Friday, April 12, 2013

«Κίτρινη» κάρτα από Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα

Κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους» σε τρία μέτωπα....

Του Νίκου Χρυσολωρά
«Κίτρινη κάρτα» έδειξε στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Μολονότι ο κ. Νταϊσελμπλουμ αναγνώρισε ότι η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους» σε τρία μέτωπα:

πρώτον, να αποτρέψουν τη δημιουργία δημοσιονομικού κενού στο Πρόγραμμα Προσαρμογής, 
δεύτερον να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τρίτον να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα για την υπο-δόση του Μαρτίου, τα οποία αφορούν την ανδιάρθρωση του δημοσίου τομέα. 

Μόνο μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση της Τρόικας, συμπλήρωσε ο κ. Νταϊσελμπλουμ, θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG) για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκκρεμεί η εκταμίευση 2.8 δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα από την υπο-δόση του Μαρτίου και 7,2 δισεκατομμυρίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα του Eurogroup, συμφωνήθηκε η παράταση των ωριμάνσεων κατά 7 χρόνια στα δάνεια που έχουν λάβει η Πορτογαλία και η Ιρλανδία από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης, ενώ έγινε και συζήτηση χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για την τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης και την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τελικές αποφάσεις στα δύο αυτά μέτωπα αναμένονται τον Ιούνιο, όπως συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν.

Η σημαντικότερη απόφαση του άτυπου Eurogroup πάντως ήταν η πολιτική υιοθέτηση του Κυπριακού Μνημονίου. Παρά τη σύγχυση που επικράτησε το πρωί, καθώς διέρρευσε ότι η Λευκωσία ζητάει περισσότερα χρήματα από τον Μηχανισμό Σταθερότητας, η «Κ» πρώτη μετέδωσε ότι στο Eurogroup επιτεύχθηκε συμφωνία, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές με το προσχέδιο Μνημονίου που ήταν ήδη γνωστό. Το τελικό ποσό που έχει λαμβάνειν η Κύπρος υπό τη μορφή έκτακτων δανείων, είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ (9 δισεκατομμύρια από την Ευρωζώνη και ένα δισεκατομμύριο από το ΔΝΤ). Η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα γίνει στα μέσα Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι το Μνημόνιο θα έχει εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι τις 24 Απριλίου, όπως δήλωσε ο κ. Νταϊσελμπλουμ. Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο εξωτερικός έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ώστε να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται η νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η ολοκλήρωση του ελέγχου αποτελεί προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση. «Καλωσορίζω την πολιτική συμφωνία επί του Μνημονίου. Πλέον είναι ανοικτός ο δρόμος για την ολοκλήρωση των νομοθετικών διαδικασιών έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Είναι πλέον σημαντικό να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, συμπληρώνοντας ότι «η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Κυπριακό λαό να υπερβεί τις δυσκολίες που διέρχεται». Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, όσοι λένε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου αυξήθηκαν στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ και τα 10 δισεκατομμύρια των δανείων δεν επαρκούν «μπερδεύουν τα μήλα με τ’ αχλάδια και βγάζουν στο τέλος πορτοκάλια». Πάντως, εμφανίστηκε αβέβαιος για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας, χωρίς να αποκλείει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Μεγαλονήσου θα φτάσει το 15%!
Από την πλευρά του, ο κ. Νταϊσελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κύπρου αποτελεί απόφαση που θα πρέπει να λάβει η Κεντρική Τράπεζα και δεν αποτελεί απαίτηση της Τρόικας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μάλιστα τόνισε ότι τυχόν έσοδα από την πώληση αποθεμάτων χρυσού θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας του Ευρωσυστήματος (ELA). Ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι οι Συνθήκες της Ε.Ε υπαγορεύουν την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών. 

Υπ’αυτό το πρίσμα μελετώνται, προσέθεσε, οι πρόσφατες κινήσεις της Κυπριακής κυβέρνησης και επαφίεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει αν παραβιάζεται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
 .kathimerini.com.cy
12/4/13

2 comments:

  1. Ντάισελμπλουμ προς Ελλάδα: «Γρηγορείτε!»....

    «Υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αν κι έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή, στη συνέχεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε πως «οι συζητήσεις είναι παραγωγικές και έχουν προχωρήσει καλά για μια σειρά από μέτρα» και ανέφερε πως τα σημεία που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η αποφυγή του δημοσιονομικού κενού στο πρόγραμμα και η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων όρων για την εκταμίευση της δόσης του δανείου. Όταν τελειώσει η αξιολόγηση από την τρόικα, θα συναντηθεί το Euroworking Group, για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

    Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα αναμένεται θα λάβει τα 2,8 δις ευρώ για τη δόση του Μαρτίου και άλλα 7,2 δις για το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

    Την Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους ομολόγους του της ευρωζώνης για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών μετά και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=357288
    12/4/13

    ReplyDelete
  2. El presidente del Eurogrupo cambia su currículum porque mintió sobre un título....

    No lleva ni medio año al frente del Eurogrupo y a su presidente, el holandés Jeroen Dijsselbloem, ya se le acumulan los escándalos. El último ha sido desvelado por el diario irlandés 'The Independent', que ayer publicaba que Dijsselbloem ha tenido que modificar su currículum ya que en realidad no obtuvo un Máster en la Universidad de Cork, como había hecho constar hasta ahora.

    La biografía de Dijsselbloem puede encontrarse en diversas páginas web oficiales de la Unión Europea, como la del Eurogrupo o la del Banco Europeo de Inversiones (BEI). En este documento aparecía hasta ahora que el político socialdemócrata, de 47 años, había obtenido un Máster en 'Business Economics' en la mencionada universidad, adonde volvió el pasado jueves para dar un discurso.

    Sin embargo, Dijsselbloem nunca obtuvo ese título por la sencilla razón de que no existe. Su nuevo currículum describe ahora que "llevó a cabo investigaciones sobre Economía Empresarial para obtener el título de Máster en la Universidad de Cork". Según 'The Independent', el presidente del Eurogrupo sólo estudió en Cork dos meses durante una investigación sobre "Negocio alimenticio".

    Errores similares a éste han llevado a algunos políticos europeos a presentar su dimisión, aunque no parece que vaya a reaccionar así Dijjselbloem. El diario irlandés atribuye a fuentes del BEI la única justificación que se ha dado a este nuevo incidente: "Se trata de un error de traducción", explican.

    Una presidencia polémica.....http://www.elmundo.es/elmundo/2013/04/15/union_europea/1366043070.html
    15/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin