Wednesday, May 15, 2013

Την Παρασκευή η 1η δόση από το ΔΝΤ, εν μέσω "πυροβολισμών"'....Το 1 δις θα δοθεί σε 12 δόσεις.....με χρονικό ορίζοντα τρία χρόνια.....

Εν μέσω αμφισβητήσεων και αμφιβολιών, από πλευράς ΔΝΤ, σχετικά με τη βιωσιμότητα του κυπριακού προγράμματος στήριξης, συνέρχεται αργά το απόγευμα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει τη συνεισφορά του στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, ύψους ενός δις ευρώ.


1. Το 1 δις θα δοθεί σε 12 δόσεις
2. Παρασκευή η πρώτη δόση

Σύμφωνα με πηγές του Sigmalive από το ΔΝΤ, εφόσον εγκριθεί η συνεισφορά, η Κύπρος αναμένεται ότι θα λάβει την πρώτη δόση από το ΔΝΤ την Παρασκευή.


  • Aξίζει να σημειωθεί ότι η αποδέσμευση του ενός δις θα γίνει σταδιακά σε 12 δόσεις, με χρονικό ορίζοντα τρία χρόνια.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης απασχολεί έντονα το Ταμείο και αυτό διαφαίνεται μέσα από τις συνεχείς συζητήσεις που γίνονται από Διευθυντικά στελέχη.

«Μάζευε κι ας ειν΄ και ρόγες»

Σημειώνεται ότι το ποσό που αναμένεται να αποδεσμευτεί την Παρασκευή(η πρώτη δόση από το 1 δις), χαρακτηρίζεται από οικονομικούς κύκλους ως «αμελητέο», εντούτοις δεν παύει να είναι σημαντικό.

Αμφιβολίες και κόντρα για τη βιωσιμότητα

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα o κυπριακός τύπος, οι Διοικητικοί Σύμβουλοι του ΔΝΤ εξαπολύουν δριμεία κριτική εναντίον των τεχνοκρατών του Ταμείου , σχετικά με τον τρόπο που διαπραγματεύτηκαν το μνημόνιο. Τονίζεται ότι το ΔΝΤ εκφράζει τις αμφιβολίες του, ως προς το κατά πόσο το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου είναι βιώσιμο.

Η ομάδα τεχνοκρατών του ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, δέχεται αυστηρή κριτική για υπερβολική αισιοδοξία στο πρόγραμμα δανειακής στήριξης.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα έγγραφα, θα εκφράσει, στο πλαίσιο της συνεδρίας, τη δυσφορία του αφού καλείται είτε να εγκρίνει ένα πρόγραμμα που έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας είτε υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κρίση στην Κύπρο.

Παρόλο που η εκτελεστική διεύθυνση του Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Κύπρο, εντούτοις, τα ζητήματα που αναδεικνύονται από το έγγραφο προκαλούν προβληματισμούς.

Διευθυντές αφήνουν αιχμές για τους χειρισμούς της διευθυντικής ομάδας που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις και διερωτούνται γιατί το ταμείο συναίνεσε στο «κούρεμα» ασφαλισμένων καταθέσεων στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

Οι Paulo Nogueira Batista και Hector Torres αναφέρουν ότι το «το πρώτο πακέτο ήταν απαράδεκτο αφού επέβαλλε ζημιές σε μικρούς ασφαλισμένους καταθέτες και επειδή δεν διαφοροποιούσε μεταξύ φερέγγυων και μη φερέγγυων τραπεζών». «Δεν θα έπρεπε ποτέ να υιοθετηθεί από τη διεύθυνση, ιδίως χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Συμβούλιο», σημειώνουν σε αυστηρό ύφος.

Το Συμβούλιο ζητά από τους τεχνοκράτες να εξηγήσουν πως θα ανακάμψει η οικονομία σε περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας.
.sigmalive.com
15/5/13

--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Προβληματισμός στο ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου .... ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΧΡΕΟΥΣ....

    Με έντονο προβληματισμό εμφανίζεται να αντιμετωπίζουν στελέχη του ΔΝΤ τις βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης, εγείροντας ερωτήματα, μεταξύ άλλων, για την βιωσιμότητα του χρέους.

    Οι τοποθετήσεις των εκτελεστικών διευθυντών του ταμείου, που θα κληθούν σήμερα να εγκρίνουν το 1 δισ. ευρώ που θα δώσει το Ταμείο στην Κύπρο, αναδεικνύουν σημαντικά ερωτήματα που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος στην επιτυχή υλοποίηση του.

    Με το εσωτερικό 47σέλιδο έγγραφο του ΔΝΤ, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα « StockWatch», οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου θέτουν - σε αυστηρό, σε κάποια σημεία, ύφος - ερωτήματα στους τεχνοκράτες του Ταμείου, που συμμετείχαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του μνημονίου.
    Αν και η εκτελεστική διεύθυνση του Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Κύπρο, τα ζητήματα που αναδεικνύονται από το έγγραφο είναι σημαντικά.
    Κάποιοι διευθυντές, για παράδειγμα, αφήνουν σοβαρές αιχμές για τους χειρισμούς της διευθυντικής ομάδας που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις (π.χ. της Ντέλια Βελκουλέσκου), και διερωτούνται γιατί το ταμείο συναίνεσε στο «κούρεμα» ασφαλισμένων καταθέσεων στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου.
    Οι Πάολο Νογκέιρα Μπατίστα και Χέκτορ Τόρες αναφέρουν ότι «το πρώτο πακέτο ήταν απαράδεκτο αφού επέβαλε ζημιές σε μικρούς ασφαλισμένους καταθέτες και επειδή δεν διαφοροποιούσε μεταξύ φερέγγυων και μη φερέγγυων τραπεζών».
    «Δεν θα έπρεπε ποτέ να υιοθετηθεί από τη διεύθυνση, ιδίως χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Συμβούλιο», σημειώνουν σε αυστηρό ύφος.
    Κοινή διαπίστωση των διευθυντών είναι ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις των τεχνοκρατών του Ταμείου, πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12,5% σε δύο χρόνια και θα αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου το 2015, είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις και ζητούν από τους τεχνοκράτες να εξηγήσουν πως θα ανακάμψει η οικονομία σε περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας.
    Η λέξη «αισιόδοξες» αναφέρεται αρκετές φορές στο κείμενο, που σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπει στην κακή εμπειρία με τις προβλέψεις που έκαναν οι τεχνοκράτες του Ταμείου σε σχέση με την Ελλάδα.

    Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου αμφισβητούν επίσης τις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, ένα ζήτημα που απασχόλησε έντονα το ταμείο, και που ήταν η βασική δικαιολογία για το «κούρεμα». Θεωρούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι τόσο απρόβλεπτο, που καθιστά τους όποιους υπολογισμούς απλές εικασίες.

    Κάποιοι ζητούν να τους εξηγηθεί ποιοι τομείς της κυπριακής οικονομίας θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη τώρα που ο τραπεζικός κλάδος έχει υποστεί ένα τόσο μεγάλο πλήγμα.
    Μία από τις πιο ουσιαστικές κριτικές είναι για τις εξαιρέσεις που δόθηκαν σε κάποιους ανασφάλιστους καταθέτες. Αρκετοί διευθυντές διερωτούνται γιατί κάποιοι καταθέτες έτυχαν διαφορετικού χειρισμού από άλλους.
    Υπάρχουν επίσης ερωτήματα για το χειρισμό των υπόλοιπων καταθετών σε τράπεζες που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν στήριξη από το κράτος.
    Οι πιο πάνω διευθυντές αναφέρουν «ότι κάποιες τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα, που θεωρήθηκαν φερέγγυα, θα χρειαστούν κρατική στήριξη για να επιβιώσουν. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες σε αυτές τις "φερέγγυες αλλά υπο-κεφαλαιοποιημένες" τράπεζες θα εξαιρεθούν από τη μετατροπή των καταθέσεων τους σε μετοχές (αλλά θα ωφεληθούν από κρατική στήριξη)». Επίσης,διερωτούνται αν αυτοί οι χειρισμοί θα δημιουργήσουν νομικές απαιτήσεις.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63828041
    15/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin