Tuesday, May 21, 2013

Προστασία για τους μικρότερους καταθέτες ζητά το ΕΚ

Καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πλήττονται σε περίπτωση διάσωσης τραπεζών, τονίζει με ψήφισμά της η επιτροπή οικονομικών του ΕΚ, εξηγώντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το βάρος μπορεί να πέφτει στους μετόχους και ομολογιούχους των τραπεζών και, σε έσχατη περίπτωση, τους μεγαλύτερους καταθέτες.

Βασική αρχή λειτουργίας των τραπεζών είναι να δανείζουν στους πελάτες τους τα κεφάλαια που οι ίδιες δανείζονται από τους καταθέτες και ομολογιούχους τους.
Αν τα δάνεια που παρέχουν πάψουν να εξυπηρετούνται τότε και οι τράπεζες με τη σειρά τους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις και για να σωθούν έχουν ανάγκη εξωτερικής στήριξης.

Όμως ποιός πληρώνει τη στήριξη αυτή;


Οι κανόνες που ενέκρινε αργά τη νύχτα της Δευτέρας η επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ προβλέπουν ότι οι πρώτοι που θα πρέπει να πληγούν στη διάσωση μιας τράπεζας είναι οι ιδιοκτήτες της, με άλλα λόγια οι μέτοχοι που θα δουν την αξία των μετοχών τους να μηδενίζεται.

Αν αυτό δεν αρκέσει τότε σειρά έχουν οι ομολογιούχοι και αν πάλι τα δικά τους κεφάλαια δεν αρκέσουν και μόνο τότε, θα κληθούν να παραιτηθούν μέρους ή και του συνόλου των κεφαλαίων τους οι μεγαλύτεροι καταθέτες.

Καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση παραμένουν εγγυημένες και στο απυρόβλητο. Η προσφυγή και στα κεφάλαια αυτά είχε αρχικά ζητηθεί στην περίπτωση της Κύπρου πριν απορριφθεί η πρόταση από τη βουλή της χώρας.

Είναι προφανές ότι στις περισσότερες περιπτώσεις διάσωσης τραπεζών θα απαιτηθεί, όπως και μέχρι τώρα έχει γίνει, να συμβάλλει και το κράτος, με άλλα λόγια οι φορολογούμενοι.

Στις περιπτώσεις αυτές, επιμένει το ΕΚ, θα πρέπει είτε να παρέχει εγγυήσεις δανείων, είτε να κρατικοποιεί, εν μέρει ή ολοκληρωτικά,  την τράπεζα.
 .europarl.europa.eu
21/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin