Monday, April 29, 2013

Διορθώσεις, βελτιώσεις, συμβιβασμοί και υποσχέσεις

Σοφία Βούλτεψη
Με βελτιώσεις και υποσχέσεις για περισσότερες ρυθμίσεις στο άμεσο μέλλον ψηφίστηκε από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των δύο επομένων δόσεων, ύψους 8,8 δις ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές, αλλά οδηγεί στην ολοκλήρωσή τους μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που αν και είχαν υπερψηφιστεί μέσω προηγουμένων νόμων, δεν είχαν τελικά εφαρμοστεί.



Οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την μη αποδοχή της τροπολογίας του για την ανεργία, κάμφθηκαν μετά την απόφαση να γίνει δεκτό το ένα από τα τρία άρθρα της εν λόγω τροπολογίας, δηλαδή τη ρύθμιση που αφορά στην απασχόληση ανέργων σε Δήμους και Περιφέρειες, όχι όμως και τα άρθρα για τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Βελτίωση επιτεύχθηκε και στο θέμα της διάθεσης άρτου, καθώς με προσθήκη διευκρινίζεται πως επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».

Ο υπουργός των Οικονομικών έκανε επίσης δεκτή την τροπολογία για τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από την πράξη του ΑΣΕΠ από το 2010.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ.

Με άλλη προσθήκη, προβλέπονται περισσότερες δόσεις, μείωση οφειλής ή και εξαίρεση από το χαράτσι για όσους είναι στο όριο της φτώχειας ή απειλούνται από την φτώχεια.

Ειδικότερα προβλέπεται πως πρόσωπα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, θα πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις ή θα μειωθεί το ύψος τους ή θα έχουν πλήρη απαλλαγή από αυτό.

Η τροπολογία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα καθοριστούν τα κριτήρια και τα όργανα που θα την εφαρμόσουν.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, έχοντας κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».

Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.

Για το χαράτσι στα ακίνητα ο Υπουργός δεν ανακοίνωσε αλλαγές, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα κοινωνικά όρια ώστε να ενταχθούν όσοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Για τους εφοπλιστές και τις εξαιρέσεις από την εισφορά που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι επαναλαμβάνεται ισχύουσα διάταξη «για λόγους ασφαλείας δικαίου» και πρόσθεσε ότι «από φέτος οι εφοπλιστές υπολογίζεται ότι θα δώσουν παραπάνω 140 εκατ. ευρώ από πλοιοκτήτριες εταιρείες ημεδαπές ή αλλοδαπές».
 
Στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «διαψεύσθηκαν οι προφήτες της καταστροφής».

«Με τη συμφωνία με την τρόικα κλείνουμε το κενό παραγωγής – εγχώριας δαπάνης που είχε η χώρα μας, και οι εταίροι μας προσφέρουν χρηματοδοτικούς πόρους όσο οι αγορές είναι κλειστές. Είναι ευχής έργο αυτό να γίνει με αύξηση παραγωγή και μείωση δαπάνης», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «η εναλλακτική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Ήταν και είναι καταστροφική λύση».

«Η μεγάλη πρόκληση είναι η επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και παράλληλα ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται όχι μόνο από τα διεθνή μίντια, αλλά και από τον Σόιμπλε. Αλλά «και ο ΣΥΡΙΖΑ πια μιλά για πιθανότητα νέων μέτρων», επεσήμανε ο Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν έχει δημοσιονομικά μέτρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση.
«Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζει ο Υπουργός Οικονομικών. Αρχίζω να αμφιβάλλω και σε ποιον πλανήτη ζείτε. Αυτά που μας λέτε είναι εκθέσεις ιδεών την ώρα που καταστρέφεται η κοινωνία», απάντησε στον Γ. Στουρνάρα .

«Μας είπατε παραμύθια για αγρίους. Μας λέτε εσείς, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του εκσυγχρονισμού, ότι για κάθε 110 που παράγεται δαπανούσαμε 115; Εμείς σας λέγαμε ότι για κάθε 1 ευρώ ανάπτυξης, δαπανάτε 4 ευρώ. Και σεις μας λέγατε ανθρώπους των σπηλαίων», υπενθύμισε ο Π. Λαφαζάνης.

Αναφερόμενος στις προωθούμενες απολύσεις στο Δημόσιο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «τέτοιου είδους πολιτική είχαν εφαρμόσει οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις» και ότι «πρώτη φορά γίνεται πογκρόμ αυθαίρετων απολύσεων. Κάνετε καθεστώς τις μαζικές απολύσεις. Από τον πόλεμο είχε να γίνει αυτό».

Σχολιάζοντας την αύξηση της διδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες, ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι γίνεται για να μην προσληφθούν χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές και για να εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κυριακόπουλος σημείωσε πως «με το σημερινό νομοσχέδιο, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για τον δημόσιο τομέα», επισημαίνοντας όμως πως «δεν ανοίγει με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

«Ενώ λέμε ότι θέλουμε ανθρώπους με υψηλά προσόντα για την αναβάθμιση του Δημοσίου, την ίδια ώρα μας λέτε ότι μπορεί ένας απόφοιτος Λυκείου να πάρει πιθανόν την θέση ενός αποφοίτου ΤΕΙ, αλλά και ενός αποφοίτου ΑΕΙ με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στον τομέα των Οικονομικών. Πρόκειται για μεγάλη αντίφαση που δεν πείθει την κοινωνία πως το σχέδιο της τροκομματικής κυβέρνησης έχει συνέπεια και συνέχεια» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνουν κατόπιν αξιολόγησης του ΑΣΕΠ, αλλιώς «οι απολύσεις με κλειστά μάτια, θα είναι βούτυρο στο ψωμί όλων αυτών που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα».

Στη συνέχεια, ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα βέλη του στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «μύθους του ΣΥΡΙΖΑ και του συνονθυλεύματος των αντιμνημονιακών δυνάμεων, ότι μπορούμε να βρούμε εύκολα χρήματα από άλλες χώρες». «Το παράδειγμα της Κύπρου, δυστυχώς επιβεβαίωσε όλους εμάς που λέγαμε ότι ο ασφαλής αλλά παράλληλα δύσκολος δρόμος, είναι ο δρόμος της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Αρκετές επιφυλάξεις για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, διατύπωσε για λογαριασμό της Δημοκρατικής Αριστεράς η Ασημίνα Ξυροτήρη, εκτιμώντας παράλληλα πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης».

Η κ. Ξυροτήρη, μετέφερε τις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης που είχαν λάβει κρατικές επιδοτήσεις, μήπως κληθούνε να τις επιστρέψουν πίσω και μάλιστα εντόκως, καθώς «δεν έγιναν οι ενέργειες εκείνες, ώστε να αποδειχθεί πως οι ενισχύσεις δόθηκαν υπό προϋποθέσεις και δεν ειναι παράνομες».

Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε την αντίθεσή της στις διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού και του λογιστή-φοροτεχνικού, «που απελευθερώνουν κάποιες δραστηριότητες και πραγματικά δημιουργούν μιαν άσχημη κατάσταση αναφορικά με την αναγνώριση του κόπου των ελλήνων πολιτών να σπουδάσουν». Στα θέματα δε, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, παρότι έγιναν κάποιες βασικές βελτιώσεις για τους αγρότες παραγωγούς και τα συνδεδεμένα νησιά».

Η κ. Ξυροτήρη ζήτησε πιο σαφή δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για την εισαγωγή του συμψηφισμού οφειλών που θα περιλαμβάνει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο - και αναφέρθηκε και στην κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του κόμματός της, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων και οι οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας.

«Το ΚΚΕ καταγγέλει και καταψηφίζει το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του ενός και μόνου άρθρου, τόσο για την ουσία του, όσο και για τον τρόπο με τον οποίον έρχεται» ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στην πράξη, «μονιμοποιείται το χαράτσι στα ακίνητα - και έχουν το θράσος να λένε πως βελτιώνουν και την κατάσταση. Για τον διακανονισμό των οφειλών προς το Δημόσιο, θεσπίζεται τοκογλυφικό επιτόκιο 15% σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης. Οι τράπεζες ωχριούν μπροστά στη ρύθμιση αυτή. Άνθρωποι με 500-600 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν. Πώς θα πληρώσουν τα χαράτσια και τους φόρους; Πώς μπορεί κάποιος που χρωστά τις ασφαλιστικές εισφορές δύο χρόνων, να μπει στη ρύθμιση πληρώνοντας τις δόσεις του 2013 και τη δόση της ρύθμισης; Εκεί που δεν μπορεί να πληρώσει τα 860 ευρώ, είναι δυνατόν κάποιος να πληρώσει τα 1.280;»

«Εμείς θέλουμε κούρεμα των φορολογικών οφειλών της λαϊκής οικογένειας, γιατί τους έχετε κουρέψει τη ζωή, τους μισθούς και τις συντάξεις. Και όχι μόνον να τους κουρέψετε τις οφειλές, αλλά να το κάνετε σε πλαίσιο γενικευμένων φοροαπαλλαγών για το λαό. Τη στιγμή που δεν κουρεύετε τις οφειλές, κουρεύετε ακόμα και τα ψωρο-ευρώ των υποχρεώσεων των εφοπλιστών» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Καραθανασόπουλος.

Σύγκρουση Τσίπρα – Μανιτάκη - Βενιζέλου

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για καταστροφικές επιλογές, «που βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και το λαό στη δυστυχία».

Όπως είπε, το πολυνομοσχέδιο είναι ο προθάλαμος για να μετατραπεί η Ελλάδα στη μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν θα έχει καθόλου δημόσια περιουσία.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε έντονα τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αντιφάσεις σε σχέση με παλιότερες δηλώσεις του σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μανιτάκη.

Από την πλευρά του, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στον κ. Τσίπρα.

«Σήμερα ο κ. Τσίπρας το πήρε πολύ αριστερά, υπάρχουν πολλές τοποθετήσεις του στο εξωτερικό όπου είναι πολύ πιο συστημικός, θεσμικός ... σήμερα τον είδα αριστερό, ριζοσπάστη και θυμωμένο» σχολίασε.

Όπως είπε, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι θυμωμένος γιατί διαβλέπει την προοπτική της εξόδου της χώρας από την κρίση και γιατί είναι αιχμάλωτος μια αντίφασης της ίδιας της παράταξης του που δεν μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε μία ευρωπαϊκή προοπτική και μια σε μια στρατηγική έντιμη, όπως του ΚΚΕ που λέει ότι δεν μπορείς να λες το κραυγαλέο ψέμα ότι θα είμαι μέσα στο ευρώ και έξω από το μνημόνιο.

Παράλληλα, άφησε αιχμές και άσκησε έντονη κριτική για τη στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε ό,τι αφορά την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανεργία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός. Είναι ζωτική ανάγκη της κυβέρνησης και είναι συμφωνία των τριών αρχηγών, που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε χάρες. Θέλουμε εφαρμογή πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζει».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ακόμη τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να τεθεί τώρα το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και στην ανάγκη ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης, ενώ τόνισε πως «πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοχή και την αποδοτικότητα της κυβέρνησης».

.elzoni.gr
29/4/13
-
-

12 comments:

  1. Με ψήφους 168 υπέρ έναντι 123 κατά και ένα παρών υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο....«Η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη από την σημερινή ψηφοφορία», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.....

    «Η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη από την σημερινή ψηφοφορία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για προβλήματα» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

    Στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Πρωθυπουργός είπε ότι σε μία δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει.

    Με ψήφους 168 υπέρ έναντι 123 κατά και ένα παρών υπερψηφίστηκε - κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ - από την Ολομέλεια, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει θέματα του δεύτερου και τρίτου Μνημονίου καθώς και των αποχωρήσεων από τον δημόσιο τομέα.

    Το σχέδιο νόμου υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καθώς και οι προερχόμενοι από τη ΝΔ ανεξάρτητοι βουλευτές Κ. Μαρκόπουλος και Θ. Σολδάτος. Ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχετικά με τη στάση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, είπε: «κάτι σημαίνει αυτό».

    Το νομοσχέδιο καταψήφισε το σύνολο των βουλευτών της Αντιπολίτευσης.

    Μαζί με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν και τροπολογίες που ρυθμίζουν μισθολογική εκκρεμότητα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2010, ζητήματα παραχώρησης αιγιαλού σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής και για την απασχόληση ανέργων σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών εκείνων των επιχειρήσεων που δεν προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού.

    Από τους ανεξάρτητους βουλευτές τα μέλη του κινήματος «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», οι κ.κ. Λοβέρδος και Αηδόνης υπερψήφισαν τις τροπολογίες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο, όπως και οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Σολδάτος.

    Ένταση για την ρύθμιση «ανάσχεσης της ανεργίας»

    Οι τόνοι ανέβηκαν για τη ρύθμιση (πρόταση του ΠΑΣΟΚ) που έφερε, μία ώρα πριν αρχίσει η ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας για την ανάσχεση της ανεργίας, η οποία προβλέπει μισθό κάτω των 490 ευρώ για ολιγόμηνη απασχόληση ανέργων και δυνατότητα για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

    Η ένταση συνεχίστηκε μετά την αποχώρηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου, ο οποίος διέκοψε την ομιλία του διαμαρτυρόμενος για την οχλαγωγία στην αίθουσα. Το λόγο πήρε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης για να παρατηρήσει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ορίζει ο κώδικας της Βουλής για τον χειρισμό αυτών των καταστάσεων.

    Εν συνεχεία, ο Απόστολος Κακλαμάνης σχολίασε την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνη, ο οποίος είχε εξαπολύσει βολές κατά του Γ.Στουρνάρα και του Αντ.Μανιτάκη, για να συνεχιστεί επί ώρα η εκτός διαδικασίας κόντρα μεταξύ βουλευτών.

    Περίπου στις 23:00, παρενέβη ο προεδρεύων της Βουλής για να αρχίσει η ψηφοφορία.

    Νωρίτερα, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=510338
    29/4/13

    ReplyDelete
  2. Grèce: adoption d'une loi sur la restructuration du secteur public ....

    Le parlement grec a adopté dans la nuit de dimanche à lundi une loi sur de nouvelles mesures de rigueur réclamées par la troïka (UE-BCE-FMI) comprenant surtout la restructuration du secteur public et le renvoi de milliers de fonctionnaires.

    La loi a été adoptée, à l'issue d'un débat houleux à l'assemblée, par 168 voix sur un total de 292 députés présents. 123 députés ont voté contre tandis qu'un député a simplement voté "présent".

    Prévoyant le renvoi d'ici à 2014 de 15.000 fonctionnaires, dont 4.000 en 2013, une mesure inédite, cette loi ouvre la voie à la suite des versements de prêts de la zone euro et du FMI à la Grèce, d'un total de 8,8 milliards d'euros.

    Les fonctionnaires censés être renvoyés sont ceux sanctionnés pour corruption ou incompétence, ceux poussés au départ volontaire à la retraite ou les victimes de la suppression de leur poste après la fermeture de dizaines d'organismes publics.

    Dimanche soir, une manifestation de 800 personnes, selon la police, a eu lieu à l'appel des syndicats du privé et du public sur la place Syntagma, en bas du parlement, dans le centre d'Athènes.

    La confédération des fonctionnaires (Adedy) a dénoncé "les suppressions de postes et la destruction du service public" ainsi que "la procédure d'urgence décidée par le gouvernement" pour le vote de la loi.

    Outre la restructuration du secteur public, la loi adoptée qui ne comporte qu'un seul article, une pratique récurrente pour contraindre les députés de voter l'ensemble des dispositions, prévoit l'extension d'un impôt foncier, imposé en 2011, mais en le réduisant de 15%.

    Il prévoit également l'ouverture à la concurrence de nouvelles professions et des facilités de paiement, néanmoins sous de strictes conditions, pour permettre à l'Etat de récupérer des milliards d'euros d'arriérés d'impôts et de cotisations sociales auprès des ménages ou d'entreprises endettés.

    Le principal parti de l'opposition, la Gauche radicale (Syriza), a déposé une motion d'anticonstitutionnalité de la procédure d'urgence, qui a été rejeté par le parlement.

    Le ministre des Finances Yannis Stournaras a souligné que la procédure d'urgence était nécessaire car l'Eurogroupe (réunion des ministres des Finances de la zone euro) "doit se prononcer lundi sur la poursuite du versement des prêts (...) dont la Grèce a besoin pour payer salaires et retraites".

    Les partis d'opposition ont dénoncé un amendement déposé à "la dernière minute" par M. Stournaras prévoyant la réduction du salaire minimum mensuel à 490 euros contre 580 d'euros actuellement.

    http://www.lexpress.fr/actualite/monde/grece-adoption-d-une-loi-sur-la-restructuration-du-secteur-public_1244950.html
    29/4/13

    ReplyDelete
  3. Grèce: la loi sur la restructuration du secteur public adoptée....

    Le parlement grec a adopté la loi sur les nouvelles mesures de rigueur réclamées par la troïka. Elle prévoit notamment le renvoi d’ici à 2014 de 15.000 fonctionnaires. Plus tôt dans la journée, 800 personnes environ avaient manifesté pour montrer leur opposition au texte.


    Le parlement grec a adopté dans la nuit de dimanche à lundi une loi sur de nouvelles mesures de rigueur réclamées par la troïka (UE-BCE-FMI) comprenant surtout la restructuration du secteur public et le renvoi de milliers de fonctionnaires.

    La loi a été adoptée, à l’issue d’un débat houleux à l’assemblée, par 168 voix sur un total de 292 députés présents. 123 députés ont voté contre tandis qu’un député a simplement voté «présent».
    Les syndicats protestent contre la restructuration du secteur public

    Des centaines de manifestants ont afflué dimanche soir devant le parlement, dans le centre d’Athènes, pour montrer leur opposition à un projet de loi portant surtout sur la restructuration du secteur public et le renvoi de milliers de fonctionnaires.

    « Emploi stable, non aux licenciements », pouvait-on lire sur la banderole principale du Front des travailleurs (Pame), proche du parti communiste grec, dont le cortège était le plus nombreux parmi les groupes rassemblés sur la place Syntagma en bas du parlement. « Licenciez le gouvernement », proclamait une autre banderole du syndicat des employés des municipalités (Poe-Ota), dont nombreux sont sous contrat et sont menacés de licenciement.

    Les syndicats du privé GSEE et du public Adedy ont appelé à cette manifestation à laquelle environ 800 personnes seulement ont participé, selon une source policière.

    Des licenciements réclamés par la troïka......http://www.lesoir.be/233780/article/actualite/monde/2013-04-28/grece-loi-sur-restructuration-du-secteur-public-adoptee
    29/4/13

    ReplyDelete
  4. Greece greenlights reform law to secure further bailout loans ....

    ATHENS, April 29 (Xinhua) -- Greece's parliament passed into law on late Sunday for first time in the country's history mass civil service job cuts as part of the latest reforms requested from international lenders before the release of the next bailout aid installments to Athens.

    The multi-bill draft outlining the new policies was endorsed with the support of the three parties participating in the conservative-led coalition government with 168 votes in favor during a vote in the 300-member strong assembly.

    The new law opened the way for the layoffs of some 15,000 civil servants by 2015, including 4,000 this year, in an unprecedented step in Greece, since job positions in the public sector had been guaranteed for life constitutionally for decades.

    The contentious change aiming to shrink deficits and upgrade civil services was pushed through by the government following an agreement struck with European Union and International Monetary Fund creditors a few weeks ago as part of the austerity and reform program launched in 2010 to resolve the Greek debt crisis.

    Furthermore, the omnibus bill foresees the deregulation of more professions and markets and introduces measures to ease the pressure on recession-hit households and entrepreneurs by reducing a property tax by 15 percent and facilitating repayments of debts to tax authorities and social insurance funds in up to 48 installments.

    The government hopes that the ratification of the new policies will unlock a total of 8.8 billion euro in rescue loans this May, starting with a 2.3-billion-euro tranche after the Euro Working Group meeting scheduled for this Monday, and strengthen efforts to eventually restore growth in Greece in 2014 after six years in deep recession.

    But according to critics of the new legislation protesting outside the parliament on Sunday nights, the fresh policies will only add to the Greek peoples' woes.

    Demonstrators participating in the latest rally staged by the umbrella union of civil servants ADEDY and backed up by the main union of private sector employees GSEE forecast a further increase in already record high jobless rates of more than 27 percent of the working force.

    Unemployment and poverty have been fuelled by waves of painful wage cuts and tax hikes imposed in return for rescue loans over the past three years under bailout deals reached in order to keep Greece afloat inside the euro zone.

    http://english.cntv.cn/20130429/100754.shtml
    29/4/13

    ReplyDelete
  5. Athen beschließt Massenentlassung von Staatsdienern....

    Griechenland braucht Geld. Insgesamt 8,8 Milliarden Euro aus dem internationalen Hilfspaket sind fällig. Deshalb bringt Athen neue Sparmaßnahmen auf den Weg. Diesmal wird es besonders schmerzhaft.

    Erstmals seit Jahrzehnten sollen in Griechenland Beamte und Staatsbedienstete entlassen werden. Das Parlament in Athen billigte am Sonntag ein entsprechendes Gesetz und weitere Sparmaßnahmen. Danach sollen insgesamt 15.000 Staatsbedienstete bis Ende 2014 gehen. Zudem soll eine neue Grundbesitzsteuer erhoben werden.

    Die Verabschiedung des Sparpakets ist die Voraussetzung dafür, dass die nächsten Tranchen der internationalen Finanzhilfen in Höhe von insgesamt 8,8 Milliarden Euro freigegeben werden. Dafür stimmten am späten Abend 168 Abgeordnete im 300 Mitglieder starken Parlament. 123 votierten dagegen, wie das Parlamentspräsidium mitteilte. Es gab eine Stimmenthaltung.

    Vor dem Parlament demonstrierten am Abend mehrere tausend Menschen gegen die geplanten Massenentlassungen. Zu der Kundgebung hatte die Gewerkschaft der Staatsbediensteten (ADEDY) aufgerufen. Es kamen jedoch bei weitem weniger Menschen als erwartet. Die Polizei schätzte die Zahl der Demonstranten auf etwa 3000.

    Gesetz sei "absolut notwendig"

    Griechenland ist das erste von inzwischen fünf Ländern der Eurozone, das seit 2010 mit Kreditzusagen der Europartner vor dem Kollaps bewahrt wird. Mittlerweile hängen auch Portugal, Irland, Spanien sowie Zypern am internationalen Geldtropf.

    Der Chef des Münchner Ifo-Instituts, Hans-Werner Sinn, brachte zur Stärkung des Eurosystems einen befristeten Austritt von Krisenländern aus der Währungsunion ins Gespräch. Als erste Kandidaten für solch ein Szenario nannte der Ökonom in einem Interview der "Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung" Griechenland und Zypern. Anschließend könnten diese Länder wieder wettbewerbsfähig werden "und später zum neuen Wechselkurs, also zu kleineren Preisen und Löhnen, wieder in den Euro zurück".

    In Athen mahnte Finanzminister Ioannis Stournaras, die Billigung des Gesetzes sei absolut notwendig. "Am Montag wird die Arbeitsgruppe der Eurogruppe über die 2,8 Milliarden (Euro) und am 13. Mai die Eurogruppe über die restlichen sechs Milliarden (Euro) entscheiden", sagte Stournaras dem Fernsehen des Parlamentes (Vouli).

    Kritik an "Troika-Memorandum-Diktatur"

    Die Opposition kritisierte das Gesetz und die Eile, mit der es durch das Parlament "gepresst" werde. "Wir haben hier eine Troika-Memorandum-Diktatur", sagte der Sprecher der stärksten Oppositionspartei Bündnis der radikalen Linken (Syriza), Panagiotis Lafazanis, im Parlament. Die Regierung handle nach den Geboten der Geldgeber aus EU, des Internationalen Währungsfonds (IWF) und der Europäischen Zentralbank (EZB) und nicht nach den Regeln des Parlamentes.

    Die Geldgeber hatten sich am 15. April mit den Sparanstrengungen der Regierung in Athen zufrieden erklärt. Die griechische Regierung könne deshalb mit der Auszahlung einer weiteren Finanzhilfe in Höhe von 2,8 Milliarden Euro rechnen, wenn es – wie es damals hieß – "in naher Zukunft" die für März gesetzten Ziele erreiche. Vorbedingung für die Hilfe bleibt aber, dass Athen beim Eintreiben von Steuern und bei der Entlassung von unfähigen oder überflüssigen Staatsdienern nicht nachlasse.

    http://www.welt.de/politik/ausland/article115689812/Athen-beschliesst-Massenentlassung-von-Staatsdienern.html
    29/4/13

    ReplyDelete
  6. Grécia aprova redução de 15 mil de funcionários públicos ....

    O parlamento grego adotou, domingo, uma lei com novas medidas de rigor exigidas pela troika que compreendem a reestruturação do setor público e a redução de milhares de funcionários.

    A lei foi aprovada, após acalorado debate, por 168 votos, num total de 292 deputados presentes. 123 deputados votaram contra, enquanto um deputado simplesmente votou «presente».

    Prevendo a redução de 15 mil funcionários públicos até 2014, dos quais quatro mil em 2013, esta medida inédita abre caminho para um novo empréstimo à Grécia, num total de 8,8 mil milhões de euros.

    Os funcionários a reduzir deverão ser os sancionados por corrupção ou incompetência, os encaminhados para a aposentação voluntária ou as vítimas da eliminação do seu posto após o encerramento de dezenas de organismos públicos.

    Cerca de 800 pessoas, segundo a polícia, manifestaram-se na praça Syntagma, no centro de Atenas, após o apelo dos sindicatos dos setores privados e públicos.

    A Confederação dos Funcionários Públicos (Adedy) denunciou "os cortes de empregos e a destruição do serviço público".

    Além da reestruturação do setor público, foi adotada legislação com apenas um artigo -- uma prática recorrente para obrigar os deputados a votarem as disposições -- que prevê a extensão de um imposto sobre a propriedade, imposto em 2011, mas reduzindo-o em 15 por cento.

    A lei prevê igualmente a abertura a concurso de novas profissões e facilidades de pagamento que permitirá ao Estado recuperar milhões de euros em impostos contribuições sociais em atraso.

    http://www.jn.pt/PaginaInicial/Mundo/Interior.aspx?content_id=3190759&page=-1
    29/4/13

    ReplyDelete
  7. Greece Approves Job Cuts to Secure Next Bailout Loan.....

    MOSCOW, April 29 (RIA Novosti)
    - The Greek parliament approved on Sunday a package of laws, including mass civil service job cuts, to secure the next tranche of $8.8 billion bailout loan from Eurogroup.

    The package of bills was supported by 168 lawmakers out of the 292 present at the session, while 123 parliamentarians voted against the set of measures. The required amount of votes to pass the legislature in the Greek parliament is 151.

    According to Xinhua news agency, one of the adopted laws opened way for layoffs of some 15,000 civil servants by 2015, including 4,000 this year.

    Germany has played a leading role in securing financial assistance for Athens from EU member states and the International Monetary Fund (IMF). Greece has largely remained afloat by loans since May 2010.

    In exchange, the lenders had insisted that Greece enact a series of tough economic reforms, including spending cuts and tax hikes.

    http://en.rian.ru/business/20130429/180896601.html
    29/4/13

    ReplyDelete
  8. Grecia aprueba una ley que le permitirá despedir a 15.000 empleados públicos......La medida forma parte del nuevo paquete de ajustes acordados con la troika para recibir el nuevo tramo del rescate......

    El Parlamento griego ha aprobado en la noche del domingo el nuevo paquete de recortes acordado hace dos semanas con la troika y que le permitirá obtener el próximo tramo del rescate financiero. Entre esas medidas se encunentra una ley que permitirá el despido de 15.000 funcionarios hasta 2014. 4.000 de esos despidos tendrán lugar este año y los otros 11.000 en 2011.

    El paquete de medidas fue aprobado por amplia mayoría garcias a los votos de los diputados del Gobierno tripartito liderada por el conservador Andonis Samarás. La oposiciónvotó en contra y calificó la votación como una "violación de la democracia parlamentaria", puesto que se realizó por el procedimiento de urgencia con solo dos días de debate.

    Los nuevos recortes se acordaron con los representantes de la troika (Banco Central Europeo, Comisión Europea, Fondo Monetario) a cambio de que se desbloquen 2.800 millones de euros pendientes de pago desde marzo y otros 6.000 millones más correspondientes al segundo trimestre. El paquete de medidas tenía que aprobarse antes de la reunión que tendrá lugar este lunes para preparar la reunión del Eurogrupo del próximo 13 de mayo, donde se espera que se desbloqueen los fondos.

    Durante el debate, el ministro de Finanzas, Yannis Sturnaras, insistió en la idea de que Grecia necesita con urgencia este dinero para poder pagar salarios, pensiones y los bonos que vencen el próximo 20 de mayo.

    Según ha explicado el ministro para la reforma de la Administración Pública, Antonis Manitakis, en muchos casos serán sustituidos con nuevas contrataciones. También ha desvelado que los despidos se producirán mediante la salida de funcionarios que tengan abiertos expedientes disciplinarios, jubilaciones anticipadas y eliminación de puestos provocada por fusiones de las instituciones públicas.

    Mientras se celebraba el debate, cerca de un millar de personas se congregó ante el Parlamento griego para protestar contra las medidas, convocados por el sindicatos del sector público Adedy. Los manifestantes portaron pancartas con lemas como '¡Despedid al Gobierno!' o 'Fuera del euro y de la UE'.

    El paquete de medidas contempla además que los profesores de primaria y secundaria trabajen dos horas más a la semana a partir de septiembre; el objetivo de esta medida es reducir el número de profesores sustitutos y, por tanto, los costes en Educación.

    Durante 2013 también se mantendrá la tasa extraordinaria que desde el año pasado se recauda a través de la factura de la luz y que ha causado una gran ola de protestas.

    http://economia.elpais.com/economia/2013/04/29/actualidad/1367199283_798456.html
    29/4/13

    ReplyDelete
  9. Klare Mehrheit: Griechenland erleichtert Entlassung von Beamten

    Das griechische Parlament hat eine wichtige Voraussetzung für die Auszahlung der nächsten Kredittranche der internationalen Gläubiger erfüllt. Es stimmte am Sonntagabend für ein umfangreiches Reform-Paket.

    Athen:
    Das Parlament in Athen hat am Sonntagabend nach heftiger Debatte ein Kürzungspaket für den öffentlichen Dienst sowie weitere Sparmaßnahmen gebilligt. Der Plan sieht die Entlassung von 15.000 Beamten bis Ende 2014 vor, 4000 Stellen sollen noch in diesem Jahr gestrichen werden. Vor dem Parlament kam es zu Protesten gegen die Kürzungen.

    Angenommen wurde das Gesetz von 168 Abgeordneten, 123 Parlamentarier stimmten dagegen. Es gab eine Enthaltung. Die Mitte-Rechts-Regierung von Ministerpräsident Antonis Samaras verfügt über eine sichere Mehrheit im Parlament. Es war daher damit gerechnet worden, dass die von den internationalen Gläubigern geforderten Sparmaßnahmen angenommen werden. Die Maßnahmen sind Voraussetzung für die Auszahlung weiterer Kredite in Höhe von 8,8 Milliarden Euro seitens der Troika aus Europäischer Union, Europäischer Zentralbank (EZB) und Internationalem Währungsfonds (IWF).

    Das am Sonntag angenommene Gesetz sieht außerdem die Verlängerung einer umstrittenen Grundbesitzsteuer vor, die 2011 eingeführt worden war und nun in reduzierter Form weitergeführt wird. Gesenkt wurde sie um 15 Prozent. Außerdem wurden die Wochenarbeitszeit für Lehrer verlängert und der Zugang zu mehreren Berufen geöffnet.

    Was das neue Griechenland-Hilfspaket kostet

    Rund 800 Menschen demonstrierten nach Angaben der Polizei vor dem Parlament gegen die neuen Sparmaßnahmen. "Nein zu Entlassungen" und "Entlasst die Regierung" war auf Spruchbändern zu lesen. Zu den Protesten hatten unter anderem die griechischen Gewerkschaften Adedy und GSEE aufgerufen. So forderte Adedy Proteste gegen "Politiker, die den öffentlichen Dienst zerlegen und den Wohlfahrtsstaat zerstören". Die GSEE erklärte, die Kürzungen würden die hohe Arbeitslosigkeit in Griechenland nur weiter verschlimmern. Die Quote liegt derzeit bei 27 Prozent.

    Der griechische Finanzminister Giannis Stournaras verteidigte unterdessen die von der Opposition kritisierte angesetzte Dringlichkeitssitzung für die neuen Sparmaßnahmen. Diese sei nötig gewesen, da die Euro-Finanzminister sich bereits am Montag zur Zahlung weiterer Kredite für Griechenland äußern würden. Athen benötige das Geld, "um Gehälter und Renten zu zahlen".

    Dem hoch verschuldeten Land waren seit 2010 von EU, EZB und IWF bereits insgesamt 240 Milliarden Euro zur Verfügung gestellt worden, um eine Staatspleite abzuwenden. Im Gegenzug verpflichtete sich Athen zu drastischen Sparmaßnahmen, darunter im aufgeblähten öffentlichen Sektor.-

    http://www.handelsblatt.com/politik/international/klare-mehrheit-griechenland-erleichtert-entlassung-von-beamten/8136630.html
    29/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sparpaket in der Europäischen Union.... EU-Beamte müssen länger arbeiten und später in Rente....

      29.06.2013 · Auch die EU spart nun. Ihre Beamten werden künftig mehr Stunden in der Woche arbeiten und später in Pension gehen. Und außerdem sollen 2500 Stellen in den kommenden vier Jahren wegfallen - Gesamtersparnis: Beinahe 3 Milliarden Euro.......http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/sparpaket-in-der-europaeischen-union-eu-beamte-muessen-laenger-arbeiten-und-spaeter-in-rente-12264899.html
      29/6/13

      Delete
  10. В Гърция уволняват 15 000 държавни служители ....Така страната може да получи поредния транш международна помощ......

    Парламентът на Гърция прие закон, който ще позволи на правителството да уволни 15 000 души от държавните структури до края на 2014 г.

    Тази реформа беше едно от условията Гърция да получи поредния транш от международната финансова помощ в размер на 2 милиарда долара, посочва Би Би Си.

    Приемането на закона беше съпроводено от протести пред сградата на парламента. Според активисти законът ще задълбочи проблема с безработицата в страната, която и без това вече е на безпрецедентни равнища.

    Документът, приет от парламента със 168 гласа срещу 123, за първи път ще позволи съкращаване на държавни служители от повече от един век насам, отбелязва Асошиейтед прес.

    Близо 2000 държавни служители ще бъдат уволнени до края на май, други 2000 ще последват до края на годината, плюс още 11500 до края на 2014 г., или общо 15 500.

    http://www.dnes.bg/balkani/2013/04/29/v-gyrciia-uvolniavat-15-000-dyrjavni-slujiteli.186802
    29/4/13

    ReplyDelete
  11. «Πράσινο φως» για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ ....ΑΠΟ ΤΟ EUROWORKING GROUP...

    «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, έδωσε το Euro Working Group κατά την σημερινή συνεδρίαση του, μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με 168 ψήφους υπέρ.
    Οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούν τμήμα της δόσης που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2012 κι έπρεπε να είχε λάβει η Ελλάδα τον Μάρτιο. Τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

    Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανοίξει επίσης, εκτός απροόπτου, ο δρόμος και για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει βάλει μάλιστα στόχο να ανεβάσει το ποσό που θα λάβει η χώρα μας από τα 8,8 δισ. στα 12 δισ. ευρώ και γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε «τρέχει» δράσεις και προαπαιτούμενα που δεν είχαν τεθεί για την αξιολόγηση του α' τριμήνου.

    Η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφασισθεί στο Eurogroup της 13ης Μαϊου. Το ποσό αυτό αφορά την ευρωζώνη και σε αυτό θα προστεθεί η συμβολή του ΔΝΤ, που έχει προσδιοριστεί στο 1,7 δισ. ευρώ.

    Πάντως πηγές από τις Βρυξέλλες, αλλά και το οικονομικό επιτελείο έχουν επισημάνει πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην Ελλάδα, εντός του Μαΐου, «διπλή» δόση ύψους 7,4 δισ. ευρώ από το Eurogroup.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63820411
    29/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin