Thursday, April 18, 2013

Οι πολεμικοί δαίμονες του Γιούνκερ και η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

του Αποστόλη Αποστολόπουλου
Πέρασε στα ψιλά, ασχολίαστη, η δήλωση του Γιούνκερ ότι οι δαίμονες (του πολέμου) δεν εξαφανίστηκαν, απλώς κοιμούνται. Εθισμένοι σε εξήντα χρόνια Ειρήνης αποδεχόμαστε τον οικονομικό πόλεμο και νομίζουμε ότι ο «άλλος» πόλεμος είναι αδύνατος. Ωστόσο, ο οικονομικός πόλεμος μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζητιάνους χωρίς μέλλον και αξιοπρέπεια. Και τις χώρες σε αποικίες. Αυτές οι συνθήκες ξυπνούν τους δαίμονες. Εξεγέρσεις και εμφύλιες συρράξεις (ο εμφύλιος είναι κανονικός πόλεμος) ανοίγουν το δρόμο σε άμεσες συγκρούσεις Εθνών. Κριτήριο για κάθε ένοπλη ενέργεια είναι η άμεση ή βραδυφλεγής επίπτωσή της στις διεθνείς εξελίξεις είτε πρόκειται για τη Συρία είτε για τις βόμβες στη Βοστώνη.

Τα όπλα είναι απλώς εργαλεία, όπως η διπλωματία. Χρησιμοποιούνται εναλλάξ ή ταυτοχρόνως ανάλογα με το σκοπό, το συμφέρον και φυσικά τις δυνατότητες. Όποιος δεν είναι έτοιμος θα καταστραφεί. Όσοι φλυαρούν περί φιλειρηνικών λαών, ιμπεριαλιστικών πολέμων (και σοσιαλιστικής ειρήνης) λησμονούν ότι οι πόλεμοι είναι αρχαιότεροι του καπιταλισμού/ιμπεριαλισμού, όπως και τα συμφέροντα που καταλήγουν σε πολέμους.



Παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι συναλλαγές της Γερμανίας με τους Αγγλογάλλους..... είχαν φθάσει το μέγιστο. Ο θρύλος ότι η Οικονομία αποτρέπει τον πόλεμο ήταν, από τότε, απλή ψευδαίσθηση. Δεν αρκεί η ιμπεριαλιστική ιδιότητα για να γίνει πόλεμος. Οι (πρώην) Μεγάλες Δυνάμεις παραμένουν ιμπεριαλιστικές αλλά δεν πολεμούν μεταξύ τους επειδή είναι πλέον αδύναμες, δεν μπορούν να μοιράσουν τον Κόσμο. Η Θεωρία ότι οι Δημοκρατίες δεν πολεμούν μεταξύ τους είναι ανοησία. Δεν πολεμούν επειδή η Δ. Ευρώπη έχει αποδεχθεί την αμερικανική επικυριαρχία.

Η ΕΟΚ ξεκίνησε και η ΕΕ συνεχίζει μια προσπάθεια να επανέλθει η Ευρώπη ως Μεγάλη Δύναμη στα παγκόσμια πράγματα, όχι επιτυχώς ως τώρα. Για να καταφέρει η ΕΕ να γίνει αυτόνομη οντότητα θα πρέπει να αποσυρθεί η αμερικανική ομπρέλα, δηλαδή να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. Ζήσε Μάη μου…. Όσο κυριαρχεί το ΝΑΤΟ τυχόν διάλυση της σημερινής ΕΕ θα αναδιατάξει τους ενδοευρωπαϊκούς συσχετισμούς, όχι τους πλανητικούς. Η σκέψη μιας Ευρώπης δυο ταχυτήτων κυοφορεί ένα ανασχηματισμό της ΕΕ με κριτήριο τη μετατροπή της σε Μεγάλη Δύναμη. Θα μείνουν στον πυρήνα όσοι χρειάζονται και μπορούν. Οι άλλοι, είτε εντός είτε εκτός, θα μείνουν στην γωνιά, παρίες. Η ΕΕ σήμερα είναι απλώς μια πλούσια Επαρχία, δεν μπορεί να μετατρέψει το Χρήμα σε Πολιτική Ισχύ. Η ΕΕ θα γίνει Μεγάλη Δύναμη και θα αποκτήσει Πολιτική Ισχύ μόνο όταν συγκροτήσει δικές της Ένοπλες Δυνάμεις. Η Γερμανία προσπαθεί για τρίτη φορά να ηγηθεί της Ευρώπης. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη…

Παρά τις φλυαρίες περί Παγκοσμιοποίησης τα εθνικά συμφέροντα κυριαρχούν. Ταυτόχρονα, όμως, οι δυτικές χώρες, ως σύνολο, αντιμετωπίζουν, για πρώτη φορά, κινδύνους από την Ασία, Κίνα, Ινδία. Χωρίς ενότητα, η Δύση είναι χαμένη. Τα εθνικά συμφέροντα εμποδίζουν να συμπεριληφθεί οργανικά και η Ρωσία στο δυτικό χώρο. Προσώρας οι ΗΠΑ νομίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την Κίνα μόνες τους και ταυτόχρονα να κρατήσουν τη Ρωσία εκτός, υποδεέστερη. Η αξία τώρα της Ρωσίας είναι ότι διαθέτει, μόνο αυτή, δυνατότητα ισχυρής πυρηνικής απάντησης (ή πρωτοβουλίας…) αν απειληθούν ζωτικά της συμφέροντα. Και είναι ζωτικό της συμφέρον να υπερασπιστεί τώρα, με όλα τα μέσα, την Κίνα γιατί αλλιώς θα μείνει χωρίς συμμάχους. Η Δύση πρέπει να απαντήσει σύντομα στο ρωσικό δίλημμα, θα την ενσωματώσει ή θα τη σπρώξει στην κινέζικη αγκαλιά.

Μια εναλλακτική είναι η στρατηγική προσέγγιση Ρωσίας- Γερμανίας. Αν υπάρξει τέτοια προσέγγιση, με την Ευρώπη να ακολουθεί τη Γερμανία οικειοθελώς (κυβερνήσεις και λαοί), τότε θα αυτονομηθεί, θα επέλθει το τέλος του ΝΑΤΟ και η αμερικανική επικυριαρχία στην Ευρώπη θα λήξει. Αλλά αυτό θα ήταν αιτία πολέμου για τις ΗΠΑ. Αν η Ευρώπη διχαστεί θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να ξυπνήσουν οι δαίμονες. Το διχασμό καλλιεργεί η γερμανική αλαζονεία.

Οι μικρές/αδύναμες χώρες, με οικονομική/γεωπολιτική αξία, προορίζονται, εντός ή εκτός της όποιας ΕΕ, για υπηρετικό προσωπικό στις επερχόμενες μεγάλες ανακατατάξεις. Αν υπάρξουν αντιστάσεις, ο πόλεμος, κάθε μορφής, θα είναι ανελέητος, παραδείγματα από τη Σερβία ως το Ιράκ, Λιβύη, Συρία. Όποιος δεν το καταλάβει και δεν προετοιμαστεί, Δεξιός ή Αριστερός, θα πέσει άδοξα, όπως η Κύπρος. Αυτοί που σήμερα εμφανίζονται ως ισχυροί μπορεί αύριο να καταρρεύσουν, πχ η Τουρκία. Από το 1965 (βλ. εφημερίδα «Δημοκρατία» 7-4-13) οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να γίνει η Τουρκία Συνομοσπονδία με την κουρδική οντότητα, ένα σχέδιο τεμαχισμού υπό εξέλιξη.

Η διακήρυξη (του ΣΥΡΙΖΑ) για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι ορθή, είναι, δηλαδή, εφικτή, αλλά υπό προϋποθέσεις. Είναι εφικτή επειδή υπάρχουν πολλές αντιστάσεις και ρωγμές παντού. Στο παζάρι, όμως, για τα εθνικά συμφέροντα οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την ανισότητα της Ισχύος, να διαθέτουμε άτεγκτη συνοχή διακηρύξεων και αποφάσεων, να αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα απεριόριστου σθένους, εμμονής και αντοχής για την υποστήριξή τους. Γενικές, αόριστες, Αρχές, ίσως αντιτάξουν κάποιοι. Ναι, αλλά ο Σαντάμ δεν το κατάλαβε και γκρεμίστηκε ενώ στη γειτονιά μας πχ ο Μπορίσωφ, αγνοώντας την ανισότητα της Ισχύος, ξεπέρασε κάποια όρια με τον Πούτιν και έπεσε, με αφορμή μια απλή διαδήλωση, ακόμα μια Ιφιγένεια των ΗΠΑ. Το εντός-εκτός ευρώ είναι μέρος ενός πολύ ευρύτερου ζητήματος. Αλλά δυστυχώς τα νέα φτάνουν αργά στην επαρχία.


από το "iskra.gr"
.seisaxthia-epam.blogspot.gr 
17/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Προς νέο παγκόσμιο πόλεμο....

    Κίνδυνος έκρηξης ενός ακόμη παγκοσμίου πολέμου, υπάρχει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η αυξανόμενη στρατιωτική επιθετικότητα, το κλείσιμο μεγάλων οικονομικών κύκλων, και οι θεαματικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, ενισχύουν τέτοιου είδους εκτιμήσεις.....

    Ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα μπορούσε να αρχίσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Όμως, τι είδους σύγκρουση θα είναι; Ένας «ψυχρός» πόλεμος ή μια «θερμή» σύρραξη; Ο,τι και να’ ναι, δεν μπορεί να προβλεφθεί, λέει ο καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, μέλος του φορέα, «Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών», Σεργκέι Μάλκοφ.

    «Τα επόμενα 10 χρόνια αναμένουμε μια ισχυρή πολιτική και τεχνολογική αστάθεια», σημείωσε, μιλώντας σε μια συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για θέματα επιμόρφωσης προσωπικού του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος, που έχει συσταθεί στο Προεδρικό Συμβούλιο για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση.

    Οι οικονομικοί «κύκλοι Κοντράτιεφ»

    Ο ακαδημαϊκός αναφέρθηκε και στη θεωρία των μεγάλων κύκλων της οικονομικής συγκυρίας, που αναπτύχθηκε από τον σοβιετικό οικονομολόγο Νικολάι Κοντράτιεφ. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται κυκλικά. Κάθε «κύκλος Κοντράτιεφ» ή «κύμα», όπως αλλιώς ονομάζεται, διαρκεί από 40 έως 60 χρόνια. Βασικές αιτίες στην εναλλαγή των κύκλων, είναι οι τεχνολογικές και επιστημονικές επαναστάσεις. Κάθε κύμα αποτελείται από δύο φάσεις: Φάση ανόδου, στην οποία παρατηρούνται σχετικά υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και φάση συρρίκνωσης, με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εκτός από τα κύματα Κοντράτιεφ, η οικονομική θεωρία προβλέπει επίσης μέσους κύκλους που διαρκούν 7-12 χρόνια και μεγάλους κύκλους Κουζνέτς, διάρκειας 16-25 ετών.

    Ο Μάλκοφ σημείωσε ότι οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Μόσχας ανέλυσαν τους οικονομικούς κύκλους και τα επίπεδα της στρατιωτικής επιθετικότητας στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παγκόσμιοι πόλεμοι και οι οικονομικοί κύκλοι είναι συγχρονισμένοι μεταξύ τους. «Σε ποιά φάση είμαστε σήμερα; Ολοκληρώνεται το πέμπτο κύμα Κοντράτιεφ και γίνεται η μετάβαση προς το έκτο, με αρχικό στάδιο αυτό της τεχνολογικής ανάπτυξης», εξήγησε ο ίδιος. «Τώρα, είμαστε σε αναμονή για τον τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο, που θα συμβεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια».

    Ο επιστημονικός γραμματέας της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Στρατηγική σταθερότητα», Δρ. Βίκτορ Κοβαλιόφ, συμφώνησε με τις απόψεις του συναδέλφου του και εξήγησε: «Ο Μάλκοφ είπε για τις νομοτέλειες που υπάρχουν στη θεωρία. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε ταυτόχρονα στην ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου Κοντράτιεφ, ενός μέσου κύκλου και ενός κύκλου Κουζνέτς. Μια αναδρομική ανάλυση της παγκόσμιας ιστορίας, δείχνει ότι σε αυτές τις περιόδους είναι πολύ πιθανός ένας «μεγάλος πόλεμος». Αυτή είναι μια εποχή μεγάλης πολιτικής αστάθειας. Ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών».

    Προς νέα οικονομική κρίση και πόλεμο......http://rbth.gr/international/2013/04/16/pro_neo_pagkosmio_polemo_21615.html
    18/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin