Thursday, May 2, 2013

Reuters: «Η διάσωση του νότου δεν κοστίζει ούτε σεντ στους Γερμανούς»


Τον μύθο ότι οι φορολογούμενοι του βορρά είναι αυτοί που επωμίζονται τα χρέη του προβληματικού νότου επιχειρεί να καταρρίψει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα τρεισήμισι χρόνια κρίσης οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης δεν έχουν πληρώσει ούτε λεπτό του ευρώ για τα πακέτα διάσωσης των χρεωμένων χωρών. Κι όχι μόνο αυτό. «Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού τους».
«Αλλά αυτό δεν εμπόδισε να ριζώνει στο μυαλό των σκληρά εργαζόμενων βορειοευρωπαίων ψηφοφόρων ότι βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να σώσουν τους σπάταλους και τεμπέληδες κατοίκους του νότου, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την ενότητα της Ευρώπης», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μια ακούσια συνέπεια της κρίσης ήταν η Φινλανδία να επωφεληθεί απρόβλεπτα από αυτήν», παραδέχεται, μιλώντας στο πρακτορείο, ο επικεφαλής του γραφείου των διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών στο Ελσίνκι, Μάρτι Σάλμι.
«Δεν χάσαμε ούτε ένα λεπτό του ευρώ μέχρι σήμερα. Ό,τι ισχύει για τη Γερμανία ισχύει και για τη Φινλανδία» τόνισε.
Τι ισχύει για τη Γερμανία; Σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, η χώρα στη διετία 2010-2012 εξοικονόμησε 10,2 δισ. ευρώ από την πτώση των επιτοκίων στα δεκαετή ομόλογα.
Μια άλλη μελέτη, του οικονομικού ινστιτούτου IFW, εκτιμά ότι το κέρδος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μόνο το 2011 ήταν 8,6 δισ. χάρη στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ και το γεγονός ότι πλέον η Γερμανία θεωρείται το ασφαλές καταφύγιο για επενδύσεις. Το 2012 το αντίστοιχο ποσό έφτασε στα 9,6 δισ. ευρώ.
«Αν προσθέσουμε στο κέδρος από τα επιτόκια κατά την περίοδο 2010-2012 αυτά που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια, καταλήγουμε σε μια συνολική ελάφρυνση των τόκων για το γερμανικό προϋπολογισμό ύψους 67 δισ. ευρώ», αναφέρεται σε έγγραφο της Allianz που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γαλλία δεν έχουν μεν τα οφέλη της Γερμανίας, ωστόσο και αυτές οι χώρες έχουν δει μια σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού κατά την περίοδο της κρίσης.
«Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης σημειώνουν σημαντικά οφέλη από αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς καν να ανακατανέμουν αυτά τα άμεσα και έμμεσα οφέλη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.
Η καρδιά της παρανόησης σχετικά με τις απώλειες των φορολογουμένων είναι το γεγονός ότι στο δημόσιο λόγο, η διαφορά μεταξύ του να δανείζεις και να δίνεις έχει πάψει να υφίσταται.
Και με το δημόσιο αίσθημα να είναι τόσο εναντίον των πακέτων διάσωσης να είναι τόσο ισχυρό σε μεγάλο τμήμα της Βόρειας Ευρώπης, δεν υπήρξε προθυμία εκ μέρους των πολιτικών να διορθωθεί η λανθασμένη αυτή αντίληψη. Το αντιευρωπαϊκό κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί» στη Φινλανδία, για παράδειγμα, αντλεί υποστήριξη από την πεποίθηση ότι οι Φινλανδοί ξοδεύουν χρήματα για τους Νοτιοευρωπαίους.
Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών έχει κερδίσει επιπλέον χρήματα από την κρίση. Πέρυσι, η φινλανδική κεντρική τράπεζα συνεισέφερε 227 εκατ. ευρώ στον φινλανδικό προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα των κερδών που έβγαλε από τα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα που κατέχει. Το 2011 η αντίστοιχη συνεισφορά ήταν μόλις 187 εκατ. ευρώ.
Αυτό το έτος, το κέρδος θα ανέλθει σε 360 εκατομμύρια ευρώ.

Ο μόνος κίνδυνος για το Βορρά, σύμφωνα με το Reuters, θα ήταν μία ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος από το ευρώ.

Όμως, όπως αναφέρει Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία έχουν διαφύγει τον κίνδυνο ενώ η Ελλάδα -η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο ρίσκο- «δεν τα πάει άσχημα προς το παρόν και ενδέχεται να βελτιωθεί περισσότερο από όσο περιμέναμε», επισημαίνεται στο Reuters από στέλεχος της Κομισιόν.

Εκτός από τα αρχικά 52,9 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί στην Ελλάδα το 2010, οι φορολογούμενοι της Ευρωζώνης δεν έχουν στείλει άλλα χρήματα στην χώρα. Τα χρήματα όλων τα υπόλοιπων πακέτων διάσωσης έρχονται από τις αγορές, μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης.

«Ακόμα κι αν χρειαστεί να διαγράψουμε και 1 δισ. ευρώ από το χρέος της Ελλάδας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και πάλι θα έχουμε βγει κερδισμένοι» δήλωσε ο Μάρτι Σάλμι και με αυτή τη δήλωση καταλήγει το δημοσίευμα. 
.ethnos.gr
2/5/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


---

  • «Τεράστια τα οφέλη» της Γερμανίας από το ευρώ ....ΜΕΛΕΤΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ BERTELSMANN

    Την πρόθεση της Φινλανδίας να μπλοκάρει την αγορά κρατικών ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση, ενώ ανάλογες ενστάσεις εξέφρασε και η κυβέρνηση της Ολλανδίας, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα.

    Το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής ανέφερε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μέτρα για τη μείωση του κόστους δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης (EFSF) αλλά και ο μόνιμος (ESM) όσον αφορά την αγορά ομολόγων..........ΕΛ Ε 2/7/12

     

1 comment:

  1. Η Γερμανία σύντομα θα αρχίσει να ανησυχεί....

    Του Νίκου Ξυδάκη

    Το ενδεχόμενο μιας γερμανικής Ευρώπης παραμένει ανοιχτό και οξύνει τις συζητήσεις σε όλες τις χώρες της ηπείρου μας: υπό μορφήν παραινέσεων, διαπιστώσεων ή και υποδείξεων, ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί λένε στη Γερμανία να εγκαταλείψει την πολιτική της διαρκούς λιτότητας στην Ε.Ε. Από τον συνήθως πειθήνιο και άνευρο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο έως τον πρόεδρο της Πολωνίας και τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup Ζ.Κ. Γιουνκέρ, από θεσμικούς, χώρια τις σφοδρές επικρίσεις των μη κυβερνητικών ηγετών σε Γαλλία, Ιταλία και παντού αλλού. Εντός Γερμανίας οι αντιδράσεις στην πολιτική μαστιγίου του Βερολίνου κλιμακώνονται: ο φιλόσοφος Γ. Χάμπερμας μιλά για δαίμονες της Γερμανίας που απειλούν με αντιδημοκρατική εκτροπή την ίδια και την Ευρώπη, και υπενθυμίζει τη στοιχειωμένη περίοδο του Μεσοπολέμου.

    Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχουν κατά νου Μέρκελ και Σόιμπλε. Αν, φερ’ ειπείν, σκοπεύουν να καταστήσουν τη Γερμανία μείζον χρηματοπιστωτικό κέντρο, πλήττοντας το βρετανικό Σίτι· κάτι τέτοιο όμως θα απαιτούσε τη συνεργασία της Γαλλίας. Ισως η περίφημη συζήτηση Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ντοβίλ να περιείχε τέτοια σχέδια· σίγουρα πάντως περιείχε το επιθετικό bail in που εφαρμόστηκε στην Κύπρο.

    Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι άλλοι διεθνείς παίκτες αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη λιτότητα και γερμανική πειθαρχία στην Ε.Ε., διότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία και διότι μεριμνούν για την ισορροπία ηγεμονίας. Οι διαρκείς παρεμβάσεις των ΗΠΑ αυτό δείχνουν. O τέως υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ είχε διδάξει κεϊνσιανισμό στο Eurogroup το φθινόπωρο 2011, ενώ πρόσφατα ο νυν υπουργός Τζακ Λιου διά των υποδείξεών του προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του Β. Σόιμπλε.

    Τα μέσα πίεσης των ΗΠΑ, όμως, δεν εξαντλούνται στις ρηματικές υποδείξεις. Οι Αμερικανοί μπορούν να πιέσουν διά των αγορών, στο μέτρο που ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις ροές κεφαλαίων και τα γερμανικά πλεονάσματα τοποθετούνται στη Γουόλ Στριτ.

    Οι κεφαλαιαγορές θα πιέσουν τη Γερμανία πολλαπλώς: σε αυτό το πεδίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η κολοσσιαία νομισματική χαλάρωση που εφαρμόζει η Ιαπωνία. Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη παραγωγή χρήματος στην ιστορία, για να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός που ενδημεί στη χώρα από εικοσαετίας. Η Ιαπωνία θα κυκλοφορήσει 1,4 τρισ. δολάρια στα επόμενα δύο χρόνια, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα. Η ποσότητα χρήματος είναι τρομακτική: περίπου 73 δισ. μηνιαίως, την ώρα που η Fed στην τετραπλασίου όγκου αμερικανική οικονομία ρίχνει κάθε μήνα 85 δισ. δολάρια.

    Το ιαπωνικό χρήμα ήδη κινείται προς Ευρώπη και μπορεί να αλλάξει την ισορροπία: τον περασμένο μήνα έριξε το επιτόκιο του γαλλικού πενταετούς ομολόγου στο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 0,73%. Η ροή ιαπωνικού χρήματος προς Γερμανία φαίνεται να αναστέλλεται το τελευταίο τρίμηνο, ενώ αντιθέτως τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας πήραν ανάσα. Παράλληλα, το γιεν υποτιμάται έναντι του ευρώ και σύντομα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε φθηνότερα ιαπωνικά βιομηχανικά προϊόντα υψηλής ποιότητας να εκτοπίζουν τα αντίστοιχα γερμανικά από τις διεθνείς αγορές: όχι μόνο Honda και Τoyota αλλά και ενδιάμεσα κεφαλαιουχικά αγαθά σε κάθε τομέα. Η Γερμανία έχει λόγους να ανησυχεί.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_02/05/2013_497027
    2/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin