Thursday, August 1, 2013

Δόση 4 δις εν μέσω πολιτικού καύσωνα. Ένταση για την «κόπωση»

Σοφία Βούλτεψη
01/08/2013

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε αναβρασμό – είτε λόγω της δήλωσης του υπουργού των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Ρόιτερ’ς περί ενδεχόμενης «κόπωσης» των βουλευτών, είτε λόγω ιδιαίτερα επιθετικής και μάλιστα ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού δήλωση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρας Τζάκρη σχετικά με την τροπολογία για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ – ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον τουρισμό και ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.


Το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, που θα συνεχιστεί μετά τις σύντομες διακοπές του Αυγούστου, για μια ακόμη εβδομάδα, αποδείχθηκε έτσι ιδιαίτερα «θορυβώδες», προοιωνιζόμενο θερμή συνέχεια.

Μάλιστα, κατά την σύσκεψη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στο τμήμα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, το μήνυμα που εστάλη (και που ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε να… μεταφέρει αρμοδίως) ήταν πως οι βουλευτές δεν αισθάνονται κουρασμένοι, αλλά θέλουν να ενημερώνονται εγκαίρως.

Στο μεταξύ χθες, εκταμιεύθηκε η δόση των 4 δις ευρώ προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, εκταμιεύθηκαν 2,5 δις ευρώ από τον EFSF και 1,5 δις ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (SMP).

Ο πρόεδρος του ESM και EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η μεταφορά των 1,5 δις ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, μέσω SMP, αποδεικνύει την επιπρόσθετη αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης στον Ελληνικό λαό που καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να βγει από την κρίση».

Όσον αφορά την εκταμίευση των 2,5 δις ευρώ από τον EFSF, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η Ελλάδα ικανοποίησε και τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις και ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε την εκταμίευση του ποσού.

Στην ίδια ανακοίνωση του EFSF επισημαίνεται ότι αναμένεται ακόμα να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα 0,5 δις τον Σεπτέμβριο (συνολικά 3 δις ευρώ είναι η πέμπτη δόση του δεύτερου προγράμματος).

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα 2,5 δις ευρώ που εκταμιεύθηκαν, προορίζονται για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ελλάδος και για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το ποσό εκταμιεύθηκε σε μετρητά και το δάνειο έχει ωρίμανση 35 ετών (έως το 2048).

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει από τον EFSF 133,04 δις ευρώ από το ποσό των 144,6 δις ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθεί συνολικά.
Εναντίον της Ελλάδας η Λατινική Αμερική

Στο μεταξύ, έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής απέφυγαν να στηρίξουν την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εκταμίευση της νέας δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, επικαλούμενες τον κίνδυνο μη αποπληρωμής του δανείου.

Η αποχή των χωρών αυτών από τη λήψη απόφασης έγινε γνωστή χθες από τον Βραζιλιάνο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα που τις εκπροσωπεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Μπατίστα. «Η εφαρμογή (του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας) ήταν μη ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπεραισιόδοξες», προστίθεται στην ανακοίνωση του Βραζιλιάνου αξιωματούχου που επικρίνει την απόφαση του ΔΝΤ να αποδεσμεύσει το ποσό του 1,7 δις ευρώ για την Ελλάδα, τη Δευτέρα.

Ο Μπατίστα προειδοποιεί μάλιστα ότι με τη νέα αυτή δόση το συνολικό ποσό που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ φτάνει τα 28,4 δις ευρώ και η Αθήνα ενδέχεται να αθετήσει την υποχρέωση αποπληρωμής του σε περίπτωση που την εγκαταλείψουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη.
Η «έκθεση» του Τόμσεν

Η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στη διόρθωση ανισορροπιών (που υπήρχαν) πριν από την κρίση, αναφέρεται στην έκθεση της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις» και «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα».

Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, σε δηλώσεις του.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι με πρωτοφανή ευρωπαϊκή και διεθνή υποστήριξη και σταθερή δημοσιονομική προσαρμογή από τις ελληνικές Αρχές, η χώρα είναι τώρα στο κατώφλι της επίτευξης πρωτογενούς ισοζυγίου, ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα» και «οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά», όπως τονίζεται.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο έκτο έτος της ύφεσης, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι η παραγωγή (ΑΕΠ) έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25%, μετά την κορύφωσή της το 2007, το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 27% και η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 57%.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «το υψηλό κόστος προσαρμογής αντανακλά σε σημαντικό μέρος της καθυστέρησης, διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν μέσα από «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις», σε «συμφέροντα», επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα και, όπως τονίζεται, η ευθύνη παραμένει, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα, για να «ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Στην έκθεση καταγράφονται αναλυτικά τα συμφωνηθέντα μέτρα μεταξύ ελληνικών Αρχών και δανειστών, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις βρίσκονται σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος και ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του έτους έως σήμερα είναι σε γενικές γραμμές συνεπή με τους στόχους του προγράμματος.

Ανάμεσα στις επισημάνσεις για μέτρα που δεν έχουν υλοποιηθεί, για καθυστερήσεις και κινδύνους που ελλοχεύουν, κατονομάζονται οι καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και σε αδυναμίες στον μηχανισμό είσπραξης φόρων. Επίσης, σημειώνεται ότι κενά που εντοπίστηκαν έχουν κλείσει με πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτά θα επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014, κατά τη διάρκεια της επόμενης αναθεώρησης.

Ειδικά για τη φορολογική διοίκηση επισημαίνεται ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στην ενίσχυση της αυτονομίας των εσόδων, αλλά έχουν προκύψει νέα εμπόδια, τονίζοντας παράλληλα ότι οι Αρχές ενίσχυσαν την ικανότητα των μονάδων για φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα και ότι η είσπραξη χρεών έχει επίσης μείνει πίσω, παρά τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές.

Αναφορά γίνεται και για τις «εξόδους» από το δημόσιο, για «αντικατάσταση» των απολυθέντων με νέο προσωπικό, με τα «απαιτούμενα προσόντα», τονίζοντας ότι οι Αρχές έκλεισαν την ΕΡΤ τον Ιούνιο και ότι «ανοίγουν ένα μικρότερο, πιο αποτελεσματικό σταθμό» και ότι θα μπορούσε να επαναπροσλάβει ένα αριθμό πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση.
«Βροχή» δηλώσεων από τη Γερμανία

Δεν «βλέπουν» νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων τους στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει σαφής συμφωνία για έλεγχο μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να διαπιστωθεί εάν απαιτείται περαιτέρω παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και διευκρίνισε ότι προηγουμένως υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις προς εκπλήρωση.

«Αυτά θα τα δούμε όταν το πρόγραμμα θα έχει φθάσει σε αυτό το σημείο», τόνισε και προσέθεσε ότι η καταβολή της τελευταίας δόσης σημαίνει ότι κατά την άποψη της τρόικας υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος. «Για αυτό τον λόγο δεν υπάρχει κανένας λόγος για εικασίες σχετικά με νέο "κούρεμα"», κατέληξε.
Ο Βεστερβέλε

«Οργίζομαι, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ερωτηθείς πώς αισθάνεται όταν στην Ελλάδα Γερμανοί πολιτικοί υβρίζονται ως ναζιστές.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο κ. Βεστερβέλε αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, προβλέποντας ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση για ένταξη.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να ανοίξουν τα κεφάλαια που αφορούν ζητήματα κράτους δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα.

«Επιμένω ότι αυτά πρέπει να ανοίξουν, διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διάλογο επ' αυτών», τόνισε και, ερωτώμενος τι πηγαίνει στραβά σε αυτήν τη διαδικασία δήλωσε:

«Δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα και η Κύπρος, έχουν θέσει βέτο στο άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων. Σήμερα κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Αλλά όλοι θα έπρεπε να είναι δίκαιοι και να λειτουργούν με σεβασμό. Ειδικά σε διαπραγματεύσεις με ανοιχτό αποτέλεσμα, η αξιοπιστία και η δικαιοσύνη είναι υψίστης σημασίας».
Επιφυλακτικοί οι Σοσιαλδημοκράτες

«Πολύ επιφυλακτικός» σε σχέση με μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, τασσόμενος ωστόσο υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ Β'» για τις χώρες σε κρίση και επικρίνοντας την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική, έκδοση της γερμανικής Wall Street Journal, ο κ. Στάινμπρουκ επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, ένα «κούρεμα» θα οδηγούσε σε απώλειες για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ενώ θα απέτρεπε τους ιδιώτες επενδυτές από το να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ, ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών σημειώνει ότι «η θεραπεία της είναι εξυγίανση, εξυγίανση, εξυγίανση- αλλά αυτός δεν είναι ο δρόμος προκειμένου αυτές οι χώρες να ανακάμψουν».

Ο ίδιος, ως καγκελάριος θα ήταν, αναφέρει η εφημερίδα, πιο γενναιόδωρος απέναντι στις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση, καθώς μιλά υπέρ της παραχώρησης περισσότερου χρόνου για δημοσιονομική εξυγίανση και παροχής βοήθειας μέσω αναπτυξιακών μέτρων.

«Χρειαζόμαστε οικονομική ώθηση, ονομάστε το, αν θέλετε, “Σχέδιο Μάρσαλ Β'”, ιδιαίτερα με το βλέμμα στην ανεργία των νέων», δηλώνει ο κ. Στάινμπρουκ και διευκρινίζει ότι οι πόροι για όλα αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από τα υπάρχοντα κοινοτικά ταμεία και από έναν φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

www.elzoni.gr
1/8/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin