. ευρώ.

    Η δόση των 6 δισ. ευρώ αναμένεται στο Eurogroup στις 13 Μαΐου. Οι δανειστές θέλουν να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί για να εκταμιευθούν τα 8,8 δισ. ευρώ όλα μαζί. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κλείσει άμεσα το θέμα μα το δημόσιο ώστε να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός Απριλίου και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο.

    Τα διαθέσιμα επαρκούν έως 20 Μαΐου που λήγει ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου.

    Η κυβέρνηση στηρίζει το ντιλ Εθνικής Eurobank

    Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί. από τη συγχώνευση Εθνικής Eurobank.

    Διευκρίνισαν επίσης τα εξής: Η συγχώνευση δεν θα δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό βάρος και δεν επιβαρυνθεί το έλλειμμα και το χρέος. Η ελληνική πλευρά στηρίζει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Μετά την ανάληψη από την Πειραιώς των κυπριακών τραπεζών πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν ΤΤ και Proton Bank. Το θέμα είναι αν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος ή όχι.
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=506572
    6/4/13

    ReplyDelete
  3. Καθοριστικό το αυριανό ραντεβού Σαμαρά - τρόικας μετά την εμπλοκή Μανιτάκη.....

    Οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας ως προς την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας. Κρίσιμη η αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.......http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63808958
    6/4/13

    ReplyDelete
  4. ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει επικοινωνιακές ανάσες...Το σίριαλ των συναντήσεων με την τρόικα πρέπει να τελειώσει, τονίζει....

    «Η κυβέρνηση που τώρα φέρεται να ισχυρίζεται προς τους τροϊκανούς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα, είναι η ίδια κυβέρνηση που το Νοέμβριο ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και τώρα συζητά για το τέταρτο, που έχει δεχτεί τη ρήτρα αυτόματης λήψης μέτρων για να “διορθώνεται” το πρόγραμμα προς το χειρότερο, που διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης από τις μνημονιακές δεσμεύσεις» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα.

    «Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την οποιαδήποτε αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, αλλά προσπαθεί να πάρει επικοινωνιακές ανάσες εξαιτίας της πασιφανούς αποτυχίας του προγράμματος σε όλα τα επίπεδα. Οι όποιες καθυστερήσεις, διαφοροποιήσεις, μεταθέσεις εντάσσονται στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο λιτότητας, εξυπηρετούν στόχους εσωτερικής κατανάλωσης, χωρίς να αμφισβητούν το ίδιο ούτε κατ' ελάχιστο» επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

    Τονίζει, δε: «Παγιδευμένη σε αυτά που η ίδια έχει δεσμευτεί, αδύναμη να προτείνει την παραμικρή αντιπρόταση για την έξοδο από την κρίση, το μόνο το οποίο μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό είναι το να φύγει μια ώρα αρχύτερα. Το σήριαλ των συναντήσεων με την τρόικα που έχει πάντα την ίδια πορεία και κατάληξη, πρέπει να τελειώσει. Μόνο μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις κοινωνικές ανάγκες, αποφασισμένη να χαράξει ένα νέο δρόμο ανόρθωσης, ελπίδας και προοπτικής μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και το λαό από την εξαθλίωση».

    Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο τομεράρχης οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς δήλωσε: «Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις σημερινές συναντήσεις με την τρόικα προκαλούν έντονη ανησυχία στον ελληνικό λαό, αφού έτσι ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, ανεργία, χαράτσια και αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει: «Η διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ με τα μονοπώλια κυρίαρχα μόνο χειρότερα φέρνει για το λαό. Το ζήτημα για τους εργαζόμενους δεν είναι εάν η σφαγή των μισθών και των συντάξεων, τα χαράτσια, οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις γίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ούτε ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ωφεληθούν περισσότερο. Το ζήτημα για το λαό είναι πώς θα βάλει φρένο και τέλος στην εξόντωση των δικαιωμάτων του.

    »Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να απορρίψει τους εκβιασμούς και την προπαγάνδα των κομμάτων της συγκυβέρνησης καθώς και τις δήθεν λύσεις που προτείνουν τα άλλα κόμματα του "ευρωμονόδρομου"».
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=506610
    7/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κατέρρευσε μέλος της τρόικας.....

      Η κατάρρευση του 38χρονου Ιταλού Giovanni Callegari έπειτα από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με στελέχη της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά μέτρα δείχνει τη πίεση κάτω από την οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

      Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» ο Ιταλός επικεφαλής της ομάδας δημοσιονομικής πολιτικής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πατέρας δύο παιδιών, υπέστη επεισόδιο ενώ βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών.

      Αμέσως μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική και νοσηλεύεται από την Πέμπτη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Την Παρασκευή ανέκτησε την επαφή του με το περιβάλλον και οι θεράποντες ιατροί θεωρούν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Το γεγονός προκάλεσε σοκ στην ελληνική πλευρά, στους δύο άμεσους συνεργάτες του, τη Βουλγάρα Eva Petrova και τον Ricardo Ercol, και σε όλη τη τρόικα. Ο Ιταλός οικονομολόγος, 38 ετών σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, πήρε μάστερ στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Γουόρκ της Βρετανίας, και έκανε το διδακτορικό του στο Τμήμα Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI).

      Εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από το 2011, ενώ προηγουμένως, από το 2007 ως το 2011, δούλεψε στο ΔΝΤ ως υπεύθυνος δημοσιονομικών θεμάτων με αποστολές μεταξύ άλλων στο Κονγκό. Από τους Έλληνες συνομιλητές του χαρακτηρίζεται «ο πιο ήπιος Τροϊκανός» και είναι αυτός στον οποίο ανέθεσε η Φραγκφούρτη να συντάξει τη μελέτη για το λάθος με τους πολλαπλασιαστές στο ελληνικό μνημόνιο.

      Πηγή1: www.athina984.gr
      Πηγή2:www.capital.gr
      http://www.capital.gr/News.asp?id=1768345
      7/4/13

      Delete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin