Saturday, August 10, 2013

«Δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι» λέει ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας

Η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων, σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και προσθέτει πως, ωστόσο το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς. «Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, για παράδειγμα, έχει περιθώρια» τονίζει και συμπληρώνει: «Το όποιο δημοσιονομικό κενό υπάρξει, σύμφωνα με την ΕΕ 4 δισ. ευρώ το 2015-16 -πολύ χαμηλότερο κατά τις δικές μας εκτιμήσεις- μπορεί να διορθωθεί».

Δεν κάνει πρόβλψη περί κουρέματος χρέους και εκτιμά ότι η συζήτηση για το θέμα μπορεί να ξεκινήσει με τις ενδείξεις που θα υπάρχουν τον Νοέμβριο.

Ο κ. Στουρνάρας διαβλέπει ότι τα στοιχεία του Ιουλίου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα δείξουν επίτευξη των στόχων, παρά το πρωτογενές έλλειμμα -περίπου 900 εκατ. ευρώ- που αποκάλυψε το πρώτο εξάμηνο. «Τα πιο πολλά έσοδα θα έρθουν στο δεύτερο εξάμηνο» λέει.

Τονίζει ότι κινητικότητα, διαθεσιμότητα και υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν έχουν να κάνουν με δημοσιονομικό όφελος, αλλά με την ποιότητα του δημόσιου τομέα και στέλνει μήνυμα ότι «άνθρωποι που έχουν μπει με κανονικές διαδικασίες, που κάνουν καλά τη δουλειά, δεν έχουν λόγο να φοβούνται».
  • Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, εξηγεί: «Κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο». Διαβεβαιώνει πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι».

  • «Για να επιστρέψει η ρευστότητα (σσ. στην αγορά) πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις» διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών, καλώντας τους καταθέτες, που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα και διαβεβαιώνοντας ότι «τα περί κουρέματος καταθέσεων είναι ανάξια οποιασδήποτε διαψεύσεως».

Ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι τα χειρότερα βρίσκονται πλέον στο παρελθόν, κάνει σαφές ότι η Ελλάδα έχει να εκταμιεύει χρήματα έως τον ερχόμενο Ιούλιο και δηλώνει πως δεν μπορεί να προβλέψει ποια προαπαιτούμενα θα μπουν, «μπορεί να αφορούν την αγορά ενέργειας, μπορεί την υγεία[...]» λέει.

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι εκλογές θα δυσχέραιναν την κατάσταση, γιατί «σημαίνουν καθυστέρηση» και εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει, γιατί -όπως λέει- τα δυσκολότερα έχουν περάσει.
 http://www.agelioforos.gr
10/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

4 comments:

  1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να υπάρξει ένας ενιαίος ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων...

    Πηγή της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) δήλωσε απόψε ότι θα ζητηθεί από τις μεγάλες τράπεζες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσουν έναν ενιαίο ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενόψει του επικείμενου ελέγχου των βιβλίων τους, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα καταστήσει πιο δύσκολο αυτές να αποπειρώνται να συγκαλύπτουν τις επισφάλειές τους με τη χρήση των ισχυόντων ανά χώρα κανόνων.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ελπίζει να αρχίσει την διαδικασία ελέγχου των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ενεργητικού των μεγάλων τραπεζών της 17μελούς ευρωζώνης εντός του έτους.

    Η αξιολόγηση αυτή θα συμπεριλάβει μια λεπτομερειακή εξέταση του εάν διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια διαθέσιμα για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να μην αποπληρωθούν δάνεια που έχουν χορηγήσει, προκειμένου η ΕΚΤ να κρίνει την κατάστασή τους πριν καταστεί ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα, στα τέλη του 2014.

    Οι εθνικοί εποπτικοί φορείς στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ θα κληθούν να προχωρήσουν σε παρόμοιους ελέγχους σε χώρες-μη μέλη της ευρωζώνης. Και οι δύο αυτές διαδικασίες ελέγχου, τις οποίες θα συντονίσει η ΕΑΤ, θα επικεντρωθούν στις “προβληματικές κατηγορίες” των χορηγήσεων σε συγκεκριμένες χώρες, ιδίως στους τομείς των δανείων προς ναυτιλιακές επιχειρήσεις, των δανείων προς κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις αλλά και των στεγαστικών δανείων.

    Η μη κατονομαζόμενη πηγή της ΕΑΤ ανέφερε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι ένα χαρακτηριστικό-κλειδί του ελέγχου ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών αυτών θα είναι η εναρμόνιση του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες κατηγοριοποιούν τα δάνεια. Οι εποπτικοί φορείς στην ΕΕ χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να καταγράφουν τα προβληματικά ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που καθιστά δύσκολες τις συγκρίσεις από χώρα σε χώρα.....http://www.onlycy.com/372741
    16/8/13

    ReplyDelete
  2. Πράσινο φως για ρυθμίσεις κόκκινων δανείων...

    Σε μαζικές ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων που έχουν συνάψει με νοικοκυριά ή επιχειρήσεις προχωρούν οι τράπεζες. Τακτοποιούνται και υποθέσεις που έχουν τεθεί σε οριστική καθυστέρηση. Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί ακόμα και με ρυθμισμένα δάνεια.

    Σε τροχιά μαζικών ρυθμίσεων όλων των καθυστερούμενων δανείων από 30 μέρες και πάνω έχουν μπει οι ελληνικές τράπεζες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις -όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια- προχωρούν και σε «κούρεμα» της οφειλής.

    Στα στεγαστικά δάνεια, η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63873282
    17/8/13

    ReplyDelete
  3. Πλειστηριασμοί σπιτιών ή κατάρρευση τραπεζών το δίλημμα του υπ. Οικονομικών...

    Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών, τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα περί άρσης στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

    «Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή. Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

    Το δίλημμα πλειστηριασμοί κατοικιών ή αλλιώς κατάρρευση των τραπεζών έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με συνεντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

    Ειδικότερα επισείει τον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών αναφερόμενος, με δήλωσή του στην εφημερίδα Real news, στο πρόβλημα που προκύπτει από τα λεγόμενα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, θέτοντας ζήτημα σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

    Ο κ. Στουρνάρας, στη δήλωσή του στην εφημερίδα τονίζει ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες».

    Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι «θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».
    http://www.tanea.gr/news/economy/article/5035590/stoyrnaras-pleisthriasmoi-spitiwn-h-alliws-katarreysh-trapezwn/
    18/8/13

    ReplyDelete
  4. Grèce : Stournaras prône la levée de restrictions sur le marché immobilier...

    Le ministre des finances grec, Yannis Stournaras, a défendu dimanche 18 août la nécessité de mettre fin à une mesure protégeant les petits propriétaires ayant bénéficié de prêts immobiliers, mettant en garde contre "un écroulement des banques" si elle était maintenue.

    Adoptée pour des raisons sociales en 2010, lors du début de la crise de la dette, cette mesure prévoit la suspension de la vente aux enchères de certaines catégories d'habitations faisant l'objet d'hypothèques sur des prêts immobiliers accordés par les banques. Elle doit être levée d'ici à la fin 2013. Le taux de propriété en Grèce est l'un des plus élevés en Europe, plus de 70 % des Grecs possédant leur habitation.

    Le ministère est en train d'élaborer une loi pour lever cette disposition sous certaines conditions, ce qui provoque une polémique au sein même du gouvernement, certains députés réclamant son prolongement.

    "LES BANQUES VONT S'ÉCROULER"

    "On ne peut pas se permettre de ne rien faire, sinon les banques vont s'écrouler", a affirmé M. Stournaras à Realnews, cité par l'agence de presse grecque Ana. Le ministre assure toutefois que "des critères sociaux et financiers seront pris en compte avant l'autorisation de la vente aux enchères des habitations afin de protéger ceux qui ont vraiment besoin de soutien, mais non pas ceux qui en profitent pour ne pas rembourser leurs dettes".

    La fin de la suspension des ventes aux enchères, qui profite aux propriétaires d'un seul bien immobilier servant de résidence principale, est nécessaire, selon le ministère, pour parer aux pertes importantes des banques provenant de prêts non remboursés en raison de la crise.

    Selon le quotidien libéral grec Kathimérini de dimanche, les créances douteuses des banques s'élèvent à 59,6 milliards d'euros, dont 30 milliards proviennent de prêts entreprise, 16,8 milliards de crédits immobilier et le reste de prêts à la consommation. Toujours selon ce journal, le nombre de ventes aux enchères entre 2009 et 2012 a chuté de 50 %, alors que la fin de la suspension devrait permettre la vente de 110 000 habitations.

    "BRADAGE" DE L'IMMOBILIER "À DES FONDS ÉTRANGERS"

    Outre l'opposition de gauche, même certains députés de la coalition gouvernementale droite-socialistes s'opposent à la levée de la mesure qui est contre "le petit propriétaire", selon eux, et entraîne le "bradage" de l'immobilier "à des fonds étrangers".

    Mais le ministère rétorque que sans la levée de la mesure, le secteur de l'immobilier, qui était avant la crise un moteur important de l'économie du pays, va définitivement dégringoler, vu la chute des prix déjà enregistrée d'environ 30 % depuis 2010.

    "Il n'y a pas de solution facile (...) il faut faire en sorte de ne pas porter un coup à ceux qui ne peuvent pas répondre à leurs obligations en raison de la conjoncture économique, mais en même temps, il ne faut pas affecter le crédit immobilier car cela aurait des répercussions sociales et économiques négatives", a indiqué le ministère.
    http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/08/18/grece-stournaras-prone-la-levee-de-restrictions-sur-le-marche-immobilier_3463007_3214.html#xtor=RSS-3208
    18/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin