Wednesday, April 10, 2013

ΥπΑνΥπ: Σημεία oμιλίας του υφυπουργού ΑνΥπ Νότη Μηταράκη στην παρουσίαση της νέας υπηρεσίας του Invest In Greece «διαμεσολαβητής του Επενδυτή»

Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε σήμερα εδώ μαζί μας.  Είναι και για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή.  Ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης είναι να μιλήσουμε για ένα νέο θεσμό που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, σε συνεργασία το “Invest in Greece”.
Πρόκειται για το θεσμό του «Διαμεσολαβητή του Επενδυτή». Μία πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει προσωπικά από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Και θέλω, πριν προχωρήσουμε, να σας πω δύο πολύ βασικά πράγματα που κατεύθυναν το σκεπτικό μας όταν αποφασίσαμε να προβούμε σε αυτή την κίνηση: 

  1. Η αυτοκριτική που οφείλαμε να κάνουμε ως χώρα.  Η παραδοχή, έστω και καθυστερημένα, ότι δεν ήμασταν μία χώρα φιλική στις επενδύσεις.  Ήμασταν μία χώρα που παρενέβαλε προσκόμματα ακόμη και στις Δημόσιες Επενδύσεις.  Μία χώρα ‘Red Tape’.  Εμείς φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τη χώρα, χώρα ‘Red Carpet’.  Ασφαλές λιμάνι και προτιμητέο προορισμό για επενδύσεις. 
  1. Αυτή την ώρα χρειαζόμαστε κάθε είδους επένδυση: Ιδιωτική και Δημόσια.  Ελληνική και Ξένη.  Μικρή, μεσαία και μεγάλη.  Με δεδομένη, όμως, την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις. 
Έτσι λοιπόν, εκτός από νομοθετικές υπάρχουν και πράγματα που μπορούν να γίνουν σε καθημερινό, καθαρά διαχειριστικό επίπεδο.  Διότι, πέρα από νόμους και προθέσεις, η καθημερινότητα είναι αυτή που αντιμετωπίζει ο επενδυτής και εκεί πονάνε πολλές φορές τα πράγματα. 
Με το νέο αυτό θεσμό ερχόμαστε λοιπόν να σταθούμε δίπλα σε αυτόν που για εμάς αποτελεί κινητήρια δύναμη της πραγματικής οικονομίας, στον Ιδιώτη Επενδυτή:  Αρωγοί, Συμπαραστάτες, Διαμεσολαβητές του στη σχέση του με το Δημόσιο Τομέα.  Το νέο αυτό μέτρο: 
  1. Αφορά επενδύσεις που υπερβαίνουν, από πλευράς προϋπολογισμού, τα €2εκ.
  2. Αποσκοπεί στη διερεύνηση και διευκρίνιση για λογαριασμό των ιδιωτών επενδυτών τυχόν προβλημάτων που συναντούν οι επενδύσεις τους.  Γλιτώνοντας τους από περιττές αμοιβές τυχόν συμβούλων και «ειδικών».  Και μειώνοντας έτσι το κόστος πραγματοποίησης μιας επένδυσης στην Ελλάδα. 
  1. Δεν θα έχει αρμοδιότητες «επιβολής» πάνω στις καθ` ύλην αρμόδιες υπηρεσίες.  Φιλοδοξεί, όμως, να συμβάλλει εποικοδομητικά στην επίλυση εύλογων προβλημάτων, που μπορεί να αντιμετωπίζει ο Επενδυτής. 
  2.  θα είναι Δικαστήριο. Ο Επενδυτής δεν δεσμεύεται.  Αν θεωρήσει ότι κάποια πράξη της Διοίκησης τον αδικεί, εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια. 
  1. Για κάθε υπόθεση θα υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος (Account Manager) που θα τη χρεώνεται. Από αρχής μέχρι τέλους.  Για να μην ταλαιπωρείται ο Επενδυτής με αρμόδιους κάθε είδους.  Και για να λαμβάνει σε σύντομο χρόνο ξεκάθαρες απαντήσεις, «γίνεται» ή «δεν γίνεται».
 
  1. Η υποβολή των αιτημάτων θα γίνεται και ηλεκτρονικά. Με τον τρόπο αυτό:
- Χτυπάμε τις κάθε είδους πελατειακές σχέσεις, καθώς η βοήθεια την οποία πρέπει να έχουν οι επενδυτές δίνεται πλέον με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο.
- Δημιουργούμε υποδομή για να φτιαχτεί μία βάση δεδομένων, όπου θα καταγράφονται τα προβλήματα, που συναντούν οι επενδυτές.  Έτσι και εμείς και τα συναρμόδια Υπουργεία, είτε να αναπροσαρμόζουμε τις διαδικασίες μας εσωτερικά, είτε, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, να δρομολογούμε, πλέον μετά λόγου γνώσεως, νομοθετικές παρεμβάσεις.
 .mindev.gov.gr
10/4/13

2 comments:

  1. Γ. Χαν: Μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης στην Ελλάδα
    Συνέντευξη του αυστριακού επιτρόπου στην εφημερίδα Die Presse.....

    Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα έχει, από οικονομικής άποψης, πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, αρχίζοντας από την παραγωγή τροφίμων και φτάνοντας μέχρι την παραγωγή ενέργειας, εκφράζει ο Αυστριακός επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

    Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πραγματικός εξαγωγέας ενέργειας, ενώ μεγάλο είναι το δυναμικό στον ποιοτικό τουρισμό, παρατηρεί ο Γιοχάνες Χαν. Συμπληρώνει, παράλληλα, πως για να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητές της, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, για παράδειγμα τη δημιουργία ενός αξιόπιστου κτηματολογίου.

    Στη συνέντευξή του ο Γιοχάνες Χαν, αναφερόμενος στην Κύπρο, επισημαίνει πως τα προβλήματα των επiμέρους χωρών έχουν διαφορετικές αιτίες και για τον λόγο αυτόν πρέπει να είναι διαφορετική η αντιμετώπισή τους.

    Όπως σημειώνει, στην περίπτωση της Κύπρου είχε τεθεί το θέμα της δικής της συνεισφοράς και η ίδια πρότεινε κατόπιν τη συμμετοχή των πελατών των τραπεζών και θα πρέπει να καταστεί σαφές πως πρόκειται για μια μόνον εφάπαξ φορολογία και όχι μια επίθεση στις εγγυημένες καταθέσεις.

    Σε σχέση με την επίκαιρη συζήτηση για άρση του τραπεζικού απορρήτου στην Αυστρία, ο Ευρωπαίος επίτροπος διευκρινίζει πως αυτή δεν αφορά τους Αυστριακούς καταθέτες, αλλά τους λογαριασμούς αλλοδαπών πελατών στην Αυστρία και εδώ, θα πρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις.

    Σημειώνοντας πως η Αυστρία παρέχει ήδη πληροφορίες όταν υπάρχουν αιτιολογημένα αιτήματα παροχής δικαστικής συνδρομής, ο Γιοχάνες Χαν επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο της καταπολέμησης «μαύρου» χρήματος, δεν πρόκειται μόνον για το τραπεζικό απόρρητο αλλά για τους φορολογικούς παραδείσους, για αυτό και θα μπορούσαν να συμβάλουν και κάποιες άλλες χώρες σε αυτή την κατεύθυνση και η Αυστρία θα μπορούσε να ζητήσει να συζητηθεί αυτό το θέμα.

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=507113
    10/4/13

    ReplyDelete
  2. ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Απεμπλοκή επενδύσεων από τη γραφειοκρατία του Δημοσίου......

    Τον Διαμεσολαβητή του Επενδυτή, που υπόσχεται να απεμπλέκει τις επενδύσεις από τη γραφειοκρατία του Δημοσίου, παρουσίασαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Invest in Greece Στέφανος Ησαΐας.

    Η νέα υπηρεσία λειτουργεί υπό τη σκέπη της Invest in Greece και απευθύνεται στους επενδυτές της τάξης των 2 εκατ. ευρώ.

    Είναι στελεχωμένη με επτά άτομα και αναλαμβάνει να «τρέχει» στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να ξεκολλά αδειοδοτικές διαδικασίες και άλλα ζητήματα διοικητικά.

    Ο Διαμεσολαβητής του Επενδυτή λειτουργεί πιλοτικά και στόχος είναι να διαχειρίζεται 35 υποθέσεις την εβδομάδα.

    Καθυστερήσεις
    Ανάμεσα στους ρόλους του είναι να υποδέχεται και να εξετάζει ειδικά αιτήματα επενδυτών, που αφορούν συγκεκριμένες καθυστερήσεις ή δυσχέρειες στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, να συγκεντρώνει όλα τα αναγκαία στοιχεία για την εξέταση του κάθε θέματος και να εντοπίζει τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες εξετάζεται η κάθε επένδυση και να ενημερώνεται σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα επενδυτικά σχέδια.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63810973
    11/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin