Wednesday, May 22, 2013

Αντιδράσεις ελληνικών κομμάτων στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

 --
«Κατώτεροι των περιστάσεων» αποδείχθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με δήλωση της Ελληνίδας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου, σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής, καθώς όπως αναφέρει «είναι φανερό ότι οι όποιες κρίσιμες για το ενεργειακό και οικονομικό μέλλον της ηπείρου, αποφάσεις μετατίθενται για το μέλλον». Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το ζήτημα της φοροδιαφυγής γνωστό, και αντιμετωπίσιμο μόνο με τη ριζική αλλαγή πολιτικής, ενώ για την ενέργεια αναφέρει ότι «μια τρίωρη σύνοδος κορυφής πόρρω απέχει από το να συνιστά συνεκτική, ολοκληρωμένη τοποθέτηση έναντι ενεργειακών γιγάντων όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, κ.ά.».

 
Σύμφωνα με την κ. Δούρου, «οι κοινοτυπίες του κ. Σαμαρά, που συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου, σηματοδοτούν ακριβώς ένα πράγμα: το πόσο μακριά από την κρισιμότητα και απαιτητικότητα των περιστάσεων βρίσκονται οι ευρωπαϊκές ηγεσίες», ενώ καταλήγοντας εκφράζει την άποψη ότι «τη στιγμή που παγκοσμίως ο ενεργειακός χάρτης ξαναχαράσσεται, η Ευρώπη, εγκλωβισμένη στην ορθοδοξία των περικοπών των δημοσίων επενδύσεων, χαρακτηρίζεται ουσιαστικά από έλλειμμα πολιτικής βούλησης για τη διατύπωση διακριτής, εναλλακτικής στρατηγικής προς το συμφέρον των λαών της».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του εκτιμά ότι «ωφελημένοι από την παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης και την ενοποίηση της αγοράς ενέργειας θα βγουν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα αποκτήσουν τα ενεργειακά κοιτάσματα και τις υποδομές» λέγοντας ότι για χώρες, όπως η Ελλάδα, «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση, σε πανάκριβες τιμές για τους λαϊκούς καταναλωτές ενέργειας, σε ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου», ενώ «εμπλέκεται η χώρα ακόμη περισσότερο στις αντιθέσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ιδιαίτερα μπροστά και στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και τη διαπάλη για τους αγωγούς».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, τα μέτρα της ΕΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο, «αλλά τσακίζουν τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις», αναφέροντας παράλληλα ότι «την ίδια στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από τους ασήκωτους φόρους, τα μονοπώλια απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, μετακινούν τα κεφάλαιά τους σε φορολογικούς παραδείσους και φοροδιαφεύγουν νόμιμα, εκμεταλλευόμενα τη βασική αρχή της ΕΕ που είναι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων». Καταλήγοντας το ΚΚΕ εκτιμά ότι καμία αλλαγή στους κανόνες, στο μίγμα διαχείρισης και το συσχετισμό δύναμης μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών «δεν πρόκειται να εξανθρωπίσει την ΕΕ».
Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της χαρακτηρίζει αναγκαίο και υποχρεωτικό βήμα των χωρών –μελών της ΕΕ το μεγαλύτερο συντονισμό και τον καλύτερο σχεδιασμό «ώστε να ελέγξουν τους φορολογικούς παραδείσους και να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή σε ευρωπαϊκή κλίμακα». Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ωστόσο ότι η απλή έκθεση των προθέσεων δεν αρκεί αν δεν συνοδευτεί από πολιτικές και μέτρα και καταλήγει λέγοντας ότι «ο οικονομικός εξορθολογισμός και η προώθηση της κοινής οικονομικής διακυβέρνησης πρέπει το ταχύτερο να συνδυαστούν με μια ισχυρή κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση που θα αντιμετωπίζει την κρίση και θα απαντά στα οξύτατα προβλήματα της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες, ιδιαίτερα στις χώρες της περιφέρειας».
 .onlycy.com
22/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ1:


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin