Thursday, August 22, 2013

Ουδέν νεώτερον από το… Δυτικό Μέτωπο. Το επόμενο σημαντικό βήμα για τη χώρα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο.

Σοφία Βούλτεψη
22/08/2013

Στην Αθήνα η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει τέρμα στις συζητήσεις περί άρσης της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο καταβάλλεται προσπάθεια να επιβληθεί σιγή ασυρμάτου όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Το θέμα παραμένει στο επίκεντρο της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, καθώς συνεχίζονται οι κραδασμοί από την προχθεσινή δήλωση Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας θα χρειαστεί άλλο ένα πρόγραμμα αρωγής.



Χθες, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάουζ, απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι τα σχόλια του Σόιμπλε αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου.

«Έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε.

«Καμία συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε στο Eurogroup του Ιουλίου για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», διαβεβαίωσε χθες και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαντάλ Χιούγκ.

Η κα Χιουγκ τόνισε ότι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προχωρά με συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η αξιολόγηση της τρόικας πριν από μερικές εβδομάδες.

«Οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να εξυγιάνουν την οικονομία, για να βάλουν σε βιώσιμη τροχιά τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και για να υλοποιήσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Eurogroup συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση πολλών μεταρρυθμίσεων.

  • Ανέφερε επίσης ότι το επόμενο σημαντικό βήμα για τη χώρα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε για νέα βοήθεια, η εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε σε προηγούμενα ανακοινωθέντα του Eurogroup, και κυρίως σε αυτό του Νοεμβρίου του 2012, όπου αναφέρεται, όπως είπε, ξεκάθαρα υπό ποιές προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, η ίδια εκπρόσωπος, εξήγησε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε στις διάφορες επιλογές που υπάρχουν, προκειμένου να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος μίας χώρας.
«Ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε, ειδικότερα, τη δυνατότητα επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων, κάτι το οποίο έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της Ελλάδας», είπε.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αλλά οι διεθνείς δανειστές της χώρας εξετάζουν και άλλα ενδεχόμενα για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας Helsingin Sanomat που φιλοξενεί τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου.

Μετά την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος στήριξης το φθινόπωρο από την τρόικα των διεθνών δανειστών, «τότε θα επανεξετάσουμε πιθανούς τρόπους για τη συνέχιση και τη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής», δήλωσε ο Ολι Ρεν σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τα σημαντικότερο θέμα είναι η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, καθώς και η ικανότητά της να εξασφαλίσει δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Ο Γεργκ Άσμουσεν

Τις προσπάθειες και τις θυσίες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, εξήρε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

Ο κ. Άσμουσεν, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι υπάρχουν ήδη αποτελέσματα που δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον ανακεφαλαιοποιημένο.

Έκανε λόγο για επώδυνη προσπάθεια και εξέφρασε τον σεβασμό του στις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Είπε, επίσης, ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και έδωσε έμφαση στην προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας, ειδικά των νέων, που, όπως είπε, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και της επίτευξης ρυθμών ανάπτυξης.

Ο κ. Άσμουσεν ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά και για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα, παρέπεμψε στην απόφαση του Εurogroup του περασμένου Νοεμβρίου που αναφέρει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που θα επιτευχτεί πρωτογενές πλεόνασμα θα εξετασθούν μέτρα περαιτέρω μείωσης χρέους. Πρόσθεσε ότι οι όποιες συζητήσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν την ερχόμενη άνοιξη του 2014 όταν θα βγουν τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία για το 2013.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος ενός ενδεχόμενου νέου πακέτου αρωγής στην Ελλάδα.

«Δεν μπορώ να πω σήμερα τι ποσό, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε να απαιτηθεί. Θα μπορούμε να το πούμε στα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε η Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TV Sat 1.

«Δεν μπορώ να ορίσω, ή να επιβεβαιώσω ένα ποσό», δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Γερμανίας. «Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει», πρόσθεσε.

Το θέμα ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα δεν συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η Ελλάδα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα στήριξης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2014.

http://www.elzoni.gr/html/ent/417/ent.37417.asp
22/8/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin