Wednesday, May 22, 2013

Πρόεδρος Σουλτς: ''De facto αλληλεγγύη'' για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων

 Ο πρόεδρος Σουλτς στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής © European Union - The Council of the European Union

  --
"Έργα τώρα" για να σωθεί η ''χαμένη'' γενιά της κρίσης και να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή που υπονομεύει την Ευρώπη και τα κράτη μέλη της, ζήτησε ο Πρόεδρος Σουλτς στην έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Αυτή η "de facto αλληλεγγύη" μεταξύ των εθνών, των λαών και των γενεών είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη αλλά και η ελπίδα των πολιτών στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρόεδρος μιλώντας στους ηγέτες των κρατών μελών.



H κοινωνική "καταστροφή" που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέοι ''πληρώνουν για μια κρίση για την οποία σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται" σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μακροπρόθεσμες προσεγγίσεις, τόνισε ο πρόεδρος Σουλτς στην ομιλία του στην έναρξη της συνόδου κορυφής.

Μέτρα όπως η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των νέων θα πρέπει να  εφαρμοστούν "το γρηγορότερο" και "όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα από την πρώτη ημέρα'' με εξασφαλισμένη επαρκή χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ..

''Πρέπει να φανούμε εξ ίσου αποφασιστικοί στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων όσο αποφασιστικές φάνηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη διάσωση των τραπεζών''.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τις καταστροφικές συνέπειες της φοροδιαφυγής που στοιχίζει στην Ευρώπη έως και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε χαμένα φορολογικά έσοδα, ή αλλιώς αρκετά χρήματα για να αποπληρωθεί το χρέος όλων των κρατών μελών μέσα σε μια δεκαετία, δήλωσε ο πρόεδρος.

''Η φοροδιαφυγή υπονομεύει την αλληλεγγύη τόσο στο εσωτερικό των κρατών όσο και μεταξύ των λαών'' πρόσθεσε, ζητώντας από τα κράτη μέλη να δεσμευτούν ώστε να την μειώσουν στο μισό μέχρι το 2020, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει οι ευρωβουλευτές σε έκθεση που ψηφίστηκε την Τρίτη, 21 Μαΐου στην Ολομέλεια.

Αυτό, πρόσθεσε, απαιτεί την επιβολή διαφάνειας και, όπου απαιτηθεί, σκληρών ποινών στις εταιρείες που επιδίδονται σε ''επιθετική φορολογική διαχείριση'' ή απροκάλυπτη φοροδιαφυγή.

Άλλωστε, τόνισε ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής προϋποθέτει την καταπολέμηση φορολογικών παραδείσων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και, πάνω απ 'όλα, ταχύτητα: "Η συμφωνία FATCA που προβλέπει φορολογική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελβετίας υιοθετήθηκε μέσα μόλις σε τρεις μήνες'', τόνισε.

  • Ο πρόεδρος Σουλτς συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη που του ανέφερε το αίτημά του για πρόσθετους πόρους στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: ''Στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να απαλύνουμε τα δεινά που υφίσταται ο απλός κυπριακός λαός" σημείωσε ο πρόεδρος Σουλτς, απευθυνόμενους στους ηγέτες της ΕΕ.

O πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως "τα τελευταία χρόνια, οι απλοί Έλληνες έχουν αναγκαστεί να αποδεχθούν οδυνηρές θυσίες με τη μορφή μισθολογικών μειώσεων ή περικοπής παροχών, οι δε πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ έχουν διαθέσει τους φόρους τους υπο τη μορφή εγγυήσεων για να στηρίξουν την Ελλάδα. Το ίδιο χρονικό όμως διάστημα, δισεκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν από την ελληνικούς σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς". "Αυτό πώς θα το εξηγήσουμε στον απλό Έλληνα πολίτη, τον απλό Ευρωπαίο πολίτη"; 

 .europarl.europa.eu
22/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

------------------------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin