Friday, April 5, 2013

Οι Εντιμότατοι της Deutsche Bank....ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 12 ΔΙΣ.$

«Καμιά συναλλαγή δεν αξίζει να θέσουμε σε κίνδυνο την καλή φήμη της τράπεζάς μας», έλεγε λίγο πριν από την αποχώρησή του από το τιμόνι της Deutsche Bank ο πολύς Γιόζεφ Ακερμαν.

Κι, όμως, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας πλήττεται από μια σειρά σκανδάλων, με κοινό παρονομαστή την περίοδο που επικεφαλής του ήταν ο εκλεκτός της Ανγκελα Μέρκελ, Ακερμαν. Ο ίδιος άνθρωπος που υποστήριζε ότι «θα ήταν ντροπή για την Deutsche Bank» να καταφύγει σε κρατική ενίσχυση.
Κι όμως, όπως φαίνεται, η τράπεζα, τα στελέχη της οποίας ανήκουν σε εκείνους που ασκούν δριμύτατη κριτική στις χώρες που δεν έχουν «νοικοκυρεμένα» οικονομικά και κουνούν το δάχτυλο ως αδέκαστοι κριτές, κατέφυγε η ίδια σε... αλχημείες για να μην υποχρεωθεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι «Financial Times» είχαν αποκαλύψει ότι η Deutsche Bank είχε αποκρύψει ζημίες ύψους 12 δισ. δολαρίων κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να μην αναγκαστεί να ζητήσει κρατική στήριξη.

Σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα επανήλθε με νέες πληροφορίες, που θέλουν τη γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) να εξετάζει τις καταγγελίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και να στέλνει στελέχη της επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να διερευνήσουν την υπόθεση.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», τρεις πρώην εργαζόμενοι της γερμανικής τράπεζας έχουν καταθέσει σχετική καταγγελία στις ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ των οποίων και στη SEC των ΗΠΑ.
Το κόλπο
Η τράπεζα κατηγορείται, συγκεκριμένα, ότι δεν κατέγραψε σε τιμές market-to-market ζημίες από πιστωτικά παράγωγα κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2009 και ότι ανέφερε μόνο τις ενέργειές της που είχαν θετική έκβαση.

Ο λόγος ήταν για να αποφύγει την αποχώρηση των αντισυμβαλλομένων, που θα αρνούνταν να πληρώσουν την ασφάλεια που συνεπαγόταν το αυξημένο ρίσκο.
Οπως γράφει η εφημερίδα, οι καταγγέλλοντες Ερικ Μπεν Αρτσι και Μάθιου Σίμπσον, πρώην εργαζόμενοι στην Deutsche Bank, υποστήριξαν ότι η τράπεζα υποτίμησε σκόπιμα μια πολύ μεγάλη θέση παραγώγων, αξίας 130 δισ. δολαρίων, όταν επιδεινώθηκαν οι συνθήκες στην αγορά. Εάν είχε καταγράψει τις σωστές εκτιμήσεις, οι απώλειές της θα κυμαίνονταν μεταξύ 4 και 12 δισ. δολάρια και άρα θα ήταν υποχρεωμένη να ζητήσει κρατική ενίσχυση για να τις καλύψει.
Η απάντηση της Deutsche Bank είναι ότι οι καταγγελίες αφορούν κινήσεις που έγιναν πριν από 2,5 χρόνια και είχαν κοινοποιηθεί το 2011, ενώ καταλήγει ότι «οι καταγγελίες έγιναν από ανθρώπους που δεν έχουν προσωπική γνώση ή ευθύνη για σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες».
Επανέλαβε, δε, ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες ρυθμιστικές και εποπτεύουσες αρχές, μεταξύ των οποίων η SEC, και ότι έχει προχωρήσει σε ανεξάρτητη εσωτερική έρευνα που κατέρριψε τις καταγγελίες ως αβάσιμες.
Από την πλευρά της η Bundesbank δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τυχόν μέτρα που λαμβάνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να εποπτεύει τις γερμανικές τράπεζες, ωστόσο, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι κατά βάση είναι λογικό να πιστέψει κανείς ότι η κεντρική τράπεζα ερευνά τυχόν καταγγελίες, για να εξετάσει εάν είναι βάσιμες ή όχι.
ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Ερευνα για διαφθορά
Η Εισαγγελία της Φρανκφούρτης άνοιξε έρευνα για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και απάτη σε βάρος του γερμανικού δημοσίου από την Deutsche Bank, με πλαστά πιστοποιητικά για τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων. Εξι κατηγορούμενοι ομολόγησαν το 2010 ότι είχαν εισπράξει παράνομα κονδύλια με ψευδή πιστοποιητικά. Πρόσφατα ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα σε βάρος του προέδρου Γιούργκεν Φίτσεν για την υπόθεση.

Η κόντρα με τον Κιρχ
Η Deutsche Bank βρέθηκε στα δικαστήρια με τους κληρονόμους του μεγαλοεκδότη Λέο Κιρχ, ο οποίος είχε κατηγορήσει τον διευθυντή της τράπεζας Ρολφ Μπρόιερ ότι με τις δηλώσεις του και τις εκτιμήσεις του συνέβαλε στη χρεοκοπία της μιντιακής αυτοκρατορίας των Κιρχ. Το δικαστήριο επιδίκασε στην τράπεζα να καταβάλει αποζημίωση, που ίσως φτάσει ακόμη και το 1,5 δισ. ευρώ.

Εμπλοκή και για το Libor
Το κύρος της Deutsche Bank επλήγη και με τις καταγγελίες για πιθανή εμπλοκή της στο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor στο διάστημα 2005-2009. Στελέχη της Deutsche Bank τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ύστερα από έλεγχο ανεξάρτητων ελεγκτών, που όμως δεν επέρριψαν ευθύνες στα ανώτατα κλιμάκια. Η διερεύνηση της υπόθεσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζεται.


ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

.ethnos.gr
5/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ1

------

 ΣΧΕΤΙΚΑ2

  1. Deutsche Bank: Στα γεγονότα - έκπληξη του 2013 το αέριο της Ελλάδας 

  2. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος για Deutsche Bank και φυσικό άεριο στην Κρήτη

  3. Bloomberg: Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των... γερμανικών τραπεζών...... Πώς τα πακέτα διάσωσης και οι κρατικές ενισχύσεις έσωσαν τις «αμαρτωλές» γερμανικές τράπεζες

  4. Σε Υπόθεση Φοροδιαφυγής και Μαύρου Χρήματος με Δικαιώματα CO2 Εμπλέκεται η Deutsche Bank 

     

    -----

    ΣΧΕΤΙΚΑ3

    1. Το σύνδρομο της στυμμένης λεμονόκουπας

    2. Οπως πάντα, η Ιστορία έχει τις ειρωνείες της...

2 comments:

  1. Διαφορετικές αντιλήψεις στη συνάντηση Εθνικής Τράπεζας - τρόικας ......Στον αέρα το deal με τη Eurobank - Συνεχίζονται οι επαφές των τεχνικών της κλιμακίων με τις διοικήσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς....

    Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί η συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, εκφράστηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις των δύο πλευρών σχετικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και της συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank

    Θα ακολουθήσει συνάντησή με τις διοικήσεις της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς.και με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο, ώστε όλα τα θέματα να τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

    Εκπρόσωπος της Κομισσιόν δηλωσε την Παρασκευή ότι η τρόικα δεν έχει θέσει βέτο στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank.

    Οι θέσεις της τρόικας

    Κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο παράτασης έστω και λίγων ημερών στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης εμφανίζεται η τρόικα, θέτοντας σε κίνδυνο τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών στις συναντήσεις που είχαν την Πέμπτη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέρριψαν, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από την ελληνική πλευρά, το αίτημα να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών που ήταν παρόντες στις συναντήσεις, τονίζουν ότι η τρόικα με βάση τη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα.

    Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι με τον τρόπο αυτό, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το deal της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ολοκλήρωσής του.

    Η προσπάθεια πάντως να μεταπειστεί η τρόικα θα συνεχιστεί και την Παρασκευή.

    Γιατί κινδυνεύει το deal

    Για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου του νέου ομίλου της Εθνικής, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση με την Eurobank, η οποία τοποθετείται προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου.
    Ως εκ τούτου, εάν η τρόικα δεν αλλάξει γνώμη, η διοίκηση της ΕΤΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις μετοχών, μία για την Εθνική και μία για την Eurobank.

    Στην περίπτωση αυτή, η συγκέντρωση του 10% της ελάχιστης συμμετοχής φαντάζει αδύνατη, με άμεση συνέπεια το management των δύο τραπεζών να περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ελέγχεται από την τρόικα.

    Η τριμερής των δανειστών εμφανίζεται αντίθετη στη συνένωση της Εθνικής με την Eurobank, καθώς εκτιμά ότι το νέο σχήμα θα χρειαστεί περισσότερα του αναμενόμενου κεφάλαια, ενώ δύσκολα θα μπορεί να πουληθεί με δεδομένο ότι το ενεργητικό του θα φτάνει σχεδόν το ΑΕΠ της χώρας.

    Βέβαια, αυτά τα γνώριζαν από πέρυσι όταν έδωσαν το «οκ» για να προχωρήσει η συνένωση των δύο τραπεζών, γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες για τους λόγους που τους έκαναν να αλλάξουν τώρα γνώμη.

    Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με την «κρατικοποίηση» των δύο ομίλων η τρόικα αποκτά τα «κλειδιά» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς μέσω του ΤΧΣ που θα είναι ο βασικός τους μέτοχος, θα μπορεί να ακυρώσει τη συγχώνευση και να αναζητήσει αγοραστή σε πρώτη φάση για την Eurobank και σε δεύτερο χρόνο για την Εθνική, με κίνδυνο ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας να βρεθεί σε «ξένα χέρια».

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=506119
    5/4/13

    ReplyDelete
  2. Κομισιόν: Συγχώνευση μόνο εάν δεν θα επιβαρύνει χρέος και έλλειμμα....

    Διαψεύδει η Κομισιόν την ύπαρξη βέτο από πλευράς τρόικας στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί.

    Σημείωσε, πάντως, ότι «η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας».

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

    Οι ενστάσεις των δανειστών, οι οποίες ανέκυψαν ή εντάθηκαν μετά την κυπριακή περίπτωση έχουν να κάνουν με το μεγάλο μέγεθος της νέας τράπεζας και με το κατά πόσο θα μπορέσει να καλυφθεί η άντληση κεφαλαίων από την αγορά (το 10% της αύξησης που αναλογεί σε ιδιωτικά κεφάλαια είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ).

    Φόβοι επίσης εκφράζονται κατα πόσον η νέα τράπεζα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ (δηλαδή οι κεφαλαιακές της ανάγκες να ανέλθουν στα 17 δισ. ευρώ) και αν θα τηρηθούν οι προθεσμίες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (όπως είναι γνωστό, το χρονοδιάγραμμα θέλει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς αν πάει για αργότερα ανακύπτουν τεχνικής φύσεως θέματα).

    Η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι το deal δεν μπορεί να ματαιωθεί, αφού έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές, μεταξύ των οποίων είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.Μάλιστα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσέλαβε ως σύμβουλο τη Lazard, προκειμένου να επιβεβαιώσει το ύψος των συνεργειών (1 δισ. τον χρόνο) από τη συγχώνευση των δύο ομίλων, και πράγματι υπήρξε επιβεβαίωση.

    Στελέχη των δύο τραπεζών σημειώνουν ότι οι διαδικασίες για τη συγχώνευσή τους και την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρούν κανονικά..

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63808382
    5/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin