Sunday, November 3, 2013

Περιμένει αρνητικές εκπλήξεις στην ευρωπαϊκή "περιφέρεια" η BofA . Είναι πιθανό να συσσωρευτεί «ένταση» στο β’ εξάμηνο.

Η πρόσφατη ειδησεογραφία από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα φέρνει ξανά την ευρωπαϊκή «περιφέρεια» στο επίκεντρο της προσοχής, σχολιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 3 Ιουλίου 2013 η Bank of America-Merrill Lynch. Εκτιμά ότι είναι πιθανό να συσσωρευτεί «ένταση» στο β’ εξάμηνο του έτους, αλλά πιθανότατα όχι πριν τις γερμανικές εκλογές.
«Επιπλέον των αρνητικών δημοσιονομικών εξελίξεων που αναμένουμε στην Ισπανία πριν το τέλος του έτους, είναι πιθανό να προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις εντός των επόμενων 12 μηνών στην Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ελλάδα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της BofA.


Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σε προηγούμενη έκθεσή της (με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2013), η Bank of America σημείωνε ότι αν και το χρηματοδοτικό κενό δεν αποτελεί νέο, ο κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι υπαρκτός αν το κενό αυτό δεν καλυφθεί με αξιόπιστο τρόπο. Ωστόσο η BofA εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολιτικές δυσκολίες στο να φανεί συνεπής στην υπόσχεση που είχε δώσει τον περασμένο Νοέμβριο σχετικά με την κάλυψη αυτού του κενού. «Η Ευρώπη έχει ήδη επενδύσει πάρα πολλά στην Ελλάδα, και δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα να καταρρεύσει σε μία περίοδο που η τελευταία έχει αρχίσει ουσιαστικά να εφαρμόζει το πρόγραμμα» αναφέρουν οι αναλυτές της BofΑ.


Πολιτικό ρίσκο
Πέραν του οικονομικού, η BofA «βλέπει» και αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα. Όπως σχολιάζει στην έκθεσή της, η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβερνητικό συνασπισμό μειώνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και, παρόλο που η κυβέρνηση προς το παρόν επιβιώνει, οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν «σημαντικά» τον πολιτικό κίνδυνο.

Αν και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα καταψηφίσει μέτρα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις ίσως κινδυνεύσουν στις ψηφοφορίες της Βουλής ενώ δεν αποκλείεται βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ή ανεξάρτητοι, να προσχωρήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ.


Κύπρος
Στην περίπτωση της Κύπρου, το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει πολύ μικρότερο συστημικό ρίσκο σε σχέση με την Ελλάδα καθιστά τους Ευρωπαίους εταίρους της αδιάλλακτους απέναντι στο αίτημα για αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής.

Με δεδομένο το μέγεθος της διαρροής καταθέσεων και την επιδείνωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, τα 10 δισ. ευρώ μάλλον θα αποδειχθούν ανεπαρκή, εκτιμά η BofA, ωστόσο είναι αρκετά για να «αγοράσουν» χρόνο και η αναθεώρηση του κυπριακού προγράμματος να επανεξεταστεί στο μέλλον. Πέραν αυτών όμως, ένα ζήτημα που αναμένεται να προκύψει κατά την πρώτη αξιολόγηση της Κύπρου είναι ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να οικειοποιείται επαρκώς το πρόγραμμα προσαρμογής.


Πορτογαλία
Για την Πορτογαλία η BofA δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο το οποίο, ακόμα και αν αποφευχθεί τώρα, θα συνεχίσει να συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες λόγω της κόπωσης που επιφέρει η δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και η άνοδος στα κόστη δανεισμού της Πορτογαλίας μειώνουν τις πιθανότητες της χώρας να μπορέσει να καταφύγει με επιτυχία στις αγορές το επόμενο έτος, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να καταρτιστεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας, για το οποίο μάλλον θα απαιτηθεί και κάποιο «κούρεμα» χρέους, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει εκ νέου αρνητικά τα κόστη δανεισμού της χώρας.

http://www.capital.gr
6/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----------------



Πηγή:www.capital.gr

1 comment:

  1. Euro-Krise: IWF warnt Irland vor schnellem Rettungsschirm-Ausstieg...

    67,5 Milliarden Euro aus dem Rettungsschirm hat Irland erhalten, das Land hat die Krise weitestgehend überstanden und will ab Dezember auf Hilfsgelder verzichten. Jetzt warnt der IWF vor einem abrupten Ausstieg Irlands aus dem Programm.

    Berlin - Der Internationale Währungsfonds (IWF) warnt Irland davor, den Euro-Rettungsschirm ohne Sicherheitsnetz zu verlassen. "Wir würden es vorziehen, dass Irland das laufende Rettungsprogramm Schritt für Schritt verlässt", sagte der IWF-Vizechef David Lipton der Tageszeitung "Die Welt". Zwar habe Irland alles getan, um die Wirtschaft des Landes zu stabilisieren, die Troika der internationalen Geldgeber aus EU, Europäischer Zentralbank und IWF sollte Irland aber mit vorsorglichen Maßnahmen zur Seite stehen.

    Lipton habe dabei kein zweites Rettungspaket im Sinn. "Aber wir wünschen uns ein Paket, das Geld für den Notfall zur Verfügung stellt - auch wenn wir davon ausgehen, dass der Notfall nicht eintritt."

    Irland hatte Mitte Oktober angekündigt, als erstes der von den Euro-Rettungsfonds gestützten Krisenländer von Mitte Dezember an ohne neue Hilfskredite auszukommen und den Rettungsschirm von EU und IWF verlassen zu wollen.

    Ministerpräsident Enda Kenny hatte dabei versichert, die wirtschaftliche Notstandssituation sei vorüber - und das Land auch künftig nicht mehr unter den Rettungsschirm zurückkehren wolle. Die Ankündigung Kennys bedeutet, dass Irland ab dem 15. Dezember wieder selbst Schulden an den Kapitalmärkten aufnehmen wird.

    Vorbeugende Kreditlinie möglich.....http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/iwf-warnt-irland-vor-schnellem-ausstieg-aus-euro-rettungsschirm-a-931467.html
    2/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin