Monday, July 22, 2013

Ιαπωνία προς Βρετανία: Διατηρήστε τη θέση σας στην ΕΕ

Έκκληση για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ έκανε και η Ιαπωνία, ισχυριζόμενη ότι η βρετανική συμμετοχή αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron έχει υποσχεθεί στους Βρετανούς να επαναδιαπραγματευθεί το ρόλο της Βρετανίας στην ΕΕ και εν συνεχεία να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Obama είπε τον Ιανουάριο ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται το Λονδίνο να διατηρήσει μια «ισχυρή φωνή» εντός της ΕΕ, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός ΥΠΕΞ William Hague τόνισε ότι μια δυνητική αποχώρηση από την ΕΕ, θα απέτρεπε τους επενδυτές, θα υπονόμευε το εμπόριο και θα ζημίωνε το διεθνές στάτους της χώρας.

Η Ιαπωνία υπέβαλε το υπόμνημά της για την έκθεση που ζήτησε ο Cameron αναφορικά με την ισορροπία ισχύος μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Σύμφωνα με αυτή, πάνω από 1.300 εταιρείες έχουν επενδύσει στη Βρετανία, δημιουργώντας 130.000 θέσεις εργασίας.
 «Το πλεονέκτημα του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι πύλη στην ευρωπαϊκή αγορά έχει προσελκύσει ιαπωνικές επενδύσεις. Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει αυτό τον ευνοϊκό ρόλο», αναφέρει δήλωση στην ιστοσελίδα της η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Βρετανία.
«Η ιαπωνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να καταστήσει τη σχέση της με την ΕΕ πιο δυνατή από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει μια ισχυρή φωνή και να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ».
Το 2011 η Ιαπωνία κατετάγη 9η χώρα σε επενδύσεις στην Βρετανία και 4η μεγαλύτερη, εάν εξαιρεθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το απόθεμα των ιαπωνικών επενδύσεων στη Βρετανία ήταν αξίας 36 δις €.
EurActiv με Reuters

 





2 comments:

  1. "Le Royaume-Uni à tout intérêt à rester dans l'Union européenne"...

    Alors que certains acclament le nouvel héritier de la couronne, notre contributeur Fabien Cazenave remet en cause l'intérêt qu'aurait la Grande-Bretagne a quitté l'Union européenne.

    Le Premier ministre David Camerona annoncé en janvier 2013 qu'il voulait renégocier les termes de l'appartenance du Royaume-Uni à l'Union Européenne et organiser par la suite, s'il était réélu en 2015, un référendum d'ici fin 2017 à ce sujet. Mais, sur fond de percée électorale du parti populiste et antieuropéen UKIP, la frange eurosceptique des Tories a réclamé que le référendum sur l'UE ait lieu plus tôt ou, au moins, des garanties sur sa tenue, obtenues début juillet.

    Depuis, une série de trente-deux consultations ont été lancées pour définir ce qu'apporte ou non l'Europe au Royaume-Uni. Les premiers résultats sont compilés dans six rapports qui portent sur l'aide au développement, la santé, le marché intérieur, les taxes, la politique étrangère, le bien-être animal et la sécurité alimentaire. Ils sont pour le moment plutôt positifs pour l'UE. Voici ce qu'il faut retenir de ces rapports.
    Une plue-value dans les Affaires étrangères

    L'Europe est un grand soutien pour le Royaume-Uni sur la scène internationale, malgré les difficultés de ses services diplomatiques depuis la mise en place du Service Européen d'Action Extérieure (SEAE). En effet, l'Union européenne est perçue par les pays tiers comme un acteur neutre, vierge de toutes les relations précédentes avec les anciennes puissances coloniales d'Europe. De plus, le rapport montre du doigt le fait que l'Union européenne a un très bon bilan pour les négociations internationales où elle a une compétence exclusive (et donc sans concurrence des Etats membres), comme c'est le cas pour le commerce. Cependant, le rapport souligne aussi la lenteur de mise en action de ce service et le grand besoin d'améliorer la coopération inter-étatique pour les services diplomatiques.
    Mutualiser en temps d'austérité........http://www.lexpress.fr/actualite/le-royaume-uni-aurait-interet-a-rester-dans-l-union-europeenne-selon-plusieurs-rapports_1268894.html
    25/7/13

    ReplyDelete
  2. Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για βρετανική παραμονή στην ΕΕ ....

    Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Λονδίνο να παραμείνει στην ΕΕ, καθώς μετά την Ιαπωνία και η Αυστραλία ζητά από τη Βρετανία να διατηρήσει τη θέση της στην ΕΕ.

    Πριν την παρέμβαση της Αυστραλίας είχαν προηγηθεί οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία που κάλεσαν τη Βρετανία να μην διακόψει τους δεσμούς της με την ΕΕ και τόνισαν ότι το προτεινόμενο δημοψήφισμα του Cameron προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους συμμάχους.

    Παρίσι και Βερολίνο έχουν επισημάνει ότι θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ αλλά δεν θέλουν να επιλέγει το Λονδίνο τις πολιτικές της ΕΕ που του «αρέσουν».

    Η παρέμβαση της Αυστραλίας ήρθε με τη μορφή επιστολής από το γραφείο του Αυστραλού ΥΠΕΞ Bob Carr και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του βρετανικού ΥΠΕΞ τη Δευτέρα (9 Ιουλίου).

    «Η Αυστραλία αναγνωρίζει τη δύναμη και αντοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και προσδοκά να συνεχίσει να είναι κορυφαία οικονομία και αποτελεσματική δύναμη», τονίζει η επιστολή. «Η ισχυρή και αποτελεσματική συμμετοχή στην ΕΕ συνεισφέρει σε αυτό».

    Η Αυστραλία αποτιμά επίσης και το ρόλο της Βρετανίας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. «Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί για πολύ καιρό στο μέλλον», αναφέρει ο συντάκτης της επιστολής, το όνομα και η υπογραφή του οποίου είχαν αφαιρεθεί από το κάτω μέρος της επιστολής.

    Μια δεύτερη επιστολή που εστάλη από άτομο αγνώστων στοιχείων με έδρα το Κοινοβούλιο στην Καμπέρα, τονίζει ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ της επιτρέπει να προωθεί καλύτερα της «διεθνή επιρροή της».

    «Ενθαρρύνω το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει την επιρροή του παραμένοντας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ». Με μια αγορά 500εκ ατόμων, η ΕΕ αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο για την Βρετανία.

    Τη Δευτέρα η βρετανική κυβέρνηση τόνισε σε έκθεσή της ότι τα οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΕ «αντισταθμίζουν» την απώλεια ανεξαρτησίας στο πολιτικό πεδίο.

    Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Βρετανοί θέλουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Γκάλοπ της YouGov τον Μάιο έδειξε ότι 46% των Βρετανών θέλει έξοδο από την ΕΕ, 35% παραμονή, 16% είναι αναποφάσιστοι και 4% δε θα ψήφιζε.

    EurActiv με Reuters
    http://euractiv.gr/esoterikes-ypotheseis/ayksanontai-oi-diethneis-pieseis-gia-bretaniki-paramoni-stin-ee
    26/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin