Friday, July 19, 2013

Παραινέσεις Σόιμπλε εφ’ όλης της ύλης. Σε μια έρημη πόλη

ΦΩΤΟ: elzoni.gr
Σοφία Βούλτεψη
19/07/2013

Έρημη πόλη χθες η Αθήνα, καθώς η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε συνοδεύτηκε από απαγόρευση τόσο των συγκεντρώσεων, όσο και της κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα, η Βουλή συνεδρίασε από το πρωί ως αργά το απόγευμα, προκειμένου να αποφανθεί επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής όσον αφορά στην υπόθεση της ΕΡΤ, μια υπόθεση που σήμερα συνεχίζεται με νέα, μαραθώνια όπως προβλέπεται, συνεδρίαση επί του σχεδίου νόμου για την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ, της εταιρίας για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση.



Ο κ. Σόιμπλε, κατά την χθεσινή παρουσία του στην Αθήνα, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας πως ένα πρόγραμμα για κούρεμα του χρέους, χωρίς άλλα μέτρα, μόνον μεταθέτει το πρόγραμμα στις επόμενες γενιές.

«Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι τώρα έχει επιτύχει το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το 2014, εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα αποφασίσουμε ενδεχομένως και εάν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα.

Όσον αφορά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «τότε πρέπει να απαρνηθείτε τους βασικούς κανόνες του. Δεν μπορείς να παίρνεις εγγυήσεις και να ζητείς να τις κουρέψεις. Αλλιώς είστε ψεύτες. Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση. Πρέπει να πείσετε τους συνομιλητές σας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη».

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε ταυτόχρονα σύσταση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας.

  • Επίσης, ζήτησε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να ανοίξουν οι αγορές ως προαπαιτούμενα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ζήτησε επίσης, βελτιώσεις και στην αγορά εργασίας (παρά το ότι όπως είπε έχει ήδη μειωθεί πάρα πολύ το κόστος εργασίας), στον νομικό τομέα, στον φορολογικό και στον ασφαλιστικό.

Ο Γερμανός υπουργός ήταν απόλυτος ότι στην Ελλάδα, «που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση με υψηλή ανεργία και οι Έλληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, μόνος τρόπος είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία προσαρμογής με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει παράκαμψη και εμείς το γνωρίζουμε».

  • Ειδική αναφορά έκανε και στην τραπεζική χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων λέγοντας ότι οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να χορηγούν δάνεια και μερικές φορές τα δίνουν με υψηλότερα επιτόκια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία επιθυμεί να στηρίξει και να επενδύσει χρήματα μέσω της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW στο νέο αναπτυξιακό ταμείο που θα δημιουργηθεί.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε έδωσε εύσημα για τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχω εντυπωσιαστεί πολύ από τις προσπάθειες για την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού και τη μείωση του χρέους. Η Ελλάδα είναι κοιτίδα της Ευρώπης. Υπολογίζουμε σε εσάς. Έχουμε βαθύ σεβασμό στις προσπάθειές σας».

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε μια συνάντηση που διήρκεσε 40 λεπτά, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης.

Μετά τη σύσκεψη, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν κατ’ ιδίαν συζήτηση, ενώ μετά την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν δεκάλεπτη συνομιλία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι «το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο», ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του κ. Σόιμπλε πραγματοποιήθηκαν τρεις συσκέψεις (για το Ελληνικό Πρόγραμμα Προσαρμογής, για τη δημιουργία Τραπεζικού Ιδρύματος στην Ελλάδα και για την υπογραφή του μνημονίου για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου. 

 http://www.elzoni.gr
19/7/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin