Saturday, June 1, 2013

Πανευρωπαϊκό κίνημα αντίστασης ζήτησε από τη Μαδρίτη ο Αλ. Τσίπρας


ΦΩΤΟ: αρχείο 21/5/12
 --
Την ανάγκη να εκδηλωθεί από όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου ένα μεγάλο, πανευρωπαϊκό κίνημα αφύπνισης των συνειδήσεων, ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αντίστασης, που να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας στη Μαδρίτη.
Με συχνές αναφορές στις κοινές εμπειρίες των λαών της Ελλάδας και της Ισπανίας όπως τα δικτατορικά καθεστώτα και η οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σήμερα τυπικά υπάρχει δημοκρατία, ωστόσο, πρόσθεσε «οι λαοί μας βρίσκονται κάτω από την ασφυκτική πίεση της δικτατορίας των αγορών, μιας ιδιότυπης δικτατορίας που καταστέλλει βίαια τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».


Είμαστε εδώ, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα και να ξαναθυμίσουμε στους λαούς μας ότι, όπως τότε αντιστάθηκαν και κατάφεραν να νικήσουν, έτσι και τώρα μπορούν να νικήσουν. Και οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου να σύρουν το χορό μιας μεγάλης πολιτικής ανατροπής, προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης».
Ενημερώνοντας το ισπανικό κοινό για τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η χώρα μου βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Σε μια κρίση που τα αποτελέσματά της είναι παρόμοια και οι επιπτώσεις της είναι παρόμοιες με αυτές που έζησε ο λαός μας στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και αιτία είναι η λιτότητα». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός αναρωτιέται σήμερα: «αφού όλα αυτά τα χρόνια μείωσαν μισθούς και συντάξεις, μείωσαν τις κοινωνικές δαπάνες, και ταυτόχρονα το χρέος μας αυξήθηκε, αντί να μειωθεί, ενώ δίνανε δισεκατομμύρια βοήθειας, με υψηλότοκα βέβαια δάνεια στον ελληνικό λαό, τα χρήματα αυτά που πήγανε; Πήγανε στις τράπεζες, στα κερδοσκοπικά funds, στους δανειστές. Ότι παίρνει η Ελλάδα σε δάνεια, την ίδια στιγμή πηγαίνουν στις τσέπες των δανειστών και στα ταμεία των χρεοκοπημένων τραπεζών».
Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα, «η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, σήμερα μετατρέπεται στον τόπο που η Δημοκρατία στραγγαλίζεται. Είναι η χώρα (και δεν είμαστε καθόλου περήφανοι γι' αυτό) όπου βλέπουμε την εξάπλωση των νεοναζί, μιας οργάνωσης που επιδίδεται σε δολοφονικές επιθέσεις στις γειτονιές, ενάντια σε όσους έχουν άλλο χρώμα ή άλλες απόψεις, και βρίσκεται μέσα στη Βουλή και αυξάνει τη δύναμή της. Είναι η χώρα που το κοινοβούλιο έπαψε πια να λειτουργεί διότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εξωθεσμικούς κύκλους, τις αποφάσεις τις λαμβάνει η τρόικα, και δίνει εντολές στον πρωθυπουργό. Είναι η χώρα όπου επιχειρείται ένα πείραμα κατάλυσης της δημοκρατίας μέσα από την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, με πολιτικές επιστρατεύσεις, ακόμα και στην απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση».
Για το θέμα αυτό ειδικότερα ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους Ισπανούς επισημαίνοντας «όχι μονάχα την ανάγκη μιας ευρείας συμμαχίας των λαών ενάντια στη λιτότητα. Αλλά και για την ανάγκη μιας ευρείας , προοδευτικής συμμαχίας των λαών της Ευρώπης, ενάντια στο φάντασμα του νεοναζισμού, ενάντια στη συρρίκνωση της δημοκρατίας, γιατί το πρώτο θύμα της λιτότητας είναι η ίδια η δημοκρατία».

www.agelioforos.gr
1/6/13
---

2 comments:

  1. Tsipras: "La izquierda y los movimientos sociales se necesitan para poder cambiar las cosas".....
    El líder de Syriza se reúne con activistas en el Ateneo de Madrid tras participar en un seminario económico con representantes de IU dentro de la semana de la Izquierda Europea que ha organizado la federación de Cayo Lara. Reconoce que no estaban preparados para el poder que surgió desde abajo en Syntagma.

    Hay un Alexis Tsipras institucional, serio, que no usa medias tintas para atacar a la troika y a los poderes económicos, alertando del peligro que suponen para la democracia las políticas de austeridad que llegan de Bruselas y Alemania, y un Alexis Tsipras familiar, que se recoge las mangas de la camisa, se recuesta en la silla y escucha, reflexiona y bromea mientras saborea un café. El segundo es el que se ha reunido hoy con una veintena de activistas de los movimientos sociales en el Ateneo de Madrid y que, con un primer comentario, se ha ganado a la mayoría: "Me han comentado que estamos en un edificio histórico, que aquí se firmó la Segunda República. No sé si podremos firmar hoy la Tercera". El líder de Syriza llegó a la capital ayer invitado por Izquierda Unida y no ha tenido un respiro. Quizá por eso, entre una rueda de prensa con Cayo Lara a su derecha y el acto público que protagonizará con el coordinador de la federación por la tarde, no tuvo problemas para relajarse y mostrarse franco........http://www.publico.es/456393/tsipras-la-izquierda-y-los-movimientos-sociales-se-necesitan-para-poder-cambiar-las-cosas
    31/5/13
    [+40 Comentarios]

    ReplyDelete
  2. Τσίπρας: Εναλλακτική είναι η λαϊκή αντίσταση του Νότου....

    «Η λιτότητα διαλύει τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα, όμως, στο Νότο. Οι λαοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντισταθούν. Ρωτάνε αν υπάρχει εναλλακτική. Εναλλακτική υπάρχει και είναι η ενωμένη αντίσταση των λαών του ευρωπαϊκού Νότου, που θα δώσει το έναυσμα για μια μεγάλη πολιτική ανατροπή σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Μαδρίτη.

    Στο πλαίσιο πολυήμερης επίσκεψης στην Ισπανία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε πορεία διαμαρτυρίας με το σύνθημα «Ενωμένοι Ενάντια στην Τρόικα».

    «Είναι πλέον φανερό, όλοι καταλαβαίνουν. Δεν είναι οι τεμπέληδες έλληνες το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα, αφορά όλη την Ευρώπη, αφορά κυρίως τον ευρωπαϊκό Νότο. Απαιτείται λύση μέσα από τη συνεργασία, το μέτωπο των λαών του Νότου, που θα δώσει προοπτική αντίστασης και ανατροπής σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε στο περιθώριο της διαδήλωσης.

    Newsroom Enet
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=367443
    2/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin