Wednesday, August 7, 2013

Μάχη Σαμαρά εφ’ όλης της ύλης στις ΗΠΑ. Σημαντικές συναντήσεις

Σοφία Βούλτεψη
07/08/2013

Με τον πρωθυπουργό να δίνει τη μάχη του εφ’ όλης της ύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιώντας σημαντικές επαφές, η έμφαση μετά την πλέον σημαντική συνάντηση, που είναι αυτή με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, δίνεται και σε μια «πρόσθετη» επαφή του κ. Σαμαρά, που είναι αυτή με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον κ. Κέρι πριν από το ραντεβού του με τον Μπαράκ Ομπάμα, αύριο Πέμπτη, και σύμφωνα με όσα μετέδωσε το «Mega», η συνάντηση με τον Κέρι αποσκοπεί τόσο στην ενίσχυση της επίσκεψης του κ. Σαμαρά, όσο και στην ανάγκη τα «ειδικά» θέματα να συζητηθούν με τον υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πρόεδρο Ομπάμα και στον Έλληνα πρωθυπουργό για να ασχοληθούν με την οικονομία και τα θέματα ενέργειας.


Έτσι, τα εθνικά θέματα που απασχολούν τη χώρα μας αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά στη συνάντηση Σαμαρά – Κέρι, καθώς είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για επίλυση του Σκοπιανού, επιθυμώντας να δουν την ΠΓΔΜ να εισέρχεται στο ΝΑΤΟ.

Το "ελληνικό βέτο" εμποδίζει αυτή την εισδοχή από τον Απρίλιο του 2008 και έχει γίνει κατανοητό τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από την ηγεσία του ΝΑΤΟ ότι χωρίς το πράσινο φως από την Αθήνα, τα Σκόπια δεν έχουν ελπίδα.
Γι’ αυτό και η πίεση για «λύση» έχει αυξηθεί, αλλά, όπως προκύπτει και από την απαντητική επιστολή Σαμαρά στον Σκοπιανό πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, η Αθήνα δεν σκοπεύει να προβεί στην παραμικρή υποχώρηση.

Σήμερα, ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, για επαφές με επικεφαλής μεγάλων ελληνοαμερικανικών επενδυτικών ομίλων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για το Σκοπιανό.

http://www.elzoni.gr
7/8/13

1 comment:

  1. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ HEDGE FUNDS ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΠΡΩΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ...Κλειστή συνάντηση με 20 καρχαρίες...

    Πριν από τον Ομπάμα ο πρωθυπουργός θα δει τον Κέρι για τα εθνικά θέματα...

    Με στελέχη αμερικανικών hedge funds αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια κλειστή συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας και επίσημα την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με αφορμή το ραντεβού του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αύριο στο Λευκό Οίκο, θα ταξιδέψει εμβόλιμα από την Ουάσιγκτον για τρεις ώρες στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει περίπου 20-25 εκπροσώπους hedge funds. Σκοπός της συνάντησης είναι μια γενικότερη ενημέρωση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε στελέχη των αγορών και κυρίως οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στο βαλτωμένο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

    Το ραντεβού με τα μεγαλοεπενδυτικά στελέχη από τη Wall Street οργάνωσε με ιδιαίτερο ζήλο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την επίδοση των προσκλήσεων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πολυτελές ξενοδοχείο «Saint Rιges» στο κεντρικό Μανχάταν και καλύπτεται από ένα πέπλο μυστικότητας για την ταυτότητα των προσκεκλημένων.

    Την ερχόμενη Παρασκευή, το επιτελείο του Μαξίμου προγραμμάτισε ώστε ο Αντώνης Σαμαράς να έχει εκ νέου επαφές με επενδυτές -στην πλειονότητά τους ομογενείς- σε ένα γεύμα εργασίας που οργανώνει η Hellenic Initiative (οργάνωση που συστάθηκε από ομογενείς για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα) με τη συνδρομή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Πληροφορίες από τους ίδιους διοργανωτές αναφέρουν ότι η ανταπόκριση των ομογενών ακόμη είναι χαμηλή, κυρίως λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

    Πριν από τη σύντομη μετάβασή του σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός έχει εντάξει στο πρόγραμμα να επισκεφθεί το think tank CSIS στην αμερικανική πρωτεύουσα για μια κλειστή ενημέρωση των στελεχών του, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Ανάλογα ραντεβού έχουν προγραμματιστεί και στη Νέα Υόρκη με τις συντακτικές ομάδες των «New York Times» και του πρακτορείου Bloomberg.

    Αύριο ο Ελληνας πρωθυπουργός, πριν διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 3 μ.μ. (ώρα Ουάσιγκτον), θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Ο αμερικανικός παράγοντας αποφάσισε την τελευταία στιγμή να «ενισχύσει» επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά την επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, αναμφίβολο σημάδι στήριξης του πρωθυπουργού, αλλά και επιβεβαίωση ότι τα θέματα της ενέργειας, που «καίνε» την αμερικανική πλευρά, θα κυριαρχήσουν στην συζητήσεις των δύο αντρών..........http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=378895
    7/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin