Tuesday, July 2, 2013

Προθεσμία τριών ημερών από την τρόικα για τα προαπαιτούμενα της δόσης

Η Ελλάδα έχει διορία τριών ημερών για να επαναβεβαιώσει στους δανειστές ότι μπορεί να υλοποιήσει τους όρους που συνοδεύουν το πακέτο διάσωσης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, σύμφωνα με δηλώσεις τεσσάρων αξιωματούχων της Ευρωζώνης στο Reuters.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα, υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια για την πρόοδο που σημειώνει η χώρα σε θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες υγείας.

«Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει πρόοδος μέχρι την Παρασκευή», σημείωσε η δεύτερη πηγή.



Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν στις 8 Ιουλίου και να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα.

Προκειμένου να πιέσει την Αθήνα να παρουσιάσει αποτελέσματα, η τρόικα ενδεχομένως να αρνηθεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό της δόσης εφάπαξ, και να το διασπάσει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, σημειώνει το Reuters.

«Είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση», ανέφερε έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Κινούμαστε γρήγορα για να κλείσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα θέματα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», προσέθεσε.

Στο μεταξύ, δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση που είχε από τις 8 το πρωί της Τρίτης οι υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Επί τάπητος βρέθηκε το θέμα των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία, η ανεργία και οι αλλαγές στα εργασιακά. Στη συνέχεια ακολουθεί συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.Το απόγευμα της Τρίτης, η τρόικα θα έχει νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.

Τα αγκάθια στη συζήτηση αφορούν την κινητικότητα του προσωπικού στο ΕΣΥ, τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τη μείωση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ και την αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έχει τονίσει ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα κλείσει με την επιβολή στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωνιστικά κέντρα του θεσμού της εκ των υστέρων διόρθωσης. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποια ιδιωτικά θεραπευτήρια ξεπεράσουν σε δαπάνες ένα μηνιαίο πλαφόν, θα πρέπει να καλύψουν με δική τους μέριμνα το ποσό της υπέρβασης.

Μια δεύτερη πηγή του εμφανιζόμενου δημοσιονομικού κενού είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία υπολογίζεται ότι θα έχουν έλλειμμα που θα κυμαίνεται από 450 έως 600 εκατ. ευρώ πάνω από τα 2,3 δισ. που υπολογίζονταν στην αρχή του χρόνου. Αρμόδιος για το θέμα είναι ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Η τρόικα θα ζητήσει να προχωρήσει άμεσα ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών έως το Δεκέμβριο του 2013 και με έτοιμο προσχέδιο από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Στην πράξη, η μείωση των επικουρικών συντάξεων αντί του 2015 θα έρθει από το 2014.

Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα στον ΟΑΕΕ, το υπουργείο Εργασίας έχει να επιλέξει μεταξύ της επιβολής εισφοράς σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρόταση για 0,2%) ή της μείωσης των συντάξεων κατά 25 έως 50 ευρώ.

Επίσης, ένα έτος νωρίτερα (Ιανουάριος 2014, αντί 2015) θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ-τράπεζες).

Ο νέος υπολογισμός προβλέπει εφάπαξ έως 5.500 ευρώ ανά άτομο, αν τα ποσά υπολογίζονται μόνο με βάση τις εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η τρόικα ζητά αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, κυρίως σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων ή συγχωνεύσεων. Οι αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων θα αφορά τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, τράπεζες) όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν δύο προτάσεις:

  • Η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% στο 10% για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 υπαλλήλους. Σήμερα ο ανώτατος αριθμός απολύσεων φθάνει έως και τα 30 άτομα. Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται, έτσι, να φθάσει και τα 50 άτομα για «ειδικές περιπτώσεις».
  • Η ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση έγκρισης για ομαδικές απολύσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 1387/83 που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με απολύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΔΝΤ την Αθήνα Μπομπ Τράα έκανε αναφορά στην «απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου και εξόδου από την αγορά εργασίας». Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει δύο παρεμβάσεις στις αποζημιώσεις απόλυσης.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, στο πεδίο των συζητήσεων βρίσκεται και η εισήγηση της task force για την υιοθέτηση και στην Ελλάδα ενός μοντέλου ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% έως 4% ο δείκτης της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Task Force, προτείνεται η εφαρμογή ενός μοντέλου απασχόλησης, μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης, με αμοιβή έως 350 ευρώ, τα αποκαλούμενα και mini-jobs.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον Γ.Στουρνάρα φαίνεται ότι υπήρξε σύγκλιση για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Επίσης η τρόικα φέρεται να συναίνεσε στην είσπραξη του ειδικού φόρου ακινήτων για το 2013 μέσω της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις, αντί των τεσσάρων που ζητούσε.
Το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και τεχνικές λεπτομέρειες για το θέμα του φόρου ακινήτων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές το απόγευμα.
 http://www.agelioforos.gr
2/7/13

3 comments:

  1. Η Κομισιόν διαψεύδει το δημοσίευμα του Reuters...

    Σε διάψευση του δημοσιεύματος του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα έθεσε προθεσμία τριών ημερών στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, προχώρησε σήμερα το μεσημέρι η Κομισιόν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο΄Κόνορ, «είναι μια ιστορία που βγαίνει από το πουθενά, δεν έχουμε θέσει καμία προθεσμία. Το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι, για να μπορέσει το Eurogroup να λάβει απόφαση ή να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, οι συζητήσεις στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα».

    Ερωτηθείς για την πορεία των συζητήσεων στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι πάγια θέση της Κομισιόν είναι να μη σχολιάζει τις διαπραγματεύσεις όταν βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ να καταβληθεί τμηματικά σε υποδόσεις, ο Ο' Κόνορ επιβεβαίωσε ότι είναι μια συνήθης πρακτική τους τελευταίους έξι μήνες οι δόσεις να εκταμιεύονται σε υποδόσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι πολιτικοί όροι που έχουν τεθεί.
    http://www.zougla.gr/money/article/i-komision-diapsevdi-to-dimosievma-tou-reuters
    2/7/13

    ReplyDelete
  2. Griechenland verärgert seine Euro-Partner....

    Das vom Bankrott bedrohte Griechenland hinkt bei Privatisierung und Reform des Staatssektors hinterher. Die Troika hat ein Ultimatum gestellt, doch Athen liebäugelt mit einer ganz anderen Lösung...

    Die Geldgeber Griechenlands dringen binnen Tagen auf ein klares Bekenntnis des Euro-Landes zur Fortsetzung seiner Reformen. Die Zusicherung sei entscheidend für die Auszahlung der nächsten Kredit-Tranche von 8,1 Milliarden Euro, sagten mehrere Vertreter der Euro-Zone. Vor allem beim Umbau des Staatssektors gebe es noch Defizite.

    Wirtschaftsminister Kostis Hatzidakis heizte stattdessen die regelmäßig wiederkehrende Debatte über einen zweiten Schuldenschnitt erneut an – die schwarz-gelbe Koalition in Berlin reagierte darauf genervt.

    Griechenland wird von seinen Euro-Partnern und dem Internationalen Währungsfonds (IWF) bis Ende 2014 mit Krediten von 130 Milliarden Euro vor dem Bankrott bewahrt. Im Frühjahr 2012 hatte es mit einem Schuldenschnitt bei seinen Privatgläubigern, vor allem Banken und Versicherungen, die Verbindlichkeiten um gut 100 Milliarden Euro verringert. Im Gegenzug für die neuen Kredite sind weitere Reformen fällig, die vierteljährlich überprüft werden.

    Troika ist unzufrieden.....http://www.welt.de/wirtschaft/article117644329/Griechenland-veraergert-seine-Euro-Partner.html
    2/7/13

    ReplyDelete
  3. Geldgeber drohen Griechenland mit Zahlungsstopp....

    Die internationalen Geldgeber setzen Griechenland unter Druck: Sie wollen die Zahlung der nächsten Milliarden aus dem Hilfspaket offenbar nicht garantieren. Athen müsse zunächst klarmachen, dass es den Sparkurs einhalte.

    Athen/BrüsselGriechenland muss offenbar binnen Tagen seinen Geldgebern klarmachen, dass es zu seinen Reform-Verpflichtungen steht. Dies sei entscheidend, bevor die nächste Kredittranche über 8,1 Milliarden Euro fließen werde, erfuhr die Nachrichtenagentur Reuters am Dienstag von vier Vertretern der Euro-Zone. ....http://www.handelsblatt.com/politik/international/unzufrieden-mit-reformen-geldgeber-drohen-griechenland-mit-zahlungsstopp/8435944.html
    2/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin