Thursday, July 4, 2013

Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας στις «γερμανικές καλένδες»…

Μαλούχος Γεώργιος Π. 
Ταφόπλακα φαίνεται πλέον να μπαίνει στο ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων από τη Γερμανία μετά την επίσκεψη Βέστερβελε στην Αθήνα. Φυσικά, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το αντίθετο θα ήταν η έκπληξη.
Πριν από λίγο καιρό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ήρθε εντονότερα και πιο συγκροτημένα από ποτέ στο προσκήνιο – μάλιστα ήταν ένα δημοσίευμα του Βήματος που έδωσε μεγάλη ώθηση στην υπόθεση, αναφερόμενο στο απόρρητο πόρισμα στο οποίο είχε καταλήξει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.
Το πόρισμα  αυτό είχε σταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών και από εκεί είχε οδηγηθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου το τελευταίο να γνωμοδοτήσει για τις δυνατότητες ένδικης διεκδίκησης της χώρας, με κεντρικό, ουσιαστικά, ζήτημα, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Αξίζει κανείς να υπενθυμίσει ακόμα δύο δεδομένα: με το που ανακινήθηκε η υπόθεση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προβεί σε μία άμεση και σκληρή, επί της ουσίας απορριπτική κάθε συζήτησης και επί της μορφής περίπου ιταμή δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες έπρεπε να τα ξεχάσουν όλα αυτά και να ασχοληθούν με τις μεταρρυθμίσεις τους.
Αμέσως, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε σκληρά στον κ. Σόιμπλε, κάτι στο οποίο ο Γερμανός υπουργός προδήλως δεν έχει συνηθίσει, ενώ ακολούθησε η συζήτηση στη Βουλή κατά την οποία κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το θέμα.
Σήμερα λοιπόν, που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε βρίσκεται στην Αθήνα και συναντά τον διάδοχο του κ. Αβραμόπουλου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και νέο υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το ερώτημα που τίθεται είναι: η Ελλάδα συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, ή η πολιτική της κυβέρνησης είναι πλέον η λήθη;
Δυστυχώς, στο ερώτημα δεν διαφαίνεται θετική απάντηση καθώς τα πρώτα σημάδια μόνο ενθαρρυντικά δεν δείχνουν: οι «μεγαλόπνοες» χθεσινές  δηλώσεις Βενιζέλου – Βεστεβέλε κάθε άλλο παρά υπόσχονται ότι η ελληνική πλευρά σκοπεύει να θέσει πλέον το ζήτημα.
Τα μεγάλα λόγια περίσσεψαν εκατέρωθεν, με τον κ. Βεστεβέλε να δηλώνει μάλιστα ότι έσπευσε αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα για να ενθαρρύνει την κυβέρνηση στην πορεία της.
 Ασφαλώς, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η επίσκεψή του ίσως να συνδέεται με την επιβεβαίωση ότι την ώρα που η Πορτογαλία σείεται από την κυβερνητική κρίση και τις διαδηλώσεις που φέρνει και εκεί η επιβολή της γερμανικής πολιτικής, η Ελλάδα «θα κάτσει στα αυγά της» και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρχε λόγος για κάτι τέτοιο: ένα (ακόμα) τηλεφώνημα θα ήταν αρκετό…
Πάντως,  ως προς τις ελληνικές διεκδικήσεις, καθίσταται δυστυχώς εμφανές ότι παραπέμπονται πλέον όχι στις «ελληνικές», αλλά στις… «γερμανικές καλένδες».  Με δύο λέξεις, ξεχάστε τις: η χώρα κάνει πάλι πίσω…

 http://www.tovima.gr
4/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin