Monday, June 17, 2013

Αλγκρίντας Σεμέτα: Κυνηγήστε μεγάλους φοροφυγάδες όχι τους αδύνατους

Παπαστάθης Αργύρης
Αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των τελωνείων προτείνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος ...

Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας είναι η εκ βάθρων αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της λειτουργίας των τελωνείων.
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο αρμόδιος για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλγκρίντας Σεμέτα, ο οποίος  βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα.  Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρναρα και δήλωσε αντίθετος στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και συνολικά στη μείωση των φόρων στην Ελλάδα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο λιθουανός Επίτροπος επιχειρεί να εξηγήσει το γιατί, και παράλληλα βγάζει κόκκινη κάρτα στα ελληνικά τελωνεία.

-Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσσία και χαμηλά εισοδήματα μόλις επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα με στόχο να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα;

-Είναι μια συγκεκριμένη ερώτηση και η απάντηση εξαρτάται από την πραγματική οικονομική κατάσταση. Η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι να πιάσει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Μιλώντας γενικότερα είναι αλήθεια ότι η υψηλή φορολογία για τους εργαζόμενους δεν βοηθά την ανάπτυξη και ότι η Κομισιόν συστήνει στα κράτη μέλη να μετακινήσουν το βάρος της φορολογίας από το εισόδημα των εργαζόμενων σε άλλους φόρους που ευνοούν την ανάπτυξη όπως ο φόρος περιουσίας, οι πράσινοι φόροι και οι φόροι στην κατανάλωση. Ωστόσο αυτό εξαρτάται πάρα πολύ από τη συγκεκριμένη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους μέλους και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να μειωθεί το συνολικό επίπεδο της φορολογίας πριν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

-Επομένως δεν θεωρείτε ότι είναι επείγουσα ανάγκη ούτε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση…

-Δεν πιστεύω ότι οι μειωμένοι συντελεστές παρέχουν επαρκή υποστήριξη στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων. Ο ΦΠΑ αποδίδει καλύτερα όταν χρησιμοποιείται με τον κανονικό και όχι τον μειωμένο συντελεστή για τη συλλογή εσόδων, και όχι για την παροχή στήριξης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

-Εκφράσατε δυσαρέσκεια για τη λειτουργία των τελωνείων. Ποια προβλήματα εντοπίσατε;

 -Στο θέμα των τελωνείων υπάρχουν διάφορα προβλήματα και κυρίως μια δυσκίνητη διαδικασία σε διοικητικό επίπεδο η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των εξαγωγών αλλά και ευρύτερα των λειτουργιών που έχουν να κάνουν με τις εισαγωγές και το διεθνές εμπόριο. Είναι απολύτως απαραίτητο να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία και να εφαρμοστούν στην πράξη οι ενέργειες που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης. Δεν φτάνει να θεσπίζεις κανόνες, πρέπει και να τους εφαρμόζεις. Είναι σημαντικό οι τελωνειακοί να εφαρμόζουν τους κανονισμούς και να μην τους αγνοούν.

-Για το θέμα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είπατε ότι χρειάζεται αναδόμηση εκ θεμελίων. Τι άλλο πρέπει να γίνει;

-Εδώ βλέπουμε ασφαλώς σημαντική πρόοδο. Είχαμε τον διορισμό του Γενικού Γραμματέα εσόδων που είναι υπεύθυνος για τη φορολογική διοίκηση. Είχαμε επίσης τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές όπως η ίδρυση νέων ελεγκτικών μονάδων. Είναι όμως σημαντικό οι νέες μονάδες να αποκτήσουν σωστή εκπαίδευση, κι επίσης τη δυνατότητα αξιολόγησης κινδύνω. Να θέτουν προτεραιότητες. Αυτό απαιτεί λίγο χρόνο. Εχετε ανάγκη από περισσότερους ελεγκτές που θα επικεντρωθούν στα μεγάλα προβλήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν ότι οι ελεγκτές εστίαζαν σε μικρά λάθη των φορολογούμενων σε σημαντικά θέματα για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Κι έτσι έχαναν σημαντικά θέματα…
17/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin