Thursday, July 18, 2013

Τσίπρας: Ιστορικό χρέος η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων

Φωτο: protothema.gr
Συνάντηση Παπούλια με Τσίπρα-Γλέζο στο Προεδρικό Μέγαρο...

« Η κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει ένα ιστορικά αδικαίωτο αίτημα»


Για ιστορικό χρέος απέναντι στους χιλιάδες ήρωες της Αντίστασης έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τη συνοδεία του Μανώλη Γλέζου. «Επισκεφτήκαμε με τον Μανώλη Γλέζο τον κ. Παπούλια, την ίδια ώρα που βρίσκεται στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε.


 Αίτημα μας είναι η χώρα μέσω της κυβέρνησης να επαναφέρει ένα ιστορικά αδικαίωτο αίτημα. Το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι».
http://www.protothema.gr
18/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

---

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ - ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ


-

3 comments:

  1. *Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που το 1995 έθεσε με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα αυτό και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο.

    ReplyDelete
  2. Σόιμπλε: Δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων...

    «Ουδέποτε προσέβαλα τους Έλληνες» τόνισε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σία Κοσιώνη και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

    Ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε να ξεκαθαρίσει «προκαταλήψεις» όπως τις χαρακτήρισε, για το άτομό του, ενώ παράλληλα μίλησε εκτενώς για το ζήτημα του κατοχικού δανείου της Γερμανίας και των πολεμικών αποζημιώσεων. «Σε ό,τι αφορά στις επανορθώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το θέμα έχει διευθετηθεί νομικά με τη συμφωνία του Λονδίνου και τη συμφωνία "2+4" για τη γερμανική ενοποίηση του 1990. Και με την αντίστοιχη συμφωνία του ΟΟΣΑ το θέμα έχει λυθεί. Με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας». Ο Σόιμπλε έσπευσε να σημειώσει πως για το «επωμιζόμαστε τις ευθύνες μας για το παρελθόν μας και αν δεν το έχουμε κάνει στο βαθμό που θα έπρεπε με την Ελλάδα, το κάνουμε σήμερα και θα το κάνουμε και στο μέλλον». Σε ό,τι έχει να κάνει με το κατοχικό δάνειο, ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως «τα νομικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί οριστικά. Αυτό το ξέρουν όλοι, το ήξεραν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και γι αυτό δεν υπάρχει τέτοιο θέμα»......http://www.zougla.gr/politiki/article/soimple-den-ti8ete-8ema-apozimioseon
    18/7/13

    ReplyDelete
  3. Παράθυρο Σόιμπλε για το κατοχικό δάνειο ...Ωστόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις...

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε με αφορμή την ίδρυση του αναπτυξιακού ταμείου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προθέσεις της Γερμανίας σε σχέση με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, είπε χαρακτηριστικά:

    «Οι Γερμανοί αναγνωρίζουμε τη συνεχιζόμενη ευθύνη μας για την κρίση που προκάλεσαν οι ναζί στην Ευρώπη με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ακομη και αν οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν μνήμη, καθώς έχουν γεννηθεί με μεταγενέστερους χρόνους, η ευθύνη εξακολουθεί να υπάρχει και πρέπει να δούμε πραγματικά τι έγινε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή».

    Αυτό όμως, συνέχισε, είναι ένα θέμα τελείως διαφορετικό από τις γερμανικές αποζημιώσεις που έχουν διευθετηθεί τελεσίδικα, υπονοώντας χωρίς να το αναφέρει τη συμφωνία του Λονδίνου.
    http://www.protothema.gr/politics/article/295839/parathuro-soible-gia-to-katohiko-daneio/
    18/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin