Saturday, August 10, 2013

Ραντεβού στην Αγία Πετρούπολη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ (ethnos.gr)

Η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας του G 20 στην Αγία Πετρούπολη στις 5 και 6/9 θα είναι ένας απότομος τερματισμός των θερινών διακοπών για όλους, συμπεριλαμβανομένης και της καγκελαρίου Μέρκελ, που θα βρίσκεται στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας.
Η καγκελάριος έχει επιβάλει προεκλογικό σιωπητήριο στην Ευρωζώνη ως προς τον μελλοντικό χειρισμό της δημοσιονομικής κρίσης. Μπορεί να πράξει το ίδιο στην Αγία Πετρούπολη, να επιβάλλει όχι μόνον στον Ομπάμα και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των ομοτράπεζων της τη σιωπή που τηρεί ο Νότος της Ευρωζώνης αλλά και ο Ολάντ;

Η Γερμανία στο επίπεδο του G20 -με εξαίρεση τη Ρωσία του Πούτιν που έχει αυξημένους λόγους να συντηρεί τη Διμερή Ειδική Σχέση όσο δεν ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας των σχέσεων με τις ΗΠΑ- είναι απομονωμένη, είναι το μόνο κέντρο οικονομικής ισχύος του πλανήτη που αρνείται την επάνοδο στην ανάπτυξη μέσω της αύξησης της ζήτησης που θα στηρίζεται σε αυξημένη ρευστότητα.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για δογματική εμμονή, αλλά για μια προσπάθεια διαφύλαξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Γερμανίας σε βάρος των εταίρων της στην Ευρωζώνη: πριν από λίγες μέρες σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Internatinal Herald Tribune» παρουσίαζε την πραγματική κατάσταση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, μια αποκαρδιωτική εικόνα που μας επιτρέπει να ερμηνεύσουμε δύο τοποθετήσεις του Βερολίνου:
  • Πρώτον, την άρνηση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν πολλοί σκελετοί στα ντουλάπια των γερμανικών τραπεζών.
  • Δεύτερον, την τυχοδιωκτική υιοθέτηση του «κουρέματος» των καταθέσεων με σαφή πρόθεση την αφαίμαξη των καταθέσεων από τον Νότο, για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» των γερμανικών τραπεζών.
Με άλλα λόγια, το ραντεβού στην Αγία Πετρούπολη θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ για τις προθέσεις του Ομπάμα και των ΗΠΑ απέναντι στη Μέρκελ, αν θα ασκήσουν πίεση πριν από τις εκλογές ή αν θα περιμένουν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο.
http://www.ethnos.gr
10/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin