Tuesday, August 27, 2013

Η χρήση χημικών αερίων αποδεικνύεται.

Η χρήση χημικών αερίων, των λεγόμενων νευροτοξικών, στη Συρία θεωρείται σχεδόν σίγουρη. Μια εξέταση αίματος ή ούρων ή μια ανάλυση του εδάφους είναι σε θέση να δώσουν τις απαραίτητες αποδείξεις.
Οι ειδικοί δεν αμφιβάλλουν ότι στη Συρία έγινε επίθεση με χημικά αέρια. «Στην αρχή υπήρχαν υποψίες ότι η υπόθεση ήταν στημένη. Όμως αυτά που είδαμε εξηγούνται μόνο ως επιπτώσεις από τη χρήση χημικών», υποστηρίζει ο Ραλφ Τραπ, σύμβουλος στον τομέα του αφοπλισμού χημικών και βιολογικών όπλων. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι είδους χημικά χρησιμοποιήθηκαν. «Εδώ δεν υπάρχει βεβαιότητα 100%», λέει ο γερμανός τοξικολόγος. Μερικά από τα συμπτώματα των θυμάτων παραπέμπουν σε ερεθιστικά αέρια, τα περισσότερα όμως σε τοξικά αέρια. Σε αυτά ανήκουν χημικά τύπου σαρίν, ταμπούν και VX, που περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο της Συρίας.

Τα αέρια αυτά είναι ύπουλα. Είναι αόρατα, άοσμα και εισπνέονται χωρίς να κινήσουν υποψίες. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, το δέρμα, τα μάτια και το υπόλοιπο σώμα προκαλώντας εσωτερικές και όχι εξωτερικές ζημιές. Τα τοξικά αέρια προκαλούν μεγάλη ζημιά στα νεύρα. Τα συμπτώματα είναι σιελόρροια, δάκρυα, ρινική καταρροή, σπασμοί, κράμπες, δύσπνοια, μέχρι και απώλεια των αισθήσεων. Ακόμα και μικρές ποσότητες αερίων αρκούν για να επιφέρουν το θάνατο. Τα όποια αντίδοτα βοηθούν μόνο αν ληφθούν αμέσως. Έτσι για παράδειγμα η ατροπίνη στα χημικά αέρια μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγάλες ποσότητες ακετυλοχολίνης, με την οποία εξουδετερώνεται ο ερεθισμός των νεύρων.

Συλλογή αποδεικτικών στοιχείων
Ποιο χημικό αέριο χρησιμοποιήθηκε στη Συρία μπορεί να αποδειχθεί και εκ των υστέρων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα βρεθούν πράγματι στα σημεία όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Σύμφωνα με τον γερμανό τοξικολόγο Ραλφ Τραπ το σημαντικό για τους επιθεωρητές είναι να εντοπίσουν κομμάτια από ρουκέτες που μετέφεραν τα χημικά, διότι, όπως λέει, είναι διαφορετικές από τις ρουκέτες με εκρηκτικές ύλες. Εκτός αυτού το έδαφος στην περιοχή της επίθεσης μπορεί να δώσει σημαντικές απαντήσεις για τη χρήση ή όχι χημικών. «Κάποιες φορές οι επιθεωρητές έχουν μαζί τους ειδικά μηχανήματα για αναλύσεις», λέει ο ειδικός, ο οποίος επί 13 χρόνια εργάζονταν για την Οργάνωση Απαγόρευσης Χημικών Όπλων OPCW στη Χάγη. Τα δείγματα θα πρέπει στη συνέχεια να εξεταστούν και σε ειδικά εργαστήρια για να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα.
Απαντήσεις σε ανοιχτά ερωτήματα είναι σε θέση να ληφθούν και από το αίμα ή τα ούρα των θυμάτων. Όμως τα δείγματα αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα στο εξωτερικό, έτσι ώστε να εξεταστούν σε ειδικά εργαστήρια, λέει ο τοξικολόγος Ραρλ Τραπ στην DW.
Judith Hartl / Στέφανος Γεωργακόπουλος Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Deutsche Welle
27/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin