Friday, April 19, 2013

Ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας - Κοσσόβου....ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ....

Σε μια συμφωνία - σταθμό κατέληξαν η Σερβία και το Κόσοβο, υπό την αιγίδα της ΕΕ για την διευθέτηση των σχέσεων τους, εξέλιξη που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με τις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συνεχάρη τη Σερβία και το Κόσοβο, ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας που στάθηκε δυνατή με τη μεσολάβηση της ΕΕ. «Και βγήκε λευκός καπνός! Habemus Pactum!» αναφέρεται στο μήνυμα που έστειλε μέσω Twitter η υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κοσόβου, Βλόρα Τσιτάκου.



Ερωτηθείσα μέσω μηνύματος εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία, η Τσιτάκου απάντησε μονολεκτικά «ναι». Η επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαιώθηκε επίσης από δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος.


Η Άστον δήλωσε σχετικά στους δημοσιογράφους πως «οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν. Το κείμενο δρομολογήθηκε από τους δύο πρωθυπουργούς. Θέλω να τους συγχαρώ». 

 .ethnos.gr
19/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Σερβία- Κόσοβο: Συμφώνησαν!....

    Η Σερβία και το Κόσοβο κατέληξαν σε συμφωνία η οποία σκοπό έχει την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. “Και ο λευκός καπνός βγήκε! Habemus pactum” έγραψε στο twitter η Βλόρα Τσιτάκου, η υπουργός Ολοκλήρωσης του Κοσόβου.

    Η μεταξύ τους συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα έντονων διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν μήνες ανάμεσα στον Σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

    «Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν. Στο κείμενο μπήκαν οι υπογραφές και των δυο πρωθυπουργών» είπε η Κάθριν Άστον η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

    Νωρίτερα τον Απρίλιο η Σερβία είχε απορρίψει μια πρόταση συμφωνίας επειδή στους όρους της δεν υπήρχαν εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σέρβων του Κοσόβου.

    Υπενθυμίζεται πως η Πρίστινα το 2008 κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Σερβία. Ακολούθως αναγνώρισαν το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα δεκάδες κράτη όχι όμως η Σερβία. Στο πλαίσιο όμως της προσπάθειας του Βελιγραδίου να έρθει πιο κοντά στις Βρυξέλλες μπήκε στη λογική να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Πρίστινα. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2008 οι Αλβανοί του Κοσόβου εμπλέκονταν συχνά σε βίαια επεισόδια με τους Σέρβους κυρίως στο βορρά του Κοσόβου.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=176338
    19/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin