Saturday, June 15, 2013

ΕΡΤ: Οι Ελληνες πολιτικοί θα έπρεπε να ξαναδιαβάσουν Μακρυγιάννη

Του Θανάση Λυρτσογιάννη
lyrtso@pegasus.gr

Οι Ελληνες πολιτικοί θα έπρεπε να ξαναδιαβάσουν Μακρυγιάννη. Ισως και την ιστορία για τη Μικρασιατική καταστροφή.
Ετσι, ίσως καταφέρουν να διακρίνουν το πρωταρχικό από το δευτερεύον, να ξεχωρίσουν την τακτική από τη στρατηγική και να θέσουν την πρώτη στην υπηρεσία της δεύτερης, να προτάξουν το εθνικού του μικροκομματικού και του προσωπικού συμφέροντος.
Αυτό πρωτίστως οφείλουν να το κάνουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Το μόνο ελαφρυντικό που έχουν είναι ότι βρίσκονται στην αρχή ακόμα (παρότι πέρασε σχεδόν ένας χρόνος) ενός ιστορικά καθοριστικού πειράματος, των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Όμως, οι παιδικές ασθένειες δεν θα πρέπει να μπουν εμπόδιο στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Σήμερα η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε περιβάλλον πολιτικής αστάθειας που θα μεταδοθεί στην οικονομία και στις άλλες σφαίρες της κοινωνικής ζωής.
Τα τρία κόμματα έχουν χρέος απέναντι στο λαό και στην ιστορία να σταθεροποιήσουν πλήρως την οικονομία, την πολιτική ζωή και να βοηθήσουν την κοινωνία να βγει από το καθεστώς της τραγικά μεγάλης ανασφάλειας.
Ετσι μόνο θα καταφέρουν να σώσουν οριστικά τη χώρα. Το γεγονός της απομάκρυνσης του Grexit από τα ραντάρ των αγορών και των διεθνών κερδοσκόπων, δεν σημαίνει πως δεν θα επανέλθει στην περίπτωση που η πολιτική αβεβαιότητα επανακάμψει και η πολιτική αντιπαράθεση πάρει πολεμικές διαστάσεις.
Θα μας πουν κάποιοι ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θα τους απαντήσουμε πως τα τσιτάτα όσο ευφυή κι΄ αν ακούγονται δεν παρά ευφυολογήματα τα οποία δεν επιβεβαιώνονται πάντα, γιατί σε περίπτωση χρεοκοπίας ακόμα και η Δημοκρατία μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο όταν η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 15%.
Οποιος παραγνωρίζει αυτή την παράμετρο ας ξεσκονίσει λίγο τα βιβλία της ιστορίας. Καλό θα του κάνει, γιατί ως ιστορικά και κοινωνικά φαινόμενα δεν μπορείς να ξεμπερδέψεις μαζί τους ακόμα κι' αν ψηφίσεις νόμους.
Οι τρεις εταίροι κυβερνητικοί οφείλουν να ασκήσουν την τέχνη του συμβιβασμού και την επιστήμη της σύνθεσης.
  • Η ΕΡΤ μπορεί να συμβολίζει τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι το διακύβευμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και σε παρατεταμένη αστάθεια με όσα κακά αυτό συνεπάγεται, εκ των οποίων ορισμένα προαναφέρθηκαν.
Οι τρεις αρχηγοί ας αφήσουν στην άκρη την προσπάθεια περιορισμού των κομματικών ζημιών που ήδη υπέστησαν. Μπορούν να γλιτώσουν από τα γρατσουνίσματα ή τις πληγές στο προφίλ το προσωπικό και των κομμάτων τους μόνο με κίνηση προς τα εμπρός. Κι' αυτή δεν είναι άλλη από την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους, την εμπέδωση του δημοκρατικού παίγνιου στις μεταξύ τους σχέσεις και τις ειλικρινείς προσπάθειες από κοινού αντιμετώπισης των θεμάτων.
Η κουλτούρα της συνεργασίας οφείλει έστω αργά και βασανιστικά να κυριαρχήσει. Οι αυταρχισμοί, οι αιφνιδιασμοί και οι μονοκομματικές επιλογές είναι κακή κληρονομιά των μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Στο νέο πολιτικό τοπίο τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση οφείλουν να ασκηθούν στην επιστήμη της σύνθεσης, χωρίς μικροκομματικές και εξυπνακίστικες μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν επιδιώξεις που δεν συνάδουν με τη νέα κατάσταση.
Οσον αφορά στην ΕΡΤ σήμερα δύο πράγματα δεν είναι ανεκτά από την ελληνική κοινωνία: Να παραμείνει ως έχει και να είναι κλειστή. 
www.imerisia.gr
15/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin