Friday, June 28, 2013

Σκεπτικισμός για την «Εγγύηση για τους Νέους»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες (27 Ιουνίου) να διαθέσουν 8 δις € για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, παραδέχτηκαν ωστόσο ότι η αγορά εργασίας θα καταστεί βιώσιμη μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Η 3ετής πλέον κρίση οδήγησε στην ανεργία πολλούς Ευρωπαίους πλήττοντας ιδιαίτερα τους νέους.
Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα και την Ισπανία ξεπερνά το 60% ενώ στην Πορτογαλία είναι πάνω από 40%.
Συνολικά, περίπου  6 εκ νέοι Ευρωπαίοι μεταξύ 15-24 δεν έχουν απασχόληση, και πολλοί κάνουν λόγο για την «χαμένη γενιά» εκφράζοντας παράλληλα και φόβους για κοινωνικές αναταραχές.
Στη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες αποφάσισαν να διαθέσουν 8δις€ - και όχι 6 δις € όπως είχε αποφασιστεί τον Φεβρουάριο- για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων με το μεγαλύτερο ποσό να διατίθεται στα πρώτα δύο χρόνια και το υπόλοιπο μέχρι το 2020.

Τα κονδύλια αυτά θα είναι στη βάση της «Εγγύησης για τους Νέους» που έχει ως στόχο να παράσχει απασχόληση, εκπαίδευση, κατάρτιση σε νέους ανθρώπους εντός 4 μηνών από τη στιγμή που τελειώνουν τις σπουδές τους ή απολύονται.

Κριτική
Ωστόσο διάφοροι οικονομολόγοι χαρακτήρισαν την Εγγύηση για τους Νέους ως «άσκηση δημοσίων σχέσεων» ενώ ακόμη και οι ηγέτες παραδέχτηκαν ότι το σχέδιο θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο εάν τα ίδια τα κράτη μέλη δεν λάβουν δράση από μόνα τους.
 «Είναι πολλά λεφτά, αλλά φυσικά ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι η κύρια ευθύνη βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων, και τα εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο», είπε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Jyrki Katainen. «Οι ευρωπαϊκές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν εν μέρει, αλλά δεν είναι η κύρια ιστορία».

Η Merkel κατηγορείται για υποκρισία
Σε ομιλία στο γερμανικό κοινοβούλιο λίγες ώρες πριν τη σύνοδο, ο συνυποψήφιος για την καγκελαρία Peer Steinbrueck, κατηγόρησε την Merkel για υποκρισία επειδή διακηρύττει την λιτότητα σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια, ενώ λίγο πριν τις εκλογές αλλάζει πορεία και αυτοπαρουσιάζεται ως «φίλη» των ανέργων.
Το think tank Bruegel τόνισε ότι η ΕΕ κάνει λάθος που εστιάζει ειδικά στην ανεργία των νέων αντί να πάρει μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. «Δυστυχώς, το να παίρνουμε μέτρα που στοχεύουν στους νέους δε θα κάνει μεγάλη διαφορά στο πρόβλημα», είπε ο οικονομολόγος André Sapir.
 «Εάν η Ευρώπη θέλει να είναι σοβαρή και να αποτρέψει μια χαμένη δεκαετία για τους πολίτες της και μια χαμένη γενιά για τους νέους άνεργους, πρέπει να δράσει άμεσα με πιο ισχυρά μέτρα από ένα καθεστώς εγγύησης για τη νεολαία».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η ανεργία των νέων στην Ελλάδα προκαλεί «απίστευτα προβλήματα στην κοινωνική συνοχή».
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι σκεφτούμε έξω από το κουτί, ευρηματικά, να βρούμε λύσεις, αυτές οι λύσεις θα πρέπει να είναι δραστικά μέτρα, που θα υλοποιηθούν άμεσα».
EurActiv.gr 
 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin