Tuesday, June 4, 2013

Steinbrueck: Ελλάδα και Πορτογαλία χρειάζονται ένα νέο σχέδιο Marshall

Για την ανάγκη ενός νέου σχεδίου Marshall έκανε λόγο ο αντίπαλος της Angela Merkel για την Καγκελαρία της Γερμανίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ώστε να τονωθούν οι οικονομίες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο Peter Steinbrueck, στην πρώτη του μεγάλη ομιλία εξωτερικής πολιτικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, δήλωσε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από νέους φόρους επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Πρόσθεσε ακόμη πως η επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης για δημοσιονομική λιτότητα στην Ευρώπη, δημιουργεί οικονομική στασιμότητα.



Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Steinbrueck βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις από τους Χριστιανοδημοκράτες της Merkel, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται ένα μαζικό σχέδιο παρόμοιο με αυτό που ανοικοδόμησε τη Γερμανία μετά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να αποφευχθεί ένα «διαβολικό σπιράλ» προς περαιτέρω ανεργία και οικονομική στασιμότητα.

www.capital.gr
4/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment:

  1. Γιούνκερ: Δεν αποκλείεται ένα τρίτο δάνειο για την Ελλάδα....

    Ανοιχτό άφησε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup το ενδεχόμενο παροχής ενός νέου, τρίτου δανείου προς την Ελλάδα.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων MNI, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε μάλιστα ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά σε έξοδο από το ευρώ το Μάιο του 2012, ωστόσο, όπως είπε, η λέξη «Grexit» είναι «άθλια» και έχει εξαφανιστεί πια.

    Πάντως, ο κ. Γιούνκερ είπε πως είναι «ανεύθυνο» να ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο σημείωσε ότι δεν τάσσεται κατά του «κουρέματος» επί της αρχής.

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, αν και παραμένουν καθοδικοί κίνδυνοι, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, για αυτό και κάλεσε τους Έλληνες να συνεχίσουν να ελπίζουν. Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, «βλέπει» επιστροφή της χώρας μας στις αγορές «σε μερικά χρόνια από τώρα».

    Από τη συνέντευξη δεν έλειψαν και οι αναφορές στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο ο κ. Γιούνκερ είπε πως κάνει «εξαιρετική δουλειά».

    «Είμαστε αδέρφια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup.

    Ωστόσο, κατά τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμη η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά. Μάλιστα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε τις γερμανικές τράπεζες ότι βοηθούν τους πλούσιους Έλληνες να φοροδιαφεύγουν, ενώ τόνισε πως όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, πρέπει να παραδώσουν λίστες με τους Έλληνες καταθέτες.
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=283641
    4/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin