Monday, June 10, 2013

Πόλεμος δανειστών, έκρηξη στην Τουρκία και στη μέση η Ελλάδα .... Και η τρόικα το βιολί της

Σοφία Βούλτεψη
10/06/2013

Με το ένα μάτι προς τη διένεξη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών της χώρας και το άλλο στις ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία, τα ελληνικά κόμματα αφιέρωσαν τη χθεσινή ημέρα στις εσωκομματικές τους διαδικασίες και στην προσπάθεια να πείσουν την κοινή γνώμη πως οι επιλογές τους δικαιώνονται.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μίλησε στο προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες και αναφερόμενος σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας – από την οικονομία και τις επενδύσεις ως τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους εταίρους του στην κυβέρνηση, το μεταναστευτικό, την ΑΟΖ και τους φυσικούς πόρους, τα λάθη του ΔΝΤ και τη Χρυσή Αυγή.



Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αφού φιλοξένησε στην Αθήνα την «Εναλλακτική Σύνοδο», οδήγησε τον Συνασπισμό, τη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ της οποίας είναι πρόεδρος, σε αυτοδιάλυση, κλείνοντας ένα πολιτικό κεφάλαιο 21 χρόνων.

Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των οργάνων των Αποκεντρωμένων Οργανώσεων του Κινήματος, ζήτησε τη συστράτευση όλων για να θυμηθεί η κοινωνία το προ των μνημονίων ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα – και ενώ ξεκινά ένας νέος γύρος ελέγχων και διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το κλιμάκιο της οποίας επέστρεψε στην Αθήνα, το περιβάλλον στη γειτονιά μας και στη… γειτονιά των δανειστών παραμένει εκρηκτικό.

Στο εσωτερικό της τρόικας έχουν βγει μαχαίρια, ο πόλεμος έχει ανάψει για τα καλά, με το ΔΝΤ και την ΕΕ να ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες επί του ελληνικού προγράμματος και των αποτελεσμάτων του.

Το ΔΝΤ, αν και παραδέχεται ξανά και ξανά τα λάθη του, τα αποδίδει στην εκ μέρους της ΕΕ αδυναμία να επιβάλει την πολιτική του πρώτου μνημονίου, κατηγορώντας ουσιαστικά τις Βρυξέλλες για πολιτικά παιχνίδια με την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν, δια στόματος Όλι Ρεν, επιτίθεται στο ΔΝΤ, λέγοντας πως «το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης».

Στην Αθήνα, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση κομματικά, αλλά η κυβέρνηση αποφεύγει να μπει στη διένεξη, καθώς είναι ολοφάνερο πως οι δανειστές δεν μαλώνουν για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον, κυρίως όσον αφορά σε ένα ήδη προαναγγελθέν νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε, αν και σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, πως οι περί λάθους παραδοχές επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν τον ίδιο και τη Ν.Δ. που από την αρχή είχαν πει ότι η συνταγή δεν βγαίνει και δεν ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο, ενώ την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δράττεται της ευκαιρίας για να αποδείξει, με αφορμή την μεταξύ των δανειστών διένεξη, πως πάντοτε υπήρξαν δύσκολοι οι συσχετισμοί σε επίπεδο εταίρων και σε αυτό το περιβάλλον υποχρεώθηκε να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, προτιμά να μην αναφέρεται στην χρονική στιγμή του «λάθους» (δηλαδή στο πρώτο μνημόνιο) και πραγματοποιεί γενική επίθεση τόσο για τα παλαιότερα, όσο και για τα νεώτερα.

Την ίδια ώρα, στη γειτονική Τουρκία το κλίμα πολώνεται επικίνδυνα, με τους διαδηλωτές να σκορπίζονται σε όλη την Κωνσταντινούπολη, τις διαδηλώσεις να μεταφέρονται από πόλη σε πόλη και τον πρωθυπουργό Ερντογάν να επιμένει στη σκληρή του στάση και να περνά στην αντεπίθεση.

Η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια φορά ανάμεσα σε μυλόπετρες: Του ΔΝΤ και της εκρηκτικής κατάστασης στην Τουρκία… 

www.elzoni.gr
10/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin