Tuesday, October 29, 2013

Μοσκοβισί: Προτείνει υπερ-υπουργό Οικονομικών του ευρώ. Η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα φθάσουν σε «μια κοινή αντίληψη με την Ελλάδα» για τη νέα δόση 8,1 δισεκ. ευρώ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε την Κυριακή (7/7/13) πως είναι «πεπεισμένος» για το γεγονός ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα φθάσουν σε «μια κοινή αντίληψη με την Ελλάδα» για τη χρηματοδότηση μιας νέας δόσης δανείων ύψους 8,1 δισεκ. ευρώ, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης ενός «υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης». 

"Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινή αντίληψη με την Ελλάδα, συνεπώς σε μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση του προγράμματος", δήλωσε ο Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου οικονομολόγων το οποίο διεξάγεται στην Εξ-αν-Προβάνς (νοτιοανατολική Γαλλία).
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Πορτογαλία, ο Μοσκοβισί δήλωσε πως "η πολιτική κρίση φαίνεται πως τελείωσε".

"Θα δούμε σε ποιο βαθμό το ίδιο το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των Ευρωπαίων να συνοδεύσουν την Πορτογαλία τόσο στη δημοκρατική οδό όσο και στην οδό της οικονομικής ανόρθωσης", εξήγησε.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί τάχθηκε επίσης υπέρ της ανάδειξης ενός "υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης", ο οποίος θα προεδρεύει του Eurogroup και θα είναι επίσης επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.
"Η ευρωζώνη πρέπει να είναι πολύ πιο ορατή, να μην βλέπουμε 17 υπουργούς που συνεδριάζουν νύκτα", εξήγησε ο Μοσκοβισί, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου Οικονομικές Συναντήσεις που διεξάγεται στην Εξ-αν-Προβάνς (νοτιοανατολική Γαλλία). 

Υπενθυμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανανεωθεί το 2014, μετά τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να "επωφεληθεί" από τις ημερομηνίες αυτές για να πραγματοποιήσει αυτή τη μεταρρύθμιση στη διακυβέρνησή της.
"Το θέμα που τίθεται είναι αν αυτός ο υπουργός πρέπει να είναι αποκλειστικά ο πρόεδρος του Eurogroup ή αν πρέπει να είναι επίσης ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις", συνέχισε ο υπουργός, εκφράζοντας την προτίμησή του για τη δεύτερη πρόταση. "Πιστεύω πως έτσι δημιουργείται μια ισχυρή συνέργεια", σχολίασε.
Ο Μοσκοβισί επανέλαβε εξάλλου πως επιθυμεί η ευρωζώνη να αποκτήσει το δικό της προϋπολογισμό. Τάχθηκε επίσης και πάλι υπέρ της δημιουργίας "μιας επιτροπής, μιας βουλής" της ευρωζώνης στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "η οποία να μπορεί να νομοθετεί αναφορικά με τις υποθέσεις κοινού συμφέροντος στην ευρωζώνη".

enet.gr
7/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Grèce: Moscovici "confiant" concernant un accord pour la prochaine tranche de prêts...

    Le ministre français de l'Economie, Pierre Moscovici, s'est dit dimanche "confiant" dans le fait que l'Europe et le FMI parviennent à "une compréhension commune avec la Grèce" sur le financement d'une nouvelle tranche de prêts de 8,1 milliards d'euros.
    "J'ai confiance dans le fait que nous parvenions avec la Grèce à une compréhension commune, donc un accord sur le financement du programme", a déclaré M. Moscovici devant la presse en marge des Rencontres économiques d'Aix-en-Provence, organisées par le Cercle des économistes.
    Interrogé sur la situation au Portugal, il a estimé que "la crise politique semble être terminée".
    "On va voir dans quelle mesure, le programme lui-même est soutenable, mais j'ai confiance dans la capacité des Européens à accompagner le Portugal à la fois dans la voie démocratique et dans le redressement économique", a-t-il expliqué.
    La Grèce a affirmé dimanche être proche d'un accord avec l'Union européenne et le FMI sur la réduction du nombre d'emplois publics, ouvrant la voie à la mise en place d'une nouvelle tranche de prêts.
    http://www.lesechos.fr/economie-politique/monde/actu/afp-00533962-grece-moscovici-confiant-concernant-un-accord-pour-la-prochaine-tranche-de-prets-583541.php
    7/7/13

    ReplyDelete
  2. Ρεν: Πολύ κοντά σε συμφωνία οι δανειστές με την Ελλάδα ...

    Οι διεθνείς δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για την αποδέσμευση περαιτέρω βοήθειας, αν και χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες από την Αθήνα, δήλωσε προς το Ρόιτερς ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ Όλι Ρεν μια ημέρα πριν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντηθούν για να αποφασίσουν για τη βοήθεια.

    "Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία σε επίπεδο στελεχών", δήλωσε ο Όλι Ρεν, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων.

    "Η τελική απόφαση είναι για αύριο. Η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας και εξαρτάται από το αν η Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας τα εναπομείναντα στοιχεία από τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί", πρόσθεσε.

    Ο Ρεν επανέλαβε επίσης σχόλια που είχε κάνει την Παρασκευή και σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα μπορεί να πάρει το επόμενο τμήμα της διεθνούς βοήθειας σε δόσεις.

    Αναφορικά με την Πορτογαλία, ο επίτροπος δήλωσε πως έχει κρίσιμη σημασία η Λισαβόνα να συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της σταθερότητας.

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προήγαγε χθες σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον επικεφαλής του ήσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό ελπίζοντας να τερματισθεί έτσι μια πολιτική διένεξη που προκάλεσε παραιτήσεις υψηλού επιπέδου και απειλούσε να ρίξει την κυβέρνηση και να θέσει σε κίνδυνο τη διάσωση της χώρας.

    "Η Πορτογαλία έβαλε πριν από μία ή δύο εβδομάδες ένα αυτογκόλ. Ωστόσο οι πολιτικοί ηγέτες αναλαμβάνουν τώρα δράση για να εξασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας, η οποία έχει ουσιαστική σημασία για να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και να αποκατασταθεί η ανάκαμψη στη χώρα", δήλωσε ο Ρεν.
    http://www.sigmalive.com/news/greece/54315#sthash.UOOp3FSs.dpuf
    7/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin