Wednesday, August 14, 2013

Προβληματίζουν την Αθήνα τα σενάρια περί χρέους

Του Αθανάσιου Έλλις
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι επιβαρύνουν το κλίμα και δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, να μεταδοθεί εντός και εκτός της χώρας εικόνα σταθεροποίησης και σταδιακής εξόδου από την κρίση.
 
Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η αβεβαιότητα που εκπέμπουν οι συνεχιζόμενες αναφορές σε έγκυρα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας και άλλων χωρών, σχετικά με την ανάγκη απομείωσης τους ελληνικού χρέους και παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, δημιουργούν μια ρευστή περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είναι σαφές ότι δεν βοηθά τη χώρα, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί να δώσει τέλος σε κάθε είδους αμφισβήτηση.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει τη δυσφορία της για τα κάθε είδους σενάρια που εμφανίζονται περιοδικά στον διεθνή Τύπο, συχνά από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες, με κάποιους να φθάνουν στο σημείο να επαναφέρουν ακόμη και το σενάριο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, έστω και προσωρινά. Από την άλλη, η Αθήνα διαμηνύει ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει αρχίζει να αποδίδει καρπούς και θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εξέλιξη που, όπως έχουν δημόσια δηλώσει οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ, θα ανοίξει τον δρόμο για υποβοηθητικές κινήσεις που θα βελτιώσουν το περιβάλλον εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το προσεχές διάστημα.
Ακόμη και αναφορές σε «αξιοποίηση» του πρωτογενούς πλεονάσματος για τη μη αποπληρωμή των πιστωτών, που παραπέμπουν στις απειλές κάποιων για «πιστόλι στο τραπέζι», προκαλούν ανάλογη ζημία, καθώς διαιωνίζουν ένα κλίμα σύγχυσης τη στιγμή ακριβώς που απαιτούνται σταθερότητα και σαφείς κατευθύνσεις.

Πάντως, δεν μπορεί κανείς να μιλάει για κοινή προσέγγιση των διεθνών αναλυτών. Οι ποικίλες επισημάνσεις και εκτιμήσεις που προβάλλονται συχνά καταλήγουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Από το να αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της, μέχρι την ανάγκη εκπόνησης ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ με στόχο την ταχεία ανάκαμψη της Ελλάδας.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας παραμένει υψηλό, οι ρυθμοί ανάπτυξης ανύπαρκτοι, και οι στόχοι υπερβολικά φιλόδοξοι. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούν ότι «είναι απλά, θέμα χρόνου» η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αν και αρκετοί εξ αυτών αρχίζουν, για πρώτη φορά, να επισημαίνουν ότι η χώρα φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς καταγράφεται επιβράδυνση της ύφεσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς παρατηρητές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είτε υποστηρίζουν τη λιτότητα και την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, είτε την επεκτατική πολιτική, συμφωνούν ότι η διαχείριση του ελληνικού χρέους θα επανέλθει πιεστικά στο προσκήνιο μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν απελευθερωμένος από τις αυτονόητες δυσκαμψίες που δημιουργεί η προεκλογική περίοδος, ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας θα είναι σε θέση να εξετάσει νηφάλια όλες τις εναλλακτικές. Αν και το ΔΝΤ εμμένει στην ανάγκη «κουρέματος», είναι σαφές ότι μια νέα αναδιάρθρωση δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτή από την κοινή γνώμη των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Αντίθετα, εμφανίζεται ως πολιτικά πιο εφικτή και οικονομικά εξίσου αποτελεσματική διέξοδος η παροχή νέας δανειακής βοήθειας στην Ελλάδα, παράλληλα με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και το εσωτερικό έγγραφο της Μπούντεσμπανκ που «διέρρευσε» στο περιοδικό «Σπίγκελ», η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα στις αρχές του 2014.
kathimerini.gr
14/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ---

ΣΧΕΤΙΚΑ2:
---

1 comment:

  1. Άρχισαν τα όργανα ...

    Γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται αν τελικά είναι τόσο κακό να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Μας προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο δάνειο και γενικώς εκδηλώνουν την δυσαρέσκειά τους με κάθε τρόπο. Οι προθέσεις τους είναι ξεκάθαρες.

    Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα πράγματα για μας θα γίνουν πολύ δύσκολα αμέσως μετά από τις γερμανικές εκλογές. Αν κάποιοι στην Αθήνα πιστεύουν ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα είναι μέρος μιας παρτίδας πόκερ, θα πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι η κυρία Μέρκελ δεν συμπαθεί τα χαρτοπαίγνια...

    Η Γερμανία έχει το δικό της πλάνο για την δική της Ευρώπη και το πλάνο αυτό δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα. Εκτός αν καταφέρουμε το ακατόρθωτο, όπως επιμένουν να μας ζητούν. Ξέρουν, όμως, ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη δίχως νέες επενδύσεις και δίχως ένα νέο "σχέδιο Μάρσαλ". Από την στιγμή, λοιπόν, που δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι τσέπη, τα υπόλοιπα είναι λόγια ανούσια. Την συνέχεια την γνωρίζουμε...

    Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι για πολλούς και διαφόρους λόγους θα γλιτώσουμε την... εξορία, το καλύτερο σενάριο για μας φαίνεται να είναι μία μικρή ετήσια βοήθεια που απλά και μόνο θα μας επιτρέπει να κρατιόμαστε ακόμη από το σχοινί και να μην χαθούμε μεμιάς στα φουρτουνιασμένα κύματα.

    Κι έτσι επανερχόμαστε και πάλι εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε. Στο πως εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο εθνικό πρόγραμμα για την έξοδό μας από την κρίση. Η Ευρώπη δεν θα κάνει την δική μας δουλειά. Αλλά δεν είναι και βέβαιο ότι βρίσκεται σε θέση να βοηθήσει. Είναι πολύ πιθανό η γερασμένη Ευρώπη να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τους δικούς της εφιάλτες, με τον μεγαλύτερο όλων να είναι το τραπεζικό της σύστημα.

    Ας υποθέσουμε ότι οι φόβοι μας για έναν νέο κύκλο κρίσης στην Ευρώπη είναι υπερβολικοί κι ότι όλα εξελίσσονται θετικά. Τότε ο εύκολος δρόμος για την Ελλάδα θα είναι να προχωρήσει η πολιτική ένωση της Ευρώπης και μία ΕΚΤ με αρμοδιότητες FED να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του δοκιμαζόμενου νότου. Είναι μία λύση που δεν πρόκειται να δεχτεί η Γερμανία, αφού η αποδοχή της σημαίνει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην νέα κεντρική κυβέρνηση και στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

    Ο δύσκολος δρόμος για μας, αλλά και ο μόνος που μπορούμε σε κάθε περίπτωση να ακολουθήσουμε, είναι να φροντίσουμε μόνοι μας να δημιουργήσουμε μία πραγματικά ισχυρή χώρα σε όλα τα επίπεδα. Να συμφωνήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης και να εκμεταλλευτούμε κάθε πιθανότητα που υπάρχει. Είτε πρόκειται για τον τουρισμό και το real estate, είτε για την ενέργεια και τον ορυκτό μας πλούτο. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, το οποίο, όμως, απαιτεί να μην χάσουμε το πλεονέκτημα της χώρας - μέλους της ΕΕ. Για όσο καιρό τουλάχιστον θα υφίσταται η ΕΕ.

    Θανάσης Μαυρίδης
    Πηγή:www.capital.gr
    14/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin