Thursday, April 18, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Λύση χωρίς ταμπού

Ενώ κρίνεται η «τύχη» Τ/κ παρατηρητών, ο Φούλε υποστηρίζει... Σύνδεση λύσης στο Κυπριακό με δημιουργία θετικού κλίματος για την οικονομία και το φυσικό αέριο....
Λύση χωρίς ταμπού στο Κυπριακό υποστήριξε χθες ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.
Ο κ. Φούλε μιλούσε στην Ευρωβουλή με αφορμή την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας, που θα ψηφιστεί σήμερα. Στην έκθεση έχει υποβληθεί τροπολογία για την παρουσία Τουρκοκυπρίων παρατηρητών από σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, από φιλελεύθερους και Πράσινους. Αργά ψες, κατόπιν έντονης συζήτησης στη σοσιαλιστική ομάδα, αποσύρθηκε τελικά η τροπολογία των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών για την παρουσία Τ/κ παρατηρητών.



Παραμένουν, όμως, προς ψηφοφορία οι επί του θέματος τροπολογίες από τους φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Τόσο η Μόνιμη Αντιπροσωπία όσο και οι Κύπριοι και Ελλαδίτες ευρωβουλευτές τέθηκαν σε συναγερμό για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Όπως τέθηκαν σε συναγερμό για την καταψήφιση ακόμη μιας τροπολογίας που αφορά στην άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Στην έκθεση γίνεται αναφορά στο άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και αυτού της ενέργειας. 

Λύση και αέριο
Ο Επίτροπος Φούλε τόνισε ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό θα πρέπει να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν και η λύση να εξευρεθεί το συντομότερον. Και αυτό μπορεί να συμβεί, όπως τόνισε, παρότι στην παρούσα φάση η προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Για τη λύση, είπε, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού, διότι με τη λύση, διευκρίνισε, θα διαμορφωθεί καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, καθώς και καλύτερο περιβάλλον στον ενεργειακό τομέα. Σημειώνεται εδώ ότι, προηγουμένως, δηλαδή κατά την πρωινή συνεδρίαση, όταν συνεζητείτο η οικονομική κρίση στην Κύπρο, ο επικεφαλής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπετί συνέδεσε τη λύση του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού και με τις επενδύσεις της Τουρκίας στο νησί, καθώς και στην Ελλάδα. Υπονοούσε, βεβαίως, ότι ως άμεση συνέπεια τούτων θα είναι και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Παρατηρητές και διχοτόμηση

Επί του θέματος των παρατηρητών ακούστηκαν από το φιλοτουρκικό μπλοκ θετικές προσεγγίσεις. Από την πλευρά των Κυπρίων βουλευτών, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους υποστήριξε ότι η Τουρκία και οι κατοχικές «αρχές» είναι αυτοί που στέρησαν στους Τουρκοκυπρίους τη συμμετοχή τους στην Ευρωβουλή. Και αυτό, όπως τόνισε, συνέβη διότι, ενώ οι Τουρκοκύπριοι μπορούσαν να λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές, η Τουρκία και οι κατοχικές «αρχές» δεν τους το επέτρεψαν. Η παρουσία, είπε, παρατηρητών του ψευδοκράτους δεν βοηθά στη λύση, αλλά εμβαθύνει τη διχοτόμηση.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης τόνισε επί του θέματος των παρατηρητών ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πότε δεν στέρησε από τους πολίτες της, είτε Ελληνοκυπρίους είτε Τουρκοκυπρίους, να λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές. Σχετικά δε με το κεφάλαιο για την ενέργεια, επισήμανε ότι αυτό δεν μπορεί να ανοίξει, διότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι και τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. 

Ενέργεια και αναγνώριση
Στη δική του τοποθέτηση ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους διερωτήθηκε πώς μπορεί η Τουρκία να είναι υποψήφιο για ένταξη κράτος όταν οι πολιτικοί της, όπως ο κ. Μπαγίς και άλλοι, αναφέρονται σε μισή Κύπρο και αρνούνται να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, παρατήρησε, πώς μπορεί να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ και να κατέχει την Κύπρο; Συναφής ήταν και η θέση της ευρωβουλευτού του ΔΗΚΟ Αντιγόνης Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην κατοχή της Κύπρου και στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχετικά δε με το θέμα των παρατηρητών, όπως και οι λοιποί Κύπριοι συνάδελφοί της, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν στέρησε από τους Τουρκοκυπρίους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές. Τόσο ο κ. Σοφοκλέους όσο και η κ. Παπαδοπούλου τάχθηκαν, όπως όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, εναντίον του ανοίγματος νέων τουρκικών κεφαλαίων και δη εκείνου της ενέργειας.
Στήριξη από τον σκληρό γερμανικό πυρήνα

Επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων και ειδικά αυτού της ενέργειας τάχθηκαν αρνητικά δύο από τα βασικά στελέχη του ΕΛΚ και της κ. Μέρκελ, η κ. Ρ. Ζόμερ και ο Β. Μποζέλτ. Ειδικώς ο κ. Μποζέλτ μίλησε για απαράδεκτη νεο-οθωμανική πολιτική της Τουρκίας, που είναι, κατά την άποψή του, απαράδεκτη. Τόσο η κ. Ζόμερ όσο και ο κ. Μποζέλτ τάσσονται εναντίον της τουρκικής κατοχής και υπέρ της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. 


Ίσες ευθύνες
Στην έκθεση τής κ. Όμεν δεν καταλογίζονται ευθύνες στην Τουρκία για την κατοχή στην Κύπρο, παρά μόνο σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τις οποίες η έκθεση καλεί να προχωρήσουν σε συνομιλίες για μια τελική λύση. Στο κείμενο τονίζονται και τα εξής: «Εκφράζεται γι' άλλη μια φορά η ισχυρή υποστήριξη (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) στην επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας βιώσιμης διευθέτησης και για τις δύο κοινότητες». Επιπροσθέτως, επισημαίνεται το κατεπείγον «μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν με ουσιαστικές διαδικασίες διευθέτησης, έτσι ώστε η διαδικασία των συνομιλιών να επανεύρει τη δυναμική της κάτω από την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ». 


Αποχώρηση Αττίλα και Αμμόχωστος
Ακόμη, γίνεται λόγος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, ενώ ταυτοχρόνως καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, ώστε να προωθήσει θετικό κλίμα για επιτυχή λύση «στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών και να επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται απευθείας με νομικό τρόπο αποδεκτό απ' όλες τις πλευρές». 


  • Το άνοιγμα κεφαλαίων
    Επίσης, η έκθεση υποστηρίζει το άνοιγμα των κεφαλαίων 22, 23 και 24. Το κεφάλαιο 22 αφορά στην περιφερειακή πολιτική και είναι μπλοκαρισμένο από τη Γαλλία, ενώ επί των κεφαλαίων 23 (Δικαστική Εξουσία και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις) ασκεί βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη ζητείται το άνοιγμα του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια, επί του οποίου η Κυπριακή Κυβέρνηση ασκεί βέτο, λόγω των τουρκικών απειλών στην κυπριακή ΑΟΖ. Πέραν τούτων, η Τουρκία καλείται να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. 
.sigmalive.com/simerini
18/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 --

Swoboda: «Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να εκπροσωπηθούν στην Ευρωβουλή»

 

1 comment:

  1. EP called on EC to open certain chapters to talks with Turkey....

    ISTANBUL

    Turkish Minister of EU Affairs and Chief Negotiator Egemen Bagis said that the European Parliament (EP) approved the Turkey progress report for 2012 and that "for the first time, the EP called on the European Commission to open certain chapters to talks with Turkey".
    "The EP has called on the European Commission to open several chapters to negotiations as they saw Turkey's performance clearly. They are aware that they are to blame for certain issues they hold Turkey accountable for," Bagis underlined.
    Bagis's comments came at a seminar held by Microsoft Turkey as part of the "Open Academy Project".
    Touching on the issue of visas, Egemen Bagis said he wanted a little bit more patience from Turks for visa exemption in the EU.

    Turkey Report in 2012 more objective than previous year's

    Bagis also said that European Parliament's Turkey Report in 2012 was more objective than previous year's.
    Bagis stressed that report seemed to be appreciating the Turkish government's determination to continue to make reforms.
    As the Turkish government, it is out of question for us to make concessions from reforms, Bagis underlined.
    The European Parliament's General Assembly adoptedTurkey's progress report drafted byDutch politician and member of the European People's Party (Christian Democrats) Ria Oomen-Ruijten.
    The report was accepted by 451 to 75.
    Prior to the voting, European lawmakers rejected a proposed amendment to the wording of draft that would leave out a definition of PKK as a "terrorist organization."
    A proposal to grant the so called "T R. of N.C." an observer status were rejected by Greece and the Greek-Cypriot administration but European lawmakers decided to refer the issue to the Conference of Presidents.
    Lawmakers rejected by a majority of the votes an amendment to invite Turkey to participate at a summit meeting of the European Union in December 2013 in Brussels.
    http://www.aa.com.tr/en/rss/163223--eps-turkey-report-in-2012-more-objective-than-previous-years
    18/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin